Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.03.2012, 20:20:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Cand era pe cruce, Isus nu l-a intrebat pe talhar: ce dogmă ai? I-a spus direct: astăzi vei fi cu mine în ceruri. Pe ce criteriu l-a mântuit pe tâlhar?
Nu l-a intrebat nici daca fumeaza sau nu, daca a omorat pe cineva sau nu, si multe altele, sa tragem concluzia ca toate aceste lucruri sunt tolerabile moral?

Stii, inainte de a apela la o logica indoielnica pentru a sustine un punct de vedere trebuie sa ne intrebam daca am epuizat toate argumentele corecte.
Si daca raspunsul este da, poate ar trebui sa renuntam la acel punct de vedere inainte de a cadea in ridicol.

Last edited by AlinB; 07.03.2012 at 20:25:23.
Reply With Quote
Vechi 26.12.2012, 09:09:35
Marinescu Marinescu is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2011
Implicit Intrebare

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Voi incerca sa te luminez cat de cat,desi sunt si eu un biet tanar si pacatos pe deasupra...

1. Catolicii se pot mantui,sunt din Biserica "Mama" ca sa zic asa. Au in proportie de 99% aceleasi dogme cu noi. Deci sa nu ai dubii in privinta lor. Au facut si ei rele destule,dar de multe ori vina a fost a mai marilor lor,oamenii de rand,crestinii lor,sunt oameni perfect mantuibili.

2. Protestantii,neoprotestantii,ateii etc. nu se pot mantui atata timp cat mor in religia lor si refuza ortodoxia. Ei practic ii acuza pe urmasii directi ai lui Hristos ca nu se mantuiesc,adica toti oamenii din lumea asta care au ascultat de Hristos si de Sf. Apostoli au fost niste rataciti,pana nu a aparut un "destept" (Calvin,Luther,Zwingli etc.) care sa "lumineze" prostimea. Caci daca ar fi convinsi ca ortodoxia e mantuitoare ar trece si ei la ea,nu?? De multe ori ii laudam,zicem ca sunt oameni curati,mai buni ca noi,mai smeriti si mai placuti (chipurile) in fata lui Dumnezeu,insa ideea e ca pe ei nu-i mai tulbura diavolul ca s-au dat deja in mana lui,de bunavoie. La ce s-ar mai ocupa de ei??

3. Cei de alte religii,cei din Africa de care amintesti,sau din alte zone mai izolate,care efectiv nu au auzit de Hristos si nu cunosc ortodoxia,vor fi judecati dupa constiinta morala: "Caci paganii,care nu au Lege,dar din fire fac ale Legii,isi sunt lor Lege" (citez din memorie). Deci ne invata clar Sf. Ap. Pavel ca se pot mantui si aceia,fiind judecati dupa constiinta morala. Dar daca au auzit de ortodoxie,de Hristos,de absolut tot ce aveau nevoie ca sa creada,dar au refuzat benevol... vor suporta consecintele.

Tot ce am scris nu zic de la mine,ci din ce am auzit si invatat pe parcursul scurtei mele vieti. Daca mai ai nelamuriri si intrebari suplimentare,voi incerca sa iti fiu la dispozitie.

Doamne-ajuta!

De unde a-ti luat ideea ca doar ortodoxul si catolicul e mantuit? ca protestantul e pierdut ... sau ....N-am gasit nicaieri in Sfanta Carte, biblia o asemena afirmatie. Din contra, acolo spune ca suntem mantuiti prin credinta in Hristos.. ca , nu o Biserica te mantuieste ci Hristos care a murit pentru noi...
Reply With Quote
Vechi 27.01.2012, 01:27:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de PetruD Vezi mesajul
Mereu cand am cautat sa aflu despre atitudinea ortodoxa fata de cei de alta credinta, am dat se o singura fraza, acelasi mesaj dar sub alte forme: ORICE om care e ne-ortodox este ca si pierdut deja, pentru ca „s-a dedat” singur iadului.

Fara a incerca sa pun la indoiala invatatura ortodoxa, si autenticitatea credintei noastre, MA INGROZESTE gandul ca concluziile mele de mai sus ar putea fi adevarate, daca intr-adevar orice non-ortodox e sortit iadului...

