Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Mari Duhovnici si predicile lor
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2013, 19:25:44
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Foarte adevarat ce zice Mihailc!

Si eu am mult drag fata de parintele Paisie Aghioritul, pentru scrierile sale. Tocmai de aceea nu pot sa inteleg de ce nu ar fi o forma mai adevarata de cinstire, ca cei care il iubesc pe acest parinte, sa incerce sa invete ceva din scrierile parintelui, in sensul de a se stradui sa dobandeasca, sa aplice si sa traiasca si ei in viata lor acea finete, acea noblete si dragoste in Dumnezeu si de aproapele care abunda din scrierile sale (invatand ceva si schimband in bine propria viata; doar parintele si-a inchinat Lui Dumnezeu toata viata - oare nu ar fi pt el cea mai mare bucurie sa ne vada si pe noi apropiindu-ne de Dumnezeu)?
Vechi 26.05.2013, 04:42:08
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Pentru mine Parintele Paisie Aghioritul este un sfant
Ekaterina, cu toată afecțiunea și cu rugămintea să mă ierți că îndrăznesc să intervin, îți mărturisesc că văd un pericol serios în afirmația ta.
Anume, să confundăm dragostea, prețuirea noastră pentru un creștin foarte virtuos cu atributul de sfânt. Subiectivitatea noastră când facem o evaluare personală a unui creștin ar trebui să se oprească la pragul stabilit de conștiința sobornicească a Bisericii, consider. O conștiință căreia îi sunt integrate multe conștiințe duhovnicești...

Cu alte cuvinte, în ruptul capului nu cred că putem spune despre un creștin "pentru mine este..." sau "pentru mine nu este..." atunci când Biserica a pronunțat hotărârea ei sobornicească (și a dat curs demersurilor de canonizare și "integrării liturgice", cum spunea Mihailc), respectiv încă nu a făcut-o.
Conceptul și realitatea numită sfânt are sens doar în Biserică, iar nu doar în subiectivitatea noastră particulară.

Și eu îl prețuiesc mult pe Părintele Paisie, asemenea pe Gheron Iosif și pe Părintele Sofronie. Probabil ai remarcat deja din postările mele. De asemenea, m-am bucurat să îi fac cunoscuți familiei mele, soției și copiilor. Dar nu îi considerăm sfinți, câtă vreme Biserica nu i-a așezat la locul lor în sinaxar. Îi prețuim mult, îi iubim și încercăm să ne folosim de tot ce am primit de la ei. Credem însă că i-am supăra pe ei înșiși dacă i-am numi sfinți înainte ca Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, înlăuntrul și prin harul Căreia toți acești creștini și-au jertfit "toate ale lor", să îi considere astfel.

Last edited by cezar_ioan; 26.05.2013 at 05:00:50.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2013, 05:52:28
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

@cezar-ioan Multi crestini neaga sau pun sub semnul intrebarii sfintenie Voievodului Stefan cel Mare, desi chesiunea este destul de clara !
Reply With Quote
Vechi 26.05.2013, 16:37:16
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Ekaterina, cu toată afecțiunea și cu rugămintea să mă ierți că îndrăznesc să intervin, îți mărturisesc că văd un pericol serios în afirmația ta.
Anume, să confundăm dragostea, prețuirea noastră pentru un creștin foarte virtuos cu atributul de sfânt. Subiectivitatea noastră când facem o evaluare personală a unui creștin ar trebui să se oprească la pragul stabilit de conștiința sobornicească a Bisericii, consider. O conștiință căreia îi sunt integrate multe conștiințe duhovnicești...

Cu alte cuvinte, în ruptul capului nu cred că putem spune despre un creștin "pentru mine este..." sau "pentru mine nu este..." atunci când Biserica a pronunțat hotărârea ei sobornicească (și a dat curs demersurilor de canonizare și "integrării liturgice", cum spunea Mihailc), respectiv încă nu a făcut-o.
Conceptul și realitatea numită sfânt are sens doar în Biserică, iar nu doar în subiectivitatea noastră particulară.

