Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Degeaba te dai tu ortodox ca nu pari a sti multe. De exemplu:
- Anatema din 1583 se refera la intregul calendar gregorian, in special la Pascalie. Nu am vazut pana acum nici o anatema impotriva formei de calendar acceptata de BOR. Nu ai adus nici cea mai mica dovada ca forma de calendar adoptata in 1924 ar fi fost vreodata pusa macar in discutie in vreun sinod ortodox de orice fel. Din cate inteleg eu, la respectivele sinoade s-a discutat doar despre calendarul gregorian in totalitatea lui, adica cu Pascalie cu tot.
|
Hai sa ne intoarcem (pentru a multa oara) la textul anatemei:
“Oricare ar fi acela care nu urmeaza practicile Bisericii asa cum cele sapte sfinte consilii ecumenice au hotarit, si Sfintele Pasti, si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care sa o urmam, si care doreste sa urmeze pascalia nou inventata si sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei, si care se opune celor stabilite si vrea sa inlature si sa distruga invataturile si traditiile Bisericii care ne-au fost lasate de parintii nostri, sa se afuriseasca si sa fie scos din Biserica lui Cristos si din adunarea celor drept-credinciosi.”
Dupa cum vezi, exprimarea este foarte clara:
pascalie si
sinaxar. Prin smecheria Metaxakis – Milankovitch cunoscuta sub numele de
Calendarul iulian revizuit, chiar daca a fost pastrata pascalia, sinaxarul a fost siluit. Nu-i vorba de o simpla mutare cu 13 zile inainte, ci de o intreaga perturbare a vietii Bisericii. Nu-i totuna sa faci post de 29 de zile (al Sf. Apostoli) sau de 42 zile, sau sa tii Bunavestire in post si nu in Saptamina Luminata, ca sa-ti dau numai citeva exemple foarte evidente pentru 2010. De altfel, Hotarirea Sinodului BOR din 1903 arata negru pe alb ca nu poate fi schimbat sau reformat calendarul fara a afecta traditia:
”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”
Oricit ai intoarce-o ca la Ploiesti sau a-i plimba-o pe la Braila ramine cert ca BOR a intrat in 1924 sub anatema sinodului ecumenic condus de patriarhul Ieremia.
Citat:
- Anatema din 1983 a fost data de sinodul unei singure Biserici. In Ortodoxie, lucrurile de o asemenea importanta au fost tot timpul stabilite de sinoade ecumenice sau pan-ortodoxe cu reprezentare din toate Bisericile, nu de o singura Biserica. Nu are un singur sinod autoritatea sa ia Harul de la restul. La fel spunea si Pr. Serafim Rose, invaliditatea tainelor Patriarhiei Moscovei poate fi declarata numai de catre un sinod pan-ortodox, nu doar de sinodul ROCOR. Asa este ortodox si asa s-a procedat de 2000 de ani incoace. Tu care te crezi ortodox ar trebui sa stii asta, si nu sa tot dai exemple de anatema ROCOR sau anatema vreunui Sfant.
- Anatema de la 1983 nu prea atinge mai deloc BOR, PM si majoritatea Patriarhiilor oficiale. In afara de Corneanu de la noi si de vreo 1 sau 2 rataciti de la rusi, nu am auzit pe nimeni sa sustina oficial ca romano catolicii au taine valide.
|
Asta se intimpla din cauza ca ai auzul foarte selectiv si prinzi numai ce-ti convine. In 1965 Patriarhia Ecumenica a ridicat anatema pusa la 1054 pe Biserica Papei. Asta inseamna ca toate ereziile Bisericii Romano – Catolice au incetat sa mai fie erezii pentru Biserica Ortodoxa. BOR si toate celelalte vechi patriarhii nu numai ca nu s-au opus deciziei lui Athenagoras, dar chiar au acceptat actul de la 1965 si isi motiveaza legaturile ecumeniste tot mai apropiate cu Roma in baza acelui act. De asemenea, toate vechile patriarhii ortodoxe sint membre active in Consiliu Mondial al Bisericii unde adopta la nivel oficial rezolutii care sint impotriva dogmei ortodoxe si participa prin delegati la rugaciuni si slujbe ecumeniste. BOR este si semnatara documentului de la Balamand prin care recunoaste Biserica romano – catolica ca Biserica sora. Ce alte dovezi mai mari de ecumenism mai vrei? De cind are Biserica Biserici surori? Pina in 1993, cel putin in teorie a existat doar Biserica si parasinagogi, si de aceea anatema de la 1983 leaga toate vechile patriarhii ortodoxe. Si fara exceptie!
