Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.09.2012, 10:22:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
tu ai dat exemple biblice in care se mentioneaza doar relatia sexuala dintre un barbat si o femeie necasatoriti.
Cum să fie pentru cei necăsătoriți? Spune foarte clar "cinstită să fie nunta întru toate". Ia aminte la "întru toate". Spune destul de clar...

Sf. Ioan Gura de Aur spune că se poate întâmpla și desfrânare între soți atunci când soții nu au ca scop împlinirea iubirii și nașterea de prunci, ci se urmează instincul carnal, adică provocarea sexuală, sau consumarea plăcerii.

Citat:
am spus eu ca e bine ca intr-o familie sa nu existe copii? Si eu imi doresc asa ceva! Nu cred ca exista familie care sa nu-si doreasca sa aiba copii. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa am relatii sexuale cu sotia doar pentru a face copii si apoi abstinenta pana la moarte, ca vezi Doamne desfranez cu sotia mea daca mai facem dragoste fara sa ne mai dorim si alti copii
Amice, nu o spun eu ci Sf Ioan Gură de Aur și alți sfinți pe care ți i-am citat.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 22:28:16
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
fiecare face ce crede de cuviinta sau mai bine spus CEEA CE ESTE CEL MAI BINE PENTRU CUPLUL RESPECTIV. Eu NU sunt medic si NICI preot ca sa recomand ceva
Stefan, in mod normal, daca esti legat de biserica din care faci parte, daca incerci sa fii un bun practicant in interiorul ei, vei incerca sa tii de tot ce spune acea biserica (in sens larg), de textele magisteriului, de enciclici, catehism etc. Daca incepi sa citesti cat de cat, vei gasi un fir rosu, cel putin in ce priveste BC. In BOR, din cate am inteles, intr-adevar duhovnicul este cel care stabileste acest fir rosu. Deci firul rosu nu este comun intregii BOR, ci se termina la poarta chiliei, daca ma pot exprima asa. Daca nu este corect ceea ce spun, va rog sa ma corectati, in spirit de respect si cu blandete, asa cum incerc si eu sa intervin intotdeauna pe acest forum.

Cu alte cuvinte, cand se vorbeste de abstinenta, pentru un catolic lucrurile ar trebui sa fie destul de clare. Pentru un ortodox, inteleg ca este ok sa existe pareri diferite la duhovnici diferiti, pe un acelasi subiect. Personal, as considera asta subiectivism, m-as acomoda greu intr-un astfel de climat. Dumnezeu este unul, mesajul si legea sa este una. Nu am intentia de a deturna atentia de la subiectul principal al acestui topic: ce face un cuplu crestin (ortodox, catolic) atunci cand nu poate sa aiba un copil? Cum ajunge sa nu aiba copil, si cum reuseste acest lucru? Echilibrul familiei se mentine?

Hai sa mai lansez o intrebare: pe cinstite, care a fost perioada cea mai lunga in care cineva de aici s-a abtinut, din motive intemeiate, de la relatiile conjugale? Cum a reusit acel lucru? Multumesc.

Last edited by andreicosmovici; 27.09.2012 at 23:04:56.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 22:56:06
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Hai sa mai lansez o intrebare: pe cinstite, care a fost perioada cea mai lunga in care cineva de aici s-a abtinut, din motive intemeiate, de la relatiile conjugale? Cum a reusit acel lucru? Multumesc.
Înrebări care vor naște iarăși controverse. Orice nevoință făcută de un adevărat creștin nu se trâmbițează, și mai ales pe un forum, unde nu știi cu cine ai de face. Mai de folos îi este unui creștin dacă le-ar face în taină.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 23:02:17
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Înrebări care vor naște iarăși controverse. Orice nevoință făcută de un adevărat creștin nu se trâmbițează, și mai ales pe un forum, unde nu știi cu cine ai de face. Mai de folos îi este unui creștin dacă le-ar face în taină.
Ai dreptate. Pe fond, eu am cerut părerea și ajutorul pentru chestiunea în sine a abstinenței. Poate că nu este interesant să aflăm cine și cât s-a abținut, ci mai degrabă dacă reușește acest lucru, cu ce preț, și ce are în vedere când face acest lucru. Și, în fond, ce spune Biserica despre acest aspect.

Cât despre controverse, sunt mirat cât de ușor se alunecă dinspre argumentare matură către înțepături personale. Cred că toți avem o anumită vârstă pe-aici, ar trebui să ne comportăm în consecință. În plus, dacă ne-am scuti reciproc de comentarii răutăcioase, am putea scrolla doar printre păreri argumentate și interesante. Printre altele, eu aș pleda și pentru un echilibru al numărului intervențiilor, și al "cantității" răspunsului. Pentru a fi citite și a ține interesul treaz, cred că mesajele nu trebuie să conțină mai mult de trei paragrafe scurte. Este o părere personală, vă rog să o luați ca atare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02