![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scurgeri la bărbați.. Ce fel de scurgeri? Chestia cu rănile și sângele în biserică are explicație medicală, previne răspândirea bolilor, nu e vorba de murdăria sufletească. O femeie la menstruație nu va avea cum să împrăștie sânge în biserică. Vreau doar să nu se facă o asociere între murdăria fizică și cea sufletească.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa cum femeia nu intra in biserica in timpul periodului, nu are voie sa inte fara o rugaciune speciala nici dupa ce naste. Sfantul Siluan Athonitul, barbat fiind, spunea ne-a transmis o invatatura uimitoare pe care el insusi a experimentat-o dupa ce a primit-o de la Insusi Mantuitorul: ,,Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui!" A-ti tine mintea in iad, indiferent pe ce treapta a sfinteniei te afli, e un exercitiu de smerenie prin care, indiferent daca esti femeie sau barbat, te socotesti pe tine cel mai pacatos, deci vrednic de iad. Dupa ce a nascut, cand multi o felicita pentru odrasla, un exercitiu de smerenie nu strica, iar cuvintele din slujbele care se citesc lauzei nu trebuie sa lezeze pe nimeni. Suntem necurati cu vorba, cu fapta, cu gandul, iar copilul nascut nu poate fi numit crestin pana la Botez. |
|
||||
|
||||
![]()
Mai,
Oamenii macar ca n-aveau scoala si erau analfabeti, dar intelegeau sensul cuvintelor. Astazi cand auzim de :sa stai cu frica in Fata lui Dumnezeu, intelegem sa te temi de el. In realitate cuvantul se refera la acea emotie pe care o ai in fata unei persoane de care esti indragostit, acea stare de bucurie de fi langa ea amestecata cu teama de a nu-i gresi, de a nu o supara. E acea dorire de a-i fi draga prin tot ce faci. Daca esti femeie vei intelege randurile de mai jos: Atunci cand nasti, treci prin niste dureri cumplite care de multe ori te fac rea, egoista (unele in acele clipe is urasc barbatul care le-a lasat gravide sau isi urasc chiar propria viata). Si cat esti gravida esti mai egoista, mai enervanta pt ceilalti, uneori rautacioasa. Pe scurt nu ai o stare de spirit ok, si ea se datoreaza in mare parte si trupului. De aceea inainte ca femeia sa isi reia viata in biserica, preotul face o rugaciune pentru ea de dezlegare, ca sa nu o necajeasca apoi aghiuta cu felul in care s-a purtat cat a fost gravida si cand a nascut. Astfel ea isi poate relua linistita viata de biserica, slujbele, milostenia. Practic i se da un ajutor, nu o pedeapsa. De ce se obisnuieste dupa 40 de zile? Pai ca ea sa fie complet refacuta si fizic si mental si spiritual. La fel si cu menstruatia, fetele stiu cat e de rau in unele zile. Cum sa stai 2 ore in picioare cand pe tine te doare burta de innebunesti, si simti cum iti amortesc picioarele ca tot sagele care trebuia sa ajunga in picioare curge afara? In plus starea de spirit a femei in acele zile e mai proasta: e mai agitata, mai nervoasa, sau din contra depresiva.... pe scurt usor influentabila si cade usor in deznadejde. Biserica prin faptul ca nu le Impartaseste si nu le obliga sa stea in biserica cand sunt slabite si bolnave, ba din contra le recomanda sa stea in pat, sau sa se plimbe ca sa se refaca, mi SE PARE DE BUN SIMT, nu discriminare! Biserica prin faptul ca se roaga sa fie insanatosite ca si-au pierdut cumpatul din cauza starii hormonale, prin slujbele de Maslu sau dezlegare, iarasi mi se pare ok. Femeile se plang ca nu sunt lasate sa intre cand vor ele sa se Impartaseasca etc., dar hai sa fim seriosi cate au o viata activa in biserica? Cate merg regulat la slujbe, si fac milostenii? Femeia moderna vrea sa fie harababura in Biserica cum e la ea la birou si acasa, sa fie ca la masina de cafea, bagi banul si se rezolva problema. Crestini, crestine care dintre voi e de acord cu asta? Eu una nu pot fi! Taranca intelegea chestia asta si o respecta, nu de frica ci fiindca era constienta ca nu se poate concentra la rugaciune cand se simte rau, are stari de caldura, greata sau e slabita si prost dispusa. Chiar se bucura ca Biserica e intelegatoare cu ea, si o scuteste. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
este perfect adevarat si corect ,dar daca nu ar fi cornila sa bage strambe si femei care cred ca si in biserica sa se comporte ca acasa pt ca nu stiu care e scopul bisericii si ca aceste randuieli sau facut dupa temeinice observatii . |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nici eu nu cred ca ar fi o discriminare, ci ca pur si simplu motivatiile care se dau nu sunt intotdeauna corecte. Ca nu sangele ne face necurate. Sigur, prin sarcina si nastere si lehuzie in conditiile naturii umane cazute suntem mai fragile, iunstabile, tindem sa fim suparacioase, avem ispite etc. Dar cu un lucru nu prea sunt de acord: pentru unele, poate, este mai bine ca in acele momente sa nu se duca la biserica, dar pentru altele, dimpotriva. Si parca ideea asta de a nu ne duce pentru ca suntem mai vulnerabie, mai instabile, este un fel de fuga de Dumnezeu. Este ca si cum am ascunde de El tendintele noastre negative, slabiciunile noastre. Or ce ni se spune, in rest? Cand suntem ispititi, cand suntem tristi, incercati, incarcati de griji, sa ne rugam, sa ne lasam in bratele luiDumnezue, sa cerem ajutorul Tainelor (impartasanie, spovedanie, maslu..) Eu, personal, nu stiu ce as fi facut daca nu as fi putut sa cer acest ajutor mai repede decat cele 40 de zile, pt ca preotul a acceptat sa ma primeasca de cum am putut face drumul pana la biserica. Aveam mai mult atunci, in acele momente de deprimare, de slabiciune, nevoie de slujbe si taine. Poate alte femei sa fie altfel, nu stiu..
