Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.04.2010, 17:18:36
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Să nu fim atât de prezumțioși. Poate omul s-a convertit după căsătoria sa civilă. Nu îl descoperă toți pe Dumnezeu încă din școala primară. Poate că exact în urma acestei convertiri și a examenului de conștiință care a urmat a simțit vocație pentru preoție. Ar putea fi un fost păcătos (nici asta nu știm), care, auzind cuvintele "cealaltă parte a vieții noastre lui Cristos să o dăm" chiar le-a luat în serios. Când mă gândesc la păcatele tinereții, ar trebui să mă călugăresc, nu să mă preoțesc. Ar trebui să fac jalbă să fiu primit să păzesc porcii mănăstirii și în biserică să nu trec dincolo de tindă.
110% de acord
Vechi 14.04.2010, 20:54:41
alinnasser2010 alinnasser2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
O prietena mi-a spus de curand ca urmeaza sa se casatoreasca cu un viitor preot,problema este,insa,ca el in urma cu cativa ani a mai fost casatorit civil,nu religios.
Ea mi-a zis ca doar cununia religioasa este cea care conteaza,ca daca o facea pe aceea nu i se mai permitea preotia.
Mi s-a parut totusi putin ciudat,de aceea am ales sa va intreb si pe voi: se poate hirotoni o persoana daca a fost doar casatorita civil anterior?
Va multumesc!
In fata lui Dumnezeu conteaza cununia religioasa.La primarie cand te duci ziceti o rugaciune Dumnezeu v-a unit la primarie la starea civila sau primaru respectiv statul roman ? Dumnezeu uneste in Sf. Biserica prin rugaciune,slujba nasi etc...Deci se poate :P
Reply With Quote
Vechi 14.04.2010, 21:18:46
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Situatia nu e de masura omului de rand! Nici macar duhovnicul nu ii poate fi de folos in situatia de fata ci numai IERARHUL de care apartine! Daca vrea sa se casatoreasca DUPA ce a divortat de prima sotie, se poate recasatori cu acea fata, la Biserica chiar cu Taina Nuntii, caci nu a fost administrata niciunuia, altfel daca ar fi fost casatoriti amandoii fiecare inainte, li se administra Nunta a doua, care e slujba de pocainta si dezlegare de convietuire! Daca unul nu a fost casatorit, li se administreaza Taina Casatoriei, pt cel ce nu a primit-o inca!
Dar dat fiind faptul ca respectivul doreste sa fie preot (fapt ce NU implica si Hirotonia) desi a mai fost casatorit FARA taina Casatoriei administrata in Biserica, numai un EPISCOP sau MITROPOLIT (de care apartine respectivul) poate lua aceasta decizie GREA (de a-l Hirotoni), doarece el sigur a trait cu fosta sotie...
PS: poate sa se casatoreasca dar daca vrea sa fie preot SA NU ASCUNDA DE EPISCOP SAU MITROPOLIT FAPTUL CA A MAI FOST CASATORIT si asa PRIN MINCIUNA SA SE PREOTEASCA, ca ii va fi nu de folos, ci spre DEZASTRU, atat trupeste cat si sufleteste!
Vechi 15.04.2010, 07:58:50
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri!
Vechi 15.04.2010, 23:56:44
costin_byby costin_byby is offline
Member

