![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 19.06.2013 at 21:44:08. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai întâi, îți mărturisesc că eu n-am fost în Piață în zilele acelea. Însă convingerea mea este că a avut rost. Și pentru cei care au murit acolo a avut. Este o vorbă a părintelui Teofil (preluată, cred, de la părintele Arsenie Boca): „Ce faci te face”.
Ceea ce s-a spus acolo, ce s-a visat, ce s-a cântat s-a imprimat în sufletele oamenilor pentru totdeauna. În întâmplările de genul ăsta opresorul nu câștigă decât aparent, adică în ordinea lumii acesteia; pe când visătorul își imprimă visul în ființa lui. Dar nu numai pentru ei a avut rost. Ci pentru toți românii. Momentul ăla ne mai spală fața de păcate. Am dat dovadă atunci că putem fi frumoși, că putem avea un ideal. Așa gândesc și cu privire la fericirea de care au parte cei care de-a lungul vieții, în diferitele împrejurări ale vieții, își păstrează curăția sufletească, integritatea. Cei care refuză compromisul vor pierde pe termen scurt, adică în lume, dar vor câștiga în Împărăția dinlăuntrul lor în aceeași clipă, fără întârziere. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu știu dacă nu cumva spun o prostie, însă în ultima vreme am început să cred că există specii diferite de oameni, motiv pentru care unii nu-i înțeleg pe alții.
În piață era specia visătorilor, a idealiștilor; există, însă și o specie a lichelelor, care de obicei (după cum le spune și numele) îi parazitează pe idealiști, lăsându-i în față, să-și dea sângele pentru ca ei să tragă, ulterior, foloasele. Mai există și o specie a omului plat, incapabil de vise sau de nebunie, care atunci când specia brutelor îi ciomăgește pe visători, stau pe margine și aplaudă. Ei se simt mai apropiați de cei din urmă, împărtășind sloganul care s-a strigat atunci: „Noi muncim, nu gândim!” P.S. Totuși, cred că nimeni nu este irecuperabil. Întorcându-se la Hristos, oricine poate să se ridice deasupra speciei din care a făcut temporar parte. Last edited by N.Priceputu; 19.06.2013 at 22:15:53. |
|
|||
|
|||
![]()
Aș mai adăuga că frumoșii nebuni din Piață, bătuți și omorâți, s-au adus pe ei înșiși jertfă pentru noi ceilalți, iar roadele ei s-au văzut la scurt timp, nu doar în inimile unora, ci chiar în societatea pentru care au luptat. Fără ei, opoziția ar fi fost mult mai slabă, n-ar fi avut vigoare. Datorită lor în 1996 a avut loc schimbarea puterii, și chiar dacă vechii (împreună cu obiceiurile lor) nu s-au lăsat și nu se lasă în continuare îndepărtați, lupta continuă.
|
|
||||
|
||||
![]()
In inagini apare si Parintele Galeriu vorbindu-le celor stransi acolo. (sper ca am ghicit corect si el este, dar dupa chip si voce Pr.Galeriu e)
|
|||
|
|||
![]()
În care imagini? Dacă ești bună, mai pune o dată linkul, eventual și minutul.
Părintele Galeriu a fost, într-adevăr, la Universitate, însă nu l-am găsit pe net. |
|
||||
|
||||
![]()
@N.Priceputul
In acest documentar apare Parintele Galeriu: Piața Universității - România (1990) http://www.youtube.com/watch?v=E8_0pEdNFKI Documentarul nu se opreste doar asupra mineriadelor, ci si a evenimentelor care s-au intamplat inainte de mineriade. Din ianuarie 1990 pana in iunie 1990. Minutul nu l-am retinut, iertare. Daca imi aduc bine aminte, apare in prima parte a documentarului.
|
|||
|
|||
![]()
In primele luni ale anului 1990, a gresit si Ion Iliescu, cand a zis ca "FSN-ul nu va participa la alegeri ca si partid politic""! Nu l-am inteles nicioadata de ce a zis treaba asta, cand era evident si FSN-ul- ca primul partid politic constituit- sa participe la alegeri!
