Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.12.2012, 03:40:45
Laura19
Guest

Implicit

Biserica Ortodoxa nu accepta desfacerea casatoriei pe orice motiv. Cine a spus asa ceva? S-au mai posta pe forum motivele ingaduite, (nu aproba-este o diferenta) de BO in cazul divortului. Le mai postez odata, caci vad ca s-au uitat f.repede.

133. Care sunt cauzele canonice ale divortului ?

Motivele canonice de divort sunt :

I.a. Adulterul ( preacurvia ) , adica violarea credintei conjugale de catre sot sau sotie. Acest motiv de divort se bazeaza pe Sfanta Evanghelie, adica pe dreptul divin ( Matei 19, 9 ) .
b. Pe langa adulter, sotul poate sa divorteze cand i se pun curse care pericliteaza viata, indreptate contra existentei casatoriei, de catre un sot impotriva celuilalt, cum ar fi refuzul sotului sau sotiei de a naste copii. In acest caz partea nevinovata are drept sa solicite divortul.
c. Iarasi, sotul poate divorta cand sotia se face vinovata de avort intentionat si prin aceasta impiedica scopul casatoriei.
d. Cand femeia sau barbatul participa fara voia celuilalt la ospete si petreceri necuviincioase.
e. Pentru sotie exista motiv de a cere divort cand barbatul sau o acuza public pe nedrept de adulter cand sotul ei greseste in public sau in ascuns, in casa sau in alta parte cu o alta femeie.

II. Al doilea motiv principal de divort, dupa adulter, este caderea unui sot din dreapta credinta - apostazie, necredinta, secta etc. ( I Corinteni 7, 15 ) .

III. Cand unul din soti sau amandoi intra in monahism, " ca o moarte superioara, fata de lumea pusa in slujba pacatului " ( Sinodul VI Ecumcnic, canonul 12 si 48 ) . Insa " cel ce-si lasa ( prin divort neingaduit ) sotia sa legitima si ia pe alta, trebuie sa fie canonisit ca un preacurvar, dupa porunca Domnului ( Matei 19, 9 ) , adica sa fie oprit pana la 15 ani de la Sfanta Impartasanie " , dupa Sfantul Vasile cel Mare.

"128. Cate casatorii ingaduie Biserica ?

Biserica Ortodoxa ingaduie cu pogoramant trei casatorii, insa in anumite conditii. Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 87, spune despre a doua nunta : " Casatoria a doua este ingaduita de Biserica, numai celor ce au ramas vaduvi de tineri prin deces si n-au copii " . Iar Sfantul Apostol Pavel, sfatuieste la vaduvie in castitate, dar cine nu poate " mai poate sa se casatoreasca, decat sa arda " ( I Corinteni 7, 39 ) . " Casatoria a doua nu se binecuvanteaza cu cununie, ci se canoniseste doi ani sa a nu se impartasi, iar a treia casatorie trei ani " , zice Sfantul Nichifor in canonul 2. Daca cei ce se casatoresc a doua oara sunt batrani, " unii ca aceia manie pe Dumnezeu, sa aiba pocanie trei ani si metanii cate 24 pe zi " ', zice Pravila Bisericeasca de la Govara, cap. 109. " Cel casatorit a doua oara nu mai poate fi hirotonit " ( Apostolic 17; VI Ecumenic, 3; Sfantul Vasile, 12 ) . Slujba cununiei a doua se face simpla si fara fast, iar preotul nu are voie sa ia parte la masa lor ( Neocezareea, 7 ) . Preotul, daca ramane vaduv, nu are voie sa se casatoreasca a doua oara. Daca totusi indrazneste la a doua casatorie, pierde preotia si nu mai are voie sa savarseasca nimic din cele ale preotiei ( Sfantul Vasile, 6 ) .

