Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.11.2009, 19:45:14
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Luca 23,56-24,1
Versetele alea nu au nici o legatura cu ziua a saptea din Geneza.In intreaga Evanghelie nu apare scris nicaieri ca ziua a saptea din Geneza a fost sambata.La fel cum nici tinerea unei zile de odihna , nu apare in Scriptura pana la Iesirea din Egipt.Dar probabil stiu proorocii adventisti mai bine decat Moise cel care a scris primele cinci carti din Biblie.

Citat:
Unde scrie că au fost scoși din Egipt sâmbăta?

Insusi Scriptura, prin cuvintele Domnului duce la eliberarea din Egipt cand vb de ziua de odihna a evreilor.

Deuteronom 5:15 Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie.

Citat:
Sabatul. În cea de-a 7-a zi toate muncile erau absolut interzise iar oferta zilnică de sacrificii era dublată. Sabatu amintea desăvârșirea operei de creație făptuită de YHWH (cf. Exod 20,11), eliberarea din Egipt (Deuteronomiu 5,15) ca și trebuința naturală a omului de a se odihni și mai ales de a-și tempera relația cu ceea ce era doar creat (Exod 23,12). După exil normele observării Sabatului au devenit și mai rigide (Nehemia 13,15-22) și au constituit una din trăsăturile caracteristice ale Iudaismului.

din jewish encyclopedia:
Citat:
In the Decalogue as contained in Deuteronomy (v., 12 et seq.) the observance of the Sabbath is again enjoined, but as a day of rest for the servants as well as their masters, in commemoration of Israel's redemption from Egyptian bondage. The Sabbath heads the enumeration of the appointed holy seasons (Lev. xxiii. 3). The Showbread was changed every Sabbath (Lev. xxiv. 8). The sacrifice ordained for the Sabbath consisted of two he-lambs of the first year, without blemish, and of two-tenths of an ephah of fine flour for a meal-offering, mingled with oil, and "the drink-offering thereof"; these constituted the burnt offering, and were brought in addition to the continual burnt offering (Num. xxviii. 9, 10). The Sabbath is designated also as "Shabbat Shabbaton," as is the Day of Atonement (Lev. xvi. 31), often with the added qualification of "holy unto Yhwh" (Ex. xvi. 23, xxxi. 1, xxxv. 2); and it is set apart for a holy convocation (Lev. xxiii. 3).

From II Kings xi. 5 it appears that the royal body-guard was changed every Sabbath. The Sabbath and the day of the New Moon were the favorite occasions for consulting the Prophets (II Kings iv. 23).

Read more: http://www.jewishencyclopedia.com/vi...#ixzz0Voq59kKS

Citat:
N-au intrat în nici o odihnă duminică. Dimpotrivă, erau extrem de agitați, speriați din pricina iudeilor și dezamăgiți. Unul Îl vânduse pe Iisus, unul Îl trădase, ceilalți fugiseră care-ncotro. Asta era odihna lor?
1Corinteni 15:14Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră.

Last edited by Danut7; 03.11.2009 at 19:50:18.
Vechi 03.11.2009, 20:15:08
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Implicit

Citat:
Transmite respectele mele părintelui tău și roagă-l să-ți explice cum e cu termenul presbyteros. Dar nu care e înțelesul în neogreacă, sau cum s-a petrecut mutația semantică prezbiter-preot, ci ce însemna pe vremea apostolilor. O să-ți înțeleg jena, așa că nu e nevoie să-mi faci cunoscut rezultatul cercetărilor tale.
Trebuie sa te dezamagesc si sa te anunt ca tata mi-a dat dreptate. Draga, intelesul era in greaca veche si nu in neogreaca, limba folosita acum 2000 de ani in arealul roman, un fel de limba engleza a vremurilor de atunci. In scrierea Bibliei, pentru preot al NT s-a folosit termenul ho presviierevs(presbyteros in neogreaca) prin care se intelege: randuit in preotie sau hirotonit in preotie, deci PREOT.

Citat:
Nu era un moft, ținea de organizarea Bisericii și era sub inspirația Duhului Sfânt. Mă bucur să constat corectitudinea termenilor de data aceasta (bine ai făcut că ai omis preoții). Felicitări.
Da prezbiterii ce sunt? Nu sunt preoti? Frate, da greu mai esti....

Citat:
Nu va fi nevoie să repeți, o să-ți răspund din prima. În organizarea Bisericii AZȘ se regăsesc toate aceste slujbe.
De cand? De astazi? la propunerea ta, ne mai avand pe unde sa-ti scoti camasa. Din cate observ va schimbati modul de organizare, asa de la o zi la alta. Cu ceva timp in urma sustineai pe un alt thread sus si tare ca voi adventistii nu aveti episcopi, nu aveti, presbiteri(preoti) si nici diaconi, si nici nu ati avea nevoie de asa ceva. Apropo care e denumirea pentru episcop in noua organizare, dar pentru presbiter si diacon? Cine este episcop pentru zona Banatului? La ce schimbari de dogma/organizare sa ne mai asteptam in urmatoarele zile, saptamani? Te rog sa ma tii la curent. Astept cu sufletul la gura orice informatie "calda".

