Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.01.2013, 18:21:57
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
Cu placere!

Din experienta mea este de obicei cam o data sau doua ori pe luna timp de o zi. "Standard" nu se bea apa. Rar am azut unii sa tina 2 zile (ma refer la nivel laic)
Și eu care credeam că voi citi cam așa ceva, mă refer la perioada postului:

http://romaniaraw.freeforums.org/post3663.html#p3663

Ortodocșii au pierdut noțiunea postului original, deși avem și noi vreo două zile pe an de nemîncare, iar de catolici nu mai are sens să vorbim. Mă voi interesa să aflu cînd s-a produs schimbarea.

Chiar aveam o umbră de speranță să aud măcar pe unul dintre cei mai activi neopretestanți de pe aici că a ținut post îndelungat, dar se pare că nu prea sînt șanse. Dar, poate totuși va veni altcineva în viitor cu mesajul pe care-l aștept.

Aveți idee, ce fel de post țineau sfinții apostoli?

Citat:
Sunt crestin baptist, dar in majoritatea evanghelica si in adventisiti este de obicei o forma similara la ceea ce am zis.

Pozitia cu "postul de televizor" si de genul e in "minoritatea liberala", si acest post tine mai mult (normal). Fara a fi folosit peiorativ, "postul de verdeturi" a fi postul standard ortodox, este practicat de unii (relativ putini) pe termen lung dar de obicei e practicat din motive de sanatate, dar nu stiu sa aiba o insemnatate religioasa
Eu de la 1 ianuarie 2013 m-am deconectat de la cablu și am vîndut televizorul. Nu există cale de mijloc, mai ales cu copii în casă.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 18:53:00
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul

Ortodocșii au pierdut noțiunea postului original, deși avem și noi vreo două zile pe an de nemîncare, iar de catolici nu mai are sens să vorbim. Mă voi interesa să aflu cînd s-a produs schimbarea.

Chiar aveam o umbră de speranță să aud măcar pe unul dintre cei mai activi neopretestanți de pe aici că a ținut post îndelungat, dar se pare că nu prea sînt șanse. Dar, poate totuși va veni altcineva în viitor cu mesajul pe care-l aștept.

Aveți idee, ce fel de post țineau sfinții apostoli?
Pentru ca nu vreau sa zic ca era doar o metoda, dar foarte probabil aici sunt cateva locuri de unde puteti pleca: http://en.wikipedia.org/wiki/Fasting#Biblical_accounts

Deoarece postul standard neo-protestant este fara apa, eu cel putin cred ca este periculos pentru a nu bea apa pentru mai mult de 2 zile. Chiar in link-ul dumneavoastra arata cum glicemia scade, dar acel post este tinut cu apa:

Citat:
(...)
Etapa a 3-a
(...)În timpul postului doar cu apă, capacitatea de vindecare a corpului are o eficiență optimă.(...)
Citat:
Eu de la 1 ianuarie 2013 m-am deconectat de la cablu și am vîndut televizorul. Nu există cale de mijloc, mai ales cu copii în casă.
Legat de televizor, va dau dreptate, eu nu il folosesc si cred ca exista multe alte mijloce in care puteti folosi timpul liber.

Voi face o nota legata de "postul de televizor", anume ca acest fel de post este gandit ca o motivatie in a inlatura lucrurile ce te indeparteaza de Dumnezeu. Daca in cazul dumneavoastra ar fi sa zicem sa nu pierdeti un meci de fotbal, sau sa beti de ziua X, si vedeti ca aceste lucruri de obicei afecteaza negativ relatia cu Dumnezeu, atunci este bine sa incercati un "post de fotbal", cel putin in modul in care limitati accesul (cateodata depindeti de televizor daca sunteti sofer, si trebuie sa stiti starea vremii), pentru a nu deveni idol personal.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 23:03:29
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
Din cîte știi de la alții sau din experiența proprie, care e durata medie a postului?
In VT se tinea cate o zi, asa cum reiese din Isaia 58. In situatii speciale si de criza nu mancau trei zile la rand. Fariseii tineau doua zile pe saptamana. 40 de zile au tinut Iisus, Moise si Ilie, oameni cu chemari speciale.

