Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.03.2016, 19:44:42
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Strict pe dovezi istorice trecerea Apostolului Andrei pe la noi si desfasurarea unei ample misiuni de crestinare nu pot fi probate in mod clar si direct. Eu sustin ideea istorica conform careia la noi, in realitate, crestinismul a ajuns prin difuziune lenta, prin soldati romani si, dupa cum se spunea intr-o opinie, a ,,iradiat peste limesul dunarean prin horepiscopii bizantini din sec IV-IX". In coloniile grecesti numai daci nu erau pe acolo, deci nu pe ei i-ar fi ,,crestinat" direct ci pe greci si conglomeratul colonial existent, care era diversificat. La randul lor acestia ,,polenizau" crestin pe parcursul principalelor rute comerciale. Legenda Apostolului Andrei tine mai mult de folclor fiind versiunea idealizata a unui proces istoric mult mai lent si pe o durata mai lunga. Dar, ca orice popor, avem si noi nevoie de stimulente morale, de embleme alaturi de care sa ne agatam identitatea. Din acest punct de vedere nu suntem singurii visatori din istorie :)
Reply With Quote
Vechi 14.03.2016, 21:15:32
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acum, in legatura cu prezenta Sfantului Andrei in Dobrogea. Stim ca Sfantul Apostol a propovaduit in cetatile grecesti din sudul Marii Negre. In mod normal a ajuns si la cetatile din Dobrogea si, probabil, si la cele din nordul Marii Negre. Cetatile dobrogene si celelalte cetati grecesti erau cunoscute si prospere, putin probabil sa fie uitate. Pe langa aceste deductii, avem si surse istorice. Unii istorici au pus la indoiala relatarea episcopului Eusebiu de Cezareea, care preciza ca il citeaza pe Origen, scriind ca Sfantul Andrei a propovaduit in Scitia. Dar cineva contemporan cu Origen scrie acelasi lucru, e vorba de Hippolyt al Romei, acesta mentionand ca Sfantul Andrei a propovaduit in Tracia si Scitia. Dobrogea era numita Scitia Mica, nu se stie daca a ajuns pana in partile rusesti, probabil s-a dus la majoritatea cetatilor grecesti din jurul Marii Negre.
1. ,,in mod normal a ajuns si la cetatile din Dobrogea si probabil la cele din nordul Marii Negre"- deductie si presupunere, nu dovada istorica. Rationamentul nu suna neaparat ilogic dar nu il poti proba concret. Doar il poti presupune, ceea ce ai si facut.

2.,,putin probabil sa fie uitate"-deductie/presupunere nu dovada istorica. Faptul ca erau cetati prospere nu este un argument in predicarea apostolica care nu se orienta dupa acest principiu.

3.,,Nu se stie daca a ajuns in partile rusesti, probabil s-a dus la majoritatea cetatilor grecesti din jurul Marii Negre"- deductie/presupunere cu un sambure de adevar: de fapt nu se stie exact traseul lui, exista presupuneri dar acestea nu sunt dovezi istorice.

La final vei avea o locatie generala, calatorii cat de cat sigure la sud de Dunare si de aici multe presupuneri si deductii care, desi suna tentant, nu se incadreaza in notiunea stricta de ,,dovada istorica". Daca imi spui ,,Am dovezi generale si indirecte si completez piesele lipsa cu deductii, folclor, credinta sau orice alta categorie" sunt de acord cu afirmatia ta. Daca insa imi spui: ,, Am dovezi clare, directe, din mai multe surse, probate (in orice modalitate istorica)" atunci categoric nu sunt de acord cu tine si categoric intelegem foarte diferit notiunea de ,,dovada" in sens istoric.

Ps. Nu am nici o problema cu cei care cred ca Apostolul a trecut prin Dobrogea, a stat prin celebra pestera, etc. Nu ma numar orintre ei dar nici nu ma deranjeaza cu nimic convingerea dansilor, intr-un fel, pana la un punct, ii inteleg.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 00:52:12
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
O tampenie de proportii epice.
Just! Ce eram eu anti-occidental, da' asta ma lasa lejer la 12000 de parseci in urma; e ca Zakuul fata de Coruscant. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Serios, inca o aberatie din seria "ortodocsii e ingeri, ailalti e draci" sau " toti ne-omoara, toti ne fura, toti ne baga ceva-n gura".
Ion Pop, nu ma provoca, poate vrei sa deschid un topic despre felul in care bizantinii ii tratau pe "eretici".
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 20:22:37
Ion Pop Ion Pop is offline
Banned

Data înregistrării: 19.02.2011
Locație: Tinuturile Rinului, Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Intrarea Vagonului Vezi mesajul
Ion Pop, nu ma provoca, poate vrei sa deschid un topic despre felul in care bizantinii ii tratau pe "eretici".
Tot un occidental?
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 20:24:27
Banned

Implicit

Istoria ungariei, daca este si un ungur adevarat pe acest forum, sa n-o spuna.

Cat au luptat ungurii cu vestul, de fapt toata istoria lor.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 20:18:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
O tampenie de proportii epice.
Un ungur.......
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 20:32:37
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ion Pop Vezi mesajul
Un ungur.......
Nu ungurul are o problema pe acest topic. Topicul are o problema.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 21:09:28
Banned

Implicit

De ce te superi cand vorbim despre poporul care a fost ortodox si pe urma a urmat o cale grea si dureroasa de a fi transformat in catolic, iar cu prima ocazie la anul 1517 a fugit de mama focului sa rupa lanturile si s-a facut evangelic, si iar a fost facut din nou o parte catolic.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 21:17:17
Banned

Implicit

Si pe noi romanii s-a pus biciul, si pe urma in fata nostra tava cu miere.

Dar strabunii nostri au preferat sa manaince jaratec, decat sa paraseasca biserica lui Isus.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 21:18:14
Pelerin spre Rasarit
Guest

Lightbulb

Vai de mine, cum sa ma supar cand dvs il admirati pe Viktor Orban care a facut, in viziunea dvs, ce nu a mai facut nici un sef de stat. Chiar va rog sa nu va opriti mai ales ca Viktor Orban este CALVINIST Va rog sa continuati si sa nu va opriti chiar sunt numai ochi si urechi sa va aud intreaga opinie favorabila despre un frate de-al meu de credinta.
Reply With Quote
Răspunde