![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Strict pe dovezi istorice trecerea Apostolului Andrei pe la noi si desfasurarea unei ample misiuni de crestinare nu pot fi probate in mod clar si direct. Eu sustin ideea istorica conform careia la noi, in realitate, crestinismul a ajuns prin difuziune lenta, prin soldati romani si, dupa cum se spunea intr-o opinie, a ,,iradiat peste limesul dunarean prin horepiscopii bizantini din sec IV-IX". In coloniile grecesti numai daci nu erau pe acolo, deci nu pe ei i-ar fi ,,crestinat" direct ci pe greci si conglomeratul colonial existent, care era diversificat. La randul lor acestia ,,polenizau" crestin pe parcursul principalelor rute comerciale. Legenda Apostolului Andrei tine mai mult de folclor fiind versiunea idealizata a unui proces istoric mult mai lent si pe o durata mai lunga. Dar, ca orice popor, avem si noi nevoie de stimulente morale, de embleme alaturi de care sa ne agatam identitatea. Din acest punct de vedere nu suntem singurii visatori din istorie :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2.,,putin probabil sa fie uitate"-deductie/presupunere nu dovada istorica. Faptul ca erau cetati prospere nu este un argument in predicarea apostolica care nu se orienta dupa acest principiu. 3.,,Nu se stie daca a ajuns in partile rusesti, probabil s-a dus la majoritatea cetatilor grecesti din jurul Marii Negre"- deductie/presupunere cu un sambure de adevar: de fapt nu se stie exact traseul lui, exista presupuneri dar acestea nu sunt dovezi istorice. La final vei avea o locatie generala, calatorii cat de cat sigure la sud de Dunare si de aici multe presupuneri si deductii care, desi suna tentant, nu se incadreaza in notiunea stricta de ,,dovada istorica". Daca imi spui ,,Am dovezi generale si indirecte si completez piesele lipsa cu deductii, folclor, credinta sau orice alta categorie" sunt de acord cu afirmatia ta. Daca insa imi spui: ,, Am dovezi clare, directe, din mai multe surse, probate (in orice modalitate istorica)" atunci categoric nu sunt de acord cu tine si categoric intelegem foarte diferit notiunea de ,,dovada" in sens istoric. Ps. Nu am nici o problema cu cei care cred ca Apostolul a trecut prin Dobrogea, a stat prin celebra pestera, etc. Nu ma numar orintre ei dar nici nu ma deranjeaza cu nimic convingerea dansilor, intr-un fel, pana la un punct, ii inteleg. |
|
|||
|
|||
![]()
Just! Ce eram eu anti-occidental, da' asta ma lasa lejer la 12000 de parseci in urma; e ca Zakuul fata de Coruscant. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Serios, inca o aberatie din seria "ortodocsii e ingeri, ailalti e draci" sau " toti ne-omoara, toti ne fura, toti ne baga ceva-n gura". Ion Pop, nu ma provoca, poate vrei sa deschid un topic despre felul in care bizantinii ii tratau pe "eretici". |
|
|||
|
|||
![]()
Tot un occidental?
|
|
|||
|
|||
![]()
Istoria ungariei, daca este si un ungur adevarat pe acest forum, sa n-o spuna.
Cat au luptat ungurii cu vestul, de fapt toata istoria lor. |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Nu ungurul are o problema pe acest topic. Topicul are o problema.
|
|
|||
|
|||
![]()
De ce te superi cand vorbim despre poporul care a fost ortodox si pe urma a urmat o cale grea si dureroasa de a fi transformat in catolic, iar cu prima ocazie la anul 1517 a fugit de mama focului sa rupa lanturile si s-a facut evangelic, si iar a fost facut din nou o parte catolic.
|
|
|||
|
|||
![]()
Si pe noi romanii s-a pus biciul, si pe urma in fata nostra tava cu miere.
Dar strabunii nostri au preferat sa manaince jaratec, decat sa paraseasca biserica lui Isus. |
|
|||
|
|||
![]()
Vai de mine, cum sa ma supar cand dvs il admirati pe Viktor Orban care a facut, in viziunea dvs, ce nu a mai facut nici un sef de stat. Chiar va rog sa nu va opriti mai ales ca Viktor Orban este CALVINIST
![]() ![]() ![]() |
|