Data înregistrării: 13.04.2010
Wink

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
O prietena mi-a spus de curand ca urmeaza sa se casatoreasca cu un viitor preot,problema este,insa,ca el in urma cu cativa ani a mai fost casatorit civil,nu religios.
Ea mi-a zis ca doar cununia religioasa este cea care conteaza,ca daca o facea pe aceea nu i se mai permitea preotia.
Mi s-a parut totusi putin ciudat,de aceea am ales sa va intreb si pe voi: se poate hirotoni o persoana daca a fost doar casatorita civil anterior?
Va multumesc!
Da,pentru ca o casatorie civila nu are valoare de cununie ci una strict sociala.Temeiul biblic e clar"ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta". Casatoria civila este tocmai vice-versa,unirea acolo este facuta de om (de primar).Unirea facuta de Dumnezeu prin Sf.Taina a Cununiei (nunta)este singura binecuvantata.Dar daca el a trait necununat cu prima femeie trebuie sa faca canon de pocainta.(Daca este teolog,stie el bine,de ce).Dar se poate preoti.Asta in mod sigur.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 10:10:08
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Daca o casatorie civila nu are valoare spirituala, atunci hai sa ne casatorim de o suta de ori civil si o singura data si religios, poate astfel ne simtim mai bine din punct de vedere crestinesc ! ! !
Poate ca nu are legatura cu aspectul religios, dar cu cel moral, cu siguranta ca are, iar mie nu prea-mi place sa despart etica de religie fiindca altfel putem gresi foarte mult si, sa ne mai si justificam pe deasupra.
Oricum, casatoria civila in repetate randuri tot lezeaza o relatie spirituala, fiindca se ajunge astfel la curvie si la schimbarea sistematica a partenerului, lucru care nu este nici moral si nici crestinesc.
Nu-mi place deloc cand se defaimeaza unele trasaturi sociale legale pe considerente spirituale, atata timp cat in SOCIETATEA ASTA DEFAIMATA traim si ne plamadim insasi principiile spirituale. Lucrurile se leaga intre ele mai mult decat ne inchipuim, astfel ele capata valoare asemanatoare.
Un lucru nu am sa inteleg niciodata, de ce preotului i se ingaduie o a doua casatorie, chiar si a treia pe tot parcursul cand acesta este preot ( nu este cazul de fata ), iar calugarului nu-i este ingaduita sub nici un chip razgandirea de la statutul monahal ? ? ? Pentru ca intr-o casatorie este vorba de doua persoane, iar in calugarie de una reala si de cealalta imaginara intr-o legatura de asa zisa " casatorie " cu Domnul ? Pentru ca Domnul nu are a spune nimic in aceasta legatura presupusa ireversibila, dar in societate oamenii isi exprima doleantele asa cum doresc, tocmai pentru ca sunt implicate fizic ambele parti ? Sau cum, caci nu prea inteleg de ce se da o valoare mai mare calugariei decat casatoriei ? Si nu am sa inteleg niciodata, de fapt, nici nu cred in aceasta valoare exagerata atribuita statutului monahal in defavoarea cununiei sfinte, care ajunge sa fie defaimata de multe ori, iar aceasta subestimare devine chiar justificata de biserica.

Last edited by ory; 16.04.2010 at 10:27:41.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 10:07:19
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Un lucru nu am sa inteleg niciodata, de ce preotului i se ingaduie o a doua casatorie, chiar si a treia pe tot parcursul cand acesta este preot ( nu este cazul de fata ),
Mă surprinde ce scrieți aici. Eu știam că preoții nu se pot recăsători.

Citat:
iar calugarului nu-i este ingaduita sub nici un chip razgandirea de la statutul monahal ? ? ?
Voturile călugărești sunt perpetue. Există mai înainte etapa noviciatului, după care novicele se poate întoarce la starea dinainte. Dar, după ce a acceptat tonsura, nu mai există cale de
întoarcere. Un călugăr este un om care a optat pentru starea îngerească încă din momentul vieții în trup. A deveni una cu îngerii și apoi a te face iarăși om înseamnă apostazie.
Iar "matriomonium sacerdotum" înseamnă ceva foarte real. Monahul sau monahia care se întorc în lume divorțează de Mirele Cristos.

Citat:
Pentru ca intr-o casatorie este vorba de doua persoane, iar in calugarie de una reala si de cealalta imaginara intr-o legatura de asa zisa " casatorie " cu Domnul ?
Cum adică imaginară ? Cristos e imaginar ? Este proiecție a minții noastre ?

Citat:
caci nu prea inteleg de ce se da o valoare mai mare calugariei decat casatoriei ? Si nu am sa inteleg niciodata, de fapt, nici nu cred in aceasta valoare exagerata atribuita statutului monahal in defavoarea cununiei sfinte, care ajunge sa fie defaimata de multe ori, iar aceasta subestimare devine chiar justificata de biserica.
Biserica nu învață altceva decât știe de la Cristos și de la apostoli. Cristos a fost călugăr, având toate cele 3 voturi: a fost sărac, a fost celib, a ascultat până la moarte de Tatăl Său. Apostolul laudă fecioria pentru Cristos. Starea căsătorită este bună, starea monahală este și mai bună. Ambele pot duce la mântuire, cel chemat în oricare din ele are o cruce de dus toată viața lui: este felul specific stării sale de a se asocia la Crucea lui Cristos, dar întotdeauna fecioria are întâietate în onoare. Așa cum îngerii au întâietate în raport cu oamenii. Și îngerii, și oamenii pot cădea și se pot mântui. Când cad, îngerii cad mai rău și așa se întâmplă și cu călugării. Când se mântuiesc, îngeri și oameni intră în "Norul de Martori". Dar îngerii ocupă locuri mai sus, mai aproape de Tronul Ceresc. Cu o singură excepție: Sfânta Fecioară, care este deasupra oricăruia dintre ei.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 21.04.2010 at 10:09:33.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate știe cineva... laurastifter Umanitare 4 24.05.2012 16:51:13
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 17:02:01
se poate sau nu? bianca23 Intrebari utilizatori 23 27.07.2010 18:49:53
Se mai poate? livadarufelix Preotia (Hirotonia) 9 05.09.2009 23:11:30
Ce poate fi? iliecata2003 Generalitati 4 24.08.2006 10:31:59