![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Ați amintit de Avraam, de Sfinții mucenici Dimitrie și Nestor. Mai sunt și alte asemenea chipuri?
Nenumărate. De la Sfântul Teodor Stratilat sau Sfântul Andrei Stratilat până la Sfânta Teodora din Vasta, cea care s-a îmbrăcat ostășește ca să fie primită să lupte cu armele împotriva tâlharilor, sau până la sfinții români care au luptat cu arma în mână pe crestele munților, în bălțile Dunării sau în pădurile Țării împotriva bestiei bolșevice. Părinte, mulți privesc un asemenea cuvânt ca pe un îndemn la violență. Îndemnați la violență? În aceeași măsură în care a făcut-o și Cuviosul Daniil Sihastrul cu Ștefan cel Mare și Sfânt! Dacă este nevoie să apărăm pe alții și singura cale de a-i apăra este violența, trebuie s-o folosim. Dar niciodată pentru orgoliul nostru rănit, niciodată pentru poftele și patimile noastre. Acesta este un păcat foarte mare. Cred că este foarte greu să se facă deosebire între aceste două întrebuințări ale violenței. Așa este. De aceea și a doua nuanță în ceea ce spune Părintele Iustin. Vedeți, el dă pe de-o parte pildă pe Moța și Marin. Doi „civili” – am spus că la români nu există civili, dar așa păreau ei, după conceptele masonice de „civil” și „militar” – doi „civili” iau armele și se duc să lupte pentru o țară străină. De ce? Pentru că „se trăgea cu mitraliera în chipul lui Hristos”. Adevărat! Așa este! Deci Părintele Iustin îi dă ca pildă pe aceștia, care s-au dus acolo să rănească și să ucidă pe cei care ucideau și torturau pentru Satana. Iar pe de altă parte spune „să învățăm în măsura dreptului de apărare” și „asta trebuie să o facă armata și alți oameni specializați”. Oare Părintele nu știe că în război vom fi chemați toți, iar cei nepregătiți vor cădea primii? Ba știe. Dar este aici o mare primejdie pe care Părintele, foarte bine, încearcă să o preîntâmpine. Căci oamenii „specializați”, cum spune Părintele, au, ca și armata, o disciplină, o răspundere foarte serioasă. Pe când creștinii de azi sunt, de multe ori, iresponsabili. Sunt extrem de orgolioși, irascibili, complexați… Uitați-vă cât de violent vorbesc pe net împotriva celor care au altă părere, chiar și în domenii în care nu se pricep deloc! Și dacă dai vreunui „mesia de internet” și o armă pe mână, o să ucidă tot ce i se pare lui că mișcă în front. Doar și pe internet se practică același linșaj, anti-ortodox, în numele Ortodoxiei. De aceea se teme Părintele de învățarea luptei de către oricine. Dacă statul, că tot dă în Constituție obligația apărării țării, ar asigura în școli și licee o pregătire ostășească, intrând aici și disciplina și onoarea militară, ar fi altceva. Dacă ar organiza miliții populare, ca în vremea lui Cuza ori a monarhiei, ar fi altceva. Dar nu există așa ceva. Nu mai există. Și atunci, cum trebuie să practice creștinii arte marțiale? Dacă le practică iresponsabil, este inadmisibil. Dacă le practică sub îndrumarea strictă a duhovnicului, în paralel cu o instruire bogată și absolut necesară, este foarte bine. Ce înseamnă această „instruire bogată și absolut necesară”? Are trei laturi fundamentale. Întâi, Istoria Neamului. Mai ales de la Sfinții Apostoli, Sfinții Mucenici și ierarhi din prigoanele păgâne și Constantin cel Mare încoace. Desigur, cu un mare accent pe eroii Rezistenței Anticomuniste și Sfinții prigoanelor comuniste. Trebuie spus că, așa cum Neamul nostru nu poate fi gândit în afara Bisericii, căci atunci nu este Neamul Românesc ci orice altceva, nici Istoria Românilor nu poate fi despărțită de Istoria Bisericii. Deci, această instruire istorică este prima latură. Apoi, ca a doua latură de instruire, sunt cărțile de strategie și tactică militară, de la „Tactica” lui Leon Înțeleptul sau „Strategiconul” lui Kekaumenos la Sun Tzu și Sun Bin, Clausewitz și alte asemenea cărți militare.
|
||||
|
||||
![]()
Dar unele dintre acestea sunt păgâne!