Va rog, luminati-ma in legatura cu acest aspect...
La inceputul anului am deschis un topic despre mantuirea in afara Bisericii, in care sfantul Ignatie raspundea unei doamne care intreba acelasi lucru: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14349
Si mie imi pare rau de altii, dar Dumnezeu are grja de tot, nu noi. Eu ma ingrijorez ca nu stiu daca ma mantuiesc eu, sau ca am rude si cunostinte care sunt atee sau sunt credinciose dar nu merg niciodata la biserica sau nici nu se roaga. Cararea e stramta si pentru noi, care suntem ortodocsi.
Nimeni nu se poate mantui doar prin fapte, protestantii si neoprotestantii (care sunt mult blamati in comparatie cu catolicii) ar putea sa dea lectii la multi ortodocsi, care au ajuns sa creada ca doar faptele ne-ar mantui, de aceea au facut o alta invatatura pentru ca la catolici se ajunsese la exagerare cu faptele.

Si ortodocsii cred ce spune Luther si protestantii (o parte doar), prin har suntem mantuiti si prin credinta. Doar ca protestantii au cazut in extrema cealalta, afirmand ca faptele nu mai conteaza.
Invatatura cu doar faptele conteaza e mai mult o invatatura umanista seculara, a iluministilor. Doar in conceptia noastra unii fac fapte bune si altii mai rele, pentru ca de fapt nu intelegem ca toti facem fapte rele. Adam a facut doar un pacat de neascultare si a primit pedeapsa pierderii raiului, cine face pacate mai mici decat Adam? Datorita lui Adam toti oamenii trebuie sa mearga in Iad, pentru ca dupa el firea omului a cazut si mai mult. Pacatele nu sunt doar cu fapta, ci si cu gandurile, iar din astea facem in fiecare minut.
Pentru ca oamenii nu se mai puteau mantui, nu mai puteau face fapte bune, fapte de credinta, Domnul ne-a ajutat si a venit Iisus ca prin lucrarea Sa sa ne trimita apoi harul mantuitor. Prin har suntem mantuiti, harul l-a pierdut Adam, iar noi l-am primit gratuit, pentru ca nu-l mai puteam capata prin fapte. Sfantul Serafim de Sarov spune ca sensul vietii este acumularea harului, iar faptele credintei sunt ajutoare. Astfel putem reinnoda legatura pierduta cu Dumnezeu prin Adam, credinta in Dumnezeu e absolut necesara, fara marturisirea crezului nici nu se primeste in Biserica prin Botez.

Pentru cei ce nu au auzit de Dumnezeu sau ortodoxie, in principal din cauza stramosilor lor, parintele Cleopa explica foarte frumos: fiecare avem ratiune si constiinta, acestea nu s-au pierdut la cadere. Parintele spune, daca au vazut lumea nu s-au gandit cine a creat-o? Si apoi nu s-au gandit care e cea mai buna religie, cea adevarata? iisus ne spune sa cautam adevarul, nu sa asteptam sa il primim, iar cine il cauta intotdeauna il va gasi. Poate sa se nasca ortodox si botezat si apoi sa devina ateu. Saupoate cauta adevarul si il va gasi si in tarile care nu au ortodoxie, cunosc ortodocsi in Indonezia, m-am imprietenit cu un ortodox de acolo. Chiar si pe o insula pustie un om poate ajunge sa il cunoasca pe Dumnezeu, Iov nu avea Biblia si vorbea cu Dumnezeu. Dar cati ajung sa faca asa? Pentru ca nu cauta adevarul si se multumesc doar cu ce au invatat de la parinti si se inchina la alti zei. Asadar bunul Dumnezeu poarta de grija si are puterea sa faca orice. daca un om din jungla e vrednic de a merge in imparatie Dumnezeu ii va trimite un misionar tocmai lui, nimic nu e imposibil la Dumnezeu si nu e nevoie sa purtam noi de grija. Era o relatare cu un grup dintr-o tara Africana, care s-a apucat sa afle adevarul, care e religia cea adevarata. Si astfel au ajuns la ortodoxie si s-au botezat printr-un misionar.