Citat:

La prima vedere acest "bhairava" pare yoghin. Yoghinii sunt obsedati de curatirea trupului si au multe tehnici de curatire. Dar prefer sa tin o zi de post cu ajutorul lui Dumnezeu decat 40 cu ajutorul altor surse.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 10:48:37
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
In VT se tinea cate o zi, asa cum reiese din Isaia 58. In situatii speciale si de criza nu mancau trei zile la rand. Fariseii tineau doua zile pe saptamana. 40 de zile au tinut Iisus, Moise si Ilie, oameni cu chemari speciale.
La noi la ortodocși știu că preoții țin post 3 zile pe săptămînă, pentru cuvîntul Lui Hristos Care spune: "Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor." Ar trebui însă să nu mănînce nimic 3 zile pe săptămînă ca să le prisosească dreptatea... :)

Eu nu cred că trebuie să ai chemări speciale pentru a posti de mîncare mai mult de 3 zile. Despre hidratare însă nu știu ce să zic, trebuie să mă documentez. Știu că regulamentul de supraviețuire spune că trebuie să găsești adăpost în 3 ore, apă potabilă în 3 zile și mîncare în 3 săptămîni.

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
La prima vedere acest "bhairava" pare yoghin. Yoghinii sunt obsedati de curatirea trupului si au multe tehnici de curatire. Dar prefer sa tin o zi de post cu ajutorul lui Dumnezeu decat 40 cu ajutorul altor surse.
Crezi că acest "bhairava" a scris de la el acel text? Mă îndoiesc. Citește și traducerea lui "verde": http://romaniaraw.freeforums.org/post3479.html#p3479 . Oare și acel autor e tot yoghin? Dar oare orientalii care sînt majoritatea vegetarieni greșesc renunțînd complet la produsele de origine animală? Nicidecum. Să știi că avem de învățat și de la ei destule lucruri bune.

Am mai auzit argumentul ăsta de la un ortodox, că yoghinii postesc cu ajutorul demonilor. Nu știu dacă să rîd sau să plîng cînd citesc așa ceva... scuze pentru sinceritate! :) Există o întreagă literatură despre beneficiile postului pe perioadă lungă și ar fi păcat să o ignorăm pe motiv că autorii nu sînt cu toții creștini.

Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 11:26:14
Senior Member

Implicit

Citat:
La noi la ortodocși știu că preoții țin post 3 zile pe săptămînă, pentru cuvîntul Lui Hristos Care spune: "Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor." Ar trebui însă să nu mănînce nimic 3 zile pe săptămînă ca să le prisosească dreptatea... :)
Si pe la noi circula invatatura aceasta, dar nu cred ca numarul zilelor de post arata masura de dreptate. Cum mai spunea cineva pe aici, motivatia e cea mai importanta. Astfel, o zi de post pentru Hristos poate face mai mult decat doua tinute pentru...alte motive.
Citat:
Eu nu cred că trebuie să ai chemări speciale pentru a posti de mîncare mai mult de 3 zile.
Vorbesti ca un om trecut deseori prin posturi. Incearca si vorbim dupa aceea.

Citat:
Există o întreagă literatură despre beneficiile postului pe perioadă lungă și ar fi păcat să o ignorăm pe motiv că autorii nu sînt cu toții creștini.
Tu trebuie sa te hotarasti ce vrei. Vrei post sau dieta de curatire? Daca vrei dieta ai exemple foarte tari in yoghini sau budhisti. Dar daca vrei un post crestin, care este o lucrare mai ales spirituala, va trebui sa cauti niste indrumatori crestini. Iar acest post este mai greu decat o dieta, deoarece in post se duce o lupta spirituala, foarte solicitanta, iar vrajmasul sufletelor noastre face tot ce poate ca sa te opreasca din post. Pe yoghini nu ii deranjeaza, caci nici ei nu il deranjeaza pe el.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 21:12:48
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca intrebarea e cand il tinem, nu exista date in calendar, ci doar motive sub care poate cineva posti: postesti pentru insanatosirea cuiva, sau pentru a creste tu spiritual, sau pentru a gasi o sotie/sot apropiat.
Sau, pur si simplu, ca jertfa adusa lui Dumnezeu (Rom 12:1), fara vreun motiv pamantesc anume, ci pentru Dumnezeu, avand ca rezultat micsorarea puterii omului vechi, prea bine hranit, si cresterea puterii duhovnicesti, intelegerea mai clara a voii lui Dumnezeu si puterea de a o urma.
.
Citat:
Chiar aveam o umbră de speranță să aud măcar pe unul dintre cei mai activi neopretestanți de pe aici că a ținut post îndelungat, dar se pare că nu prea sînt șanse. Dar, poate totuși va veni altcineva în viitor cu mesajul pe care-l aștept..
Sunt situatii in care se tine postul Esterei (3 zile necurmat) sau 40 de zile mancand seara. Postul necurmat mai mult de trei zile este foarte rar, caci il pot duce numai oameni pe care Dumnezeu ii imputerniceste special pentru aceasta.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 12:06:14
ixlucian ixlucian is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.06.2011
Locație: Pitesti
Implicit