|
|||
|
|||
![]()
@Adriana-Simona - tocmai ca nu cred ca oamenii intelegeau inainte cuvinte si alte lucruri si de aceea ne-au fost transmise, din generatie in generatie lucruri eronate.
Frica este frica. Cand iubesti pe cineva si nu vrei sa-l lezezi, se cheama respect, nu frica. Si sa stii ca exista oameni care chiar au frica de Dumnezeu, de preot, de biserica, etc. Teama din respect cumva. Nu stiu cum sa explic. Ai dreptate in multe din ceea ce spui, dar le cam amesteci. 1. Este vorba de respectul si ne-discriminarea femeii pe baza fiziologiei ei, in general. Se considera femeia murdara in general, si atunci cand nu are ciclu, de ex., numai pentru ca asa functioneaza ea, ca are "pacat originar". Acest pacat originar este aici in discutie si nu a intra in biserica sau a te impartasi la ciclu. Era in V.T, in N.T nu se vorbeste despre el. 2. Daca ar fi dupa cum se simte o femeie fizic si psihic, iti spun eu ca e mai rau decat spui tu. Unele femei ar trebui sa stea luni si ani de zile departe de biserica si impartasanie si tot. Lauzia ca lauzia, 40 zile sa zicem, in rest sunt femei care sufera si 2 saptamani lunar, sau tot timpul. Pe urma mai sunt si femeile de peste 40 ani, sati sa vezi ce suferinta mare si lunga (de ani de zile) e atunci. Sa ne amintim insa cum a procedat Iisus cu femeia bolnava, care s-a atins de el. A vindecat-o, a respectat-o, a apreciat-o. 3. De unde ai scos si asta cu haos in biserica, provocat de femeie? O femeie face ordine de obicei peste tot unde se afla si ajuta. O femeie se poate simti bine in biserica daca este inteleasa si apreciata si ajutata, si nu alungata si considerata "piei de aici ispita"! O femeie poate face multe in biserica si ajuta preotul cot la cot (cu exceptia hirotoniei), poate citit, canta, face cateheza, ajuta femeile si copiii la slujbe speciale (botez, nunta, parastas). Ma uitam de ex. la mine in biserica: preotul face slujba pentru bebelusi si trebuie sa-i tina in brate pe ei si cartea din care citeste, sa-l inchine si mai stiu eu. Ce exchibitii trebuie sa faca! O femeie ar putea tine o copilul, or cartea, de ex., daca ar avea voie. Poata sa tina copii la impartasit si ajuta. Si multe altele. Este vorba si de a respecta femeia in general. Am mai spus asta. femeia nu este o ispita (ca s-o ascunzi si infasori si arunca intr-un colt), nu trebuie batuta, umilita (nici cu vorba, asa cum fac unii monahi, parinti si cum se mai cheama). @Fani si Anca - eu nu inteleg lucrul asta cu "nasterea e din pofta si pacat si desfrau". Explicatiile voastre nu prea stau in picioare. Nu stiu despre ce pofta este vorba. Asta este scoasa tot de barbati, ca la ei este asa...oho! Poate ca unele au asa pofta si placere de unele lucruri, dar multe altele o fac de ex. pentru a face copii si gata. Eu cred ac totusi este vorba de faptul ca femeile, pentru a fi fertile, au acel ciclu lunar. Asta este pacatul si murdaria. Ca daca n-ar fi, nu s-ar mai vorbi. Si revin la o idee: o femeie are mari greutati in viata si in credinta prin biologia ei. Numai la biserica/in credinta insa se tine cont de asta. Unele s-ar bucura sa nu se duca la lucru in unele zile, sau la anumite varste. Altele sunt tari ca fierul si in stare sa mearga in cosmos si in razboi si sa faca alte si alte lucruri grele. De ce pana la urma sa faca atunci femeia as eforturi sa mearga la biserica atunci cand ar trebui sa stea in pat, sau sa aibe grija de copii, sa posteasca cand organismul ei plange dupa calciu, fier si ce ii mai trebuie si ea abia mai sta in picioare? De ce sa se mai duca sa se spovedeasca de lucruri pe care le face si simte din cauza hormonilor. Ar trebui dezlegata de astea in mod automat? Dar acolo nu ne mai considera femeie, brusc. Femeia poate sa faca atatea, sa stea ore intregi in biserica si cand ii este rau, sa stea cu copii mici care urla de toate alea, sa nu mananace, etc. Atunci hotarati-va mai barbati: este buna si curata si egala voastra la respectul cuvenit, sau este slaba si trebuie lasata numai acasa, pacatoasa si "murdara"!? Ma refer in credinta. Ca la serviciu si in societate se stie.