Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.04.2009, 15:07:43
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Mi-au plăcut foarte mult postările tale de pe acest topic.
Sunt pline de bun simț și la obiect.
Draga Dorina, nu e meritul meu... acele lungi citate ii apartin lui Danion Vasile... imi place f mult stilul lui.. simplu, concis si plin de adevar.
Reply With Quote
Vechi 15.06.2009, 00:57:06
enculescu's Avatar
enculescu enculescu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 07.10.2007
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru enculescu
Implicit Daca eu imi doresc sa devin preoteasa?

Doamne ajuta!
Daca imi doresc sa devin preoteasa, cum trebuie sa ma pregatesc? (Inca nu-l cunosc pe viitorul preot crestin ortodox.) Ce ar trebui sa fac? Imi doresc atat de mult lucrul acesta!... Si nu este un gand de azi, de ieri, ci de cativa ani buni (sa tot fie vreo 7)
Reply With Quote
Vechi 11.01.2014, 11:33:57
RomeRose RomeRose is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.01.2014
Thumbs up

Citat:
În prealabil postat de MarinaAlca Vezi mesajul
Ca un adanc exemplu ptr ceea ce ar trebui sa semnifice o adevarata preoteasa,iata un citat din Vietile Sfintilor,cuvintele cu care a fost încurajat de către soția sa, Sfântul Nou Mucenic Pavel Rusul, care a primit mucenicia de la musulmanii hulitori de Dumnezeu:
„Nu te teme soțul meu, nu-ți pierde curajul în fața morții. Stai tare în credința lui Hristos. Căci paharul morții ține doar o clipită, după care te vei veseli împreună cu mucenicii lui Hristos. Și eu voi fi fericită, căci voi fi soție de mucenic...”.

Amin! Sa le ajute Dumnezeu pe toate preotesele sa fie sprijin pt sotii lor

Vad aici ff multe pareri contradictorii, cati dintre dvs se roaga cel putin pt pr duhovnic si familia lui, cati pt preotul care slujeste la biserica unde mergeti si pt familia lui?!
Reply With Quote
Vechi 16.04.2009, 11:33:21
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Cum ar trebuii sa fie preotesele?
Preotesele nu "ar trebui sa fie" ci SA FIE MODELE DE CREDINTA SI SFINTENIE PT INTREAGA COMUNITATE CRESTINA A ACELEI PAROHII!!! Sa fie exemplu de MAMA CRESTINA atat prin nasterea de prunci, prin cresterea lor si educatia mai ales religioasa a acestora! Sa fie INDEMN de NADEJDE si CREDINTA pt mamele deznadajduite de fiii lor, sa fie EXEMPLU de GOSPODINA si Harnicie!!!

Cit de mult asculta un preot de sotia lui? La fel ca noi mirenii? Mai mult? Mai putin? Deloc?
Un preot nu face ascultare de sotie (preoteasa) ci NUMAI IMPREUNA SE SFATUIESC si lucreaza la bunul mers al familiei cat si in greutatile preotului din parohie!!! Si nici EL sa nu se arate a fi "stapan" peste sotie (preoteasa)! Ci cu smerenie si dragoste se face totul NUMAI IMPREUNA!!!

Cine conduce biserica de ziduri: preoteasa, consiliu, preotul?
"Biserica de ziduri" NU se coduce! Este fixata bine in temelie!!!
Biserica ca si COMUNITATE este CONDUSA de preot si din oameni alesi (cnosilieri) de catre intreaga comunitate care sa fie de ajutor PREOTULUI la Bunul mers la INTREGII COMUNITATI!!!!

Este preoteasa un exemplu, ar trebuii sa fie unul?
am dat raspuns mai sus!!!

Doamne ajuta !!! Fiti binecuvantati!!!
Reply With Quote
Vechi 16.04.2009, 11:55:42
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit Danion Vasile-Crucea preoteselor

"Terminând Facultatea de Teologie, mulți dintre colegii mei au devenit preoți; soțiile lor sunt acum preotese. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu unii dintre colegi atât înainte cât și după nunta lor, observam împreună că în zilele noastre foarte mulți preoți sunt trași înapoi de către soțiile lor, că focul râvnei unor slujitori ai altarului este aproape stins după ani de zile de căsnicie.

[COLOR=Blue]Așa cum o parohie ar trebui să se îngrijească de preotul ei, ar trebui să se îngrijească și de preoteasă. Pentru că nu numai păstorul își modelează păstoriții, ci și păstoriții își modelează păstorul.[/COLOR]

[SIZE=4][COLOR=Blue]Dacă preoteasa se definește în funcție de bărbatul ei, care îi este cap, bărbatul se definește în funcție de Capul său, care este Hristos.[/COLOR][/SIZE]

La întrebarea: „Ce este preotul?” aș putea răspunde astfel: preotul este acel păstor care, iubindu-și oile, este gata să se jertfească pentru mântuirea lor. Această definiție nu este completă, dar arată una dintre trăsăturile fundamentale ale preotului.
[COLOR=Blue]Preotul este inima care bate pentru mântuirea credincioșilor, care suferă pentru grijile, neputințele și căderile lor, care se roagă lui Dumnezeu pentru întreaga lume.[/COLOR]
[COLOR=Blue][SIZE=4]Ce este preoteasa? Este jumătatea acestei inimi.[/SIZE][/COLOR]

Face preoteasa Sfânta Liturghie? Nu. Spovedește preoteasa? Nu. Măcar o sfeștanie face? Nici atât.
Atunci de ce este considerata ea jumătate de preot?
[COLOR=Blue]Pe omul pe care diavolii nu îl pot birui prin gânduri păcătoase, încearcă să îl biruie ispitindu-l prin cei de aproape ai săi. Prin cine să atace diavolii pe preotul care luptă împotriva lor? Prin preoteasă...[/COLOR]
[COLOR=Blue]Dacă preoteasa își iubește bărbatul și se teme de Dumnezeu, atunci are grijă ca nu cumva să îi fie părintelui pricină de sminteală: să nu îl supere, să nu îl mâhnească, să nu îl ispitească să calce posturile...[/COLOR]
Preoteasa insa nu trebuie definită în funcție de răul pe care nu trebuie să îl facă, ci în funcție de binele pe care trebuie să îl facă. Ea trebuie să îi fie sprijin în toate. [COLOR=Red]
[/COLOR]

[COLOR=Blue]Ea nu este o anexă a bărbatului ei, o hidră cu care el trebuie să se lupte până la sfârșitul vieții. Preoteasa trebuie să fie un suflet cald și iubitor, un suflet jertfelnic.[/COLOR]
Cel care se pregătește să devină preot nu trebuie să caute o soție care să aibă cât mai puține defecte, astfel încât să îl stânjenească cât mai puțin în slujirea sa. Ci trebuie să caute o soție încununată cu cât mai multe virtuți, care să își folosească talanții pentru a-l sprijini cu toată ființa ei. Iată care preoteasă este jumătate de preot! Aceasta, și nu alta.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 15:58:40
ioan_strainul
Guest