Sunt cărți tehnice. Orice creștin citește cartea tehnică a mașinii de spălat, a automobilului, a tancului, a elicopterului sau altui asemenea lucru pe care l-a cumpărat. Prea puțin îl privește ce religie are autorul. Însă în acest caz sunt cu atât mai folositoare aceste cărți cu cât sunt de la eterodocși, pentru că putem vedea din ele felul lor de a gândi. Machiaveli, de pildă, este esențial, pentru că el este începutul, de altfel bucolic și inocent, al gândirii politice de astăzi, al gândirii și imoralității organizațiilor mai mult sau mai puțin secrete de astăzi. Machiaveli inocent? E o figură de stil! Față de răutatea celor de astăzi el poate părea, într-adevăr, chiar inocent. Bestialitatea, satanizarea la care au ajuns astăzi unele organizații înfometate de putere copleșește cu mult cinismul machiavelic. Dar, să ne întoarcem la această a doua latură a pregătirii fundamentale: de la „Învățăturile” lui Neagoe Basarab la orice altă carte mare de strategie și tactică, un creștin conștient de răspunderile sale trebuie să studieze tot ceea ce poate. Și ajungem la a treia latură… Cea fără de care celelalte două n-au nicio valoare! Instruirea duhovnicească! Citirea, sub îndrumarea duhovnicului și cu aplicare preactică, a Sfintelor Scripturi, a Vieților Sfinților, a Patericului, Pidalionului, Limonariului și altor asemenea cărți sfinte. De la „Omilii la Matei” a Sfântului Ioan Gură de Aur la „Războiul nevăzut” al Sfântului Nicodim Aghiorâtul. Aici teoria istorică și militară capătă o altă înțelegere, o altă adâncime. Aici se trece de la înțelegerea lumească a istoriei și luptei la înțelegerea teologică, duhovnicească. Aici obișnuința cu studiul, dragostea de strămoși, deprinderile de muncă și luptă și toate celelalte câștigate în cele două laturi anterioare sunt sfințite, sunt transfigurate și îl ajută pe om să urce către starea în care se găseau Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfântul Constantin cel Mare și mulți alții asemenea lor. Și dacă cineva totuși simte că nu e atras nici de arte marțiale, nici de cunoștințele de tactică și strategie sau alte asemenea lucruri? Dacă este din lene, lașitate sau altă patimă, e foarte rău. Dacă este din firea lui, nu-i nicio problemă. Va găsi duhovnicul alte căi prin care să-l facă ostaș al lui Hristos. S-ar putea să fie în el o chemare la călugărie sau altceva de acest fel. Este între el și duhovnicul lui. Să ne înțelegem. Eu recomand această cale, celor care sunt făcuți pentru ea, nu oricui. Am foarte mulți fii duhovnicești care nu merg pe acest drum. Nu-i silesc, nu le poruncesc, nici măcar nu-i îndemn să o facă, dacă ei simt că nu este drumul lor.
|
||||
|
||||
![]()
Deci nu este o obligație?