Citat:
Sînt foarte curios în cel fel țineți voi postul, dacă aveți o rînduială anume în privința asta. La catolici știu cum e, dar la protestanți și neoprotestanți nu mi-am pus niciodata problema regulilor postului, pînă acum.
Cateva concluzii la care am ajuns citind toate postarile:
- s-a pus accent pe mancare nu pe starea spirituala [vezi Isaia 58 si Matei 6]
- multe discutii au fost deturnate spre o parte sau alta a crestinismului autodeclarat sau nu
- s-au atins foarte putine locuri din Sfinta Scriptura despre ce inseamna a posti in mod adecvat

De aceea as veni cu cateva aspecte in discutie:
-- daca vezi ca este necesara o perioada de post [de la o zi la mai multe] cred ca trebuie exclusa partea in care te gandesti la mancare si trebuie sa te concentrezi pe finalitatea postului, scopul pentru care este tinut. [cunosc pe cineva care era intr-o situatie dificila si Dumnezeu l-a ajutat ca sa tina post "negru" mai multe zile; deci se poate, dar numai cu har de sus]
-- cum s-a mai discutat despre adventisti, as spune ca, de fapt, ceea ce practica ei se poate numi simplu "regim alimentar", nu post, ceea ce s-a afirmat la un moment dat [de fapt si eu as putea spune ca sunt ovo-lacto-vegetarian, dar nu consecvent, adica de 1-4 ori pe luna mai mananc si carne (vita sau pui in general; carnea de porc imi displace, mai ales cea gatita in mod obisnuit si nu trebuie sa fii adventist ca sa nu consumi asa ceva)][vreau doar sa arat ca a avea un anumit stil de viata este ceva ce depaseste limitele unui cult sau ale unei religii]
-- sa fie stabilite perioade clare de post? pentru ce anume? daca toti stim ca in acele zile postim unde mai este gloria si onoarea pentru Dumnezeu sau recompensa omului [vezi Isaia 58 si Matei 6]

Sper ca interventia mea sa aduca mai multa lumina in intelegerea postului real, care se face din necesitate, nu din obligatie [si aici nu intra in discutie persoanele dintr-un anumit cult crestin]

Last edited by ixlucian; 09.01.2013 at 10:19:59. Motiv: calcul gresit
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 15:27:43
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ixlucian Vezi mesajul
Cateva concluzii la care am ajuns citind toate postarile:
- s-a pus accent pe mancare nu pe starea spirituala [vezi Isaia 58 si Matei 6]
- multe discutii au fost deturnate spre o parte sau alta a crestinismului autodeclarat sau nu
- s-au atins foarte putine locuri din Sfinta Scriptura despre ce inseamna a posti in mod adecvat

