Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.08.2012, 19:49:21
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
La fel si treaba cu dogmele care ar fi toate in Biblie, ma faci sa zambesc :)
Da, ești sigură, atunci ia spune dumneata o dogmă care nu este din Biblie, că de-acum vreau eu să mă faci să zâmbesc. Hai, cu curaj!
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 19:49:39
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Domnule Eugen si dvs aveti o problema,v-am prevenit ca azi spun doar ce gandesc.Sunteti mult prea serios pt unul ca mine care nu prea se ia pe el insusi in serios.Adica imi rapiti satisfactia de a fi rautacios precum un mic duh rau,prin onsetitatea si bunatatea adresarii dvs.Va urasc si pe dvs.Studiul(ce titlu pompos pt o chestie usor semidocta)il scriu in noaptea acestea va avea o tema mai larga in care fariseii vor fi ultimul capitol.Tema este cumva ,,Sacrul si profanul"sau cum ne raportam noi la divinitatea.Vedeti dvs,cand vorbim la modul general este foarte simplu.Cumva parca vrem sa il trisam putin pe Dumnezeu: ,,Doamne ziceam si eu asa,o opinie,nu m-am referit la ceva concret".Da cand ne raportam direct,personal atunci parca o mica teama isi face aparitia:,,Pai cum sa spun asta daca nu o traiesc?ca parca nu prea simt ce spun da cand dadeam sfaturi era mai usor,ca eram neutru.Acu trebuie sa zic direct lui Dumnezeu,despre mine,si nu prea merge eschiva si ambiguitatea(cum s-o scrie cuvantul asta)si ascunsu elefantului in cires:,,Doamne,nu-i asa ca nu am zis nimic de mine?Adica stii ca te iubesc da nu prea as vrea sa zic asta..ca cine stie...daca nu te iubesc?".

Sa revin din aberatii:cu privire la studiu am ales trei cazuri.Adica cel ce l-a scris le-a ales,eu sunt doar scribu cu juma de norma.O sa vedem cum s-a raportat la Dumnezeu un prooroc,un apostol mare si religiosii vremii.Fiecare cu concluziile si invatamintele sale.Precizez ca opiniile nu sunt ortodoxe,ala de le-a scris are un nume similar cu un detergent da mi-a placut mie cum a analizat faza(altora s-ar putea sa nu le placa stilu da este interesant mesaju).Imi asum intreaga raspundere pt ce voi posta...blabla..alte minciuni.Pe scurt:o sa vedeti asa ca nu trageti inca :)
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 19:49:56
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ceea ce sustii tu e ce ai inteles tu din Biblie, nu neaparat ce spune Biblia. Si de fapt sustii in general ideile protestante, tu crezand ca le-ai descoperit singura.
De exemplu Sfintele Taine nu au aparut in mesajul tau. Harul Duhului Sfant nu ne-a fost trimis pentru a ne aminti, ci pentru a ne mantui. Doar credinta si unele fapte nu sunt suficiente, e nevoie si de har in ortodoxie. Cine face minuni si are harisme e evident ca a ajuns aproape de sfintenie, si are si dragoste, pentru ca dragostea divina e data de har.
Ai adus aminte de Noe, lui cine i-a spus de credinta si de Dumnezeu? Sau lui Iov. Si cine se afla pe o insula pustie, la mii de km de o asezare omeneasca, are sansa sa il cunoasca pe Dumnezeu daca il cauta, prin revelatie directa, ca si Noe si ceilalti. Poate sa fie cineva si nascut ortodox si sa nu il mai caute sa devina ateu. Parintele Cleopa spune cel mai bine, nu a vazut creatia si nu s-a gandit ca exista un Creator? Iar Hristos ne-a asigurat ca cine Il cauta Il va gasi.
Catalin,
Eu pot foarte usor sa iti dau citatele biblice care spun ceea ce am scris, tu poti sa faci acelasi lucru in ceea ce priveste afirmatiile tale?
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:00:13
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Primo:Ar fi ceva neobisnuit sa tii lumina sub obroc.Nu am cerut confesiuni publice si nu am facut referiri la o anumita denominatie,nici cu privire la ea si nici din perspectiva ei.Am dorit doar sa inteleg ce inteleg oamenii prin acesta notiune,cum o aplica,la modul general nu prea au sfiala sa discute despre ea dar inteleg ca la momentul aplicarii personale,unde detalii poate nu mai sunt asa de comod de afirmat,este de dorit un fel de discretie.Multumesc oricum,nu-i o problema,o sa o tinem in continuare cu teoria pt ca este mai usor si practica ramine sa o judece Dumnezeu la fiecare.Stiti ce mi-a placut cel mai mult la dvs in postare?O alaturare pe care ortodocsii o resping si o indicare a persoanei pe sistem ,,fac cu ochiul sa se inteleaga si din avion". Secundo:Broscuta,meditez la cele scrise de tine.Multumesc pentru sfat,ai fi surprinsa profund ce fel de incercari am facut si cam cu ce imagine,proprie,m-am trezit fata-n fata.Asta este o alta discutie dar sfatul ramine ca unul cel putin interesant.