Citat:
Mda. Vorba lui nenea Iancu, argumentele din F.A. sunt extraordinare, însă... lipsesc cu desăvârșire.
Ce sa facem, fiecare cu cat poate sa inteleaga si sa patrunda.... Pana la urma sunt si oameni care confunda rosul cu albastru. Nu ar trebui sa fie nici o mirare daca voi adventistii vazand scris negru pe alb DUMINICA percepeti SAMBATA.

Citat:
Cu Apocalipsa e o treabă mai serioasă... Încă nu s-a găsit cineva să-l tragă de mânecă pe traducătorul ortodox al Apocalipsei. Și ar trebui s-o facă repede, că miroase deja a fum de Iad...
Draga te rog sa consultati originalul in greaca(veche) si sa va convingeti de corectitudinea traducerii versiunii Bibliei editate de BOR si de faptul ca in cartea Apocalipsei este specificata duminica ca zi de odihna. Asa ca: nu ma vorbi in necunostinta si spor la invatat greaca veche!

Citat:
Legea aceea a iubirii este chiar Decalogul, despre el spunea Mântuitorul că este expresia iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele.
Iar iti dai cu stangu in dreptu.... Ce spune legea veche: sa intorci obrazul cand cineva iti da o palma(legea noua a iubirii chiar si a dusmanului) sau sa te asiguri ca palma pe care o vei da la randul tau sa fie cat mai aproape de intensitatea celei primite?

Citat:
Observ că ți-am devenit extrem de drag în ultimele postări, facăți-se după simțămintele tale :)
Din păcate istoria se mai și interpretează de către cei interesați. Dar să-i lăsăm pe istoriografi să se ocupe de meseria lor...
Mai sa stii ca imi esti drag. Si aceasta deoarece esti om, deci purtator al Chipului lui Dumnezeu. Ce ma intristeaza este ca ratacesti si incerci sa-i ratacesti si pe altii. Dumnezeu sa te lumineze!

Citat:
Nu ai de ce să te scuzi, sunt înțelegător față de competențele tale. Dacă fițuicile de propagandă antiazs le numești "istorie", nu mă miră și celelalte competențe. Să auzim numai de bine
Spre deoasebire de adventisti, iehovisti, mormoni, noi ortodocsii nu apelam la fituici, pliante nici macar pentru a rapsandii credinta ortodoxa, cu atat mai putin pentru a combate alte culte. Noi nu agasam oamenii pe strada cu mesajele noastre, nu le umplem casuta postala cu pliante, nu le batem pe la usi cu geamantanu de carti/pliante.
Draga pentru mine istorie inseamna ceva scris intr-un tratat de istorie adevarat(sa zicem o carte spre 1000 de pagini) si cu un autor pe masura, de preferat cat mai antic, cat ma apropiat de evenimentul respectiv. N-ar fi rau sa puneti si voi mana pe astfel de lucrari, sa va luminati in anumite privinte.
Vechi 03.11.2009, 20:18:31
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
În prealabil postat de tricesimusseptimus :

Îți recomand Luca 23,56-24,1. Aceste două versete îți demonstrează concludent care e ziua desemnată de Poruncă: sâmbăta. E literă de Evanghelie, nu încerca s-o răstălmăcești!

------------
Iti mai explic o data ceva mai rar ca sa pricepi. In Evanghelia
lui Luca se vorbeste de Sabat pentru ca pana atunci se tinea
sambata si e corect. Dar ti-am explicat ca porunca iV nu
interzice alta zi de odihna. Aceasta zi, sambata, a fost aleasa
pana dupa Invierea Domnului, dupa care s-a schimbat tocmai
pentru ca PORUNCA iV PERMITE si NU INTERZICE o alta zi. E
clar sau trebuie sa mai repet.
Poți să iei o pauză :)
Vechi 03.11.2009, 20:24:05
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Versetele alea nu au nici o legatura cu ziua a saptea din Geneza.In intreaga Evanghelie nu apare scris nicaieri ca ziua a saptea din Geneza a fost sambata.
Adică scrie clar că s-au odihnit sâmbăta după Poruncă. Porunca spune clar că ziua a șaptea e aceeași cu ziua a șaptea de la Creație... și tu spui că nu are nici o legătură. Mulțumesc, m-am lămurit.
Vechi 03.11.2009, 20:27:37
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Adică scrie clar că s-au odihnit sâmbăta după Poruncă. Porunca spune clar că ziua a șaptea e aceeași cu ziua a șaptea de la Creație... și tu spui că nu are nici o legătură. Mulțumesc, m-am lămurit.
daca e asa de clar de ce nu poti sa arati?
Vechi 03.11.2009, 20:32:33
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Tocmai ca porunca IV n-are legatura cu ceea ce sustineti.
Porunca vorbeste de o zi pe langa cele 6 lucratoare, dar
voi adaugati cu subinteles dat tot de voi, ca aceea zi e
sambata. Voi transformati o porunca generala in una
particulara, numai pentru ca va convine sa ne combateti.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Vechi 03.11.2009, 21:30:53
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Implicit

Citat:
Nu trebuie să înțelegi asta. Însă tot n-ai răspuns la întrebare...
Care intrebare?

