Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.06.2012, 17:51:19
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Cu cine ziceti voi sa discut?

Un alt preot ortodox, un om de asemenea evlavios si cucernic, si el un bun slujitor in ochii enoriasilor (prieten de familie, stiu bine ce vorbesc), cu vizite la Muntele Athos si la Ierusalim, care a ctitorit si el o biserica, a avut o atitudine ceva mai "pastorala".

Si la invitatiile d-lui ma duceam cu bucurie, stiind ca marturisesc cuiva apropiat si intelegator bucuria descoperii Lui Hristos. Si acum suntem buni prieteni si intalnirile noastre sunt o reala bucurie. Am avut insa o mare deznadejde in ceea ce-l priveste cand, in timpul discutiilor noastre la biserica d-lui am fost martor la ceva foarte urat. A vazut reactia mea si de atunci nu m-a mai chemat. Am ramas prieteni insa am vazut adevarata fata a omului spiritual, nu cea pe care cei mai multi o afiseaza si singura pe care enoriasii o vad.

Binecuvantat sa fie Numele lui in veci!

Deci: cind sinteti in Biserica Ortodoxa doriti sa-L intilniti pe Domnul nostru in preotul ortodox, iar cind sinteti in adunarea protestanta doriti sa-L intilnitit pe DOmnul nostru in Sfinta Scriptura. Incercati sa faceti un exercitiu simplu: cautati-L pe Domnul nostru Isus Cristos atunci cind sinteti intr-o biserica ortodoxa, iar cind sinteti la adunarea protestanta incercati sa vinati greselile pastorului, sa le inventariati, contorizati si sa le faceti publice, eventual. Atunci veti fi credibil, ca masurati cu aceiasi masura toate. Pina atunci sinteti putin subiectiv (ca sa nu spun indoctrinat de-a dreptul).

As vrea sa va amintesc ca cu citeva pagini in urma userul N.Priceputu v-a pus o intrebare. Astept raspunsul dumneavoastra la intrebarea pusa.
Vechi 11.06.2012, 21:09:21
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, preot ortodox, un om "la mare cautare" printre enoriasi. un slujitor foarte gospodar, ctitor de biserica, si care nu pleca de la sfestaniile facute la mine in casa fara o contributie financiara (chiar daca modesta) a rupt la propriu orice legatura cu mine cand a aflat ca m-am pocait.

Ei bine, omul care trebuia sa discute cu mine despre Hristos si mantuire (in loc de calculatoare, software, foto etc) ei bine, omul acesta s-a suparat nevoie mare cand i-am spus ca L-am gasit pe Hristos.

Un alt preot ortodox, un om de asemenea evlavios si cucernic, si el un bun slujitor in ochii enoriasilor (prieten de familie, stiu bine ce vorbesc), cu vizite la Muntele Athos si la Ierusalim, care a ctitorit si el o biserica, a avut o atitudine ceva mai "pastorala".

Si la invitatiile d-lui ma duceam cu bucurie, stiind ca marturisesc cuiva apropiat si intelegator bucuria descoperii Lui Hristos. Si acum suntem buni prieteni si intalnirile noastre sunt o reala bucurie. Am avut insa o mare deznadejde in ceea ce-l priveste cand, in timpul discutiilor noastre la biserica d-lui am fost martor la ceva foarte urat. A vazut reactia mea si de atunci nu m-a mai chemat. Am ramas prieteni insa am vazut adevarata fata a omului spiritual, nu cea pe care cei mai multi o afiseaza si singura pe care enoriasii o vad.

Cu cine ziceti voi sa fi stat de vorba cata vreme Singurul care imi vorbea in tot acest timp era Dumnezeu revelat in Sf.Scriptura?

Acum Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a chemat la Sine, si ca m-a facut, prin Hristos, un fiu al Sau.

ce intelegi tu prin faptul ca "te-ai pocait"?
Vechi 11.06.2012, 21:59:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, preot ortodox, un om "la mare cautare" printre enoriasi. un slujitor foarte gospodar, ctitor de biserica, si care nu pleca de la sfestaniile facute la mine in casa fara o contributie financiara (chiar daca modesta) a rupt la propriu orice legatura cu mine cand a aflat ca m-am pocait.
Ei bine, omul care trebuia sa discute cu mine despre Hristos si mantuire (in loc de calculatoare, software, foto etc) ei bine, omul acesta s-a suparat nevoie mare cand i-am spus ca L-am gasit pe Hristos.
Si la invitatiile d-lui ma duceam cu bucurie, stiind ca marturisesc cuiva apropiat si intelegator bucuria descoperii Lui Hristos.
Din cate povestesti tu si la preoti te duceai sa-i "evanghelizezi". Sper ca ai inteles ca ortodoxia nu considera ca sunt mai multe bisericute si toate sunt mantuitoare. Daca mai sunt unii preoti mai ingaduitori fata de catolicism (adica au unele idei ecumeniste), n-am intalnit niciun preot care sa aiba ingaduinta fata de neoprotestantism. Nefiin nici macar botezati ei nu sunt nici macar crestini, doar in sensul ca au o filozofie despre crestinism. Iar penticostalii sunt cei mai cu probleme, au si minuni de la vrajmasul (vorbit in limbi, vindecari, extaz, etc.).
Vechi 12.06.2012, 10:31:11
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:

Cu cine ziceti voi sa fi stat de vorba cata vreme Singurul care imi vorbea in tot acest timp era Dumnezeu revelat in Sf.Scriptura?

Acum Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a chemat la Sine, si ca m-a facut, prin Hristos, un fiu al Sau.

si la penticostali nu ai gasit greseli similare?
Vechi 11.06.2012, 17:13:11
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Fenomenul de care se discută pe acest topic nu are proporțiile unei mișcări de mase și cred că titlul e exagerat de patetic. De fapt, părăsirea așa-ziselelor ”biserici istorice” este o consecință naturală a orizontului de credință a persoanelor și nevoilor strict naturale ale acestora. În momentul când mântuirea este propovăduită cu accent pe necesitatea salvării de iad și izbăvirea de suferința veșnică, problema relației omului cu Dumnezeu capătă nuanțe instinctuale destul de evidente celor care analizează problema fără ochelari de cal. Pe scurt, bunăstarea generală a omului depinde de satisfacerea câtorva condiții stringente: sănătate, hrană, adăpost și siguranță pe termen nelimitat. Mântuirea neoprotestanților se situează în prelungirea acestora, propunând o soluție de ocolire a angoasei morții cu păstrarea caracteristicilor vieții acesteia, dar proiectate într-o dimensiune sublimată. E ușor de intuit că felul ăsta de pune problema vine ca o mănușă unei tipologii umane numeroase formată din indivizi care și-au ratat speranțele de fericire în viața aceasta și nădăjduiesc să o regăsească după expirarea duratei terestre a existenței lor. Pentru acesta e nevoie însă de argumente suficient de persuasive logic: o poveste metafizică rezultată dintr-o lectură manipulatorie a Bibliei, comunități exaltate care să lase impresia că trăiesc ceva, o anumită moralitate a vieții adepților cu vechime și, ca un carolar, un stil de viață care nu solicită o trezvie continuă a propriei libertăți, întrucât ea este deja prescrisă dinainte.
Vechi 11.06.2012, 22:59:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Trebuie sa intreb cine este responsabil pentru necunostinta ortodocsilor care pleaca la np? Nu am vazut ortodox care sa Il fi cunoscut pe Hristos si sa plece in alte parti. Dar BO nu se ocupa de catehizarea propriilor credinciosi, asa ca ei cauta in alte parti.
Asta e diferenta in felul cum inteleg ortodocsii venirea la credinta si cum o inteleg neoprotestantii. Iisus a propovaduit si a facut mari minuni, dar evreii nu au devenit crestini. El e Dumnezeu, ce ar putea face un om mai mult?
La neoprotestestanti prozelitismul tine de convingere, de persuasiune. Ei trebuie sa faca totul, nu au ajutorul lui Dumnezeu, e ca si cum ar forma o organizatie, cooptand membri. Dar venirea la adevar se intampla altfel, mai intai omul acela trebuie sa fie pregatit, astfel Dumnezeu il ajuta si il lumineaza sa caute adevarul.
Convertirea la neoprotestanti este la fel cu aderarea la practici orientale. In ortodoxie calea este doar prin renuntarea la pacate si patimi. In paranormal ingerii cazuti ofera calea usoara, nu trebuie sa renunti la nimic si ai instant si trairi si minuni. Poti sa vindeci, sa experimentezi trairi, etc. In special la penticostali e la fel, sunt acelasi tip de minuni. Dar si al alti neoprotestanti, ti se ofera o solutie rapida, te botezi si gata, esti mantuit, efort zero.
Cel mai mare rol are atragerea, convingerea. Odata intrat acel nou venit in comunitate nu mai are scapare, doar de aceea se numeste secta. Nu doar in religie, dar si in general se spune ca in scurt timp cineva care adera la principiile unui grup va deveni la fel ca membrii acelui grup. In plus, daca la ortodocsi prin Botez si Mirungere ortodoxul primeste harul divin, la cei ce nu au Taine acestia primesc o puternica influenta de la ingerii cazuti, care le dau si trairi, emotii, extaz, etc.
Uite de exemplu ce spune un sfant, Sfantul Teodor Studitul: "„împărtășania de la eretic înstrăinează pe om de Dumnezeu și îl predă diavolului. După măsura deosebirii dintre lumină și întuneric, așa e și deosebirea dintre împărtășania drept slăvitoare (ortodoxă) și cea ereticească: cea drept slăvitoare luminează, cea ereticească întunecă; una îl unește cu Hristos, cealaltă – cu diavolul; una dă viață sufletului, cealaltă îl ucide. Împărtășania din mână eretică este otravă, nu simplă pâine.”
Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Am vrut sa cumpar si eu o carte de dogmatica ortodoxa ca sa invat cate ceva, insa limbajul folosit da impresia ca ortodoxia este rezervata numai unui cerc restrans, obisnuit cu un anumit tip de vocabular, foarte descurajant. Si nu ma mir ca multi ortodocsi nu isi cunosc credinta. Mai caut insa carti mai pe inteles...
Nici nu e bine sa citeasca cineva incepator Filocalia sau alte carti mai pentru avansati. Catehismul pentru inceput, dar cel mai bine sa citeasca ce au facut cei ce i-au urmat lui Hristos, adcia vietile sfintilor: http://paginiortodoxe.tripod.com/vieti.html
Vechi 12.06.2012, 01:34:30
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asta e diferenta in felul cum inteleg ortodocsii venirea la credinta si cum o inteleg neoprotestantii. Iisus a propovaduit si a facut mari minuni, dar evreii nu au devenit crestini. El e Dumnezeu, ce ar putea face un om mai mult?
Ar putea sa faca macar cat a facut Domnul. Sa umble printre oameni, sa le vorbeasca si sa ii vindece.

"Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl. " Ioan 14:12
Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nici nu e bine sa citeasca cineva incepator Filocalia sau alte carti mai pentru avansati. Catehismul pentru inceput, dar cel mai bine sa citeasca ce au facut cei ce i-au urmat lui Hristos, adcia vietile sfintilor: http://paginiortodoxe.tripod.com/vieti.html
Vietile sfintilor sunt naratiuni. Pe mine ma interesa sa stiu clar cum sunt privite notiuni ca mantuirea, Sf Taine, harul, angeologie, starea mortilor, etc. Am comandat pana la urma manualul de dogmatica de la facultatea de teologie. :) Pare mai pe inteles.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 11.06.2012, 16:57:14
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
de ce se duc oamenii la cultele neoprotestante? Din necunostinta si putina credinta...caci trebuie sa se cearna graul de neghina
E adevărat că astea sunt motivele. Însă cauzele necunoștinței lor ne aparțin tuturor, cu deosebire celor care au datoria să-i învețe pe credincioși – pe cei care vor să învețe, bineînțeles. Sunt și preoți vrednici, care-L mărturisesc prin întreaga lor viață pe Hristos. De la unii ca aceștia nu cred că pleacă ușor cineva spre alte culte. Însă acolo unde credința e trăită formal, comunitatea e într-o gravă suferință spirituală, e bolnavă. Și, din nefericire, am impresia că nu sunt doar câteva parohii bolnave, ci întreaga țară îmi pare mie că e bolnavă spiritual.
Iar dacă vrem să ne vindecăm, cred că e foarte important să recunoaștem întâi de toate că suntem bolnavi, nu doar să ne batem cu pumnii în piept că noi și numai noi deținem Medicamentul.
Vechi 03.07.2012, 10:08:49
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
de ce se duc oamenii la cultele neoprotestante? Din necunostinta si putina credinta...caci trebuie sa se cearna graul de neghina
Parintele Arsenie Boca e de alta parere.
La sectanti pleaca cei cu multe pacate sa zica diavolul "L-am inghitit si pe asta"
Pe cei cu multe pacate nu prea ii mai apara ingerul Domnului , explicatia e plauzibila.
Doamne ajuta !
p.s.Nu inteleg de ce va pierdeti timpul in discutii sterile cu acesti oameni care nu au nimic comun cu ortodoxia ,dupa parerea mea discutii total neconstructive
Din pacate ,pt.invataturile gresite pe care ei le propaga sunt condamnati definitiv ,si-au pierdut mantuirea ,mai ales daca s-au lepadat de botezul ortodox.

Last edited by anita; 03.07.2012 at 10:11:11.
Vechi 03.07.2012, 14:51:39
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Parintele Arsenie Boca e de alta parere.
La sectanti pleaca cei cu multe pacate sa zica diavolul "L-am inghitit si pe asta"
Pe cei cu multe pacate nu prea ii mai apara ingerul Domnului , explicatia e plauzibila.
Doamne ajuta !
Draga Anita, "problema" nu este simpla si astfel o rezolvare lapidara nu este constructiva.
Sfantul Grigorie de Nazianz spunea despre sublimitatea preotiei: "Mi-a fost rusine sa stau intre preoti care nu sunt cu nimic mai buni decat gloata".
De asemenea Sfantul Simeon Noul Teolog afirma: "nu poate teologisi cel ce nu il vede pe Dumnezeu" cu referire deisigur la vederea duhovniceasca specifica ortodoxiei, caci "noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim" (Ioan 3).

Desigur ca exista si aspectul subliniat de tine, ca unii oameni sunt "furati" de cel rau din harul Bisericii Ortodoxe si "legati" in erezii ce ucid sufletul intai si mai apoi trupul.
Exista insa si situatii in care persoane din Biserica Ortodoxa au gasit linistea sufleteasca prin comuniune sociala in cadrul altor culte crestine.

Sunt multe motive pentru care oamenii pleaca (se muta) ditr-o Biserica in alta. Motivele lor sunt strans legate de cele pentru care sunt deja intr-o biserica.
Astfel, cateva motive pentru care sunt oameni in Biserica:
a) dragoste, iubire atat Dumnezeiasca cat si intre oameni
b) foloase materiale
c) contacte sociale
d) vindecarea de boli trupesti si sufletesi (psihoterapie)
e) mantuire (in sens de tamadurie)
f) indumnezeire
g) harul Duhului Sfant
i) cunoastere duhovniceasca
j) izbavirea de probleme
etc.

Astfel este imperios necesar ca Biserica Ortodoxa sa aiba in vedere multitudinea de aspecte care determina oamenii sa fie in Biserica. Multe "plecari" sunt justificate subiectiv evident. Nu trebuie sa "ne ascundem dupa deget".
Alte culte crestine sunt mult mai bine organizate din punt de vedere social si asigura o comuniune inter-personala mai eficienta cu efecte terapeutice psihologice evidente.

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
p.s.Nu inteleg de ce va pierdeti timpul in discutii sterile cu acesti oameni care nu au nimic comun cu ortodoxia ,dupa parerea mea discutii total neconstructive
Din pacate ,pt.invataturile gresite pe care ei le propaga sunt condamnati definitiv ,si-au pierdut mantuirea ,mai ales daca s-au lepadat de botezul ortodox.
Botezul este doar inceputul vietuirii ortodoxe.
A fi ortodox inseamna a lucra cu luare aminte in fiecare clipa mantuirea noastra... si nu sa ne "culcam pe o ureche" ca suntem Botezati Otodox si ne-am impartasit si gata avem garantata intrarea in Rai si un loc rezervat in primele randuri.

In Evanghelia de Dumnica trecuta, cuvintele Mnatuitorului au rasunat justitiar cand a spuns despre sutasul roman (care nu era credincios evreu, nu era taiat imprejur... nu credea in Mesia): "Adevarat va spun ca nu am vazut in Israel atata credinta" in Adevar, in Dumnezeu.
Apoi insusi Domnul a spus: "multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Moise si cu Avraam, iar fii imparatiei vor fi aruncati afara". Sutasul Cornelie care nu era iudeu, nici taiat imprejur... dar care in sinceritatea si dragostea inimii lui se ruga lui Dumnezeu si postea s-a invredincit sa primeasca pe ingerul Domului.

Iata deci ca se cuvine sa luam aminte la cuvintele Sfantului Pavel: "paganii care din fire fac ale legii le sunt loruri lege si ei va vor judeca pe voi" (Romani cap 2).

In concluzie, cum trebuie aratata deplinatatea teologiei si vietuirii ortodoxe? Evident ca prin fapte: "asa sa lumineze viata voastra in fata oamenilor, ca ei vazad purtarea vostra sfanta si fara de prihana, si ei sa creada si sa dea salva lui Dumnezeu" spune Domnul Iisus Hristos.
Sfintii ortodocsi au inteles bine acest mesaj si l-au urmat. Teologii crestine in cuvinte sunt si pot fi multe... insa teologia adevarata trebuie trainta. Sfantul Grigorie Palama spunea: "orice cuvant are cuvant de impotrivire, dar viata nu".

Cu toata sinceritatea si convigerea afirma ca faptele ale oamenilor care denota inechivoc colucrarea omului cu harul lui Dumnezeu sunt unice in ortodoxie. Sfantul Spiridon, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Simeon Noul Teolog... sunt doar cateva exemple de luminatori nu doar ai ortodoxiei ci ai lumii intregi (evident pentru cine are ochi sa vada).

Doamne ajuta.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 15:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 18:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 15:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 19:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 09:47:09