![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa o minte stramba in cele duhovnicesti si "logica" nu poate fi decat stramba. Sigur ca li se poarte ierta la spovedanie, li se poate da dezlegare si fara pocainta autentica, si fara a acorda ei insusi iertare - un preot neglijent poate face asta si va da socoteala pentru asta. Insa omul plecand de acolo fara a pune inceput bun prin pocainta, o ia de la capat cu aceleasi pacate, poate chiar in clipa cand a iesit de sub patrafir. Tragand linie si facand socoteala, nu se alege cu nimic din spovedanie si dezlegarea de pacate, dar asta nu inseamna ca ea nu este utila sau functionala sau generatoare de cine stie ce alte contradictii teologice. |
|
||||
|
||||
![]()
Daca Adriana spune ca este medic,sau unul in devenire,atunci topicul deschis de ea pt vindecarea in mod miraculos,face sens.
Adica subiectul in sine este indreptatit. In rest,nelamuririle unui novice(posibil) si virulenta specifica. Dar de altfel ma voi abtine pe viitor in a face speculatii!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]()
Cine nu iarta nici Dumnezeu nu il va ierta pe el
Dar cine se spovedeste si se caieste ,acela va incepe sa ierte. Deci cainta nu contrazice iertarea. Ci e doar terapia care duce spre schimbarea omului,si inclusiv spre reinvatarea iertarii Astfel,omul intra la pocainta dusman cu Dumnezeu ,caci nu stie sa ierte si nici Dumnezeu nu il va ierta pe el,si iese de la pocainta prieten cu Dumnezeu,caci e iertat de Acesta,si invata la randul sau sa ierte |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am marturisit si eu un pacat care regretam ca l-a suparat pe Dumnezeu dar eu l-as fi facut din nou. La un numar de ani ulterior am ajuns sa-mi para rau ca l-am facut. Deci nu am avut cu adevarat cainta la Sf Spovedanie dar am avut ulterior. Inima mea nu a fost sincera...bine ca am avut canon sa nu ma impartasesc. Dar am luat si eu Sf Impartasanie cand eram mai tanara fara sa fiu vrednica. Nici sa dejnadajduiesti nu e bine. Important mi se pare sa ma straduiesc sa nu gresesc si sa am intentii bune si nici un parinte duhovnic, oricat de indulgent ar fi el, nu ma poate indeparta de Dumnezeu...pentru ca El stie ce e in inima mea. Dar nici o indepartare de parintele duhovnic nu este o solutie atunci cand simti ca nu te ajuta...rolul si “puterea” lui o stie Dumnezeu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Zaheu intoarce impatrit paguba, intr-adevar este obligatorie despagubirea pentru a obtine iertarea la evrei, se despagubeste cel pagubit, este sensul dat de evrei (cel putin cei de azi) la "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Zaheu insa este mai generos, da de patru ori mai mult, asta arata masura caintei lui pentru raul facut.
Din ceea ce vad, unii imi raspundeti prin acele invataturi date de Domnul existente si la evrei, adica Dumnezeu da iertare pentru cainta omului si pentru iertarea pe care si omul o da altora, iar altii imi raspundeti ca preotul poate sa ierte chiar si in absenta caintei si iertarii fata de altii, dar o face din neglijenta si va raspunde pentru asta pentru ca iertarea lui ar fi nefolositoare, insa aici vad pareri impartite, pentru altii nu este nefolositoare, ci cu timpul il va invata pe om sa ierte si sa se caiasca. Deci nu m-ati lamurit ce anume iarta preotul daca omul este iertat direct de Dumnezeu pentru cainta lui si pentru faptul de a fi iertat altora, iar in absenta caintei si iertarii altora, iertarea preotului este oricum nefolositoare dupa unii. Ati ocolit raspunsul la prima parte. Si mai este si intrebarea: cum anume poate preotul sa tina pacatele? Si daca intre timp omul moare, ramane cu pacatele tinute chiar daca el a iertat tuturor si s-a cait de pacatele sale inaintea mortii? Multumesc de raspuns! Last edited by Adrianna; 04.07.2012 at 01:15:20. |
|
|||
|
|||
![]()
Pocainta are o masura pe care nu oricine o poate atinge usor.
Pocainta autentica si profunda - exemplu, Zaheu care din unul din cei mai bogati oameni se pare ca a ajuns sarac lipit e greu de atins. Preotul este un ajutor in acest sens, il ajuta pe om sa dobandeasca mai repede iertarea pentru a se face vas al harului - insa depinde ce face mai departe omul cu acest ajutor. Deci cu o cainta moderata si de relativ scurta durata + marturisire, omul poate primi prin preot o iertare totala si profunda care fara preot ar fi venit poate dupa multi ani de zile. Daca iertarea primita este cu spor pentru har sau il foloseste pentru a face loc la alte pacate, ramane la alegerea lui.. Last edited by AlinB; 04.07.2012 at 01:32:11. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat | spre_rasarit | Botezul | 3 | 08.04.2011 19:23:54 |
Cum si de ce trebuie sa iertam..?? | ladyanda | Generalitati | 9 | 05.12.2010 20:32:17 |
Despre ura.. Cum iertam celui ce ne uraste si e greseste | ionut12 | Generalitati | 0 | 28.09.2010 23:46:17 |
imi trebuie raspuns | icer82 | Generalitati | 1 | 24.02.2010 16:02:14 |
Imi trebuie o lamurire | luminitam | Generalitati | 10 | 14.07.2009 21:42:06 |
|