Și eu îl prețuiesc mult pe Părintele Paisie, asemenea pe Gheron Iosif și pe Părintele Sofronie. Probabil ai remarcat deja din postările mele. De asemenea, m-am bucurat să îi fac cunoscuți familiei mele, soției și copiilor. Dar nu îi considerăm sfinți, câtă vreme Biserica nu i-a așezat la locul lor în sinaxar. Îi prețuim mult, îi iubim și încercăm să ne folosim de tot ce am primit de la ei. Credem însă că i-am supăra pe ei înșiși dacă i-am numi sfinți înainte ca Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, înlăuntrul și prin harul Căreia toți acești creștini și-au jertfit "toate ale lor", să îi considere astfel.
Daca e sa ne oprim putin asupra semnificatiei atributului "sfant" vom realiza ca nu este o titulatura, sau un premiu, pe care un om il obtine sau nu. Este sfant mai degraba cineva care a raspuns deplin chemarii lui Dumnezeu din inima si care L-a urmat pe el cu toata fiinta lui, aducand, prin urmare, si roade.
Iar roadele Parintelui Paisie sunt evidente, la fel si sfintenia lui. Cate minuni nu a mijlocit, pentru care pot da marturie chiar multi dintre noi!
Sigur ca nefiind "oficial" canonizat, nu putem sa le aducem inchinare in biserica, dar cu siguranta nu se supara daca le vorbim in rugaciunea personala, ba dimpotriva. Nu mai retin la care parinte am citit (cred ca Antonie Bloom) ca putem sa-i rugam sa mijloceasca pentru noi chiar si pe cei adormiti pe care ii pretuim si care au avut viata imbunatatita, chiar daca nu sunt declarati sfinti (si nu ar avea cum sa fie, nefiind cunoscuti).
Daca traim realitatea ca ei sunt vii, ne putem ruga lor chiar si fara actul de canonizare.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2013, 17:20:52
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Solveig Vezi mesajul
Daca e sa ne oprim putin asupra semnificatiei atributului "sfant" vom realiza ca nu este o titulatura, sau un premiu, pe care un om il obtine sau nu. Este sfant mai degraba cineva care a raspuns deplin chemarii lui Dumnezeu din inima si care L-a urmat pe el cu toata fiinta lui, aducand, prin urmare, si roade.
Iar roadele Parintelui Paisie sunt evidente, la fel si sfintenia lui. Cate minuni nu a mijlocit, pentru care pot da marturie chiar multi dintre noi!
Sigur ca nefiind "oficial" canonizat, nu putem sa le aducem inchinare in biserica, dar cu siguranta nu se supara daca le vorbim in rugaciunea personala, ba dimpotriva. Nu mai retin la care parinte am citit (cred ca Antonie Bloom) ca putem sa-i rugam sa mijloceasca pentru noi chiar si pe cei adormiti pe care ii pretuim si care au avut viata imbunatatita, chiar daca nu sunt declarati sfinti (si nu ar avea cum sa fie, nefiind cunoscuti).
Daca traim realitatea ca ei sunt vii, ne putem ruga lor chiar si fara actul de canonizare.
De acord, întrutotul.
Așadar una e să le vorbim în rugăciune personală, particulară, și cu totul alta să le închinăm acatiste care sunt, de fapt, componente ale lucrării sobornicești a Bisericii.

Un acatist care nu provine din germinația duhovnicească a soborului bisericesc e o făcătură, nu un act liturgic. Nici măcar la categoria kitch nu intră, ci de-a binelea în generoasa și mult răspândita categorie numită sminteală.

