![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum, acolo conteaza cat de bine inveti practic aceea meserie si cat de mult iti dai interesul. In Romania dupa terminarea acestor scoli locuri de munca s-ar gasi (in spitalele de stat e nevoie de medici si asistente), iar daca salariul e prea mic exista si varianta sa pleci la munca in strainatate ca asistenta medicala. Daca alegi in domeniul invatamantului, atunci intradevar ca sa inveti bine meseria e nevoie de facultate (facuta la stat la zi). Insa aici in invatamant conteaza un aspect foarte important: sa ai acel "talent pedagogic"" (rabdare si nu numai) prin care sa poti atrage elevii spre materia respectiva. Altfel nu merge. Zic asta deoarece si eu am fost elev si am avut profesori la care ne rugam sa se termine mai repede ora dar si profesori pe care i ascultam cu placere. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta în condițiile în care la 19 ani munceam deja ca miner, apoi ca lucrător necalificat în Uzina Mecanică din Câmpina, apoi ca profesor suplinitor, apoi ca presator de cartonașe pentru mititei și prăjituri, apoi ca paznic de noapte, apoi ca agent imobiliar, apoi ca asistent social, apoi ca profesor, apoi ca psiholog, apoi ca agent de teren la Protecția Copilului, apoi ca profesor, apoi ca psiholog, apoi ca instructor de șah, apoi ca editor, apoi ca profesor, până azi. Dacă eu am găsit soluții (una din ele fiind să cer și să accept cu smerenie ajutor de la semenii compătimitori, uneori) pentru a trăi iar copiii mei nu duc lipsă și nu se plâng că le-ar lipsi cele trebuincioase vieții și copilăriei, tu de ce ți-ai face atât de multe griji? Ce cheltuieli atât de grozave vrei să ai? Și la ce bun? Uite, se pare că voi începe acum și o altă facultate, plătită evident, conform legii învățământului. Cum oare mă voi descurca, cel puțin în viitorii 4 ani? Nu știu, nu îmi fac griji prea mari. Știi de ce? Pentru că am încredere în Dumnezeu Cel Credincios, Puternic, Iubitor. Tot ce e pe placul Lui va rodi în viața mea. Nu știu eu cum, dar va rodi când El voiește. Iar ce nu e pe placul Domnului îmi va fi imposibil de susținut. NIci că-mi fac probleme dacă va pica vreo variantă de-a mea ca neviabilă. Înțeleg că Domnul nu a voit să o trăiesc. Fie numele Domnului binecuvântat! |
|
|||
|
|||
![]()
Alegerea unei facultati nu se face la intamplare.
La serviciu trebuie sa te duci cu drag. Trebuie prognozate conditiile de munca sub aspect economic, moral, crestinesc si social. Ce ti se cere in mod concret sa faci dupa absolvirea unei facultati? Ce ti-ar placea sa faci? Ce poti sa faci cu mai mult succes? - aceasta este o intrebare-cheie. Autocunoasterea presupune sa poti raspunde corect la aceasta intrebare. Alte intrebari: Ce profesii se cer momentan? Unde exista inflatie de licentiati? Cum pot sa-i fiu de folos aproapelui prin profesia mea? Exista o contradictie intre viitoarea mea profesie si invatatura crestina? Intr-o economie de piata, e important sa fii foarte bun intr-un domeniu si sa ai oportunitati si spre alte profesii, in caz ca in timp se demonetizeaza. Nu alegem o facultate ,,la moda''. Sa nu ne rusinam de meserii, mai ales daca acestea se cer pe piata! Si in Romania e nevoie de oameni inteligenti cu spirit practic. Asadar, sfat cu duhovnicul, rugaciune si Dumnezeu te va indruma sa-ti gasesti drumul in viata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca mi se pare dificil spre imposibil ca o familie de 5 persoane sa se descurce cu 900 lei pe luna, dar cine stie, poate invat lucruri noi :)
|
|||
|
|||
![]()
Alin, revezi te rog pasajul la care am dat răspunsul. Acolo era teama că un venit de 5-700 lei ar fi prea mic. Am arătat că nici venitul meu nu e mult mai mare.
Am răspuns strict pentru acea temere, așa cum a fost formulată. Acum dacă vrei să lărgim discuția, lucru foarte bun pentru colega noastră, tocmai aici e poanta: că venitul acela mic dar cert nu te împiedică să cauția apoi alte surse de venit. Poți găsi alt job, secundar, poți face comisioane, poți avea și sponsori etc. E deja o altă chestiune însă e una reală care face parte din ansamblul soluțiilor. Noi nu trăim doar cu 900 de lei ai mei primiți de la liceu. Dar dacă refuzam postul, în ton cu teama colegei noastre, era oare mai bine? Și, în definitiv, eu am mers la școală numai din motivație extrinsecă, adică numai ca să primesc la sfârșit o sumă cât mai mare de bani? Mulțumesc lui Dumnezeu, am avut și alte motive. De pildă acela că îmi place profesia mea, mă simt folositor elevilor, am multe satisfacții trăind în lumea lor, atât de bogată, de vie. Așadar, salariul nu e totul și nu e bătut în cuie, are și venitul o evoluție a lui, depinzînd de mulți factori, răbdarea fiind un factor-cheie. Apoi, cine rezumă viața profesională la salariu se privează singur de multe bucurii ale activității hărăzite de Dumnezeu omului, numită muncă. Muncă creativă, muncă jertfelnică, muncă ce împlinește destinul omului și personalitatea lui. Cel care gândește și simte altfel, devine rob al dumnezeului numit ban. Să nu fie! Last edited by cezar_ioan; 10.07.2013 at 17:35:57. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bani putini, munca multa, si ca la mai orice institutie de Stat, beleaua cat casa, de la sistem, de la colegi, etc. Ca profesor, la fel, daca te multumesti cu un salariu care e putin probabil sa treaca de 1000lei prea repede si prea mult, naveta si contactul cu persoane mai dificile (si mai dificile daca esti slaba de inger), este in regula. Daca tu ai impresia ca obtinand pur si simplu o hartie de la o facultate automat ai sa castigi bani multi, gresesti. In primul rand trebuie sa-ti cauti o facultate care are un viitor, la ora actuala astea ar cam fi medicina, dreptul (daca te tine sa inveti pe rupte) sau informatica (daca esti o persoana cu abilitati in domeniu). Restul daca le faci..mare lucru nu stiu daca te ajuta. Desigur, lista e deschisa la sugestii.