Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2007, 21:12:19
macs macs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.02.2007
Implicit

eh si tu acuma...
cand interpretezi dupa placul inimii gasesti cele mai bune pretexte sa dai cu paru ;)
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:01:09
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Ipocrezie este sa pretinzi ca esti un bun crestin si sa raspunzi cu jigniri cand nu iti convine ceva. Una este parerea mea pe care am dreptul sa mi-o exprim, fara sa te jignesc:"mic pui de ignorant"- deducand ca imi jignesti si parintii,in opinia ta, ma trag dintr-o familie de ignoranti.Nu ma voi angaja in nicio alta discutie cu tine pentru ca imi displace prodund sa interactionez cu persoane fara bun simt. O seara buna
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:12:17
2io's Avatar
2io 2io is offline
Member

Data înregistrării: 14.04.2007
Locație: Giessen, D
Religia: Ortodox
Implicit

Am si eu o parere, o idee de adaugat la cele existente [deci, deja are legatura cu topicul].

Sa luam un om ca exemplu si ma voi alege pe mine, pentru a usura monologul ce va urma. Sunt un mare pacatos, beau peste masura, spre exemplu. Ce pot spune in aceasta situatie, eu exist? Nu pot spune sigur ca nu vad nimic ce sa-mi confirme asta, eu vad in jurul meu doar crasme, vin, tuica, "prieteni" de pahar, "dusmani" care ma cearta ca nu sunt ca ei, ca eu beau [cat tupeu la ei !!!].

Deodata eu nu mai vreau sa beau si ma straduiesc sa ma tin aceasta intelegere cu mine. Dar in jurul meu tot cele amintite mai sus le vad, crasme, vin... "prieteni" si "dusmani". Dupa o luna nu mai rezist si incep sa beau, chiar mai mult, imi fac mai multi "prieteni" de pahar. "dusmanii" incep sa se indeparteze.

Dar un "dusman" nu renunta, el sta langa mine si ma tot bate la cap sa renunt, sa o iau de la capat.

Intr-un sfarsit renunt la asta pentru ca Dumnezeu spune sa avem dreapta socoteala. Si incep sa ma rog... dar tot cele de mai sus le vad peste tot. Parca "dusmanii" incep sa-mi devina prieteni, si "prietenii" incep sa-i vad ca pe niste saraci. Cu ajutorul lui Dumnezeu, rugandu-ma continuu Lui si staruind in a ma indeparta de orice ocazie de a cadea, scap de aceasta patima, a bauturii. Dar in continuare, eu observ la mine ca un pahar de as bea parca revine starea de dinainte.

Oare intrebarea initiala nu era mai bine pusa asa: "In ce moment din <<existenta>> noastra putem spune ca existam?". Ca de existat se vede ca existam. Nu crezi? Adica tu spui ca noi suntem niste robotei. Atunci pune degetul deasupra lumanarii si spune in momentul acela: Eu nu exist, deci eu nu simt durerea. Aaa, poate spui ca lumanarea nu exista, ca plasma aceea [focul] nu exista, ca este o plasmuire a imaginatiei cuiva. Fa din nou exercitiul: pune degetul in aceasta plasma si tine-l acolo si spune: Lumanarea asta e doar in mintea mea, sau a altcuiva, ea nu exista. Singurul foc ce nu arde am vazut ca este doar lumina care coboara si aprinde lumanarile credinciosilor de Inviere la Sfantul Mormant.

Deci incep sa vad lumea din jur ca fiind cele reale doar dupa ce am scapat de patima [mai bine spus patimi]. Ca daca sunt impatimit nu vad lucrurile drept. Spre exemplu luam doi oameni, un desfranat si un betiv. Cel desfranat foloseste bautura in mod normal, nu se simte nici atras de ea si nici nu o respinge. Cel betiv nu vede in jur obiecte de satisfacere a poftelor sale. [in realitate nu este un betiv pur, un desfranat pur; pacatul, incet incet, aduna cateva pacate, dar nu este obligatoriu; si, oricum, doar intr-o directie poti pacatui cel mai mult, nu in toate].

Dar un om care scapa de toate patimile, le indeparteaza, el cum vede? Orice patima ar fi avut, cele legate de patima sa se straduieste sa le vada normal, iar pe celelalte le vede normal, prin darul lui Dumnezeu, ca l-a ajutat sa nu intre pacatul si in acelea.

Asadar, un om despatimit vede la fel [cat de cat, fara mari diferente, macar se straduieste] ca un om liber. Iar oamenii despatimiti vad la fel, cel putin se straduiesc, nu pentru ca sa fie ca toti, ci pentru ca Dumnezeu ne porunceste, doar asa putem fi liberi, deasupra tuturor, dar slujind tuturor.

In momentul in care tinzi sa ajungi liber si continui sa gandesti rational, observi ca tot din jurul sau se neaga. Se afirma si se neaga. Dumnezeu da porunci ca sa fim liberi. Cum poti fi liber, fiind ingradit de niste porunci... pai TOTI trebuie sa fim liberi.

Deci haideti sa fim liberi si sa traim cele din jur, ce folos sa stim daca existam. Nu se spune: ma doare maseaua, asa vad si eu ca mai traiesc... dar sa merg la doctor ca stiu ca inca traia... voi vedea, sa ajung totusi la stomatolog, ca daca nu ma grabesc, in curand conserva aceasta se va opri din functionare.