Eu cred că este o obligație, pentru fiecare român, a face o asemenea pregătire. Dar dacă cel din fața mea nu simte acest lucru, nu-l forțez, nu-i impun. Asemenea alegeri trebuie să fie libere, să vină din conștiința omului, nu să fie impuse. Însă pot să vă spun ceva. Tinerii care nu fac sport și duc o viață obișnuită foarte greu se mișcă duhovnicește. Le spui ce trebuie să facă, zic „da” și nu fac nimic. Nu sunt obișnuiți, nu au disciplină, nu au responsabilitate, nu au spirit luptător. Tinerilor care fac arte marțiale sau alte sporturi le dau sarcini grele și le duc. Au spus o prostie, le dau 50 sau 100 de metanii, pe lângă cele din rânduiala obișnuită. Și le fac! Sau luptă să le facă până la limită. Și dacă dau de această limită, se smeresc și se pocăiesc și mai tare. Ori îi rog să ajute pe un bolnav, pe un sărac, pe un om în nevoie. Sunt în stare să dărâme munții ca să își facă datoria. Pentru că au acest simț al datoriei. Sunt luptători. În vreme ce dependenții de televizor și calculator vin, se vaită că sunt păcătoși, dar foarte rar sunt în stare să se țină de cel mai mărunt canon. Le dai 10 sau chiar 5 metanii și nu le fac! Le dai să citească măcar câteva rânduri din Biblie și nu le citesc. Și pentru mine, ca duhovnic, este o mare durere. Așa încât eu am văzut, în ani de zile, o deosebire pe care nu pot s-o ascund, pe care cred că trebuie s-o mărturisesc. Și mai pot spune că în 12 ani de zile, la fiii și fiicele duhovnicești care practică arte marțiale, am avut două, repet, două incidente violente, de altfel foarte scurte amândouă și strict în legitimă apărare. În vreme ce la fiii duhovnicești care nu practică sistematic arte marțiale sau un sport serios, solicitant fizic, am și pierdut șirul incidentelor violente în care au fost implicați. De multe ori nu din voia lor, dar prin mijlocirea slăbiciunii lor sau altor patimi care i-au dus în asemenea situații. Pare greu de crezut. Și totuși este adevărat. Pentru că un creștin care știe că știe să lupte, și care știe ce înseamnă durerea, nu va rămâne într-un loc primejdios doar din orgoliu, de frica de a nu părea laș ori din altă asemenea înșelare. Se va retrage la vreme, cu demnitate. Mai mult, un creștin care știe să lupte este mult mai pregătit să identifice un pericol din vreme, știe să se păzească, știe să se ferească de el.
|
||||
|
||||
![]()
Societatea noastră este totuși atât de violentă?
Mai ales pentru tineri este. Și va deveni și mai violentă. Pe măsură ce crește răzgâiala în care sunt crescuți tinerii, vor deveni tot mai violenți față de cei care încearcă să le limiteze exprimarea patimilor. Fie că sunt profesori, părinți, oameni de pe stradă sau din tramvai, ori alți tineri ca și ei. Uitați-vă la ce se știe public despre violența în școli sau a găștilor de stradă. Iar ce se știe public este doar, cum se zice, vârful aisbergului. În fapt lucrurile stau mult mai rău, căci tot mai mult tinerii se împart în cei care se droghează cu calculatorul sau alte mijloace și cei care, să zicem așa, „golănesc”. Și unii, și alții, fac asta din pricina educației greșite din casă și societate. Ostenelile și disciplina unui sport practicat serios – nu doar ca să se dea banii aiurea de părinți – sunt sursa unui echilibru ce nu se mai regăsește în educația oferită obișnuit de societate – mai mult îndoctrinare satanică decât educație – și sunt deosebit de folositoare. Dacă, desigur, sunt valorizate prin Credință, printr-o viață reală în Biserica lui Hristos. Parcă spuneați că sunt două sau trei nuanțe în spusele Părintelui Iustin. Ne-ați vorbit doar de două. A treia este că nu trebuie să credem că prin aceste meșteșuguri ostășești în sine vom putea câștiga un război. Pe de-o parte, sunt mijloace tehnice care depășesc ceea ce poate omul realiza prin pregătire individuală. Pe de altă parte, este și lucrarea satanei, ce nu se biruiește omenește. Până la urmă noi facem tot ce putem să facem, căci asta este datoria noastră sfântă, însă nădejdea nu este în ceea ce am făcut noi, ci în mila și ajutorul Atotputernicului Dumnezeu. Dacă înțelegem acest lucru, este bine și suntem pe aceeași cale cu sfinții militari ai Bisericii lui Hristos. Dacă nu, ne-am abătut și este bine să ne întoarcem de îndată.