Mai aveam o intrebare,nu-i cazul sa se simta cineva obligat sa raspunda:care credeti ca era motivul urii profunde a fariseilor (termen general,i-am strans pe toti in el)fata de Hristos?Chiar am citit o opinie extrem de interesanta pe acesta tema cu care am fost de acord si promit sa o postez daca cumva gasiti intrebarea interesanta.Are legatura cu prima intrebare.Va rog sa nu va inghesuiti,nu cumva sa se altereze imaginea publica la care tinem atat de mult,eu zic sa ne pastram raspunsurile pentru clipe cand ne trage-m una-n pifometru(vorba lu' Badea)confesional din fireasca perspectiva a unor implinitori discreti ai voii lui Dumnezeu.Glumesc,trageti pe rand ca sa nu se loveasca gloantele intre ele si nu cumva sa intre doua in aceiasi rana :)
Fariseii erau furiosi pentru ca toata "prostimea" il urma pe Domnul (un alt "neinvatat") din cauza minunilor pe care Domnul le facea si astfel ei isi pierdeau din cinstea ce le era acordata lor pana atunci, si plus erau rusinati in mod public prin incapacitatea lor de a face fata lui Iisus in intrebari si raspunsuri. Practic pe ei nu-i interesa cu adevarat mantuirea ci facusera un idol din Lege si invatatura si din persoana proprie. Iar oamenii idolatrii devin mereu furiosi cand altcineva le darama idolii inchipuirii lor...

Last edited by Tartaruga; 28.08.2012 at 20:02:20.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:02:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Eu sunt de parere ca toti avem de fapt suflete minunate,si de aia imi e greu sa mai judec pe cineva.
În cazul ăsta este necesar să decretăm că și Stalin și Hitler sau alții și alții ca ei aveau suflete minunate, și tocmai din acest motiv au trecut atâția prin foc și sabie. Ba unii spun că și Diavolul are un suflet minunat, oricât s-ar împotrivi el lui Dumnezeu și oricât a încercat să Îl ispitească pe Christos să nu cumva să purceadă la mântuirea lumii. Ba chiar alții spun că și duhurile drăcești sunt minunate. Ce mai, că "doar toți suntem minunați ..."
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:05:38
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Da, ești sigură, atunci ia spune dumneata o dogmă care nu este din Biblie, că de-acum vreau eu să mă faci să zâmbesc. Hai, cu curaj!
Oo Decebal, mai simplu ar fi invers: sa faci o lista cu toate dogmele si sa pui in dreptul lor pasajul/pasajele biblice care le-ar justifica. Si ca sa fie lista mai scurta, ia doar dogmele care divizeaza crestinatatea. Ce zici, te incumeti?
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:10:56
Banned

Implicit

Aici te înșeli amarnic, tu ești cea care face tot felul de afirmații bombastice, fără a prezenta nici un argument, nici o acoperire, iar eu ți-am făcut oferta clară să demosntrezi care dogme nu sunt din Biblie că vreau eu să mă faci să zâmbesc, și după ce vei face tu demonstrația, o să îți arăt eu sau o să îți arate altcineva acoprirea biblică a dogmelor.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:13:35
Banned

