|
|
|||
|
|||
Aparentele limitari ale Ortodoxiei
Sunt cateva aspecte in Ortodoxie care m-au marcat de cand am luat contact cu ea.
E adevarat ca inainte citisem singur Biblia si fara sa vreau aveam unele caracteristici sectare fara practica insa :increderea exclusiva in Biblie ,credinta ca toti oameni sunt mantuiti prin harul care e dat cand citesti Biblia , credinta ca toti ne contopim in dragostea universala si ca toti suntem frati(aceasta e adevarat doar ca nu stim sa iubim) Acum as dori sa subliniez punctele care m-au marcat cel mai mult , pentru ca imi dau seama ca , cu cat inteleg mai bine aceste puncte de aparenta limitare a invataturii ortodoxe , cu atat ma pot apropia mai mult de ortodoxie: -Cuvintele Scripturii ne pot introduce direct in atmosfera divina, de aceea practicile rezultate din Traditie par a avea amprenta oamenilor ,in comparatie cu puterea cuvantului venit direct de la Dumnezeu. -Atunci cand Biserica orotodoxa sustine ca adevarul ii aparinte exclusiv , e usor de combatut prin aceea ca s-ar putea zice ca ce mare lucru, oricine ar putea avea aceiasi pretentie . E o situtie asemanatoare cu Iisus cand spune “Daca Eu marturisesc despre Mine atunci marturia mea nu e adevarata . Este Altul care marturiseste despre Mine “ (Ioan) -In acest context , se nasc curente ecumeniste care propovaduiesc o Biserica universala ,care pare o idee mai generoasa si mai unificatoare decat o Biserica care sustine ca doar a ea este adevarul . Se ignora insa aici cu nonsalanta evoluta istorica,faptul ca toate bisericile au provenit din cea originala, si Ortodoxia este doar aceea biserica originala ramasa neschimbata -Tainele prin care se impartaseste harul , exclud celelalte culte de la a fi numite Biserici ,deoarece jertfa Mantuitorului nu poate rodi decat prin har care este daruit prin taine. Celelalte culte nu il au pe Hristos si nu sunt Biserica Lui ,pentru ca nu primesc harul prin Taine. -Omul nu e mantuit automat prin har ci e dator sa aiba credinta si fapte bune . Dar nici acestea nu vin doar de la el ,ci tot cu ajutorul harului -Sfintenia inseamna invingerea pacatelor si patimilor pana si ale gandului si ridicarea la o dragoste necontenita fata de oameni si Dumnezeu |
|
||||||
|
||||||
Domnule Dumitru18, nu te amagi! Ceea ce e limitare ramane limitare, oricum am invarti lucrurile.
Citat:
Citat:
Citat:
Unde e biserica originala, ca nu prea se vede. E cea din vremea persecutiilor? Dar unde au disparut arienii si donatistii, ca si ei au fost persecutati. E cea a sinodului I ecumenic? Dar unde sunt monofizitii ca si ei cred in Treime. E cea a sinodului de la Calcedon? Dar unde sunt iconoclastii ca si ei credeau in natura divino-umana a lui Hristos. E cea a sinodului 7 ecumenic? Dar unde sunt cei pe care ii numim catolici, pentru ca ei n-au fost niciodata iconoclasti. Vai, sinoadele acestea, mult le-a trebuit pana sa ajungem la ortodoxia pe care o cunoastem! Ati auzit vreodata de "sinodul talharilor"? S-a intamplat la Efes in anul 449 cand taberele episcopilor s-au incaierat, de unul a si murit dupa cateva zile (sarmanul Flavian, patriarhul Constantinopolului). Parutu-li-s-a lor si Sfantului Duh ca ar fi bine sa se ia la bataie! Asta pana ce ajung sa hotarasca ceva pentru ortodoxie: doctrina, canoane etc. Citat:
Cum adica taine? Biserica nu e locul unde se reveleaza adevarul? De fapt care a fost scopul lui Hristos: sa dezvaluie adevarul sau sa-l ascunda? Citat:
Citat:
Domnule Dumitru18, lasa dragostea. Mai bine respecta-i pe ceilalti, fii om bun, recunoaste atunci cand gresesti, nu uita niciodata sa fii politicos, ajuta-i pe cei ce au nevoie de ajutorul tau, invata-i pe cei ce au nevoie de sfaturile tale, invata si tu ca sa nu stii mai putine decat cei pe care ii vei invata. Lasa dragostea, ca uneori dragostea degenereaza in gelozie si ai sa te simti precum acel Dumnezeu gelos al Vechiului Testament care simte ca lumea il iubeste cu de-a sila. Dar pana la urma, lasa nimicurile lumii acesteia si fii om, asa cum ai invatat sa fii de cand existi pe lumea aceasta. |
|
||||
|
||||
Citat:
La mantuire omul este chemat in mod liber sa primeasca harul Sfantului Duh si tot liber sa conlucreze cu el pentru ca, asa cum spune Sf. Ioan Casian : "...Dumnezeu tuturor lucreaza toate in toti... nu in felul acesta incat sa desfiinteze libertatea pe care El insusi a daruit-o". Colaborarea libera a omului cu harul divin rodeste prin credinta in fapte bune care-l desavarsesc treptat pe om, il induhovnicesc, pregatindu-l pentru viata vesnica. Doamne ajută!