|
||||
|
||||
![]()
Și, ca o ultimă întrebare, cum rămâne cu faptul că azi războaiele se poartă cu mijloace tehnice față de care artele marțiale nu înseamnă nimic.
Este un adevăr parțial. Să nu uităm că armatele cele mai moderne folosesc roboți de luptă, drone, rachete inteligente, sateliți, mijloace de control psihic și altele asemenea. Dar, totodată, și artele marțiale! Pentru că, până la urmă, tot se ajunge la contactul cu omul, la luptele de infanterie sau de gherilă. De harț, cum spuneau românii. Ori dacă noi, creștinii, putem primi cu pace moartea, care este unire cu Hristos, nu aceeași poziție se cuvine s-o avem față de ocupațiile străine. Există un testament al lui Ștefan cel Mare deasupra noastră. Sunt și multe pilde pe care ni le dau Istoria Bisericii și Neamului despre apărarea în fața invadatorilor. Însă, într-adevăr, artele marțiale nu sunt, în sine, de ajuns. Nici pentru războiul obișnuit și cu atât mai mult pentru cel duhovnicesc. Și, în primul rând, nimic nu este de ajuns dacă nu există Credința lui Hristos. Oricum însă, am spus și altădată că artele marțiale sunt doar un mijloc pe lângă altele multe, atât în devenirea noastră de creștini români cât și în apărarea Bisericii și Neamului. Și mărturia scrisă ori vorbită poate fi un mijloc – dacă se face după adevărul lui Hristos. Dar sunt și alte mijloace. Să ne aducem aminte de loviturile pe care hackerii români le-au dat în ultimii ani în Italia, Ungaria, Franța și alte țări celor care și-au bătut joc de România și români. Aceste lovituri exprimă o rezistență românească față de asuprirea Românilor. Asuprire la care conducătorii statului sunt complici, dar la care, iată există luptători români – IT, de această dată – care răspund, care știu să dea o replică. Deci sunt multe mijloace de luptă, foarte multe, e bine să le știm și să le putem folosi la nevoie, dar, din nou, totul are valoare numai și numai în măsura în care este făcut întru Hristos, pentru Hristos, către Hristos. Interviu realizat de Cezar Machidon Sursa: http://www.foaienationala.ro http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...rei-aldea.html
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Absolut de neinteles . Daca un asemenea mesaj ar fi venit din partea unui militar, jandarm sau a unui vinator, as fi inteles cu virf si indesat . Prezenta armelor intr-o casa, asemenea vaselor de bucatarie, sau a masinii de spalat nu are acelasi efect ca acestea enumerate . Nici pe departe ! Nenumarate sunt tragediile voite sau accidentale produse prin prezenta si manevrarea armeleor (de la cele albe pina la cele de genul "otravuri naturale")in gospodarie. Intotdeauna armele(detinerea, minuirea, intretinerea, etc)si-au cerut pretul in vieti omenesti numai si numai de la cei nevinovati, in primul rind, si apoi si de la altii . Institutii nationale de profil, specializate in detinerea si minuirea armelor platesc anual tributul acestora numai si numai in vieti omenesti sub forma de "accidente", de la infintarea lor si pina in prezent . Adica armata, jandarmeria, etc . Dara-mi-te nea Stefon, care detine arme in casa de la guvernul iubitor de pace, neopresor si purtator de grija a neamului sau... ce credeti ca va patimi, mai devreme sau mai tirziu ? Defapt, pt. orice om de buna credinta, se poate vedea lesne ce se intimpla