Casatoria a treia se ingaduie de Biserica " numai de mare nevoie, acelora care nu au copii, pana ls varsta de 40 de ani " . Sfantul Vasile zice ca " la trigami sa se aplice afiurisire ( oprim de la Sfanta Impartasanie ) cinci ani, fara a-i opri cu totul de la Biserica. " ( Canon 4 ) . " Nunta cea dintai este lege, a doua iertare, iar cea de-a treia este calcare de lege " , zice Indreptarea Legii de la Targoviste, cap. 205. Casatoria a patra este oprita cu desavarsire de Biserica. Cel vinovat este " afurisit si lipsit de toata slujba Bisericii " pana se desparte de acea persoana si se pocaieste opt ani.

" Daca o femeie sau barbat moare si sotul ramas se casatoreste, nu pacatuieste ... dar daca ramane vaduv ( pana la moarte ) isi agoniseste mai multa slava la Dumnezeu " ( Pastorul lui Herma ) . Iar Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, in cartea sa Apologia, spune despre a doua casatorie : " Dupa Dascalul nostru, cei ce s-au casatorit a doua oara dupa legea omeneasca sunt pacatosi, precum si cei ce cauta la femeie spre a o pofti. Ca nu numai cel ce preacurveste cu fapta este preacurvar, ci si cel ce voieste a preacurvi, fiindca nu numai faptele ci si gandurile sunt vazute la Dumnezeu... " . Iar pe cei ce fac mai multe casatorii, Sfintii Parinti ii numesc poligami. Deci, dupa a doua nunta nu mai este nunta, ci poligamie. De aceea a zis Domnul samarinencei care pacatuise cu cinci barbati : " Pe care il ai, nu-ti este tie barbat " ( Ioan 4, 18 ) . " Cei ce au trecut peste a doua nunta, nu merita sa fie numiti barbati si soti " , zice Sfantul Vasile cel Mare, in canonul 4. Tot el spune pentru a treia nunta : " Sfinti Parinti au trecut sub tacere nunta a treia ( poligamia ) si au socotit-o ca pe o pofta dobitoceasca si straina de vrednicia omului crestin. Noua ni se pare ca acest pacat este mai mare decat curvia... " ( Canonul 80 ) .

132. In ce conditii Biserica Ortodoxa aproba divortul ?

Dupa invatatura data noua de Dumnezeu, casatoria este indisolubila, adica una singura pe toata viata : " Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta " ( Matei 19, 6 ) . Numai moartea desparte in chip firesc pe cei doi soti. Totusi, sunt cateva exceptii ingaduite de Biserica, care duc la despartirea sotilor intre ei prin divort. Iar divortul este desfacerea casatoriei pe care o provoaca sotii intre ei, pentru care Biserica nu le poate da nici o binecuvantare sau hotarare juridica oficiala. De aceea, nici nu se prevede vreo slujba bisericeasca la divort. Adevarata legiuitate a nuntii consta numai in casatoria intaia. Desfacerea ei legala o face numai moartea unuia dintre soti, sau pe plan mai inalt, moartea ambilor soti, caci dupa moarte " sunt ca ingerii, necasatoriti " ( Matei 22, 30 ) .

Cu toate acestea, conducerea bisericeasca, tinand seama de scopul moral al casatoriei, inca din vremea apostolilor a dat ingaduinta vaduvei ramasa prin deces de a se recasatori. Deci ca o iconomisire dintre cele doua altemative : a vaduvei prea superioare, in deplina stapanire de sine ( Luca 2, 36-37 ) si a desfraului prea pacatos, i s-a indicat calea de mijloc a casatoriei celei de a doua ( I Corinteni 7, 8-9; I Timotei 5, 3, 6, 14 ) , cum spune asa de clar Arhimandritul Nicodim Sachelarie, in lucrarea sa monumentala Prsvila Bisericeasca."(Avva Cleopa)
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 09:19:44
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Si crezi ca atitudinea exact opusa, cea in care casatoria este considerata indisolubila indiferent de motivele pentru care cei doi s-au separat, e mai buna?
Solutia cea mai buna este aceea prin care, indifernt de greutatile si suferintele din aceasta viata, cei doi soti se vor mantui.
Citat:
Logica ortodoxa este urmatoarea: Dumnezeu este judecatorul impartial iar omul este cel care isi asuma responsabilitatea pentru alegerile sale, Biserica nu poate impiedica divortul insa poate sa-i ofera sansa unui nou inceput, legitim, pentru ceea ce face cu aceasta, va da singur socoteala.
Daca aceasta logica va duce la mantuire mai multi oameni, atunci e o logica buna.