De aceea as veni cu cateva aspecte in discutie:
-- daca vezi ca este necesara o perioada de post [de la o zi la mai multe] cred ca trebuie exclusa partea in care te gandesti la mancare si trebuie sa te concentrezi pe finalitatea postului, scopul pentru care este tinut. [cunosc pe cineva care era intr-o situatie dificila si Dumnezeu l-a ajutat ca sa tina post "negru" 72 de ore (6 zile); deci se poate, dar numai cu har de sus]
-- cum s-a mai discutat despre adventisti, as spune ca, de fapt, ceea ce practica ei se poate numi simplu "regim alimentar", nu post, ceea ce s-a afirmat la un moment dat [de fapt si eu as putea spune ca sunt ovo-lacto-vegetarian, dar nu consecvent, adica de 1-4 ori pe luna mai mananc si carne (vita sau pui in general; carnea de porc imi displace, mai ales cea gatita in mod obisnuit si nu trebuie sa fii adventist ca sa nu consumi asa ceva)][vreau doar sa arat ca a avea un anumit stil de viata este ceva ce depaseste limitele unui cult sau ale unei religii]
-- sa fie stabilite perioade clare de post? pentru ce anume? daca toti stim ca in acele zile postim unde mai este gloria si onoarea pentru Dumnezeu sau recompensa omului [vezi Isaia 58 si Matei 6]

Sper ca interventia mea sa aduca mai multa lumina in intelegerea postului real, care se face din necesitate, nu din obligatie [si aici nu intra in discutie persoanele dintr-un anumit cult crestin]
- Evident că s-a pus accent pe mîncare. Starea spirituală nu ar trebui să fie condiționată de ceea ce [nu] mîncăm. Un creștin trebuie să se roage zilnic, să facă fapte bineplăcute Domnului șamd.
- Pentru comparație, nu?
- Așteptăm citatele!

-- Pentru a te folosi cu adevărat de post, trebuie să nu mănînci mult mai mult de o zi. Nici 3 zile nu sînt de ajuns (72h = 3 zile). Cine e cu adevărat curios și vrea să se convingă, să citească literatură de specialitate: cărți ale fitoterapeuților renumiți, nu postări ale yoghinilor.

-- Perioadele sînt bune, altfel omul nu va mai ține post niciodată. Știu penticostali care nu pot ține nici acel post de o zi, știu și preoți ortodocși care mi-au spus direct că, dacă nu ar fi stabilite posturile, nu ar mînca nici o zi doar vegetale. Asta e realitatea tristă și Sfinții Părinți au făcut foarte bine limitînd consumul de produse animale la vreo 5 luni pe an. Bineînțeles că atunci cînd postim nu trebuie să cădem în akedie, ci să fim veseli și plini de viață.

Cum adică "din necesitate"? Mă refer strict la posturile neoprotestante de o zi.

Reply With Quote
Vechi 09.01.2013, 14:29:52
ixlucian ixlucian is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.06.2011
Locație: Pitesti
Implicit

- nu scrie nicaieri cate zile de post sa ai si ce sa cuprinda concret o astfel de zi, exceptand rugaciunea.
- greseala mea, intr-adevar era vorba de peste 3 zile de post negru [ceva mai mult decat in cazul postului Esterei].
- cei care zic ca nu pot sa tina post, spun de fapt "imi este greu, loveste in comoditatea mea, nu vreau, de fapt, acest lucru" si se mint singuri. Si uite asa au aparut si cei care spun "in data [perioada] cutare tinem post. O mai buna legatura cu Mantuitorul prin Scriptura si rugaciune ne va aduce adevaratul post. Omul cu adevarat spiritual nu se plange de aceste aspecte exterioare, ci, poate, de luptele interioare pe care le poarta.
Pe aici as incadra si necesitatea postului si nu obligativitatea acestuia: daca este ceva impus din exterior, nu are aceeasi valoare [ca sa nu zic ca nu ar avea] ca cel pe care il practici din respect pentru Dumnezeu.
- referitor la alte pasaje, nu am timpul acum, dar era mai mult mentiunea unei omisiuni destul de serioase.

Last edited by ixlucian; 09.01.2013 at 14:33:15.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Protestanti, Luther si ........invatatura lui alecsandru Biserici Protestante 118 08.09.2015 18:50:21
Experiente cu protestanti danyel Secte si culte 83 12.02.2013 16:18:24
Mantuirea la protestanti! Templier Knight Secte si culte 67 20.11.2011 21:13:03
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
sfintii cei noi sunt catolici sau protestanti? grecu Biserica Romano-Catolica 21 21.07.2009 04:02:01