![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ecumensimul este o imbinare intre umanismul ateu si conceptii neoprotestnte, gen Sola Fide. Adica importanta e intelegerea intre oameni, nu Dumnezeu sau adevarul. Dogmele sunt adevarul revelat, Hristos a spus ca El e si Adevarul, conceptiile ecumeniste spun ca nu conteaza dogemel, adevarul, doar sa se inteleaga oamenii. Plus conceptia protestanta, conteaza doar sa crezi in Hristos, fara har, fapte, biserica, adevar, etc. Adevarul este Hristos, te leaga de Hristos, neadevarul te rupe de Hristos. Orice erezie este un neadevar. Si femeia ce ghicea adevarul spunea ca ea crede in Hristos, dar Apostolii nu au numit-o sora in credinta, ci i-au scos duhul pitonicesc din ea. Hristos a lasat Biserica Sa pentru mantuire, nu o filozofie despre El. Credinta in Iisus era primul pas, urmatorul era botezul si apoi primirea harului. Dupa ce harul a coborat prin limbi de foc Apostolii erau cei ce administrau botezul si Tainele. Apoi au numit delegati, episcopi, toti erau din cei numiti, nu botezau toti si nici nu erau si unii care nu faceau parte din grupul Apostolilor. In concluzie, nefiind in Biserica nu aveti har si nici botez. Noi (care or fi din noi) suntem uniti prin har, suntem frati in Hristos, dar e vorba de cei din BO. La penticostali sunt alte duhuri, nu avem legatura cu acele duhuri ca sa fim frati in credinta toti. Dar poti veni la adevar si la har, ca sa fii cu adevarat frate in credinta, in duh si in Adevar. Acum doar crezi asa, la fel cum Sf. Pavel credea ca face voia lui Dumnezeu prigonind pe crestini. Fiecare crede ca face bine, dar conteaza adevarul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dati va rog definitia ereziei si a ereticului. Citat:
Ca dogma inseamna adevarul de credinta. Se poate unitate si fara adevarul de credinta? |
|
|||
|
|||
![]()
DEX-ul spune ca Erezia este o invatatura straina unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate și care este condamnată de biserica respectivă.
Daca ar fi asa atunci noi, crestinii din atatea biserici, denominatiuni sau confesiuni, ne-am numi unii pe altii eretici si ne-am condamna reciproc, deoarece doctrinele, dogmele bisericilor noastre difera radical. Ca o paranteza - pe cand afirmam in mijlocul unor frati din Cultul Crestin in care slujesc despre "fratii ortodocsi" m-a oprit un confrate si m-a corectat: "ortodocsii nu se pot mantui datorita (...) si intarea aceasta: <<-Daca ai cunoaste doctrina lor, ai intelege.>>" Vedeti cum un crestin spune cu asa mare usuratate dar si siguranta despre un alt crestin ca este eretic? Insa pentru mine este eretic acela care nu crede sau invata diferit despre Sfanta Treime: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul in persoana lui Iisus Hristos si Dumnezeu Duhul Sfant. Pentru mine eretic este acela care nu recunoaste Dumnezeirea sau Umanitatea lui Iisus Hristos. Eretic este acela care nu recunoaste lucrarea de mantuire a Fiului, posibilitatea de curatire de pacate in Sangele Lui. Eretic este acela care se indoieste de invierea lui Iisus Hristos, de inaltarea Lui, de a doua Sa venire si de invierea mortilor. Eretic mai este acela care nu recunoaste Duhul Sfant ca persoana, asemenea in fire dumnezeiasca cu Tatal si cu Fiul sau care nu recunoaste lucrarea Lui in Trupul lui Iisus Hristos, Biserica. Intr-un cuvant eretic este acela care nu poate marturisi cu toata credinta, cu tot cugetul si din toata inima Crezul - marturia de credinta a oricarui crestin. Citat:
Asadar cine este in El este in Adevar si in acela nu este minciuna. Dar mai este un adevar. Adevarul fiecarui individ, adevarul unui grup sau adevarul unei confesiuni. Acest adevar particular este stabilit ca baza de invatatura, ca dogma. Acum, se intelege ca "adevarul" acesta difera de la confesiune la confesiune. Asadar, din moment ce un "adevar" difera de altul vine intrebarea - care "adevar" este mai adevarat? Pentru mine, daca fiecare dintre noi parasim "adevarul" nostru individual de dragul fratelui nostru pentru a ne uni in Singurul Adevar pe care il recunoastem deopotriva, atunci cu adevarat suntem in Adevar, si in noi nu este minciuna. Adevarul Iisus Hristos se reveleaza mai intai in minte ("Credinta vine in urma auzirii.") si mai apoi in inima. Cand Hristos ti-a cucerit inima, Duhul Sfant te-a pecetluit si esti nascut din nou, din Dumnezeu. De atunci incolo Adevarul se reveleaza in tine si numai de atunci incepi sa ai o dragoste sincera, neconditionata fata de frati, fata de oameni, si chiar fata de dusmani. In aceasta inima, doctrina, acel "adevar" particular nu mai lucreaza, nu mai are efect ci numai El, Adevarul Iisus Hristos lucreaza si transforma. Asadar doctrina sau dogma o vad ca pe un "adevar" particular si o asemui cu "incredintarea". Eu cred ca... La noi se face asa... Noi ne inchinam astfel... etc. Da, in acest "adevar" nu poate fi unitate insa in Adevarul Iisus Hristos, Adevarul ca principiu, nu ca incredintare, este unitate si poate fi realizata numai prin Duhul Sfant. Asadar crestin cu adevarat este cel ce urmeaza un Domn mai presus decat o dogma. Last edited by ucenic; 24.04.2012 at 10:42:03. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
stiu ca suntem off-topic, dar ce scrie "ucenicul" ma oripileaza. cred ca este un troll. uite, ucenicule, ca sa incetezi cu sarada asta de prost gust, ce scrie in crezul ortodox: "Întru-una Sfântă Sobornicească și apostolească Biserică" - tu nu apartii de ce scrie aici, atunci cum mai poti sa spui ceea ce spui????? - ca sa nu mai spun ca nici crezul catolic nu ti-e la indemana, deoarece nu-i recunosti papei Benedict calitatea de suveran pontif. |
|
|||
|
|||
![]()
l-as ruga frumos pe domnul Mihnea sa ma lamureasca cu profetia sfantului Malachia, in contextul in care papa Benedict ocupa penultima pozitie, cum este considerata in sanul Bisericii Catolice: superstitie, adevar inspirat, ca atare etc.
|
|
|||
|
|||
![]()
stiti ce nelamurire am, daca Benedict sau oricare alt papa sunt continuatorii apostolului Petru, de ce nu sunt casatoriti, deoarece Petru era casatorit? adica Pavel a fost cel necasatorit, right?
|
|
|||
|
|||
![]()
"ucenicule", sper ca nu te-ai suparat pe mine, insa trebuie sa intelegi ca nu se poate cum vrei tu, adica si in car si in caruta, explica oamenilor exact ceea ce tu crezi, fara confuzii si fara contraziceri, odata spui ca papa este unsul Domnului si asa mai departe, dar cand esti luat la bani marunti, tu de fapt nici nu crezi in institutia papalitatii; de asemenea, consideri eretici pe cei care nu cred in Crez, dar tu insuti nu te califici in a fi un bun crestin deoarece nu apartii de Biserica la care face referire acel Crez si nici nu practici toate care sunt invatate in aceasta Biserica [ortodoxa]; rugamintea mea este sa spui neaos, deschis, exact ceea ce crezi, fara a lingusi pe unul sau pe altul, deoarece asta nu iti aduce niciun castig.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din același motiv papii nu trebuie neapărat să fie evrei, nu trebuie neapărat să fi fost de meserie pescari etc. |
|
|||
|
|||
![]()
de ce ar fi fost Petru un episcop al Romei si pe ce motiv trebuie sa aiba el continuatori? adica astazi sunt episcopii care reprezinta, la modul general, continuatorii episcopilor din timpul bisericii primare, dar ca sa fie desemnat un individ, continuator al unui anume episcop, mi se pare exagerat.
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
O statuie pentru Papa! | Daniel_7 | Biserica Romano-Catolica | 19 | 15.08.2011 18:16:00 |
Papa Benedict contesta Biblia? | dianagroza | Biserica Romano-Catolica | 27 | 05.02.2011 21:07:36 |
Bulgarii si papa | Seraphim7 | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 1 | 12.11.2010 20:06:24 |
Patriarhul Moscovei si Papa | Erethorn | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 41 | 29.10.2010 15:20:47 |
Papa Benedict a facut parte din tineretu hitlerist | mihailt | Generalitati | 50 | 18.10.2010 21:35:01 |
|