Citat:
Ai fost pus in situatia sa-ti ierti sotul adulter?
L-ai ierta?
De cate ori?
De 70 ori cate 7 crezi ca ai putea?
N-am fost pusa in aceasta situatie insa mi-am facut de mai multe ori scenarii de acest tip, "ce s-ar intampla daca...". Analizand si ce se intampla in jurul meu am ajuns la concluzia ca exista nenumarate alte situatii mai dureroase si mai dificil de iertat fata de infidelitate. Sa fii umilit in pubic, sa fii dispretuit de sot/sotie, sa ai un sot/sotie dependent de alcool, droguri, jocuri on line, violent, sa ai un sot/sotie care injura, care nu merge la biserica, nu se ingrijeste de sufletul lui/ei (suflet pentru mantuirea caruia suntem si noi responsabili), un sot care sa-ti interzica participarea la Sfanta Liturghie etc. Eu am ajuns la concluzia ca infidelitatea poate fi iertata mai usor decat multe alte lucruri (ma rog totusi sa nu fiu pusa in aceasta situatie).
Nu stiu de cate ori as ierta dar stiu ca Domnul nostru nu-mi da mai mult decati pot duce.
Reply With Quote
Vechi 03.12.2012, 04:01:41
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
...
Din punctul meu de vedere mai există și alte temeiuri justificate, în afară de ceea ce îndeobște este denumit adulter, pentru care se poate ajunge la divorț bisericesc și chiar și la recăsătorire, dar pe care nu le menționez acum.
Temeiuri justificate(crestine) nu exista, nici macar unul(adulterul); ca este de inteles nu inseamna justificat.
Daca insa cineva vrea cu tot dinadinsul sa se desparta, poate oare Dumnezeu sa-l opreasca? Depinde...

12. Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase.
13. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul.
14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.
15. Dacă însă cel necredincios se desparte, să se despartă. În astfel de împrejurare, fratele sau sora nu sunt legați; căci Dumnezeu ne-a chemat spre pace.(1Cor7,12-15)
Reply With Quote
Vechi 19.12.2010, 19:23:55
florinbrasov0 florinbrasov0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dona_Maya Vezi mesajul
De ce Biserica Ortodoxa desface casatoria prin divort bisericesc de 3 ori?
Desfacerea casatoriei e permisa in cazul adulterului si in cazuri exceptionale cum ar fi parasirea credintei de catre unul dintre soti. Sfintii Parinti nu privesc prea bine a 2-a si a 3-a casatorie, fiind numite desfranare. Totusi, pentru ca oamenii sa nu traiasca in pacat Biserica a acceptat aceste casatorii din intelegere pentru slabiciunea noastra a oamnilor(mai sunt niste conditii impuse de canoane, legate de varsta, numarul de copii etc).
Este foarte important ca Taina Sfintei Cununii se face numai la prima casatorie a cel putin unuia dintre soti, la celelalte sunt niste rugaciuni prin care se cere iertare pentru pacatele celor in cauza.
Vechi 19.12.2010, 19:34:37
Dona_Maya Dona_Maya is offline
Banned

Data înregistrării: 18.12.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florinbrasov0 Vezi mesajul
Desfacerea casatoriei e permisa in cazul adulterului si in cazuri exceptionale cum ar fi parasirea credintei de catre unul dintre soti.
Cat se poate de fals.Se obtine divort bisericesc IN ORICE SITUATIE la ortodocsi.
Si orice act de divort bisericesc, contine indiferent de SENTINTA divortului civil, specificatia "din vina ambelor parti", cu singura exceptie admisa :ADULTERUL, unde se spune clar cine e vinovatul.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2010, 19:39:02
Senior Member

