![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Ce crezi, toti ceilalti se prapadesc dupa moarte daca nu sunt botezati si impartasiti?... Cum ramane cu cei judecati dupa legea firii, cu cei care n-au auzit de Iisus Hristos, se vor duce in Iad? Nu. Matei 18 3. Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor. Au fost talharul, Zaheu, desfranatele oameni desavarsiti? Nu prea cred nici asta. Dar s-au mantuit!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar faptul ca Imparatia lui Dumnezeu este deja 'inlauntrul nostru' si va veni la Inviere cu putere, este unul dintre paradoxurile crestinismului.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine/unde spune domle ca Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul nostru? Ce metafora este asta? Creeaza deruta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta cu Imparatia prezenta deja intre sau in noi este lucru greu de explicat si nu ma simt prea bine asta seara. Cel mai bine dintre autorii moderni mi se pare ca explica parintele Alexandru Schmemann tensiunea dintre 'deja' si 'nu inca'. Imparatia lui Dumnezeu este prezenta lui Hristos cel Inviat in noi, si in masura in care vietuim cu El suntem deja in Imparatie, insa in acelasi timp asteptam Invierea (tuturor) si nu suntem inca in mod deplin. PS Am gasit referinta: Luca, 17, 20-21: "20. Și fiind întrebat de farisei când va veni împărăția lui Dumnezeu, le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut. 21. Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru."
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 05.03.2010 at 23:36:40. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
... Daca încolteste Cuvântul, nu prinde radacini. Îl ascultam cu entuziasm dar în mod superficial, epidermic, cel mult la nivel emotional si el nu patrunde în profunzimea inimii noastre împietrite de egoisme si orgolii si nu o poate transforma, nu o poate vindeca de temerile adunate în ea si de lipsa noastra de curaj si astfel la prima încercare – adica la prima ocazie de a dovedi credinta noastra – ne lepadam de el, îl tradam, îl renegam. Putini sunt cei ce înving puternica ispita de a face reduceri generoase la pretul ce trebuie platit pentru marturisirea credintei, pentru trairea ei si a Evangheliei, a învataturii Domnului Iisus Hristos. Pe aceia îi numim sfinti si martiri. ( Ceea ce ai numit tu, sophia, 100%) Daca prinde radacini Cuvântul, nu creste caci e înabusit de spini: gândurile, grijile, preocuparile numai pentru cele lumesti, numai pentru interesele proprii, pentru bunastarea personala, dorinta de faima, putere, slava omeneasca sau doar dorinta egoista de a prevala asupra celorlalti, de a fi mereu numarul unu, de a avea întotdeauna ultimul cuvânt (si probabil e cel mai ultim, cel mai de pe urma în singura ierarhie care conteaza) – toate acestea înabusa Cuvântul lui Dumnezeu si-l împiedica sa rodeasca. Dumnezeu nu are loc de noi însine, de gândurile si lucrurile noastre. Nu suntem îngeri (suntem, de fapt, mai presus de îngeri caci ei sunt în slujba noastra) si avem nevoie (pentru ca asa vrem noi si micii domni ai lumii pentru noi) de multe, prea multe lucruri pentru a trai, dar daca le punem mai presus de Dumnezeu si de destinul nostru vesnic atunci facem din cele materiale, pieritoare lucruri un idol care ne separa de Dumnezeu si ne face robii sai; si rasplata lui Mamona pentru cei ce-l aleg stapân si-l slujesc este în aceasta viata teama de moarte, iar dupa aceea vesnicia ei. Pentru ca neadevarul si neiubirea nu pot genera altceva decât robie, teama, urât si moarte. Dar Semanatorul din Pilda este un optimist incurabil – crede ca poate transforma si pietrele în pamânt roditor si spinii în spice grele de grâu sau trandafiri împovarati de petale si pustiul în livada înrourata de visini înfloriti. În ciuda multiplelor obstacole si îndârjitelor