![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
@Mirabela - exista noi reguli pentru anumite lucruri la biserica.
Te rog sa te informezi si sa nu contrazici preotii. Stiu ca unora nu le convine, dar aceste reguli sunt necesare, cel putin diaspora. Eu am spus ca se poate o casnicie mixta, si chiar sunt multe fericite. Dar fiecare face cum vrea. Care este problema cu crucea. Eu cunosc persoane catolice care isi fac crucea ca noi de ex. si care au mai adoptat de la ortodoxi cate ceva, dar nu si-au schimbat confesiunea. @AndruscaCIM - tu nu poti accepta niste lucruri. Te inteleg. Eu si sotul meu am renuntat fiecare la multe si facem mereu compromisuri ca sa fim fericiti impreuna. Pentru ca ne iubim. Amandoi facem compromisuri. Daca ar trebui sa faca numai unul mereu renuntari, atunci acela ar fi nefericit pana la urma si s-ar ajunge la divort. Tu cand te mariti ii pui conditii sotului: taie-ti o ureche, vopseste-ti parul, sau adu-mi luna de pe cer, altfel nu ma marit cu tine. Sau iti cere el tie tot felul de lucruri? Nu cred. Tu ce-ai face in locul lui Tudor? Daca ai iubi mult un baiat si acela (sau tatal lui)ti-ar spune nu te iau decat cu conditia asta. Punct. Ai accepta? Ai fi fericita? Ai accepta conditia, cu regretul apoi toata viata ta ca ai facut-o (numai pentru el)? Cam asa se pune problema la ei. Voi sunteti tineri. Casnicia nu este numai parfum de tei. Sunt decizii mari de luat si compromisuri de facut. Eu mi-am dorit o viata copii si nu putem. As fi avut niste solutii sa am copilul, dar din respect pentru sotul am renuntat. El m-ar fi sprijinit in orice decizie a mea pentru a avea copilul. N-am sa intru in amanunte. Pana la moarte am sa port aceasta suferinta in suflet de a nu avea copii, dar pentru sotul meu am renuntat. Estew greu sa stii. De aceea nu sfatuiesc pe nimeni la asa decizii, a caror rezultat sa-l porti o viata. Sa nu cerem sufletul de la oameni in numele credintei. Da? Fiecare sa-si ia deciziile asa cum simte si poate el. Mi se pare f.egoist ceea ce se intampla in familia fetei, chiar daca pe de o parte este de inteles. O data a spus cu tristete fiica unui preot batran de aici care a murit: ce stiti voi ce inseamna sa fii copil de preot! I s-au interzis si ei niste lucruri din cauza profesiei tatalui si este marcata. Dansul a fost un om deosebit. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca fiecare este legat de religia lui, lucrurile merg greu in casatoria mixta.
Din cate stiu, "merg " casatoriile mixte in care cel putin unul nu este religios si accepta orice. |
|
|||
|
|||
![]()
@Anca-Miha - cam de 2-3 ani. A fost publicat si in presa. L-am in trebat si noi aici pe preot. Dansul este destul de sever cu separarea confesiunilor intr-un anume sens. Acum a trebuit sa accepte schimbarile.
Oricum sfatuia la convietuire pasnica si respect si sa fim uniti. In tara nu stiu cum o fi, dar in diaspora mai trebuie sa ne si adaptam. Tine insa in continuare la confesiunea corespunzatoare a nasilor in biserica noastra (sa fie ortodoxi). @ FilipS - da, din pacate asa este. In astfel de familii poate nu sunt amandoi la fel de practicanti. Dar nu ar fi o problema mare nici invers, cred. Nici in familiile de o singura confesiune nu sunt toti (sau sotii macar) la fel de practicanti. Nu stiu cum fac acasa (cu postul de toate felurile), dar la biserica nu prea vin impreuna. Fiecare cu posibilitatile si sufletul lui. |
|
|||
|
|||
![]()
sophia, iarta-ma, dar nu prea sta in picioare ce spui, caci nu ne putem impartasi cu catolicii. Altfel nu ar mai fi avu loc Sinodul dupa impartasirea lui Corneanu la catolici... si nu au trecut 3 ani de atunci.
|
|
|||
|
|||
![]()
Problema nu este ''taie-ti o ureche, vopseste-ti parul, sau adu-mi luna de pe cer, altfel nu ma marit cu tine''. Iar ''noile reguli pentru anumite lucruri la biserica'' nu le regasesc la Sfintii Parinti si nu le accept, asa cum nu m-as casatori niciodata cu o persoana de alta confesiune. Sunt ortodoxa si cred ca intr-o casatorie amandoi trebuie sa formeze un singur trup, asa ca nu exista pentru mine conceptul de ''casatorie mixta''.
Iertati-ma. |
|
|||
|
|||
![]()
@Anca-Miha - nu sunt lamurit cu partea cu impartasitul. Au existat discutii, s-a spus la noi ca a fost facut un acord intre biserici, ca scrie undeva. Trebuie intrebat preotii.
Nu vad ce legatura are cu nunta. La nunta nu se face impartasanie. Paharul si piscotul acela inseamna altceva. Despre casatorii mixte: http://www.crestinortodox.ro/morala/...atoriile-mixte Articolul asta este destul de ambiguu si contradictoriu http://www.crestinortodox.ro/diferen...rile-adultilor Asta mi se pare mai clar. Oricum este o situatie complicata pentru oamenii de rand cu scziunea asta. Acum cand lumea este deschisa, poti sa pui bariere sa nu se indragosteasca si casatoreasca tinerii pentru ca unii acum mii de ani nu s-au mai inteles in biserica? Mi se pare cumva absurd. Sau e mai bine sa nu se mai cunune deloc in biserica. Si drumul asta este ales de multi. Este o decizie personala si cu preotul locului. Nu este usor, stiu asta. Dar "unde dragoste nu e, nimic nu e". Am semn pus la acel capitol superb din Corinteni, despre dragoste. De ce vrem noi s-o distrugem cu orice pret. Este f.usor de spus: eu nu ma marit/insor cu cineva de alta confesiune pana nu esti in situatia respectiva de a iubi cu adevarat asa o persoana. Pana si preotii se inmoaie in fata iubirii. Exista dispense, cai. Iubirea muta si muntii. Eu cred in ea. Daca voi nu...este treaba voastra. |
|
|||
|
|||
![]()
Casatoria inseamna pentru mine a merge impreuna pe calea mantuirii. Sunt ortodoxa, n-as renunta niciodata la religia mea si nu as pune pe cineva sa renunte la a sa pentru mine.
Ce fel de casatorie ar fi aceea in care fiecare ar merge la biserica lui, ar praznui sarbatorile la alte date etc...? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() casatoriile mixte n-au nici un viitor, poate doar pe pamant, in rest unul n trage pe celalalt in prapastie. in rest feicitari pentru casatoria fericita, Dumnezeu sa va aiba grija de voi iar tataul tau este un on intelept.
|
||||
|
||||
![]()
si in ceva sa nu iubesti pe nimeni mai mult decat de Dumnezeu. aceasa este iubirea care poate misca si munti.
![]()