Implicit

Citat:
Cat se poate de fals.Se obtine divort bisericesc IN ORICE SITUATIE la ortodocsi.
Si orice act de divort bisericesc, contine indiferent de SENTINTA divortului civil, specificatia "din vina ambelor parti", cu singura exceptie admisa :ADULTERUL, unde se spune clar cine e vinovatul.
Eu v-am spus cum e ortodox daca altii fac altfel asta o fac pe raspunderea lor in fata lui Dumnezeu si El judeca daca e bine sau nu.
Vechi 19.12.2010, 19:41:26
Dona_Maya Dona_Maya is offline
Banned

Data înregistrării: 18.12.2010
Implicit

Citat:
Eu v-am spus cum e ortodox daca altii fac altfel asta o fac pe raspunderea lor in fata lui Dumnezeu si El judeca daca e bine sau nu.
Episcopii semneaza divorturile bisericesti.Oare nu stiu ce fac?
Reply With Quote
Vechi 19.12.2010, 19:42:49
Senior Member

Implicit

Citat:
Episcopii semneaza divorturile bisericesti.Oare nu stiu ce fac?
Asta judeca Dumnezeu :).
Vechi 10.01.2011, 10:13:34
tetydnya tetydnya is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.12.2010
Question Si in cazul unui divort in care nu se stie cauzele adevarate ?...

In cazul meu, sotul a divortat pe motiv ca il insel, ceea ce este total neadevarat,nustiu el daca m-a inselat, cert este ca suntem divortati si inca nustiu unde este realitatea...doar ca prin concluziile prietenilor, psiholog si eu care am trait cu el, tind sa cred ca este paranoic, are tulburari de a devia realitatea.Acum cine imi spune cum s-a produs divortul si in ce conditii ma incadrez in divort bisericesc si mai ales ca inca imi este greu sa inteleg toate cele intamplate si cine a hotarat pentru noi ruptura.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2011, 08:48:31
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
Desfacerea casatoriei e permisa in cazul adulterului si in cazuri exceptionale cum ar fi parasirea credintei de catre unul dintre soti. Sfintii Parinti nu privesc prea bine a 2-a si a 3-a casatorie, fiind numite desfranare. Totusi, pentru ca oamenii sa nu traiasca in pacat Biserica a acceptat aceste casatorii din intelegere pentru slabiciunea noastra a oamnilor(mai sunt niste conditii impuse de canoane, legate de varsta, numarul de copii etc).
Este foarte important ca Taina Sfintei Cununii se face numai la prima casatorie a cel putin unuia dintre soti, la celelalte sunt niste rugaciuni prin care se cere iertare pentru pacatele celor in cauza.
nu tocmai.
prima casatorie e taina, a doua binecuvantare iar a treia desfranare.
treaba cu divort bisericesc e ca si treaba cu dispensele, chiar mai grava:niste anomalii.
ierarhul are impresia ca poate sa dea omului dezlegare srpre a incalca canoanele, spre pacat, doar in virtutea faptului ce e episcop.(cununii in post, dezlegarii ptr incalcarea postului, casatoriii intre rude, petreceri in post)s.a

nu stiu cand s-a introdus inventia asat in bo, dar e sigur o anomalie.nu am intalnit nicaieri dovada ca in biserica primara se intampla asa ceva.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
de ce a fost inventat divortul? DianaRoxana Generalitati 98 10.12.2014 00:03:05
Preotul - Legat de divortul lui sophia Preotul 10 04.06.2009 18:36:52
logodna, nunta si divortul crina_rodi Intamplari adevarate 5 16.09.2007 17:24:12
divortul "religios" Corina_Mihaela Nunta 1 05.09.2007 10:28:13