Apoi acel CPUN a fost o idee foarte buna, fiind un organism provizoriu de conducere, care incerca sa mentina macar un anumit consens, necesar pentru administrarea treburilor curente si functionarea statului. Apoi acele solicitari prin punctul 8 de la Timisoara unele erau cu totul anormale: ma refer in special la cererea ca fostii ofiteri si subofiteri de securitate sa nu mai aiba acces la functii politice! Era ceva cu totul nedrept: ofiterii si subofiterii de securitate si militie de dupa 1964 si-au servit tara si poporul, si lumea ar fi trebuit sa le fie recunoscatoare! Doar datorita militienilor de la ordine publica erau foarte putine crime ori violuri inainte de 1989, datorita militienilor de la economic si judiciar infraciunile economice aproape nu existau, doar datorita ofiterilor de securitate s-au putut contracara intentiile ostile Romaniei din partea Ungariei si URSS, pe plan informativ, etc. Aceasta pozitie trebuia s-o aiba si sa o explice Ion Iliescu fata de cei de la Timisoara si inclusiv pe plan international. Degringolada din politie a devenit evidenta in martie 1990, cand au avut loc tulburarile de la Targu-Mures! Unde era politia romana cand acolo se bateau ca chiorii cele doua tabere ?! De ce s-a dat ordin ca trupele de parasutisti ale MAPn sa intre in oras abia dupa macel, si nu inainte de macel, asa cum ar fi fost normal ? Acolo daca politia intervenea ferm, nu mai aveau loc acele confruntari sangeroase! Atunci imediat trebuiau demisi toti de la interne- incepand de la Mihai Chitac si pana la seful de inspectorat de la Mures pentru grava incompetenta! |
|
|||
|
|||
![]()
Si ca sa va arat ca nu sunt de acord sub nici o forma cu tulburarea ordinii si linistii publice, de catre oricine ar face-o (indiferent ca e minier ori golan), am sa va spun si parerea mea despre mineriada mai putin discutata - cea din septembrie 1991:
Desi Petre Roman, primisera informatii din partea SRI ca starea de nemultumire a minerilor din Valea Jiului este accentuata si ca acestia se pregatesc sa vina la Bucuresti, a facut cateva gafe majore: -Nu s-a deplasat personal in Valea Jiului (asa cum au facut Nicolae Ceausescu si Ilie Verdet in 1977), pentru a discuta cu liderii minerilor; -Nu a ordonat organelor MI si MAPn ca statiile CFR din Valea Jiului sa fie protejate cu politisti inarmati si inclusiv tehnica de lupta (tab-uri, tancuri), pentru a preveni devastarea acestora, agresarea personalului CFR si punerea in pericol grav a sigurantei circulatiei feroviare. Astfel, atunci au avut loc intamplari teribile: Astfel, la 24 septembrie 1991, minerii condusi de Miron Cozma vin in gara Petrosani si solicita trenuri pentru deplasarea spre Bucuresti. Fiind refuzati, ei devasteaza gara, agreseaza personalul CFR, ocupa acceleratul 244 si deturneaza alte doua garnituri de trenuri. Miron Cozma l-a „somat” pe seful de tura de la regulatorul de circulatie sa puna la dispozitie garnituri pentru minieri. Minierii l-au sechestrat pe adjunctul sefului de statie Petrosani Marin Pera. Personalul de manevra a incercat sa se opuna, dar a cedat dupa ce minierii l-au lovit in cap cu o coada de topor pe Iulian Geamanu. In aceste conditii, s-au format doua garnituri cu trenuri pentru minieri, ce pleaca spre Bucuresti. Locomotivele care au tractat aceste trenuri au fost: EC-110, EC-093 si DA-499, toate apartinand depoului Petrosani. Impegatul de miscare din statia Livezeni primisera aviz negativ de circulatie a trenurilor cu minieri. Mecanicul de locomotiva Mircea Marin a declarat ca in halta Cotofeni, unde trenul a stationat cateva minute din cauza unei pene de curent, minerii l-au amenintat „ca-i vor lua gatul” daca nu pune trenul in miscare. Un alt mecanic de locomotiva declara ca a fost la un pas de comiterea unui accident feroviar la intrarea in gara Lainici, cand tensiunea de alimentare a liniei de contact a fost oprita. Mecanicul a reusit sa opreasca garnitura cu putin timp inainte de Lainici, iar atunci cand a consultat registrul de dispozitii al sefului garii, in el figura un ordin al conducerii S.N.C.F.R. ca trenurile cu mineri sa fie oprite si parasite de ceferisti, in apropierea anumitor