Doamne ajuta !
Ionut
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:12:37
Vlad87 Vlad87 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.04.2007
Implicit

Oameni buni.Fac apel la ratiunea si demnitatea voastra!Va implor!Incetati!Va comportati ca niste oameni rai!Si sunt sigur ca nu sunteti!Va rog incetati!Daca chiar ati inteles CUVANTUL DOMNULUI,luminati-va sufletul si mintea si opriti-va!am vazut oameni care locuiesc in strada cu demnitatea mai mare decat a voastra!
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:20:51
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de erzbet
Ipocrezie este sa pretinzi ca esti un bun crestin si sa raspunzi cu jigniri cand nu iti convine ceva. Una este parerea mea pe care am dreptul sa mi-o exprim, fara sa te jignesc:"mic pui de ignorant"- deducand ca imi jignesti si parintii,in opinia ta, ma trag dintr-o familie de ignoranti.Nu ma voi angaja in nicio alta discutie cu tine pentru ca imi displace prodund sa interactionez cu persoane fara bun simt. O seara buna
`pui de ignorant` se refera la un `ignorant mai mic`, nu ai invatat asta la filosofie, nu? Apoi, legat de parinti, m-am simit jignit cand ai catalogat cum ai catalogat pe `tarani`... deci, nu esti in masura sa vorbesti de `fairplay`.

Nu am pretins niciodata ca as fi un bun crestin, deci nu as avea cum sa fiu ipocrit in privinta asta.;)

Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:27:53
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Vlad87
Oameni buni.Fac apel la ratiunea si demnitatea voastra!Va implor!Incetati!Va comportati ca niste oameni rai!Si sunt sigur ca nu sunteti!Va rog incetati!Daca chiar ati inteles CUVANTUL DOMNULUI,luminati-va sufletul si mintea si opriti-va!am vazut oameni care locuiesc in strada cu demnitatea mai mare decat a voastra!
Vlad, sunt un om direct. Nu umblu cu `ocolisuri`. N-as putea spune insa acelasi lucru despre tine...dar stai linisit, asta nu este neaparat un defect. Cat despre demnitatea mea, ea a fost jignita de remarci care jignesc (cei drept pe `ocolite`) cultura, pregatirea, capacitatile speculative si/sau intelectuale ale celor care vehiculeaza acest forum, asa cum ironic, sublinia chiar erzbet sau eu stiu, macs.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:32:27
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

Si ca sa improspatez memoria, uite cateva remarci pline de smerenie si de dragoste crestina:

`ai vreun argument pt asta...? cat de inteleapta poate fi o persoana care da cu sapa o zi intreaga si seara bea tuica si asculta manele ? poate ma luminezi si pe mine...`

`si incearca sa imparti insiruirile alea de cuvine in niste propozitii coerente pentru ca e greu de descifrat ce scrii, din lipsa punctuatiei`

D`e maine ma apuc de citit scripturile, de discutat cu taranii pentru a acapara intelepciunea ancestrala ce salasluieste in aceste suflete profunde.`

`Intr-adevar, Alexandr.Bazil, nu cred ca ai cu cine discuta pe acest forum, mai ales cand ti se spune ca ai idei sataniste sau ca esti ateu; rezulta clar ca nu au inteles nimic din ce ai vrut sa spui. Bine zicea macs, gandesti deci esti satanist.(si l-am combatut si pe descartes cu aceasta ocazie)`
Reply With Quote
Vechi 24.04.2007, 23:58:18
Vlad87 Vlad87 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.04.2007
Implicit

Aceste replici cu care nici eu nu sunt de acord,odin,vin din partea unor oameni care nu au intentii bune.Tu nu cunosti armele cu care pot fi combatuti.De fapt ei nici nu trebuie combatuti.A fi om direct nu inseamna a fi unul care arata cu degetul.Si sa stii si tu un lucru!Demnitatea nu iti poate fi calcata in picioare decat de propria persoana!Ceea ce tu numesti demnitate,aceea pe care tu o detii,o regasesti cumvala Iisus??Daca tu spui ca ti-a fost ranita demnitatea ,atunci inseamna ca lui Iisus i-a fost ucisa!Si in al doilea rand,daca ai fi o persoana cu adevarat superioara spiritual,ai ignora cele spuse mai sus.Crezi ca le vei schimba parerea prin contraatacuri?Te inseli.Reflecta la asta.Daca tu ma consideri un om cu ocolisuri,nu ai decat.Eu ma cunosc mult mai bine.Forumul asta nu e locul acestor vanitati.Ai bifat casuta la inscrierea in forum si ai fost de acord cu regulamentul.Si tu,si toti cei care purtati mizeria asta de discutie.V-ati razgandit cumva?pe forumul care pentru unii e speranta nu jucati jocuri intelectuale de carciuma!AFARA!
Reply With Quote
Vechi 25.04.2007, 00:20:21
nicoletajuravle's Avatar
nicoletajuravle nicoletajuravle is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Locație: prin vest
Religia: Ortodox
Implicit

eu nu am vrut sa jignesc pe nimeni daca am facut-o scuze
nu mi-a placut ce ai spus despre sarmanii tarani si despre partea cu Dumnezeu
ce sa zic fiecare gandeste cum vrea si Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 25.04.2007, 00:25:41
odin odin is offline
Senior Member

Implicit

A fi direct inseamna a spune ceea ce gandesti. Ti se pare ca am facut altfel?

Nu inteleg cum poti sa imi vorbesti mie de jocuri intelectuale... Mai bine te-ai gandi la ce forumuri initiezi, si apoi mai discutam... ce zici?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Gandire intunecata aldea-daniela Generalitati 34 28.07.2011 12:42:32
Marea provocare OmuBun Teologie si Stiinta 2 18.02.2011 23:03:22
subiect de GANDIRE moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 62 04.06.2009 11:29:10
VRAJITORIA!!! ADEVAR SAU PROVOCARE sergiub Preotul 9 29.05.2008 22:28:25