noastre rezistente, sperând acolo unde pare sa nu mai fie nici o speranta, Semanatorul continua sa semene Cuvântul "caci — ne spune — pentru aceasta am venit". Iar noi, în vinovata noastra orbire, nevazând Semanatorul stelelor semanându-se pe sine în ochii nostri… Continua sa semene pentru ca ne iubeste si ne vrea fericiti, pentru ca stie ca dincolo de orice rezistenta inima omului e curata, buna, facuta pentru Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a-l asculta, pastra si a-l face sa rodeasca însutit; continua sa semene pentru ca stie ca întru el am fost facuti, prin el si pentru el; continua sa semene pentru ca nu oboseste asteptând întoarcerea noastra din drumul pierzarii si pentru ca are încredere în noi ca îl vom primi în inima noastra si-i vom îngadui sa rodeasca însutit, adica sa ne transforme întru desavârsire realizându-ne ca oameni dupa chipul Prototipului Omului – Domnul si Dumnezeul si Mântuitorul nostru Iisus Hristos – si astfel fiind ziditori ai Împaratiei Cerurilor pe Pamânt – acea lume a iubirii, a dreptatii, a întelegerii, a pacii, a armoniei dupa care fiecare om atât de mult tânjeste, dar atât de putin face pentru a o realiza. Împaratia Cerurilor se zideste pe Pamânt, dar ea nu consta în pietre si ziduri. Zidurile îsi au rostul lor atunci când ne aduna laolalta si ne unesc cu Dumnezeu si între noi si nu atunci când ne separa. Împaratia Cerurilor începe în inima noastra, se raspândeste în jurul nostru si se nesfârseste în infinitatea lui Dumnezeu. Ea nu se situeaza în afara istoriei si a vietii noastre zilnice si nici nu se experimenteaza în vreun laborator sofisticat accesibil doar initiatilor, ci se realizeaza în truda si suferintele de zi cu zi, în durerile si bucuriile prezente, în tristetile si sperantele cotidiene. Împaratia Cerurilor se realizeaza în dialogul cu Dumnezeu si în cel, mult mai dificil, cu semenii: cu cât vom face mai mult loc în sufletul nostru si în viata noastra lui Dumnezeu, cu atât mai mult vom rodi roade bune si vom zidi Cetatea Omului în Cetatea, mult mai mare, a lui Dumnezeu. Atunci Lumea va fi transfigurata de Spiritul lui Dumnezeu, de puterea sa, de Harul sau, va fi buna, frumoasa, dreapta, sfânta, fericita. Pentru ca fiecare dintre noi va fi astfel – dar totul începe din inima noastra. Daca fiecare dintre noi ar crede si ar spune: "Împaratia Cerurilor începe din inima mea", atunci cu adevarat Raiul ar începe de acum, din aceasta viata. Dar pentru ca nu o facem nici unul dintre noi – începând si sfârsind cu mine însumi – întelegem, poate, de ce este atât de putin Cer pe Pamânt: în sufletele noastre, în casele noastre, în viata noastra, în lume. Amin. Last edited by Miha-anca; 06.03.2010 at 04:38:55. |
|
||||
|
||||
![]()
Ce sunt Fericirile? Unde gasesc sa le citesc?
|
|||
|
|||
![]()
Le gasesti de citit duminica la Sfanta Liturghie.
|
|
||||
|
||||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Matei capitolele 5-7
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar nu L-ai vazut inca pe Dumnezeu?
'De atata vreme sunt cu voi Filipe,si nu M-ai cunoscut?' Cine nu a vazut in aproapele sau pe Hristos insusi,inca de pe pamant,cum ar putea ridica ochii la Dumnezeul cel sfant,din ceruri? Hristos este chipul Dumnezeului celui viu,prin care luam arvuna vederii Celui nevazut de ochi omenesc |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Maica Domnului ajutorul nostru nemijlocit pe drumul Pocaintei ! | cristiboss56 | Pocainta | 478 | 28.09.2024 22:37:42 |
e oare diavolul, sau Dumnezeu? | Mtcrysty17 | Intamplari adevarate | 28 | 27.01.2011 22:32:46 |
Oare ce voia dumnezeu sa faca din adam? | andreicozia | Din Vechiul Testament | 73 | 30.06.2010 18:28:39 |
Dumnezeu cel bun -oare? | evolution | Rugaciuni | 292 | 18.05.2009 22:38:42 |
Noi toti suntem fiii lui Dumnezeu | danyel | Generalitati | 9 | 04.01.2007 15:16:42 |
|