|
|||
|
|||
Citat:
Citat:
Astfel noi suntem mantuiti doar prin har, doar prin credinta(Efeseni 2:8, Romani 3:25,26, etc.) dar dovada ca am fost mantuiti si a avut loc nasterea din nou este ca acum traim o viata diferita, o viata de sfintire crescanda, avem dorinta sa facem fapte bune, sa Il cunoastem mai bine pe scumpul nostru Mantuitor si sa avem partasie cat mai stransa cu El.(2 Corinteni 5:17, Efeseni 2:10, Matei 5:16) |
|
|||
|
|||
Citat:
Sa presupunem ca avem o carte. Iar pentru a simplifica lucrurile, sa presupunem ca ea are o singura pagina pe care scrie un singur lucru: "ceea ce e scris in aceasta carte e fals". Iar acum sa stam si sa judecam un pic. Daca ceea ce scrie in carte e adevarat, atunci inseamna ca e adevarat ca e fals ceea ce scrie in acea carte si deci in carte scrie ceva neadevarat. Pe de alta parte, daca e fals ceea ce scrie in acea carte, inseamna ca e fals ca e fals ceea ce scrie in ea, adica e adevarat ce scrie in carte. Deci cartea noastra daca e adevarata e falsa, iar daca e falsa e adevarata. Am ajuns la o contradictie logica. Dar de ce? Simplu, pentru ca adevarul a ceea ce scrie in carte nu depinde de corespondenta cu realitatea, ci de modul in care e enuntul din carte construit din punct de vedere logic. Si pentru ca acest enunt e autocontradictoriu, inseamna ca el nu e un enunt corect construit din punct de vedere logic. El nu se refera la ceva, ci se refera la el insusi. Gramatical, cartea noastra e corecta. Logic, ea contine o eroare. Daca enuntul prezent in carte ar fi fost "ceea ce e scris in aceasta carte e adevarat", eroarea logica n-ar mai fi fost atat de vizibila, desi ea exista totusi. Enuntul are aceeasi forma din punct de vedere logic. Nu am schimbat decat termenul "fals" cu "adevarat" si n-am intervenit deloc in structura logica a enuntului. Deci constructia lui e tot eronata. Prin urmare, atunci cand spunem ca o carte e adevarata pentru ca in ea scrie ca e adevarata, ar trebui sa ne oprim putin si sa cugetam daca modul in care am gandit noi e corect. Oricum nu facem niciun serviciu nici Scripturii si nici lui Dumnezeu daca folosim in sprijinul lor dovezi eronate. Cel mult reusim sa-i mintim pe cei care au mintea mai slaba. Dar minciuna tot minciuna ramane, chiar daca o imbracam in straiele adevarului. Dar de ce vorbesc eu aici despre adevar? Pe crestinii astia oricum nu ii intereseaza asa ceva! Pentru ei adevarul e Jesus, nu concordanta dintre gandire si realitate. Realitatea nu conteaza. Daca ti se pare ca l-ai vazut aievea pe Jesus si esti suficient de convins de acest lucru, pot sa vina si zece psihiatri sa te consulte, ca tot a fost Jesus. Toata logica se reduce la Jesus. La fel si matematica: 1+1=Jesus 1+2=Jesus ... 1+n=Jesus, unde n apartine multimii numerelor naturale. Jesus +Jesus=Jesus Da, numai ca va veni odata vremea cand se va dovedi ca Jesus=0 Am glumit! Cu exceptia ultimei fraze... Adica un ticalos credincios e mai bun decat un necredincios cinstit. Halal doctrina, nene Luther! |
|