Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.12.2010, 23:49:49
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eu_rationez Vezi mesajul
stii f bine la ce ma refer.

pavel din pacate a fost un frustrat, care a transat urat si foarte decisiv ce drepturi si indatoriri are fiecare, care a ars biblioteca din alexandria pe motiv ca stiinta e o erezie, la sfatul caruia au fost nenumarate crime si rascoale urate purtate de catre drept-credinciosi impotriva evreilor si arabilor din oras, si care a ordonat ca femeia sa fie tacuta si sa stea acasa pentru ca avea el o rafuiala personala cu hypatia, cea mai inteleapta si virtuasa femeie din lume la acea vreme,, dar care refuza sa treaca la crestinism. o crima oribila de care se dezice si biserica actuala.
mai era unul cu care facea echipa buna , chiril. toti oficialii orasului au fost fortati si santajati cu sabia sa se crestineasca.

pe astia mi-i dai tu exemplu de sfintenie si de urmat? acestia sunt oameni intru hristos? pe ce te bazezi?
fanaticii v-au distrus aparatul critic de tot?
prietene care spui tu ca rationezi, confunzi personajele si te mai si documentezi din filme gen agora
Pavel nu a fost contemporan nici cu Chiril nici cu Hypatia, iar biblioteca nu a fost incendiata de crestini ci de arabi vreo 200 de ani mai tarziu dupa episodul cu Hypatia, care nu a fost ucisa la ordinul expres al lui Chiril, iar oficialii nu s-au crestinat de frica lui Chiril, caci oficialii imperiului roman de rasarit erau alesi dintre crestini dinainte de anul 400. Asa ca inainte de a posta aici ceva documenteaza-te frate inainte de a vorbi, desigur poate vei spune si ca au omorat-o pe Hypatia deoarece sustinea ca pamantul era plat si se invarte in jurul Soarelui, ce sa zic traiasca agri-cultura facuta pe goagal si cu bibliografie de la filmul Agora, un film bun de aventura...Rachel Weiss a jucat chiar bine rolul Hypatiei...dar de aici pana la a postula ca adevaruri irefutabile ceea ce s-a prezentat in film e cale lunga

Daca imi arati un citat din scriptura sau sfintii parinti care spune ca stiinta e erezie, eu mananc scriptura si opera acelui sfant parinte care spune asta

Last edited by valentin.viliga; 02.12.2010 at 23:52:14.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2010, 18:54:41
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
de unde stii tu de unde-s primite? ai stat la masa lor cand primeau mesajele din cer? n-a zis oare iisus ca multi vor vorbi in numele lui si multi se vor da drept mantuitori, dar sa nu-i credem?
si de ce ar mai primi? nu si-a desavarsit mantuitorul mesajul pe pamant?
iisus a spus ca nu exista diferenta intre femeie si barbat, altii, care vorbeau cica in numele lui, au spus ca nu, femeia este inferioara, are de facut aia si aia, ii este interzis ailalta, etc. nu o fi cumva o erezie?

cei din manastiri sa-si dea cu parerea despre ce cunosc si au experimentat, asa cum a zis parintele cleopa. sau nu crezi ca parintele cleopa are dreptate? :D
Cele mai miscatoare cuvinte despre familie, calugarii le-au scris- oare ei nu au avut o familie - cea parinteasca, probabil una in care credinta a fost la mare cinste?Sa nu punem la indoiala inspiratia primita de la Dumnezeu.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 04.12.2010, 19:29:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Isus Cristos nu a fost căsătorit. A dat unele sfaturi pentru cuplurile căsătorite. Sfaturi pentru viața în căsătorie a dat și Sf Ap Paul. Nici el nu era căsătorit. Oare Isus și Apostolul Nemurilor să nu fi avut destulă competență, nefiind căsătoriți ? Nu mă gândisem niciodată în mod serios la asta...

Din ce citesc pe acest topic, îmi dau seama cât de diferit este văzută legătura omului cu Biserica la ortodocși și la catolici. Pentru un catolic, singurele care sunt obligatoriu de urmat sunt sfaturile pe care le dă Biserica, iar acestea sunt în forma actelor magisteriale, emise de cei care au autoritate de a învăța și a vorbi în numele Bisericii: papa, sinoadele, episcopii. Numai asemenea acte îl leagă pe credinciosul catolic. Îl mai leagă și duhovnicul (preotul confesor), dar numai în privința canonului primit în cadru sacramental. De exemplu, dacă vocea lui Dumnezeu din confesional spune: "iar canonul de pocăință pe care ți-l dau acesta este: trei nopți la rând vei sta într-un picior în fața patului soției și vei spune, privind la ea cum doarme, "Preasfântă Născătoare", acesta e un lucru care trebuie făcut. Dacă, însă, sfatul este în afara cadrului sacramental, adică nu Dumnezeu, ci preotul spune: "Fiule, după părerea mea, ar fi bine ca trei nopți la rând să stai într-un picior în fața patului soției și să spui, privind la ea cum doarme, "Preasfântă Născătoare" ", atunci asta e chestie mai mult decât opțională.

