![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Problema concubinajului si a casatoriei (amintita aici) este destul de complexa!
Pe de o parte, este adevarat ca inainte de a te casatori cu un om si a-ti intemeia o familie cu acel om, este bine sa cunosti (atat cat se poate omeneste vorbind cunoaste un om) acel om, sa vezi daca exista o legatura afectiva si sentimentala puternica fata de acel om, sa vezi ce principii are in viata, modul cum gandeste, felul sau de a fi, comportamentul sau in diferite situatii, etc. Ori acest lucru nu se poate constata decat daca locuiesti impreuna cu acel om sau cel putin te vezi mai des si petreci impreuna cu acel om un timp cat mai mult. Acest timp de cunoastere nu are o durata predeterminata sau fixa, depinde de fiecare om in parte. Totusi, pentru un om sanatos cu o buna judecata si care stie ce vrea si matur, intr-un timp de sa spunem aproximativ un an- doi ani, cred ca este un timp suficient pentru a putea cunoaste- atata cat este posibil omeneste- o persoana. Nu cred in dragoste la prima vedere , dar o anumita chimie si atractie trebuie sa existe (vorba soferilor- sa se aprinda scanteia). Pe de alta parte, apare si aspectul relatiilor intime in aceasta perioada de cunoastere. Acum aici depinde foarte mult de la om la om. Exista persoane care doresc si reusesc sa nu aibă relatii intime pana la casatorie. Si este alegerea lor, si acele persoane nu sunt cu nimic de condamnat (resping ferm unele conceptii preluate din tarile occidentale, prin care chipurile persoanele care aleg sa ramana virgine pana la casatorie ar fi chipurile invechite sau demodate!). Insa exista in acceiasi masura si persoane care-si incep viata sexuala inainte de casatorie. Nici aceste persoane nu sunt de condamnat. Totusi aici trebuie avut in vedere un lucru. Relatiile intime trebuie sa fie o consecinta a unor sentimente autentice si trainice fata de o anumita persoana (si aceste sentimente nu pot aparea decat dupa ce cunosti un timp o anumita persoana, asa cum am mentionat mai sus. Nu poti pretinde ca ai cunoscut si ai sentimente autentice si trainice ca barbat fata de o femeie, daca ai iesit 5 minute la o cafea cu ea sau ai discutat 10 minute cu ea), si nu ca si scop in sine si facute numai pentru placerea strict fizica. Asta in general la oameni maturi. Problema mai delicata cu relatiile intime este la adolescenti si tineri. Datorita schimbarilor fiziologice din organismul adolescentilor (accentuate si grabite astazi si de regimul alimentar si de tot felul de adiditivi si chimicale din hrana), in adolescenta, apare si instinctul sexual si dorinta de a aveea relatii intime. Aici ideal evident ca este stapanirea si tinerea in frau a acestor instincte, lucru nu tocmai usor (care din pacate pentru unii adolescenti poate duce la un pacat chiar mai grav decat cel de a aveea relatii intime inainte de casatorie- pacatul malahiei).. |
|
|
|||
|
|||
|
Tin minte in liceu, cand am descoperit Patericul, Vietile Sfintilor si Spiritualitatea Ortodoxa, ca ori de cate ori ieseam cu o fata, stateam ore intregi pe o banca si le impartaseam tot ce aflam din aceste carti. Ma ascultau cu pofta si nu se saturau. Acum, daca pomenesc de Dumnezeu sunt suspectat de bigotism...sau ca sunt inapoiat...sau spalat pe creier. Oare mai sunt baieti crestini? Oare mai sunt fete crestine? Ce sa zic..credinta si Harul poposesc...in oameni, printre oameni...acolo undeva...in multimea de oameni...in colectivul de oameni...