Sinodul ROCOR a anatemizat ecumenismul si n-a facut nici un fel de declaratie cu privire la existenta Harului. Nici nu era cazul pentru ca au facut-o altii mai inainte, Parintii Bisericii Ortodoxe, care arata hotarit ca nu exista Har Mintuitor in tainele savirsite de eretici. Si indiferent de ce crezi tu ca sustine Pr. Rose, sa stii ca si sinoadele locale au dat anateme si ca exemplu ia Biserica Alexandriei care i-a anatemizat pe ariani inainte de a se fi tinut sinodul ecumenic la Nicacea.
Citat:
In afara de asta, daca anatemele astea 2 s-ar aplica asa cum spui tu, imediat ce a aparut "erezia", cred ca ar trebui sa dai si tu niste explicatii, si anume, cum putea ROCOR sa mai fie in cadrul Bisericii cand avea in sanul sau (timp de zeci de ani) dioceze care se aflau sub anatema de la 1583, si era in comuniune cu altii care erau in comuniune cu "ereticii"?
|
Nu-mi atribui mie lucruri pe care nu le-am spus! Erezia devine oficiala doar atunci cind este asumata si declarata. Ti-am mai spus in nenumarate rinduri: ROCORul a acceptat temporar ca anumite parohii romanesti si bulgaresti in America sa tina calendarul nou pentru a atrage si alte parohii nou calendariste la ROCOR. Acele parohii ROCOR
nu erau in comuniune cu Bisericile ecumeniste. Eu nu am nici un fel de cadere sa ma pronunt daca acest pogoramint a fost facut corect, tot ce pot sa-ti spun este ca au fost sinoade care au acceptat comuniunea cu ROCORul fara rezerve.
Citat:
Dupa tine, cat crezi ca ii ia unei anateme sa isi faca efectul? 1 an? 100 de ani? Cat? Da si tu un rapsuns, si sa ne explici te rog si cum ai ajuns la el.
|
Probabil glumesti! Intri sub anatema atunci cind incepi sa faci obiectul ei. Poate ai vrut sa intrebi cind Dumnezeu isi retrage Harul Mintuitor, dar la o asemenea intrebare nimeni nu-ti poate da raspuns exact. Este de presupus ca Dumnezeu, in marea Sa mila, mai lasa un oarecare timp pentru ca oamenii drepti sa se intoarca la Biserica sau sa moara mingiiati de Duh, sa se faca si sa se implineasca voia Sa. Cum insa procedeaza Dumnezeu, nimeni nu stie, si nici nu trebuie sa ne preocupe pentru ca oricum nu vem putearea sa intelegem. Pentru noi este suficient sa stim ca Biserica este doar Una, intotdeauna Una si ca Har Mintuitor nu exista decit in Biserica. Asta este invatatura ortodoxa si nici un Sfint Parinte nu a aplicat-o altfel. Ereticii au fost intotdeauna considerati ca lipsiti de Har si nimeni nu le-a dat vreodata perioade de gratiei de 1 sau 100 de ani. Spre deosebire de “sfintii” Stilului Nou, Parintii Bisericii erau mult mai modesti si nu indrazneau sa gindeasca cu mintea lui Dumnezeu. Dar te rog sa observi ca am spus “este de presupus” pentru ca se poate la fel de bine intimpla si altfel, ca Dumnezeu sa-si retraga Harul imediat, ceea ce nimeni nu poate sa nege fara a se indoi de Pronia lui Dumnezeu care poate face ca toti cei care pot sa se mintuiasca sa nu rataceasca nici un minut alaturi de eretici! Si de aici reiese inca odata intelepciunea Sfintilor Parinti prin Duhul Sfint atunci cind zic nimic mai mult decit ca la eretici nu exista Har.