Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.08.2012, 01:00:48
Stanca Stanca is offline
Junior Member

Data înregistrării: 26.11.2010
Locație: Timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Acum doi ani m-am botezat si eu la ortodocsi, fiind la origine catolica ( botez), dar nepracticanta. Eram atat de ignoranta incat nu stiam ca exista diferente intre cele doua, iar asigurarea unor preoti cum ca sunt "biserici surori" m-a facut sa cred ca sunt, de fapt, ortodoxa prin simpla atractie pe care o simt fata de Ortodoxie! Abia cand am inceput sa citesc carti duhovnicesti - am inceput cu "Traditie si libertate in spiritualitatea ortodoxa" a Mitrop. Antonie Plamadeala - mi-am dat seama ca ma aflu intr-un no man's land si ca trebuie urgent sa fac primul pas. A mai durat inca cativa ani, timp in care m-am "rostogolit" putin prin new-age, dupa care am ajuns in Israel, total neasteptat si aproape fara niciun efort, am stat o luna la o familie de evrei nascuti acolo, m-am interesat de iudaism, am "cascat gura" la religiile lumii, fara sa stiu pe ce lume sunt si care mi-e calea...familia de evrei m-a plimbat pe la toate locurile crestine posibile din Israel si au fost intr-adevar foarte deschisi si amabili, au vrut sa ma "lamuresc" singura ce anume ma "atrage". Am fost si in sinagoga, am participat la Purim si la patru Shabaturi in familie, cu tot ritualul ( shabatul este poate una din cele mai autentice sarabatori, in sensul ca acea pace si intrerupere totala a activitatilor transforma totul in timp sacru, si nu timp liber, ca duminicile, la noi!). In cele din urma, umbland prin desert si dormind acolo in cort, intr-o dimineata m-am trezit "lamurita"! In pustiul Iudeii, intr-o liniste care te durea de-a dreptul si care facea ca timpul sa para sa se fi oprit undeva cu 2000 de ani in urma, m-am trezit intr-o fericire deplina, cu sentimentul clar ca IIsus era acolo, in pustie, nu in bisericile arhiaglomerate, unde toti fotografiaza, ies si intra, unde te copleseste o tensiune religioasa greu de suportat...evreii "mei" se rugau langa corturile lor, cu salurile si filacterele lor si eu eram sus, pe o movila de piatra si ma bucuram de tot, imi venea sa rad si sa plang si sa "pup" toata omenirea...Mi-am dat seama ca ei au drumul lor, destinul lor, eu pe al meu si tot asa...abia asteptam sa ajung acasa, sa intru intr-o biserica mica,ortodoxa, unde vreun batran sta tacut intr-o strana si cineva sterge praful, in tacere, de pe icoane.
Dupa cateva luni m-am botezat. In momentul Mirungerii, desi era o zi trista de decembrie, s-a facut lumina in biserica. Atunci am aflat ce-mi "lipsise" cu adevarat si de ce nu cred ca bisericile sunt "surori": pt. simplu motiv ca niciodata nu am mai simtit asa ceva!
Povestea e lunga si eu sunt in continua "prefacere", dar nu vrau sa va retin aici cu toate detaliile si meandrele ...
Reply With Quote
Vechi 26.12.2012, 11:04:01
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit istorie

Mesaj reeditat
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 28.12.2012 at 22:58:28.
Reply With Quote
Vechi 26.12.2012, 13:42:22
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul

La randul meu cunosc multi americani convertiti la ortodoxism,majoritatea au raspuns ca s-au botezat la ortodocsi deoarece au simtit ca este o credinta milenara,autentica,nealterata de moda si cerintele vremii(traducere aproximativa).

da, si s-au saturat de ipocrizia care predomina la baptisti sau penticostali, plus ca trebuiau sa plateasca numeroase taxe.
Reply With Quote
Vechi 26.12.2012, 19:58:00
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
da, si s-au saturat de ipocrizia care predomina la baptisti sau penticostali, plus ca trebuiau sa plateasca numeroase taxe.
Nu,nu au spus asta!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 12:09:45
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Dumneavoastra traiti in a arunca mesaje de ura si dezinformare? http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29

Raspunsul interlocutorului a fost ca Ortodoxia este o credinta ce poate fi atestata mai bine istoric. A spune ca au renuntat la ipocrizie este afirmatia dumneavoastra, ce nu are nici un fundament.