Oamenii cu viață sfântă, canonizați sau nu, s-ar fi gândit oare să facă de capul lor nu știu ce lucruri bisericești fără a fi în acord cu rânduiala Bisericii locului? Oare Părintele Paisie, când veneau tinerele înfocate și i se plângeau de una și de alta, ce le spunea? Hai să facem noi un acatist pentru ăl de zici tu că e sfânt și gata, îți trece necazul prin el... Așa spunea Gheronul? Sau, poate, citirăm degeaba cărțile Cuviosului...
Reply With Quote
Vechi 09.01.2018, 14:05:36
Obisnuitul Obisnuitul is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.12.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Canonizarea nu da sfintenia, ci doar o confirma. Pentru mine Parintele Paisie Aghioritul este un sfant si sunt convinsa ca va fi canonizat, alaturi de alti Sfinti Parinti ca Parintele Porfirie, Gheron Iosif, Sofronie Saharov, etc. Inteleg retinerea ta si nu cred ca este gresit sa ai o anumita rezerva. Si eu am aceleasi sentimente ca tine pentru acatistul inchinat lui Corneliu Zelea Codreanu.

La o conferinta am auzit ca in calendar avem mai multi sfinti pe care ii cinstim (cu acatiste) ce nu au fost insa canonizati oficial de Biserica. Un exemplu ar fi Sfintii Constantin si Elena.
Gresit!!! In Biserica Ortodoxa, exista ceva care se numeste RANDUIALA... Daca Sfintii sunt primii care fac ascultare si nu ies din randuiala noi de ce am face-o? Este bine sa avem evlavie la un sfant sau altul dar daca nu este CANONIZAT, nu exista nici acatist recunoscut de Biserica. Ei ar fi primii care ar spune sa tinem randuiala si sa nu facem de capul nostru. In concluzie; Ne putem ruga la cine avem evlavie chiar daca nu este canonizat, dar nu este voie sa citim acatistul respectiv dintr-un simplu motiv; NU ESTE SCRIS CU BINECUVANTAREA BISERICII!!! Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 09.01.2018, 14:13:12
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Obisnuitul Vezi mesajul
Gresit!!! In Biserica Ortodoxa, exista ceva care se numeste RANDUIALA... Daca Sfintii sunt primii care fac ascultare si nu ies din randuiala noi de ce am face-o? Este bine sa avem evlavie la un sfant sau altul dar daca nu este CANONIZAT, nu exista nici acatist recunoscut de Biserica. Ei ar fi primii care ar spune sa tinem randuiala si sa nu facem de capul nostru. In concluzie; Ne putem ruga la cine avem evlavie chiar daca nu este canonizat, dar nu este voie sa citim acatistul respectiv dintr-un simplu motiv; NU ESTE SCRIS CU BINECUVANTAREA BISERICII!!! Doamne ajuta!
Este usor discutabil. Sf. Simeon Noul Teolog l-a cinstit pe paritele lui duhovnicesc ca pe un sfant.

Pai cam asa ajung oamenii in calendar, evlavie datorata vietii de sfintenie. Si intreaba Biserica spune ca omul ala e sfant iar clerul cerceteaza si il randuieste in randul sfintilor.

Dar dupa o cercetare extrem de amanuntita pentru a nu lasa pe viitor prilej de sminteala.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2018, 15:10:58
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Eu cred că Sf. Paisie ar fi mai mulțumit dacă am lucra rugăciunea inimii, decât să-i citim acatisul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Fericirile Părintelui Paisie Aghioritul geo.nektarios Mari Duhovnici si predicile lor 14 22.03.2014 16:44:59
Cuviosul Paisie Aghioritul OvidiuO Mari Duhovnici si predicile lor 21 14.07.2011 18:52:04
Despre evlavie - Parintele Paisie Aghioritul Rodica50 Intrebari utilizatori 0 01.12.2010 20:12:37
CUV PAISIE AGHIORITUL iuda Moaste 35 18.04.2010 15:25:50
Cuviosul Paisie Aghioritul: Ortodocsii se vor ciocni cu cei din NATO tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 8 25.03.2010 11:38:29