![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
:)Eu cred ca cel important este sa te duci la Sf Liturghie cu inima curata. Ducanduma mereu la Sf liturghie si de fiecare data cand merg ma simt bine toata saptamana:) Si chiar vorbeam cu parintele diacon de la biserica mea Despre oamenii care uneori uita de ce au venit la biserica, in loc sa ii multumeasca lui Dumnezeu pt binele dat se uita urat pe mine si bombane Ca eu fiind in scaun cu rotile ma bag in fata ,mai ales cAnd iese preotul cu Sf darurii. am intrebat pe parintele diacon si a spus sa stau linistita ca nu este un alt loc mai potrivit pentru mine decat infata si ma linistit acum ca ma simnteam putin vinovata ,
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
'a luat painea si adat-o ucenicilor sai zicand' (sau varianta din alta evanghelie cam tot asa) se zice la fiecare liturghie, numai ca in majoritatea bisericilor preotul spune asta incet, si nu aud credinciosii. Ei nu aud decat sfarsitul: Luati, mancati...' Poti citit textul intreg in carti sau in internet. Exista si o slujba numita 'liturghia darurilor inainte sfintite' in care de fapt painea si vinul sunt deja transformate din duminica dinainte, dar ea are alta forma, de vecernie. Se face in postul mare in timpul saptamanii. Dar nu cred ca la asta te-ai referit. 'Taina' nu inseamna a nu sti, in sensul modern de taina, a tainui. De stiut putem foarte bine sa stim ce se poate exprima in cuvinte. Taina in limbaj bisericesc inseamna realitate care depaseste nivelul ratiunii si al cuvantului, pentru ca Dumnezeu lucreaza in lume, or Dumnezeu este imposibil de cuprins in cuvinte si cu ratiunea. Cuvantul taina in greaca este mysterion, iar radacina my insemna a tacea.
|
||||
|
||||
![]()
tot ce a facut Mantuitorul pentru noi, in vremea vietuirii Sale in trup, pe pamant, este savarsit in vesnicie. iar in vesnicie nu exista trecut sau viitor, exista numai prezent, un "astazi" permanent al lui Dumnezeu. Hristos s-a nascut in istorie, cum ne spune Scriptura, iar Maica Sa, Sfantul Iosif si magii L-au vazut nascut, prunc fiind. asta inseamna ca noi nu putem participa la Nasterea Domnului? nimic mai gresit - insasi troparul Nasterii ne spune drept: "Hristos se naste, slaviti-l!". Hristos pururea se naste, pururea este pe cruce, pururea inviaza, pururea Se pogoara in apele Iordanului, si tot asa.
|
|
|||
|
|||
![]()
@Fani - ma refeream la liturghii speciale, cand preotul spune tare: a luat si a dat ucenicilor si etc.
Eu am auzit asa. Exista cateva asa situatii, dar nu mai stiu cand. In rest spune tot tare: Luati mancati, etc. La catolici am observat ca numai prima varianta se foloseste (a luat si a dat...), deci care este explicatia totusi? Si Fani, exista acele rugaciuni, chiar tu spui, care se spun in soapta in altar si noi nu stim. Sigur, le putem afla din carti, dar nu se spun tare, deci or fi tot secrete/taine, altfel de ce sa nu le spuna tare? @Cristiboss - da, pomelnicele (vii si morti) se citesc mai la inceput, inainte de ectenia celor chemati. Dar m-ai derutat rau cu particelele. Stiu ca Proscomidia o face preotul inainte sa inceapa slujba Liturghiei. Si atunci de unde stie dinainte cate particele, ca nici n-apuca inca lumea sa duca pomelnicele? Bine, multe sunt mereu in altar, cei drept si macar pe alea le stie mereu. Intotdeauna m-am intrebat de unde stie cate particele sa puna pentru impartasanie. Pe cine spovedeste mai stie, dar in rest, mai vin copii care nu se spovedesc. Nu poate stii dinainte cine si cati. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Ai pus punctul pe i. Chiar si Parintele Galeriu subliniaza in "Jertfa si raspumparare" ca Dumnezeu-Fiul se jertfeste din veci in veci, traieste o continua stare de jertfa, din dragoste... Jertfa de bunavoie, simbolizata prin Cruce, este temelia pe care s-au construit existentele, dintotdeauna, chiar si mai inainte de intemeierea lumii noastre. De aceea au cazut unii ingeri din starea initiala, pentru ca nu le-a placut ideea de sacrificiu din iubire pentru semenii lor. Si de aceea vom rata noi Raiul, pentru ca nu suntem capabili de altruism. De aceea nu intelegem noi ce inseamna mantuirea de rau, posibila inca din timpul vietii.
|
|||
|
|||
![]()
Andrei nu este asa.
Noesisaa spunea mai inainte si eu am observat la fel. Este in functie de tipul de liturghie, dar mai mult nu stiu si nu inteleg nici eu. Acelasi preot spune la anumite liturghii, tare : si a aluat painea si etc. iar la altele numai partea cu "Luati, mancati, etc." Trebuie sa fie o explicatie. La catolici este numai intr-un singur fel, la trecut (" a luat si dat ucenicilor...") |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Graiul liturgic | Laurentiu | Sfanta Liturghie | 5 | 22.04.2009 13:31:33 |
|