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[*E. Moise este cunoscutul iconoclast al timpurilor noastre, unul dintre ateii care se simt lezati de prezenta icoanelor in scoli.] Oare nu este limpede pentru toata lumea ca traim in epoca discriminarilor? Doar este la moda a se declara discriminat in zilele noastre. Nu ati auzit inca de discriminarea paiului de (catre) griu ?! sau a stiuletelui de (catre) porumb ?! Acum serios vorbind, poate ca ar trebui sa ne intrebam cine lanseaza astfel de false probleme si mai ales in ce scop. Cu siguranta, tot cei care au lansat si ideea emanciparii* femeii cu toate mizeriile care decurg de aici: legalizarea avortului, a prostitutiei etc., ceea ce nu a facut decat sa duca la decaderea si nicidecum la inaltarea femeii. Desigur, cei care au fabricat toate acestea au reusit sa impuste mai multi iepuri dintr-o data: 1. inrobirea femeii in campul muncii, in beneficiul fiscului si in detrimentul familiei 2. destramarea unui numar crescand de familii 3. controlul asupra copiilor din partea statului care, prin institutiile sale ii poate indoctrina de la o virsta frageda, una din consecinte fiind adeseori instrainarea lor fata de parinti ... etc., etc. [*emanciparea este ca un drog care, de-ndata ce s-a urcat la cap, tine mintea ocupata cu desertaciuni, nimicuri si cu tot ce poate indeparta o persoana de gandul mintuirii] In concluzie, nu cred nici macar o secunda in bunele intentii ale lui Emil Moise (sau ale altora din aceeasi organizatie sau miscare) fata de femeia crestina si nici in alte privinte. Sa nu uitam ca, daca este sa comparam situatia, pozitia, rolul femeii de-a lungul timpului, în diverse tipuri de societate sau religii, rolul cel mai adanc si - in acelasi timp - cel mai inaltator pe care-l poate juca femeia, il aflam in Biserica lui Hristos. Oare poate fi inchipuit vreun model mai minunat decat cel oferit de Maica Domnului ? Si-atunci, cum sa le permitem acestora sa atace ce avem mai scump, adica Biserica lui Hristos, in sanul careia, fiecarei persoane - fie barbat, fie femeie - i se da posibilitatea indumnezeirii ? |
|
|||
|
|||
![]()
AJUTATI-MA VA ROG FRUMOS CA NU STIU CE SA FAC: m-am inregistrat pe acest forum si dupa 3 zile mi s-a inchis contul fara sa-i fac nimic. Am primit un mesaj de la TINA OUMAR ( daca vezi acest mesaj te rog sa-mi trimiti emai la bellisima_one@yahoo.com) si nu pot sa ma loghez, imi zice ca a expirat contul sau ca acest cont nu mai este valabil dar nu stiu de ce mi se intampla toate astea. Ajutati-MA VA ROG
Am mai facut un cont pe alta adresa de mess si la fel mi s-a intamplat. M-am logat, totul a fost bine dar dupa 3 sau 4 zile mi s-a inchis contul si nu pot sa intru pe forum sau sa-mi vad mesajele, am un mesaj de la COJANET( daca vezi acest mesaj te rog sa-mi trimiti mail la bellisima_one@yahoo.com). MULTUMESC PT INTELEGERE. DOAMNE AJUTA Acum mi-am facut alta adresa de mess si m-am inregistrat pe acest forum ca sa ma puteti ajuta. Va rog frumos ajutati-ma ca nu stiu cum sa-mi activez celalalte 2 inregistrari pe acest forum ca sa-mi vad mesajele de la TINA OUMAR si COJANETE. Va rog sa-mi trimiteti sfaturi, cum sa fac sa-mi activez contulpe forum la adresa de mail bellisima_one@yahoo.com ca poate peste cateva zile mi se inchide si inregistrarea asta de pe forum. AJUTATI-MA VA ROG DIN TOT SUFLETUL |
![]() |
Tags |
intinaciune, moliftelnic, nastere, pacat |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
tinuta femeii in biserica | lore86 | Tinuta in Biserica | 469 | 04.08.2016 15:47:33 |
Discriminarea și prigonirea Ortodoxiei și a ortodocșilor de către catolicism | Decebal | Biserica Romano-Catolica | 37 | 25.08.2013 15:06:04 |
Discriminarea - o boala a societatii in care traim - | razvan_andrei | Generalitati | 23 | 27.02.2012 12:47:06 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
|