Implicit

Citat:
Da, asta este viziunea celor care trăiesc cu iluzia că toți trebuie să fie la fel de simpli la minte, că toți trebuie să trăim într-un kibbuț mental, ideatic în care toți să fim la același nivel și nu carecumva unul să iasă din front că imediat intervin autoritățile inchizitoriale tartarugice. Dezvoltarea pe care a avut-o Patristica și în general toată teologia creștină de după biserica primară este absolut naturală și mai mult este absolut necesară pentru că și mințile mai strălucite și filozofii mai iscusiți au nevoie și au avut de prezentarea teologiei creștine într-un limbaj mult mai elaborat decât limbajul scrierilor biblie; ba mai mult chiar teologii creștini au simțit necesitatea dezvoltării discursului teologic pe baza dezvoltărilor din domeniul filozofic în general. Toată problema este că unii își închpuie că dacă ei nu sunt la nivelul unui Plotin, sau Kant, sau al altora, toți trebuie să rămânem la nivelul lor și nu carecumva creștinii să exploreze și să se inițieze în limbajul dezvoltat de unii filozofi. Iar acele învățături care fi, chipurile, în plus sunt absolut necesare pentru dezvoltarea unor sisteme care să poată să concureze discursurile elaborate ale diferitelor sisteme filozofice, sisteme care, atâta timp cât nu li se oferă replică pe limba lor, au tendința de a acuza creștinismul de simplitate, prostie, ignoranță și așa mai departe.

Ba mai mult divizările din interiorul creștinătății erau oarecum inevitabile, chiar apostolii ne anunță cu privire la aceste lucruri. Divizările însă s-au făcut în sânul creștinătății nu atât de la folosirea unor noi termeni, neaflați în Bblie, ci de la duhul interpreților și al interpretărilor lor în folosirea acelui limbaj care nu este neapărat de sorginte biblică. Altfel spus Arie nu era arian pentru că se folosea de un anumit limbaj filozofic, ci pentru că el era arian folosea limbajul filozofic / teologic într-o manieră eretică. Divizarea este deci o despărțire de inspirația Duhului lui Dumnezeu, această despărțire, această neascultare ducând mai apoi la o divizare dogmatică din ce în ce mai pronunțată.
Cine a vorbit de Inchizitie draga Decebal? Nici vorba de Inchizitie, dimpotriva, iubirea desavarsita dupa modelul Tatalui se poate atinge doar in libertate.
Dar daca ati pomenit Inchizitia, au copiii mici o vorba: "Cine zice ala este!"
Cat despre Duh al lui Dumnezeu care sa divida, eu inca nu am auzit ci am auzit exact opusul, rugaciunea Domnului catre Tatal pentru ca noi sa fim unul asa cum si El este Unul cu Tatal...
Multa pace!

Last edited by Tartaruga; 28.08.2012 at 20:15:43.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:20:46
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Domnule Eugen si dvs aveti o problema,v-am prevenit ca azi spun doar ce gandesc.
Domnule Pelerin spre Rasarit (ul Cel de sus, Lumina lumii: Hristos Iisus), astazi, ACUM ESTE ziua a 8-a... pentru cei ce o doresc...

Citat:
prin onsetitatea si bunatatea adresarii dvs.Va urasc si pe dvs.
si eu va iubesc (agape) frateste (de asemenea). Cine se poate "ascunde" dupa cuvinte?

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

P.S. Iertati-mi indrazneala... si lipsa intelepciunii.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 20:21:48
Banned

Implicit

Citat:
În cazul ăsta este necesar să decretăm că și Stalin și Hitler sau alții și alții ca ei aveau suflete minunate, și tocmai din acest motiv au trecut atâția prin foc și sabie. Ba unii spun că și Diavolul are un suflet minunat, oricât s-ar împotrivi el lui Dumnezeu și oricât a încercat să Îl ispitească pe Christos să nu cumva să purceadă la mântuirea lumii. Ba chiar alții spun că și duhurile drăcești sunt minunate. Ce mai, că "doar toți suntem minunați ..."
Cred ca exagerezi. Gandeste-te mai bine la Saul daca vrei intr-adevar sa intelegi despre ce este vorba.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 19:23:37
Despre lectura, in general Lilith23 Generalitati 26 15.06.2011 12:11:07
sentimentalism si un dumnezeu general lareine Generalitati 0 31.12.2009 01:15:25
Sf. Andrei este sarbatoare cu rosu/mare in general? sophia Diverse Sarbatori 3 13.11.2009 11:07:58
Scrisoarea unui general roman catre Nero,despre Hristos ortodox4life Generalitati 18 14.10.2008 22:09:52