La ortodocși, îmi pare că Biserica este duhovnicul și că nu e mare deosebire între greutatea a ce spune în cadrul sacramental ori în afara lui. În vreme ce actele magisteriale ortodoxe sunt tratate cu mai multă ușurătate, ca fiind păreri personale ale episcopilor sau patriarthilor ortodocși, de care oricum nu prea aveți părere grozavă. Adică, dacă o zis mitropolitul Ardealului într-o pastorală o chestie, luăm cu titlu de inventar. Dacă, însă, o zis Arsenie Boca aceeași chestie, apăi e musai...

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.12.2010, 20:02:06
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

La ortodocși, îmi pare că Biserica este duhovnicul și că nu e mare deosebire între greutatea a ce spune în cadrul sacramental ori în afara lui. În vreme ce actele magisteriale ortodoxe sunt tratate cu mai multă ușurătate, ca fiind păreri personale ale episcopilor sau patriarthilor ortodocși, de care oricum nu prea aveți părere grozavă. Adică, dacă o zis mitropolitul Ardealului într-o pastorală o chestie, luăm cu titlu de inventar. Dacă, însă, o zis Arsenie Boca aceeași chestie, apăi e musai...
Ortodocsii asculta de Biserica, sinoade, invataturile Sfintilor Parinti. Nu sunt tratate cu usurinta sau superficialitate iar parerile personale ale unor forumisti nu se refera la Fiinta Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2010, 20:38:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Isus Cristos nu a fost căsătorit. A dat unele sfaturi pentru cuplurile căsătorite. Sfaturi pentru viața în căsătorie a dat și Sf Ap Paul. Nici el nu era căsătorit. Oare Isus și Apostolul Nemurilor să nu fi avut destulă competență, nefiind căsătoriți ? Nu mă gândisem niciodată în mod serios la asta...

Din ce citesc pe acest topic, îmi dau seama cât de diferit este văzută legătura omului cu Biserica la ortodocși și la catolici. Pentru un catolic, singurele care sunt obligatoriu de urmat sunt sfaturile pe care le dă Biserica, iar acestea sunt în forma actelor magisteriale, emise de cei care au autoritate de a învăța și a vorbi în numele Bisericii: papa, sinoadele, episcopii. Numai asemenea acte îl leagă pe credinciosul catolic. Îl mai leagă și duhovnicul (preotul confesor), dar numai în privința canonului primit în cadru sacramental. De exemplu, dacă vocea lui Dumnezeu din confesional spune: "iar canonul de pocăință pe care ți-l dau acesta este: trei nopți la rând vei sta într-un picior în fața patului soției și vei spune, privind la ea cum doarme, "Preasfântă Născătoare", acesta e un lucru care trebuie făcut. Dacă, însă, sfatul este în afara cadrului sacramental, adică nu Dumnezeu, ci preotul spune: "Fiule, după părerea mea, ar fi bine ca trei nopți la rând să stai într-un picior în fața patului soției și să spui, privind la ea cum doarme, "Preasfântă Născătoare" ", atunci asta e chestie mai mult decât opțională.

Da, la noi nu exista aceasta notiune a magisteriului de care trebuie sa asculti orbeste.
Exista notiunea de sobornicitate, dar vad ca nu prea mai e predicata si multi credinciosi nu stiu ca si ei sunt respoinsabili pentru invatatura crestina, nu numai duhovnicii si episcopii si unii ca parintele Cleopa sau Arsenie Boca.
Pe mine acest lucru ma intristeaza.

Unde Dv. vedeti dezordine (asa inteleg eudin ce spuneti), eu vad viata si libertate si este o calitate ca Biserica ortodoxa nu fixeaza si nu obliga. Dar acest flu care era pozitiv vad ca acum se transforma intr-o habotnicie de tip tiranic - trebuie sa ascultam orbeste de ceea ce spune fiecare parinte cu faima sau de fiecare canon, fie el actual sau nu (caci canoanele ortodoxe niciodata nu au fost aduse la zi sau sistematizate ca la voi).
Vechi 02.12.2010, 21:43:27
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
sfaurile parintelui eu le-am citit. probabil erau pentru oamenii simpli, de la tara, saraci cu duhul.
insa situatiile sunt multe si complexe.
tocmai de aceea cred ca Iisus nu a dat prea multe sfaturi legate de multe aspecte, ca nu poti rezolva toate problemele indiferent de natura si context, cu doua cuvinte spuse sforaitor.

