Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2010, 22:50:46
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de o copila Vezi mesajul
Uitasem de dilema mea.......Noi ne alegem sortitul/sortita si ceea ce urmeaza este consecinta alegerii noastre sau Dumnezeu le randuie pe toate si ni-l/ne-o da pe x pentru....stie El ce?
Soarta si sortitul nu sunt termeni tocmai crestinesti. Dumnezeu l-a facut pe om liber, nu i-a ingradit cu nimic dreptul de a alege orice. Nu Dumnezeu este Cel care alege pentru noi, ci Cel care sfinteste alegerea noastra si o transforma in cale de mantuire.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 22:52:00
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Uitasem de dilema mea.......Noi ne alegem sortitul/sortita si ceea ce urmeaza este consecinta alegerii noastre sau Dumnezeu le randuie pe toate si ni-l/ne-o da pe x pentru....stie El ce?
Romani 8:
29. Caci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca El sa fie Cel intai nascut dintre mai multi frati.

30. Si pe aceia pe care i-a hotarat mai dinainte, i-a si chemat; si pe aceia pe care i-a chemat, i-a si socotit neprihaniti; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihaniti, i-a si proslavit.

Dilema intre libertate si predestinare e lamurita in versetele de mai sus.
Numai ca trebuie intelese cu mare grija ca altfel ajungi tot la predestinare.
"aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte" - inseamna prestiinta lui Dumnezeu.
"i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau" - inseamna ca prestiind
Dumnezeu ca vor accepta misiunea Sa de buna voie, le daruieste harul Sau ca sa-i
ajute sa ajunga la asemanare.
"Si pe aceia pe care i-a hotarat mai dinainte, i-a si chemat;" - adica le-a dat o misiune
de indeplinit, prestiind ca o vor accepta, si dandu-le si harul in ajutor.
"si pe aceia pe care i-a chemat, i-a si socotit neprihaniti;" - prestie ca se vor achita de
misiune si cu ajutorul harului dat de Dumnezeu vor fi neprihaniti.
"iar pe aceia pe care i-a socotit neprihaniti, i-a si proslavit." - prestie ca fiind ei ascultatori
vor fi si neprihaniti si vor intra in Imparatia Sa, adica vor fi proslaviti.

Deci PRESTIE dar NU IMPUNE. Libertatea ramane neatinsa. Dumnezeu nu da buzna in
sufletul nostru.
Totusi, Dumnezeu ne da la fiecare niste talanti si o misiune in viata. Nu ne obliga s-o
acceptam, dar prestie daca noi o vom accepta sau nu. E alegerea noastra daca acceptam
sau nu. Daca acceptam atunci mantuirea e usurata caci ne ajuta si Dumnezeu sa ne
indeplinim acea misiune.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 23:09:16
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Un sfat de la o copila si mai copila: apropie-te de el, fii mai blanda, fii mai dulce, arata-i ca il iubesti si ca il apreciezi, lauda-l cand ai ocazia, nu il mai certa si repezi.. eu cred ca si el se consuma cel putin la fel de mult ca tine, desi nu stiu cat de mult te afecteaza pe tine asta. Si el se simte ranit ca tu nu mai vorbesti cu mama lui, ca, deh, e mama lui, si el se simte prost ca nu mai aveti relatiile pe care le-ati avut. Ar trebui sa comunicati mai mult si cand va veti fi apropiat suficient, atunci ai putea rezolva si problemele care iti dau tie atata bataie de cap, ragaitul si trasul vanturilor in public, pentru ca astea sunt lucruri voluntare si care se pot controla. Dar totul se face cu mult calm si rabdare si, mai ales, cu multa dragoste.
Vechi 13.07.2010, 23:28:31
dana-v's Avatar
dana-v dana-v is offline
Member