Implicit smerenie si supunere

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Cum ar trebuii sa fie preotesele?
Cit de mult asculta un preot de sotia lui? La fel ca noi mirenii? Mai mult? Mai putin? De loc?
Cine conduce biserica de ziduri: preoteasa, consiliu, preotul?
Este preoteasa un exemplu, ar trebuii sa fie unul?
--un exemplu de urmat sa nu se amestece in conducerea biserici dupa cum spune si Sf. Ap. Timoteila -I- Tim. Cap. 2 Incepind cu versetul -9-15 inclusiv si nu este necesar sa zicem mai mult dar pentru ca tot vorbim si judecam sa judecam cu judecata ce am vrea sa fim ssi noi judecati de DUMNEZEU si nu vreau sa dau apa la moara nimanui ca nu sInt eu vrednic sa ma judec pe mine nu pe alti .
---Eu traiesc in spañia si aici am avut parte de o experenta ce nu doresc sa o aibe nimeni , aici meam ingropat mama si aici sInt de multa vreme am cunoscut pe DUMNEZEU din frageda pruncie nascut Intro familei ortodoxa din mosi stramosi bunicul din partea Mamei era cantor (cIntaret ) al biserici si un Ostas un luptator pentru Ostea Domnului in vremurile cInd aceasta SfInta Oaste era la Inceputurile ei ,copil fiind miaduc aminte cum vorbeau intre ei bunici crezind ca noi nu stim dar miaduc aminte cu dor si mise pare ca aud si acum vorbele lor in urechi atunci ei find putini la numar se adunau odata in cas la unul alta data la altul si par ca aud glasul sfitelor cIntau acolo parca te ridica de la pamInt dulceata cu care se cIntau eram cuprins de un dor sa vad ce fac cei si ce vorbesc acolo unde se adunau nu ma lasau sa intru la Inceput ca se temeau sa nu spun la militie ca venea prin sat si ne gasea pe ulita si asa cu vorbe lingusitoare Intrebau copii zicIndule nu stiti unde se aduna ostasi duminica si arare ori primeau raspuns si acela nu de folos.
Mam departat putin de subiectul nostru si va rog sa ma iertati , La Inmormintarea mamei am adus pe un sfInt si sfintit parinte peParintele POSTOI IOAN ce mai tIrziu a Ifintat o parohie la MOTRIL IN SPAÑIA ca de SPAÑIA vorbesc acest sfInt parinte a facut toata rinduiala ortodoxa a InmormIntari dupa rInduiala sfintei biserici ;lam rugat sa mai ramIie la noi dupa InmormINtare si a ramas un timp a facut liturghie si vecernie in condtiile de aici pentru ca sInt vitrege fata de ce aveti In tara iubiti mei frati si surori nu aveam pe atunci locas de rugaciune si de Inchinare .
Dupa plecarea parintelui parea ca toate Duminicile sint pustii si ne rugam putin cIti eram ca DOMUL dumnezeu sa faca o minune sa trimita un preot pentru ca parintele avea numirea la MOTRIL IN ALMERIA era departe de noi la 400de Km nu aveam posbilitati de a ajunge Sfintele liturghii ,DOMNUL a auzit cererea noastra a celor cu dor de a avea o sfinta biserica si inainte de sfintele sarbatori ale anului2003spre 2004 ma unat intro seara un alt parinte din spañia de la GRANADA si ma Intreab vreti sa va vina un Preot acolo la voi sa fie de sarbatori la voi fara sa mai astept sa ma consult si cu alti frati am raspund da ; dar zice parintele trebuie sa va ocupati de dumnealui sa il ajutati cu ce puteti cred ca va dati seama ca find aici intre straini sIntem in stare sa ne dam toate pentru sfinta biserica si dragostea lui DUMNEZEU, a venit parintele si a vazut cum este sa traiesti intre strainii lam ajutat cu ce am putut si am cerut si de la alti frati mai Instaritii ca mine si vai vechi pe aici toate a fost bine pIna la un timp cInd lacomia a inceput sa lucre dup ce avenit doamna preoteasa din tara si a inceput sa conduca si pe parinte si pe ceio din biserica dar oamenii sau saturat de mofturile ei si sau departat de sfinta biserica din multi de alta data oameni cu credinta si frica lui DUMNEZEU sau departat si astazi imi reproseaza mie ca eu lam adus aici eu nu lam adus ce DUMNEZEU la trimis la noi dar el sarmanul crede ca venit aici sa tunda oile ce iau fost date la turma dar nu este multumit cu aceasta ce el la conducerea doamnei vrea sa ia de la oi si pielea si sa injunghie oile cele grase sa se infrupe din carnea lor nu vreau sa credeti ca clevetesc dar stiu ce spune BIBLIA cei ce slujec la altar trebuie sa abie parte de la altar si sint deacord dar nu sunt deacord ca sa nu se faca rInduiala in biserica asa cum nea fost lasata de SfInta biserica ...iartama doamne pe mine pacatosul si iarta si pe tot i parinti si frati nostri de pe acest pamInt SLAVA TATALUI SI FIULUI SI SFINTLUI DUH ACUM SI IN VECIU VECIULUI AMIN AMIN AMIN SLAVA TIE DAOAMNE SLAVA TIE ++++++++++++ AMIN
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum ar trebui sa fie preoteasa? urzicuta Generalitati 25 02.09.2014 14:11:44
Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ekaterina Despre Biserica Ortodoxa in general 0 29.08.2012 18:13:08
Barbatul, capul femeii? Traditie Nunta 426 07.11.2011 19:45:03
Capul Sfantului Andrei - din nou in Romania laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 11 29.10.2011 00:30:18
preoteasa in devenire mariusica_nou Generalitati 5 20.05.2008 08:28:25