In concluzie, mantuirea este doar in Biserica, iar Biserica lasata de Mantuitor este Biserica Ortodoxa. Catolicii si altii au pierdut harul pe care il aveau inainte de despartire, harul este in Sfintele Taine. In afara Bisericii pot fi doar cazuri exceptionale, cunoastem doua, doi sfinti s-au rugat pentru doi pagani si acestia au fost trecuti din Iad in Rai. In Vechiul Testament nu s-a mantuit nimeni, doar cand s-a dus Iisus dupa rastignire in Iad a luat dreptii de acolo.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2012, 10:22:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Mereu cand am cautat sa aflu despre atitudinea ortodoxa fata de cei de alta credinta, am dat se o singura fraza, acelasi mesaj dar sub alte forme: ORICE om care e ne-ortodox este ca si pierdut deja, pentru ca „s-a dedat” singur iadului.
Este necredincios cel care a avut acces la adevar, l-a inteles si totusi l-a negat, alegand in mod constient falsitatea. Necredincios e cel care spune: “stiu ca nu e permis “si totusi pacatuieste, deci el in fond nu crede ca ,,Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru” (Luca 17:21), desconsidera Cuvantul lui Dumnezeu in mod constient. Da dovada de necredinta si cel care, din aroganta si mandrie, se considera pe sine mantuit, privind de pe piedestalul suficientei pe aproapele sau, uitand ca nu explicatiile ce se dau faptelor, ci faptele insele sunt Adevarul, modul de existenta pe care il intrupa Hristos si la care ii chema pe oameni: trairea in curatie sufleteasca, adevar, dragoste frateasca, mantuirea nefiind altceva decat starea finala desavarsita a acestei trairi. La aceasta stare se ajunge urmarind comuniunea interumana, care se realizeaza prin implinirea in Hristos , adica prin respectarea Legii celei noi, a iubirii. Suntem cu totii frati in umanitate si trebuie sa traim in pace si intelegere, sa ne comportam conform acestui scop, asta ne cere Dumnezeu. Noi, ortodocsii, fara a dispretui pe ceilalti, avem certitudinea ca suntem in Biserica adevarata, ca suntem pe deplin in interiorul adevarului lui Hristos, care e : “calea, adevarul si viata”. Ortodoxia e „ochiul prin care priveste românul spre cer si plin de lumina de acolo si-l întoarce spre lume, conducându-se după el în atitudine si pasii săi.” (Dumitru Staniloae) Sa avem deci grija la privirea care ne-o intoarcem spre lume, sa pasim pe Calea Adevarului, sa traim intru Adevar si sa asteptam Viata vesnica, tot in interiorul acestui Adevar.

Last edited by ioanna; 27.01.2012 at 10:27:44.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2012, 01:45:33
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Omule mai lasa ortodoxia de piatza si incearca sa o gasesti pe cea adevarata.
Daca ai sa ramai la nivelul sus amintit, sa nu te miri de consecinte sau ca ai sa ajungi in tot felul de fundaturi spirituale. Alea nu sunt ortodoxie, nu ortodoxia te-a dus acolo ci faptul ca ai avut ca reper doar pseudo-ortodoxia.

Pune mana pe niste carti serioase de teologie si lasa ce ai auzit de la Gheorghe sau ai citit de pe blogul ultraortodoxului Ion.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2012, 15:42:29
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:

Credeam ca e vorba de atitudinea pe care trebuie sa o aiba un ortodox fata de persoanele de alta religie.

In ce priveste mantuirea... nimeni nu se poate mantui singur. Stai linistit. Nadejdea este la Dumnezeu. Are El dreapta socoteala, randuiala si judecata pentru fiecare.
Domnul Iisus Hristos spune; „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Evanghelia după Ioan 14:6).

Last edited by Adriana Cluj; 11.02.2012 at 15:44:57.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 21:16:49
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:

Plecand de la premisa asta:
Prietenul meu ateu (care nu gandeste impotriva oricarei forme de teism, dar are propria sa conceptie despre divinitate) dar cu o morala aproape impecabila este ... ca si pierdut.

Toti catolicii sunt pierduti. Asemenea toti oamenii indecisi sau care nu au auzit in viata lor de Iisus Hristos (ex. negrii din Africa cei care mananca de pe jos si traiesc in case de lut)

Irena Sendlerowa, o poloneza care a murit acum 4 ani, care in timpul Holocaustului a salvat de la moarte, cu riscul vietii ei, sute de evrei care urmau sa fie trimisi in tabere si ucisi, nu prea are loc in Rai pentru ca ... era catolica...

Toti liberii-cugetatori, care au totusi o morala corecta (poate chiar corecta dpdv ortodox, dar lipsita de apropierea de Dumnezeu in sensul cunoscut de ortodocsi), sunt pierduti. Foarte multi refuza sa adere la o religie pentru ca, spun ei, „religia a facut mai mult rau decat bine oamenilor”.

Fara a incerca sa pun la indoiala invatatura ortodoxa, si autenticitatea credintei noastre, MA INGROZESTE gandul ca concluziile mele de mai sus ar putea fi adevarate, daca intr-adevar orice non-ortodox e sortit iadului...

Nu poti sa speri la un raspuns care sa te linisteasca aici. Nu ai sa-l primesti! In loc sa cauti cauti raspuns la intrebarea asta, mai bine intreabate daca intrebarea are sens.

Cum e oare Dumnezeu? E oare un conspirator care te arunca intr-o oala cu foc pentru eternitate daca nu esti ortodox, catolic, protestant, etc? Le ofera Dumnezeu sansa mantuirii unei populatii de sub 3% din totalul de pe glob(aici ma refer la ortodocsi)? Evident ( pentru orice minte care n-a ajuns la fanatism inca) nu e asa.

Oare nu e Dumnezeu Tatăl tuturor? Oare nare grija Dumnezeu de toti copii sai, chiar si de atei? Sigur ca are!!
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 21:53:00
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul

Cum e oare Dumnezeu? E oare un conspirator care te arunca intr-o oala cu foc pentru eternitate daca nu esti ortodox, catolic, protestant, etc? Le ofera Dumnezeu sansa mantuirii unei populatii de sub 3% din totalul de pe glob(aici ma refer la ortodocsi)? Evident ( pentru orice minte care n-a ajuns la fanatism inca) nu e asa.

Oare nu e Dumnezeu Tatăl tuturor? Oare nare grija Dumnezeu de toti copii sai, chiar si de atei? Sigur ca are!!
O, Dumnezeu e bun.Dar Dumnezeu e si drept. Si e un gentelmen. Respecta liberul albitru. El nu va trimite pe nimeni nicaieri, deoarece"tu singur, doar tu singur/iti pregatesti pe veci/odihna sau osanda/in care-ai sa petreci".

Dumnezeu nu ar vrea sa se piarda nimeni, El ar vrea ca toti sa asculte. Daca ar fi asa ,adica toti ar asculta, pamantul ar fi un vesnic rai. Dar nu poti avea pretentia sa ajungi acolo unde e El, daca o viata intreaga l-ati ocolit, ai nesocotit invatatura Lui. Si asta nu ca El ar fi nedrept, ci tocmai ca e drept. Si respecta decizia fiecaruia.
Vechi 23.11.2012, 21:58:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul
Nu poti sa speri la un raspuns care sa te linisteasca aici. Nu ai sa-l primesti! In loc sa cauti cauti raspuns la intrebarea asta, mai bine intreabate daca intrebarea are sens.

Oare nu e Dumnezeu Tatăl tuturor? Oare n-are grija Dumnezeu de toti copiii sai, chiar si de atei? Sigur ca are!!
Altfel cum iti imaginezi ca se convertesc zilnic 1000 chinezi pe zi la crestinism?!?
Reply With Quote
Vechi 26.12.2012, 09:26:06
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Altfel cum iti imaginezi ca se convertesc zilnic 1000 chinezi pe zi la crestinism?!?
Propabil pentru parastase, sau pentru fagaduinta ca ii vor vedea in IAD pe cei ce au mai mult ca ei.

Sunt foarte convins ca nu e pentru porunca dargostei de vrajmasi, dar sper sa fi eu cel ce se inseala si nu bietii chinezi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? lareine Secte si culte 812 25.03.2014 18:26:18
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 11:17:23
Atitudinea fata de homosexuali coralina Generalitati 218 14.08.2011 22:05:09
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 20:37:18