Data înregistrării: 03.01.2010
Locație: timis
Implicit

Cunosc un caz foarte asemanator cu al tau in care doamna sa hotarat sa divorteze ca(ca nu o ajuta,nu o respecta,nu o apreciaza)si sa dus la un avocat la care a trebuit sa-i explice si motivele deciziei.Avocatul fiind si un bun psiholog,a spus ca ii preia cazul cu conditia ca o luna de zile se va purta cu sotul ei ca si cand ar fi cel mai inportant lucru din lume si dupa acea sa revina la el.Dupa prima saptamana au inceput sa se simta primele efecte si la finalul luni erau ca si in luna de miere si nu dupa lung timp ia multumit DOMNULUI pentru sotul ei.Sfaturi ai primit foarte bune si foarte multe ,dar toate doar cu ajutorul lui DUMNEZEU le poti face ,dar trebuie si tu sa te schimbi la fel ca in povestea care ti-am scriso.Doamne ajuta
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 23:42:14
o copila o copila is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.07.2010
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dana-v Vezi mesajul
Cunosc un caz foarte asemanator cu al tau in care doamna sa hotarat sa divorteze ca(ca nu o ajuta,nu o respecta,nu o apreciaza)si sa dus la un avocat la care a trebuit sa-i explice si motivele deciziei.Avocatul fiind si un bun psiholog,a spus ca ii preia cazul cu conditia ca o luna de zile se va purta cu sotul ei ca si cand ar fi cel mai inportant lucru din lume si dupa acea sa revina la el.Dupa prima saptamana au inceput sa se simta primele efecte si la finalul luni erau ca si in luna de miere si nu dupa lung timp ia multumit DOMNULUI pentru sotul ei.Sfaturi ai primit foarte bune si foarte multe ,dar toate doar cu ajutorul lui DUMNEZEU le poti face ,dar trebuie si tu sa te schimbi la fel ca in povestea care ti-am scriso.Doamne ajuta
Multumesc!
Ce sa zic, mi-am si imaginat o discutie la tribunal, si sincer m-a apucat rasul..... Vorba cuiva de pe forum..."Onorata instanta, vreau sa divortez pentru ca sotul meu ragaie..."
Gluma gluma, sper sa nu ajung acolo.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 23:44:33
Senior Member

Implicit

Sunt asa de tarziu pe forum pentru ca azi m-am gandit sa il astept pe sotul meu care vine de la lucru, cu o surpriza dulce. Am facut niste prajiturele.
O sa creada ca am innebunit, ca m-a batut soarele in cap...
Va spun maine reactia!

Doamne-ajuta!
Reply With Quote
Vechi 14.07.2010, 03:04:12
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Nu mai comunicam aproape deloc, simt ca nu ne mai leaga nimic, seara, la culcare, fiecare se introarce pe partea lui de pat si asa adormim, aproape ca nici nu ne atingem.
Te-ai gandit cumva, ca poate si sotul tau gandeste la fel despre tine? Incearca sa-l lauzi mai mult pentru eforturile sale de a invata cele ale gospodariei; incearca sa fii tu tandra cu sotul tau; si in final, incerca sa-ti vezi si scaderile tale.

Dar nu lasa lucrurile cum sunt, ca situatia se poate inrautati si nu vei mai putea repara nimic; mai ales daca apare cineva in viata lui, care il apreciaza pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face.
Asta, asa pe scurt.

De obicei, dupa asa o perioada de probleme, iese soarele, pe care cei, care ajung la despartire, nu-l mai apuca si e pacat.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2010, 03:07:19
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Sunt asa de tarziu pe forum pentru ca azi m-am gandit sa il astept pe sotul meu care vine de la lucru, cu o surpriza dulce. Am facut niste prajiturele.
O sa creada ca am innebunit, ca m-a batut soarele in cap...
Va spun maine reactia!

Doamne-ajuta!
Acum am vazut acest mesaj. Poate reactioneaza asa cum te astepti, poate nu; dar nu fi dezamagita, ci mergi inainte tot asa, ca esti pe calea cea buna. Gesturile frumoase nu pot duce la ceva rau intre doi soti tineri.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2010, 08:47:01
Senior Member

Implicit

Buna dimineata!

Prajiturelele mele au trecut in plan secund deoarece fetita s-a trezit, cu febra si cu planset, ii ies dintisorii. Asa ca......mai incercam!!
Reply With Quote
Vechi 14.07.2010, 08:53:02
costache marilena
Guest

Implicit

DA, AI DREPTATE! Imi pare rau ca m-am grabit cu observatiile. Mie viata nu mi-a aratat si fata dura. Am fost crescuta si inconjurata de oameni blajini si dragastosi chiar daca am facut prostii cu carul... Am mai dres eu cateva din ele insa multe le repet... Dar, sunt situatii, cum bine spui, in care "infectia" nu trece cu mangaieri si cu alinturi, din nefericire...
Apreciez bunavointa ta de a ne invata de bine si te rog iarta-ma!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare