Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.04.2009, 20:29:12
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
eu as reformula si as zice ca-i de folos o preoteasa care traieste in biserica (adica vine la slujbe, se spovedeste, se impartaseste* asta daca nu fumeaza!) si nu pe langa biserica, adica beneficiind doar de favorurile casei parohiale, unde toate costurile sunt suportate de enoriasi. si care se implica in viata bisericii numai cand e vorba sa se discute salariul preotului.
LA voi preotul primeste salariu? Cam cat? Noi nu platim salariu, ci contribuim la fiecare slujbacu cate o suma benevola.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2009, 20:41:49
mirelat
Guest

Implicit

cam cat un part-time, dupa cum singur s-a exprimat.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2009, 20:43:21
crista crista is offline
Member

Data înregistrării: 03.05.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit de ce preoteasa?

Sunt tare curioasa si nimeni nu mi-a raspuns cu claritate:de ce i se spune preoteasa?
In biserica ortodoxa nu exista decat preoti. Daca sotul unei femei e doctor,musai si ea se cheama doctorita?
eu cred ca e deajuns sa fie "sotia preotului"...mai ales ca putine isi merita acest nume... casatoria cu un preot implica mult sacrificiu. unele dintre femei desi stiu aceasta cand se casatoresc cu preoti,uita pe parcurs si vai de vocatia acestui preot.....
Reply With Quote
Vechi 15.04.2009, 21:56:50
Anca-Miha
Guest

Implicit

Stiut fiind, ca in Biserica Ortodoxa nu avem decat preoti, atunci doamna preoteasa nu e alta decat sotia preotului. Asa i s-a spus dintotdeuna.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:04:39
MadalinaM MadalinaM is offline
Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crista Vezi mesajul
Sunt tare curioasa si nimeni nu mi-a raspuns cu claritate:de ce i se spune preoteasa?
In biserica ortodoxa nu exista decat preoti. Daca sotul unei femei e doctor,musai si ea se cheama doctorita?
eu cred ca e deajuns sa fie "sotia preotului"...mai ales ca putine isi merita acest nume... casatoria cu un preot implica mult sacrificiu. unele dintre femei desi stiu aceasta cand se casatoresc cu preoti,uita pe parcurs si vai de vocatia acestui preot.....
Cred ca este vreun arhaism. Am vazut prin multe romane vechi ca sotiile erau apelate dupa numele meseriei sotului, gen: cizamareasa,pantofareasa, cojocarita/cojocareasa, hangita, crasmarita (nu era obligatoriu sa aiba ele insele o astfel de slujba). Si s-a pastrat asa pana in zilele noastre.

Last edited by MadalinaM; 16.10.2009 at 19:09:48.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:14:16
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MadalinaM Vezi mesajul
Cred ca este vreun arhaism. Am vazut prin multe romane vechi ca sotiile erau apelate dupa numele meseriei sotului, gen: cizamareasa,pantofareasa, cojocarita/cojocareasa, hangita, crasmarita (nu era obligatoriu sa aiba ele insele o astfel de slujba). Si s-a pastrat asa pana in zilele noastre.
Dar mai corect ar fi apelativul de Prezbitera, nu?
Reply With Quote
Vechi 15.04.2009, 20:12:42
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Cine conduce biserica de ziduri: preoteasa, consiliu, preotul?
foamea de bani si de putere.

la noi se cam manifesta prin preotese, care nu prea stralucesc in viata duhovniceasca si din pacate rasfrang o umbra de neincredere si lipsa de respect pentru enoriasi si pentru cei insarcinati cu administrarea bunurilor bisericii.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2009, 09:44:54
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Este preoteasa un exemplu, ar trebuii sa fie unul?

Ca un adanc exemplu ptr ceea ce ar trebui sa semnifice o adevarata preoteasa,iata un citat din Vietile Sfintilor,cuvintele cu care a fost încurajat de către soția sa, Sfântul Nou Mucenic Pavel Rusul, care a primit mucenicia de la musulmanii hulitori de Dumnezeu:
„Nu te teme soțul meu, nu-ți pierde curajul în fața morții. Stai tare în credința lui Hristos. Căci paharul morții ține doar o clipită, după care te vei veseli împreună cu mucenicii lui Hristos. Și eu voi fi fericită, căci voi fi soție de mucenic...”.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2009, 09:50:00
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit

O vorbă din popor spune că „preotesa este jumătate de preot...” Dacă această vorbă este înțeleasă așa cum trebuie, se dovedește cea mai simplă, cea mai clară și în același timp cea mai vastă definiție a preotesei ideale.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2009, 20:41:03
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MarinaAlca Vezi mesajul
O vorbă din popor spune că „preotesa este jumătate de preot...” Dacă această vorbă este înțeleasă așa cum trebuie, se dovedește cea mai simplă, cea mai clară și în același timp cea mai vastă definiție a preotesei ideale.
Mi-au plăcut foarte mult postările tale de pe acest topic.
Sunt pline de bun simț și la obiect.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum ar trebui sa fie preoteasa? urzicuta Generalitati 25 02.09.2014 14:11:44
Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ekaterina Despre Biserica Ortodoxa in general 0 29.08.2012 18:13:08
Barbatul, capul femeii? Traditie Nunta 426 07.11.2011 19:45:03
Capul Sfantului Andrei - din nou in Romania laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 11 29.10.2011 00:30:18
preoteasa in devenire mariusica_nou Generalitati 5 20.05.2008 08:28:25