daca atat s-a decis el sa spuna , sunt sigura ca atat a fost nevoie si potrivit. ma indoiesc ca a uitat sau a intentionat sa bage omenirea in ceata.
Sărac cu duhul nu are nci o legătură cu simplitatea su cu prostia.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 09:36:12
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si parintele Cleopa singur nu-si respecta ideea, ca da sfaturi, acolo unde nu ar trebui, nu le-a trait. Paradox.
Sophia, astazi am ajuns sa intelegem intr-un mod extrem de limitat pe acel "a trait" sau pe "a trai". Sigur ca parintele Cleopa, parintele Teofil Paraian, Paisie Aghioritul, ca sa dam numele numai catorva parinti duhovnicesti contemporani, nu au fost casatoriti, nu vorbesc despre casatorie din experienta lor practica. Iar noi, mirenii, judecam acest lucru ca fiind lipsit de autoritate.

Paroadoxul nu consta in faptul ca parintele s-ar contrazice pe sine, ci tocmai faptul ca in ciuda lipsei experientei directe, vorbeste cu o autoritate mai mare si intr-un chip mai profund despre casatorie decat multi dintre cei casatoriti.

Pentru omul duhovnicesc, a trai, nu se reduce la propriile experiente, cat a trai bucuriile si dramele celuilalt. Cu cate probleme iscate in sanul familiei nu s-a confruntat parintele in timpul atator spovedanii? In calitate de parinte, el suferea, traia toate acestea alaturi de cei ce se spovedeau. Mai mult, acesti parinti luminati de Dumnezeu, primesc prin Duhul Sfant, darul discernamantului duhovnicesc. Dar mai credem noi in toate acestea?
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 10:41:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Sophia, astazi am ajuns sa intelegem intr-un mod extrem de limitat pe acel "a trait" sau pe "a trai". Sigur ca parintele Cleopa, parintele Teofil Paraian, Paisie Aghioritul, ca sa dam numele numai catorva parinti duhovnicesti contemporani, nu au fost casatoriti, nu vorbesc despre casatorie din experienta lor practica. Iar noi, mirenii, judecam acest lucru ca fiind lipsit de autoritate.

Paroadoxul nu consta in faptul ca parintele s-ar contrazice pe sine, ci tocmai faptul ca in ciuda lipsei experientei directe, vorbeste cu o autoritate mai mare si intr-un chip mai profund despre casatorie decat multi dintre cei casatoriti.

Pentru omul duhovnicesc, a trai, nu se reduce la propriile experiente, cat a trai bucuriile si dramele celuilalt. Cu cate probleme iscate in sanul familiei nu s-a confruntat parintele in timpul atator spovedanii? In calitate de parinte, el suferea, traia toate acestea alaturi de cei ce se spovedeau. Mai mult, acesti parinti luminati de Dumnezeu, primesc prin Duhul Sfant, darul discernamantului duhovnicesc. Dar mai credem noi in toate acestea?
Foarte frumoas spui, Marius. Da, exista si un discernamant duhovnicesc care depaseste experienta directa. Tot asa cum Adam si Eva erau destinati de Dumnezeu sa cunoasca binele si raul pe alt nivel, nu din proprie experienta a raului. Trebuiau sa guste din fruct abia dupa ce ar fi fost capabili sa inteleaga raul fara sa il comita.

Insa, exista si umbre in acest tablou. Exista totusi si greseli posibile in atitudinea asta ortodoxa asupra vietii duhovnicesti, ca venind exclusiv de la calugari. Cred ca, datorita problemelor istorice pe care le-a avut ortodoxia, ea s-a refugiat prea mult in manastori. Asta a fost bine pentru pastrarea credintei in epoci dificile. Dar cred ca ar trebui sa echilibram un pic lucrurile si sa lasam si duhovnicia ne-calugareasca sa-si spuna cuvantul pe care il are de spus. Astfel vom evita unele exagerari inacceptabile. Pentru mine este clar ca unii calugari chiar mari ca parintele Cleopa sau mai ales Arsenie Boca chiar daca pot da si sfaturi foarte bune oamenilor casatoriti, dau si sfaturi care nu sunt bune. De un asetism exagerat, nepotrivit cu viata laicilor.
Vechi 02.12.2010, 16:59:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Foarte frumoas spui, Marius. Da, exista si un discernamant duhovnicesc care depaseste experienta directa. Tot asa cum Adam si Eva erau destinati de Dumnezeu sa cunoasca binele si raul pe alt nivel, nu din proprie experienta a raului. Trebuiau sa guste din fruct abia dupa ce ar fi fost capabili sa inteleaga raul fara sa il comita.

Insa, exista si umbre in acest tablou. Exista totusi si greseli posibile in atitudinea asta ortodoxa asupra vietii duhovnicesti, ca venind exclusiv de la calugari. Cred ca, datorita problemelor istorice pe care le-a avut ortodoxia, ea s-a refugiat prea mult in manastori. Asta a fost bine pentru pastrarea credintei in epoci dificile. Dar cred ca ar trebui sa echilibram un pic lucrurile si sa lasam si duhovnicia ne-calugareasca sa-si spuna cuvantul pe care il are de spus. Astfel vom evita unele exagerari inacceptabile. Pentru mine este clar ca unii calugari chiar mari ca parintele Cleopa sau mai ales Arsenie Boca chiar daca pot da si sfaturi foarte bune oamenilor casatoriti, dau si sfaturi care nu sunt bune. De un asetism exagerat, nepotrivit cu viata laicilor.
Oare pentru sfaturile "mai putin bune" ale Pr. Arsenie Boca se fac minuni peste minuni la mormantul sau? Ia gandeste-te putin! Cam ce harisme au primit ne-calugarii de care amintesti mai sus? Banuiesc ca niciuna.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 17:54:25
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
Iisus nu a lasat lectii de natura personala (intima). Cum de au ajuns altii sa dea, nu stiu.
Sophia, oare in Scriptura se cuprind toate cuvintele rostite de Hristos in cei 3 ani de propovaduire ?!
Oare in atatea zile petrecute cu Apostolii si oamenii de rand sa nu fi vorbit de viata de familie, pe care majoritatea o traiau ?!
Oare la Nunta din Cana sa nu fi vorbit nimanui despre familie ?!

Sfanta Scriptura ne pastreaza numai o parte din Adevarul revelat... restul este in Sfanta Traditie.
Sfanta Traditie este alcatuita din multe carti scrise intre secolele I-VIII. Mare parte dintre ele vorbesc de familie.
In aceste carti au ajuns multe dintre invataturile ce au circulat pe cale orala, in vremea Mantuitorului.
Ba pana in zilele noastre, Duhul Sfant ii lumineaza pe cei sfinti, spre a arata calea cea dreapta... in fel de fel de probleme.

Citat:
Si parintele Cleopa singur nu-si respecta ideea, ca da sfaturi, acolo unde nu ar trebui, nu le-a trait. Paradox.
"Și a zis către altul: urmează-Mi.
Iar el a zis: Doamne, dă-mi voie întâi să merg să îngrop pe tatăl meu.
Iar El i-a zis: Lasă morții să-și îngroape morții lor, iar tu mergi de vestește împărăția lui Dumnezeu." (Luca 9, 59-60)

Se pare ca si Mantuitorul "a intrat" in viata de familie a celorlalti ! Nu'i asa ?!

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Oamenii din manastiri fiind "saraci cu duhul", s-a indurat Duhul Sfant de ei si le-a dat toate cele de trebuinta lor si mirenilor, si anume: Intelepciune de la Dumnezeu. Parintii sfinti din manastiri nu isi dau pur si simplu cu parerea, ci vorbesc din cele primite de la Dumnezeu.

Spre deosebire de acestia, sunt unii mireni, care se cred ft. intelepti, fara sa fie: si care isi dau cu parerea despre ceea ce nu cunosc. Nu ii includ aici pe cei, care prin meseria lor sunt in masura sa dea sfaturi altora.

Sfaturile parintilor sfinti sunt percepute de unii, ca fiind sabloane; in fapt acesti Parinti vorbesc la unison, caci sunt croiti din acelasi material si in consecinta se refera la acelasi Adevar. Un Post binecuvantat va doresc!
M'a bucurat mult cuvantul tau. Subscriu.

Citat:
Pavel din pacate a fost un frustrat, care a transat urat si foarte decisiv ce drepturi si indatoriri are fiecare.
Sa te ierte Domnul pentru cuvintele negandite.

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Pentru omul duhovnicesc, a trai, nu se reduce la propriile experiente, cat a trai bucuriile si dramele celuilalt.
Mai mult, acesti parinti luminati de Dumnezeu, primesc prin Duhul Sfant, darul discernamantului duhovnicesc.
Multi "crestini" nu mai au credinta, deci a vorbi de asemenea lucruri inaintea lor este totuna cu "a imprastia margaritare".

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfaturi date altora... sophia Generalitati 1 01.12.2010 23:17:44
Sfaturi date altora sophia Generalitati 0 01.12.2010 23:17:42
ROMANII si razboiul altora... Trandafir_Alb Generalitati 0 05.01.2010 18:38:53
caut date contact guiumihai Stiri, actualitati, anunturi 5 02.09.2008 18:04:04
Minunatiile naturi date de Dumnezeu alexa.oni Generalitati 3 01.01.2008 15:58:15