statii. Impegatii de miscare din statiile Petrosani, Livezeni, Jupanesti si Craiova au fost batuti de minieri! Din ordinul primului ministru Petre Roman, a sefilor politiei si a conducerii S.N.C.F.R., garniturile cu mineri sunt oprite in gara Craiova. Traian Basescu sustine ca ar fi solicitat interventia trupelor speciale a SRI, pentru eliberarea personalului de locomotiva. Din pacate, ministru de interne de atunci (Doru Viorel Ursu) nu a dat curs cererii! A fost o decizie neinspirata, minerii devastand gara Craiova. Relevanta in acest sens este declaratia adjunctului sefului statiei Craiova, Marin Ghinea: „A fost o adevarata teroare, securi, topoare, bate, un vandalism cum n-am mai vazut in viata mea. Au intrat peste femeile de la casele de bilete, au spart geamurile si tot ce-au intalnit in cale.Era imposibil sa vorbesti cu ei, pentru ca multi erau beti. Nu stiu a cui mana este, pentru ca nu cred ca niste oameni obisnuiti pot face, din mintea lor, asa ceva.Traim sub teroare, mai rau ca pe vremea lui Ceausescu”. Un grup de minieri a devastat gara Craiova, iar impegatul de miscare este doborat la pamant cu o lovitura de bata. Prabusit la pamant, este lovit in continuuare cu bate si furtunuri! Petre Roman declara ca aprobat venirea trenurilor cu mineri la Bucuresti, dupa ce a primit informatii de la Ministerul Transporturilor ca mecanicii de locomotiva si ceilalti ceferisti erau amenintati cu cutitele de mineri, existand pericolul ca sa fie maltratati. Roman a spus ca a luat aceasta decizie cand trenurile cu mineri ajunsesera deja in gara Craiova. La sosirea in Bucuresti, liderii minerilor i declara sefului statiei Bucuresti-Baneasa, Ilie Popa, ca „urmaresc schimbarea guvernului si a presedintelui tarii”. Pentru aceste fapte, Miron Cozma si ceilalti minieri se fac vinovati de infractiunea de "terorism" si "atentat contra sigurantei nationale", iar pedeapsa legala si morala pentru asa ceva ar trebui sa fie pedeapsa cu moartea! S-a speculat atunci ca Ion Iliescu i-ar fi instigat pe minieri sa vina la Bucuresti! Dovezi fizice pentru asa ceva nu exista, dar tacerea sa din acele zile este dubioasa- dar vorba aia "hotul neprins sau nedovedit e negustor cinstit"! El trebuia sa se deplaseze personal in Valea Jiului (cum a facut Nicolae Ceausescu in 1977) si cu siguranta minierii il ascultau si nu mai veneau la Bucuresti. Practic aceea mineriada nu a rezolvat nimic, situatia economico-financiara a "Regiei Autonome a Huilei" nu s-a imbunatatit, iar conditiile de viata si de munca a minierilor au ramas tot foarte grele. Eu sunt de acord ca Petre Roman a fost catastrofal ca prim-ministru, adoptand masuri economice total contraproductive, si trebuia dat jos din fruntea guvernului, dar nu prin asemenea metode, ci respectand procedurile legale. Din pacate, desi atat Teodor Stolojan cat si Nicolae Vacaroiu erau tehnocrati si buni economisti, din motive care nu le-am inteles foarte clar (desi intentii bune parea atunci ca au si stiau si cum e cu economia) nici ei nu au reusit redresarea economica a tarii. |
|
|||
|
|||
![]() Cand v-am citit raspunsul, acum 7-8 zile mi-a fost rusine; si am vrut sa va multumesc ca ati spus asa: „Dumnezeu sa-i ierte pe toti!” Si L-am rugat pe Dumnezeu sa ma ierte si pe mine pentru ca, nu pot sa uit. Dar citind acum ce spun unii dintre forumisti, incep sa inteleg ca nu trebuie sa uit. Ma intreb de multe ori, atunci cand imi amintesc de acele zile(de la Revolutie sau de la Mineriade), zile in care parca se dezlantuise Iadul pe pamant, zile care m-au speriat si m-au marcat, daca e corect sau normal sa nu uiti. Crestineste stiu ca nu e. Crestinul trebuie sa ierte si sa uite. Mantuitorul Hristos , Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Adevarat si Om adevarat a fost batut, scuipat, batjocorit. Si S-a rugat pentru cei care-L chinuiau: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac!“ Dar! Nu e ură ce simt, dar nici Iubire nu e. E doar spaima pentru ce am vazut si am trait, si durere pentru cei care au avut de suferit. Si poate un strop de compasiune pentru aceia care parca deschisesera portile iadului. Dar atat. Dumnezeu sa ma ierte! |
|