Nu dumneavoastra erati cel ce spunea ca zeciuiala este obligatorie la baptisti?

Va rog sa cititi exact ce a zis Yasmina:
Citat:
De ce am avut acea afinitate?Deoarece nu aprofundasem ortodoxia si aveam serioase lipsuri de informatie(nici acum nu sunt vreo avansata,dar orisicum :)
Dar cu totul intamplator sau nu,in momentul in care ma afundam tot mai mult cu interesul in aceasta religie,am avut parte de niste experiente mai neplacute si unde sa ma rog si carui Dumnezeu daca nu Celui pe care-L stiam deja?
Este ca si atunci cand traiesti intr-o alta tara,vorbesti cursiv o alta limba,iar cand te lovesti tipi in limba materna :)

Din cate cunosc,nemultumirea rudelor mele cu privire la ortodoxie consta in mod special in agoniseala preotilor...Ca ei nu sunt tocmai un exemplu de adevarata credinta,ca lucreaza pt bani,gandindu-se numai la ei si familiile lor etc...
Este ca si cum nu ai vedea padurea din cauza copacilor.Si uite ca multi oameni se smintesc din aceste motive(dar au si o predispozitie spre sminteala ,parca :)
De ipocrizie suferim multi dintre noi,nu este chiar potrivit sa o condamnam la altii,dar sa nu o anihilam in noi.

La randul meu cunosc multi americani convertiti la ortodoxism,majoritatea au raspuns ca s-au botezat la ortodocsi deoarece au simtit ca este o credinta milenara,autentica,nealterata de moda si cerintele vremii(traducere aproximativa).
Eu unul felicit familia dumneaei ca a gasit pe Dumnezeu in forma ortodoxiei, si nu cred ca nimeni din familia ei ce a devenit ortodox, sau a plecat din lumea evanghelica a facut-o din motive de ipocrizie.

Am marcat (cu bold) partea ce mi se pare ca va referea pe dvs. domnule Urs.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 14:13:18
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul

Nu dumneavoastra erati cel ce spunea ca zeciuiala este obligatorie la baptisti?
si nu v-am aratat ca este ?!!!

nu v-ati saturat sa platiti atatea taxe la biserica baptista?
Reply With Quote
Vechi 20.04.2013, 06:22:33
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Turcii se întorc la Ortodoxie
Reply With Quote
Vechi 26.12.2012, 22:48:31
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
Foarte interesant topicul,intradevar...parca ma incearca o usoara invidie ca nu l-am deschis eu :) glumesc desigur.

Cand m-am nascut eu,mama era inca in BO cat si majoritatea membrilor familiei.Strabunicul din partea mamei a fost printre primii care a descoperit biserica evanghelica avand o experienta religioasa in aceasta biserica.
Adevarul era ca dansul putea avea aceasta trezire spirituala oriunde(de ce nu si in BO?deoarece dansul nu frecventa BO ca sa fie familiarizat cu Dumnezeul nostru).Inaintea accidentului traumatizant pe care l-a avut inainte de convertire era defapt un barbat rau,care-si violenta nevasta si cocheta cu tiganii care descantau si faceau vraji.
In urma unei altercatii cu o tiganca ghicitoare careia ii datora bani,a fost descantat si un adevarat fenomen poltergeist s-a abatut asupra lui si a casei.
Pe urma a avut un accident la locul de munca din care a scapat ca prin minune,doar cu arsuri de gradul 4-5 pe picioare,pielea i-a fost practic grefata din alte parti ale corpului.
Banuiesc ca aceste experiente l-au speriat teribil si si-a pus sincer intrebarea unde se indreapta dpdv spiritual cu viata lui?
Chiar la momentul oportun,a intalnit un reprezentant al bisericii evanghelice si a descoperit Biblia.

Acest episod l-a schimbat teribil;eu l-am cunoscut si a fost cea mai blanda persoana pe care am intalnit-o vreodata printre mireni.De cate ori auzea ca cineva pacatuia se punea pe un plans sfasietor ca ti-i se rupea camasa,suferea empatic pt altii si devenise smerit.In cele din urma strabunica s-a imbolnavit de dementa si il ocara si palmuia toata ziua,iar el o suporta cu toanele ei si spunea in tot timpul"Doamne iart-o ca nu stie ce face".
Cand era pe punctul de a-si pierde controlul incepea sa cante cantece religioase ,sa citeasca Biblia sau sa asculte casete inregistrate la"adunare".

Si eu i-am pricinuit suparari cu nazbatiile mele copilaresti(i-am turnat nisip in mancare)si nu se enerva,nu tipa,nu-si pierdea controlul ca ceilalti din jurul meu,nu ma pedepsea.Facea mereu referiri la Biblie,si daca-l suparam imi spunea ca lui Dumnezeu nu-i place lucrul acesta, sa-mi bat joc de oameni.
Nu fac apologia bisericii evangheliste,cum nici nu cred ca aceasta biserica mi-a pocait strabunicul.
Insist in a crede ca lipsa educatiei religioase in credinta in care a fost botezat cat si prejudecatile vremii cu privire la slujitorii bisericii,l-au facut sa nu descopere frumusetea si comorile ortodoxiei.

Restul este istorie...
I-au urmat la"adunare"sotia,2 dintre fiice cu sotii lor(bunica si bunicul),unchiul mamei ,iar mama a ales si dansa o alta biserica,intr-un final.

Bineinteles,ca si eu am avut ratacirile mele la un moment dat avand oarecare afinitate pt budism :)
De ce am avut acea afinitate?Deoarece nu aprofundasem ortodoxia si aveam serioase lipsuri de informatie(nici acum nu sunt vreo avansata,dar orisicum :)
Dar cu totul intamplator sau nu,in momentul in care ma afundam tot mai mult cu interesul in aceasta religie,am avut parte de niste experiente mai neplacute si unde sa ma rog si carui Dumnezeu daca nu Celui pe care-L stiam deja?
Este ca si atunci cand traiesti intr-o alta tara,vorbesti cursiv o alta limba,iar cand te lovesti tipi in limba materna :)

Din cate cunosc,nemultumirea rudelor mele cu privire la ortodoxie consta in mod special in agoniseala preotilor...Ca ei nu sunt tocmai un exemplu de adevarata credinta,ca lucreaza pt bani,gandindu-se numai la ei si familiile lor etc...
Este ca si cum nu ai vedea padurea din cauza copacilor.Si uite ca multi oameni se smintesc din aceste motive(dar au si o predispozitie spre sminteala ,parca :)
De ipocrizie suferim multi dintre noi,nu este chiar potrivit sa o condamnam la altii,dar sa nu o anihilam in noi.

Ce copil rau erai...:)
Astfel de oameni sunt "sarea Pamantului", indiferent ce credinta au...
La fel era si bunica mea materna, odihneasc-o Dumnezeu cu dreptii, careia i-am aruncat ochelarii in veceu... Prima icoana vazuta vreodata de mine era cea din camera ei...
Reply With Quote
Vechi 27.12.2012, 08:34:36
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Ce copil rau erai...:)
Astfel de oameni sunt "sarea Pamantului", indiferent ce credinta au...
La fel era si bunica mea materna, odihneasc-o Dumnezeu cu dreptii, careia i-am aruncat ochelarii in veceu... Prima icoana vazuta vreodata de mine era cea din camera ei...
Da,intradevar...am fost un copil cam rau :))
Reply With Quote
Vechi 27.12.2012, 08:41:47
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Ma asteptam sa fie mai populat topicul asta,se pare ca dupa 5 pagini s-a asezat?!
Haideti sa bagam o abstinenta in titlu sau ceva care sa vanda :))
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
convertiri la ortodoxie Timis1 Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 24 02.04.2025 04:59:45
ortodoxie ocultista padrevicentiu Generalitati 5 02.07.2010 21:03:08
Patriotism & Ortodoxie eodor nastasa Generalitati 31 07.04.2010 13:20:20
Calea spre ortodoxie are un inceput naiewn Biserica Ortodoxa Romana 7 16.05.2009 06:11:44