in Romania de cind s-a dat drumul justificat la portul armelor de foc individuale(sar din masi in trafic si se impusca unul pe altul si periclitind si zona din imprejurime vrind sa-si faca dreptate singuri), de cind toti practica "oleaca di batai" asiatica pt. autoaparare( se incaiera in metrou, in traficul rutier si in general in orice loc public fara nici o retinere) si de cind omul crede ca a fi liber insemneaza sa faca tot ce ii trece lui prin maduva spinarii (caci cu asta gindesc !). Cit o fi rivnit valahul dupa dreptul americanesc de a detine si folosi arme, convins fiind (mai ales daca o zice si un preot, nu ?) ca ce nu a putut sa faca biserica insasi pt. a-l mintui va face chiar si prin imprudenta arma !? Oare chiar asa sa fie ? Si il mai scotem la inaintare cu toata convingerea pe preotul... Dar inafara de aceasta pozitie nelalocul ei, strigatoare, alarmanta este si premiza parintelui (aceasta este o stereotipie atitudinala care se intilneste absolut frecvent la persoanele care cu f. multa greutate accepta parerile altora, care poate accepta si alte idei decit ale sale . Acestia sunt "eroii" dialogului, intotdeauna depunind o munca titanica pt. a-si sustine parerile si a te face pina la urma-chiar si de penibilul sau sila discutiei-sa zici ca ei) care propaga ideea detinerii armelor sub diverse smecherii ideative si tertipuri sofiste : "... daca ma poate combate cineva cu argumente, eu chiar ma bucur !". Orice copil de clasa a VIII-a stie clar ca "inter arma , silent muse". Si asta in situatia laica . Ca daca ne intoarcem la Scriptura nu cred sa gasim vreun temei identic cu al parintelui in cauza si prin care sa ne gonflam/umplem de uimirea si admiratia ca ce dreptate a avut !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 17.06.2013 at 10:47:50. |
|
|||
|
|||
![]()
Cred și eu că mesajul cu armele la îndemână, peste tot, depășește deja granițele potrivite ale pledoariei pentru artele marțiale și pentru apărarea țării. Și da, într-adevăr, nu tocmai preotul e potrivit să facă astfel de afirmații...
Am plecat de undeva, s-a mers binișor, chiar admirabil pe alocuri după gustul meu (mulțumesc, Parascheva, pentru linkuri și citate!), însă am impresia că s-a sărit pârleazul. Ce greu e să rămânem pe firul subțire al discernământului Căii... |
|
|||
|
|||
![]()
Subscriu la mesajul fratelui Zaharia. Greu îmi este să văd un astfel de mesaj venind de la un preot.
|
|
|||
|
|||
![]()
-nici eu nu sunt de acord cu detinerea de arme de catre populatie,s-ar inpusca unii pe altii..dar sunt de acord cu multe dintre ideile parintelui
-si eu consider comunismul prezenta satanei pe pamant si ii apreciez pe cei care au luptat impotriva lui,de asemenea sunt impotriva masoneriei satanice -parintele isi bazeaza ideile pe sfintii parinti si Biblie,care idei nu v-au placut si care v-au placut ? -respingeti doar ideea cu detinerea armelor de catre populatie dar de restul interviului nu ziceti nimic? macar daca sunteti sau nu impotriva comunismului si masoneriei... -decat sa stea tinerii numai la tv sau sa se joace jocuri pe pc...mai bine practica un sport,chiar si arte martiale dar nepagane |
|
|||
|
|||
![]()
"Despre sfinți și sfințenie..." cu părintele Mihai Andrei Aldea la librăria Sophia, 27 octombrie 2011
http://www.youtube.com/watch?v=YO4NviyiHLE |
|