Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2012, 12:23:02
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Ma intreb daca ingerii au voia lor. Am impresia ca puteau face doar voia lui Dumnezeu, adica ordine stricte. Daca Dumnezeu stia dinainte raspunsul lui Zaharia si L-a dezlegat pe Gavriil sa-l muteasca, apare iar intrebarea: stie Dumnezeu dinainte tot ce se va intampla? Exista destin? Sau Dumnezeu a vazut instantaneu raspunsul lui Zaharia si i-a dat tot instantaneu ordinul lui Gavriil?
Pt ca sarbatorim astazi Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil vreau sa pun intrebarea un pic mai nuantat: a cui a fost decizia de a muti pe Zaharia, a lui Dumnezeu sau a lui Sf Arh Gavriil?
Vechi 13.07.2012, 12:55:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Ma intreb daca ingerii au voia lor. Am impresia ca puteau face doar voia lui Dumnezeu, adica ordine stricte.
Ingerii sunt creaturi ce au minte (ratiune, intelect) ceea ce implica libertatea de alegere pentru actiunile lor.

Ingerii nu sunt nicidecum niste "roboti" inteligenti (dar fara minte, ratiune, cugetare, gandire) "programati" de Dumnezeu sa ii faca voia. Doamne fereste o asemenea cugetare.

Ingerii buni, prin voia lor proprie aleg sa traiasca in iubirea lui Dumnezeu prin conlucrare cu harul Duhului Sfant.

Asesemnea sfintilor, ingerii fac voia lui Dumnezeu nu in sens "programat" ci in sens de conlucrare cu harul lui Dumnezeu (ce implica acceptare libera si neconditionata potrivit ierarhiei).

Dumnezeu, in cazul fiecarei creaturi ce are minte, pune mai presus libertatea (gandirii manifestate in actiuni, fapte) creaturii decat iubirea Sa Divina manifestata fata de creatura. Concret Dumnezeu nu forteaza, nu impune viata duhovniceasca nici ingerilor si nici oamenilor.

Citat:
Daca Dumnezeu stia dinainte raspunsul lui Zaharia si L-a dezlegat pe Gavriil sa-l muteasca, apare iar intrebarea: stie Dumnezeu dinainte tot ce se va intampla? Exista destin? Sau Dumnezeu a vazut instantaneu raspunsul lui Zaharia si i-a dat tot instantaneu ordinul lui Gavriil?
NU exista destin, predestinare. Dumnezeu prestie dar nu predestineaza.
Predestinarea anuleaza libertatea de alegerea a omului, iar Dumnezeu spune clar: "in fata omului sunt puse si viata si moartea si fiecaruia i se va da ce va alege".

Predestinarea implica faptul ca Dumnezeu este cauza raului, ca Dumnezeu decide ca unii oameni sa sufere iar altii sa se bucure! Doctrina predestinarii absolute este cu totul straina de ortodoxie!
Reply With Quote
Vechi 13.07.2012, 19:58:48
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Ma intreb daca ingerii au voia lor. Am impresia ca puteau face doar voia lui Dumnezeu, adica ordine stricte. Daca Dumnezeu stia dinainte raspunsul lui Zaharia si L-a dezlegat pe Gavriil sa-l muteasca, apare iar intrebarea: stie Dumnezeu dinainte tot ce se va intampla? Exista destin? Sau Dumnezeu a vazut instantaneu raspunsul lui Zaharia si i-a dat tot instantaneu ordinul lui Gavriil?
ingerii au liberul arbitru ca si noi oamenii. Si da, Dumnezeu stie totul: trecut, prezent si viitor. Este atotstiutor!
Reply With Quote
Vechi 14.07.2012, 02:27:13
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Ma intreb daca ingerii au voia lor...
Da, îngerii au voia lor proprie animată de dorința de a fi pe placul lui Dumnezeu.
Citat:
...Am impresia ca puteau face doar voia lui Dumnezeu, adica ordine stricte...
Voia lui Dumnezeu=ordine stricte? Glumești?

Last edited by Demetrius; 14.07.2012 at 16:09:00.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 16:12:03
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Ma intreb daca ingerii au voia lor. Am impresia ca puteau face doar voia lui Dumnezeu
Eu ii vad pe ingeri asa cum vom fi noi dupa invierea de obste: vesnic fericiti sau vesnic nefericiti. Ingerii buni au facut din voia lor voia Domnului. In cazul lor spunem ca au voie proprie, iar aceasta voie nu trebuie inteleasa ca fiind straina de a Domnului, ci unita cu ea. Ingerii rai, au o voie contrara Domnului si nu o mai pot schimba, dupa cum nici noi nu mai putem schimba nimic dupa invierea de obste.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Faca-se voia Ta sau voia mea? caliyo Generalitati 22 25.06.2012 17:54:32
Au protestantii si neoprotestantii o Traditie proprie? Florin-Ionut Secte si culte 90 14.02.2012 13:25:48
Nelu și ingerii ben_gal Intrebari utilizatori 2 22.03.2010 23:36:49
Cum ne influenteaza credinta,viata proprie? ory Generalitati 29 06.05.2009 10:25:14
Despre îngerii cei căzuți nectaria Generalitati 4 26.02.2009 12:04:44