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ce vrei sa zici ca implicatiile sunt mai mici daca stai in concubinaj si deja ai 2 copii in 3 ani? Care este diferenta? Daca ai deja copii cu o femeie si locuiesti cu ea, nu mai esti liber; nu te mai poti numi burlac. O mica corectie: treadul se refera la baieti crestini,adica aia care isi cauta o sotie si se casatoresc(daca si unde se poate chiar virgini); barbatii crestini (care or fi aia)nu tolereaza concubinajul si nici nu-l aleg ca solutie pt un viitor ideal.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|
|||
|
|||
|
Yasmina, ai dreptate. Dar dupa cum am zis, un copil ar schimba situatia. Eu respect casatoria si cine reuseste sa fie curat are respectul meu. Realitatea e mult mai diferita. Eu sper intr-o zi sa ma casatoresc si sa am familie, dar am felul meu de a fi precaut. Am prieteni care s-au casatorit si am fost la slujba religioasa cu lacrimi in ochi. Insa cei care s-au casatorit si pot sa zic ca au o legatura puternica, stabila si onesta, au stat cativa ani buni in concubinaj.
|
|
|
||||
|
||||
|
ce sa faci...tot raul spre bine
|
||||
|
||||
|
Citat:
Bine ar fi sa nu traiesti in curvie,amagindu-te ca numai asa poti evita un eventual divort. Chiar ,ce se urmareste pe perioada concubinajului caci sincer nu am inteles acest aspect niciodata. Atractia fizica exista in fiecare dintre noi ca instinct de reproducere ,de ce ar disparea dupa casatorie? Un raspuns ar fi ca atractia fizica nu este capitala intr-o uniune pe cand alte caracteristici sunt,adica in mod concret atractia fizica trebuie sa vina la pachet cu lucruri importante sau lucrurile importante din constitutia individului sa fie imbracate intr-un ambalaj placut. Fara consistenta , ambalajul nu te satura . Exista si barbati care divorteaza din cauza celulitei nevestei dar cei mai multi divorteaza pt ca este nesuferita, a devenit asa.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Zici tu ca sunt proaste, dar stii cum te miros?? Citat:
Si asa cum pui tu problema, nu e vorba de "inima" ci "pofta". Si asta da, e foarte schimbatoare, si la tine de altfel. Citat:
Sau chiar daca n-au divortat au ajuns sa se deteste oricum avand si copii pe deasupra? Gandirea ta are nevoie de o schimbare, nu abordarea traditionala a relatiilor si casatoriei.
|
|||
|
|||
|
Citat:
decat in probe, mai bine deloc |
|
|
|||
|
|||
|
Sunt doua aspecte aici.
1. Este adevarat ca inainte de a casatori cu un om trebuie sa-l cunosti. Acest lucru se poate realiza si prin discutii, dar prin discutii nu poti afla cum se comporta un om in diverse situatii- mai ales in cele mai grele sau mai dificile (in caz de imbolnaviri, necazuri, accidente, etc). Asa in discutii un om poate spune ca va fi alaturi de cineva toata viata, dar pana când nu se confrunta cu o situatie mai dificila, la modul practic, concret, nu poti sti cum se comporta când da de greu. Bineinteles- caracterul unui om se poate afla si din discutii, dar si prin comportamentul sau de zi cu zi, in societate. 2. Pe de alta parte, intradevar, un om nu este o masina electrocasnica sau un robot! Omul are suflet, are sperante, asteptari, se ataseaza si ajunge sa iubeasca pe cineva, isi face planuri de viitor, etc! Este un lucru absolut anormal si cinic sa-i dai sperante unui om, sa stai cu el/ea o anumita perioada de timp, sa il faci/sa o faci sa se ataseze/apoi indragosteasca de tine, dupa care sa spui ca nu merge relatia. Asa ceva nu trebuie facut nicioadata. Oricum, aici treburile sunt foarte sensibile si delicate- si trebuie mult tact si inteligenta, dar mai ales bune intentii si o atitudine cu adevarat crestina. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Oricum, concubinajul probează și oferă ca certitudine doar păcatul și nu-ți oferă nici o garanție că, dacă, la tinerețe, te înțelegi (aparent) bine 3-4 ani, într-o relație incompletă, gata, până la adânci bătrânețe totul va fi lapte și miere! Tinerii creștini au în vedere respectarea Cuvântului lui Dumnezeu, căci de acolo ne vin certitudinile. Am găsit în cartea "Cuvinte către tineri" a Părintelui Teofil Pârâian un fragment care mi-a plăcut tare mult: "În al doilea rând, as vrea să vă atrag atentia asupra unei rugăciuni de la Cununie. De ce de la Cununie? Pentru că, în general, Cununia se face pentru tineri. Se mai face câte o Cununie si pentru câte un bătrân, dar nu-i firesc. Doar nu-i normal să mai zicem "ca să se veselească ei la vederea fiilor si a fiicelor lor" si ei sunt de 70 de ani! Nu mai merge! Oamenii fac ei niste lucruri, trăiesc o viată întreagă necununati, si apoi s-au socotit că le-au spus preotii că trebuie să se cunune, si apoi se duc să audă: "Dă-le lor bucuria nasterii de prunci buni" si asa mai departe! Nu mai merge, nu se mai potriveste! Asta este pentru tinerii care au capacitatea de a se angaja în maternitate, în paternitate. La Cununie este ceva în legătură cu viitorul; toată Cununia, de fapt, este cu deschidere spre viitor, dar în cuprinsul ei este o rugăciune care spune: "Binevoieste (se vorbeste cu Domnul Hristos despre cei doi care se căsătoresc) să-si trăiască viata lor fără prihană si să ajungă bătrâneti fericite cu inimă curată, împlinind poruncile Tale!". Fratilor, eu vă spun, cu cât sunt mai bătrân, cu atâta mă bucur mai tare de lucrurile acestea! De ce? Simt mai mult valoarea lor, m-am sensibilizat pentru ele. Deci: "Binevoiește să-și trăiască viața lor fără prihană". Ce înseamnă "fără prihană"? - fără pată - în chip ireproșabil, să ducă o viață de care să nu le fie rușine nici înaintea oamenilor, nici înaintea lui Dumnezeu, deci fără prihană. Si "să ajungă bătrâneti fericite". Cine ajunge bătrâneti fericite? - cine are tinereti cinstite, cine stă sub oblăduirea lui Dumnezeu, cine trăieste într-o viată paralelă cu viata lui Dumnezeu sau într-o viată în care intră viața lui Dumnezeu. Deci, să "ajungă bătrâneți fericite" și spune cum: "Cu inimă curată, împlinind poruncile Tale". Fără împlinirea poruncilor lui Dumnezeu să stiti că nimeni nu se pregăteste real si în chip fericit pentru un viitor bun. Cine tine seama de Dumnezeu, cine stie Legea lui Dumnezeu, cine stie poruncile lui Dumnezeu, cine se angajează la poruncile lui Dumnezeu, cine desfiintează în el toate negativele câte le stie si câte le află, acela, cu ajutorul lui Dumnezeu, ajunge la isihie, la limpezime, la limpezimea din lumea aceasta. Si cu limpezimea aceasta, .......îsi pregăteste tot mai mult liniștea si bucuria în viitor. Sunt niste sugestii; poate că voi stiti mai multe sau vă vin în minte alte gânduri în legătură cu aceasta. Dumnezeu să vă ajute să înmultiti gândurile bune si să aveti folos si din ce v-am spus eu si din ce veti mai descoperi voi si veti împlini în viata voastră. .... Se spune că se scrie în cartea veșniciei, se scrie în cartea vieții ceea ce am făcut noi. Fiecare dintre noi suntem și cartea vieții noastre, pe care o putem citi noi înșine, dacă luăm aminte la noi însine, și, cu ajutorul lui Dumnezeu lucrurile se înscriu în noi. Si dacă în noi se înscriu numai lucruri bune - si de asta trebuie să avem grijă - atunci cartea vietii noastre va fi plăcută si pentru noi, si pentru altii, si pentru Dumnezeu. Iar dacă băgăm în sufletul nostru lucruri necuviincioase, nefiresti, neconforme cu voia lui Dumnezeu, atunci sigur vom avea plata păcatelor noastre! ..... Vă doresc în continuare folos din postul care urmează și după aceea să ajungem cu toții la bucuria Sfintei Învieri. "