Citat:
Mă bucur că măcar de data aceasta ai înțeles Adam, Abel, Noe și Avraam n-au trăit cu o zi înainte de evenimentul Exodului, de fapt, nici nu știu de unde i-ai scos... Ziua sâmbetei o serbau după Sfânta Tradiție, aia adevărată (în paranteza aceasta am scris ceva, însă am șters, poți s-o numești auto-cenzură). De la Adam la Moise s-a trasmis pe cale orală toată istoria de la Creație până la ei.
Nici nu am sustinut ca respectivele persoane ar fi tarit in preajma Exodului. E doar interpretarea ta. Doar ca nu sunt de acord cu tine cand sustii ca inca de la inceput ziua de celebrarea pentru oameni a fost sambata. Si asta conform unei Stinte Traditii de care nu a auzit nimeni pana acum(cu exceptia adeventistilor). Daca ar fi existat asa ceva ar fi fost amintita in Biblie in Exod sau in cartile urmatoare. In plus Biblia, intre Adam si Moise nu se specifica nimic cu privire la modul de serbarea a zilei de odihna. Nu se spune nicaieri ca si anterior Exodului ziua de odihna era sambata. Se spune in schimba ca ziua de odihna e una dintre cele 7 zile. Putea fi foarte fain lunea, martea.... Asta reiese foarte clar si din spusele Manatuitorului(pentru cine vrea si poate sa inteleaga): sabatul este pentru om si nu omul pentru sabbat. Porunca de a tine o zi de odihna pe saptamana avea ca scop realizarea unui echilibru pentru om, ii dadea posibilitatea de a se odihnii dupa 6 zile de munca. Nu era nici de cum o corvoada. Ziua sambetei a devenit zi de celebrare pentru evrei abia dupa Exod. Aveau si un motiv pentru asta, nu? La fel, duminca a devenit zi de odihna pentru crestini odata cu invierea Mantuitorului. Si motivatia ti-a fost explicata atat de ceilalti frati crestini, dar se de mine, dupa puterile mele.

Citat:
Cât despre Înviere, câți din public au asistat la învierea Sa? Nici măcar soldați de strajă la mormânt... Așa că mai ușurel cu stângu-n dreptul
Sa intelegem ca ati ajuns sa negati chiar si Invierea. Nu sunt forte surprins. Trebuaia sa vina si asta dupa ce ati pus semnul egal intre Arhanghelul Mihail si Mantuitorul Iisus Hristos, ati negat existenta Sfintei Treimi, ati negat viata sufletului dupa moarte, desi chiar aceasta este scopul(mantuirea sufletului) venirii/Jertfei Mantuitorului si Biblia fiind plina de argumente in acest sens atat in NT cat si in VT(Peetor, foarte ravnitor chiar "ti-a turnat" cateva zeci de citate in acest sens). Sunt chiar curios ce o sa va mai debiteze gandirea total lipsita de ajutorul Harului Duhului Sfant in urmatorii ani.
Dumnezeu sa ne pazeasca pe noi, oile turmei Sale si sa va lumineze!

Citat:
Ai făcut o adevărată fixație cu duminica asta... Cum ar fi să-ți repet și eu de fiecare dată că sâmbăta S-a odihnit în mormânt?
Bun. De patimile și moartea Sa, ba chiar și revenirea Sa a lăsat să le serbăm întru pomenirea Lui cu ocazia Cinei Domnului. De serbarea Învierii n-a pomenit nimic s-o ținem. Cum a omis-o pe cea mai importantă (în concepția voastră)?

Draga, noi nu serbam Patimile Mantuitorului. A serba inseamna a celebra, a te bucura. Intre a serba si a comemora este mare diferenta. Pe mine Patimile Mantuitorului ma intristeaza la fel cu s-a' "intristat"(vezi evenimentele minunate petrecute atunci) intreaga natura la moartea Sa pe Sf. Cruce. Ma intristeaza sincer faptul ca suferintele Mantuitorului inainte de crucificare si de pe Sf.Cruce reprezinta pentru voi adventistii un prilej de bucurie, de celebrare. Doar dracul se bucura in acele momente avand-ul in mainile sale prin oamenii stapaniti de el pe insusi Fiul lui Dumnezeu. Il chinuia cu placere si satisfactie dar nu stia saracu' ce urma, faptul ca Mantuitorul va cobora la iad, scotand neamul omenesc din robia diavoleasca. Spre deosebire ma bucura Invierea, pe care o celebrez in fiecare duminica si in mod special cu ocazia Sf. Pasti.

Draga, pentru noi crestini, cinstirea duminicii si nu a sambetei este ceva de "bun simt".... Am incercat sa-ti explic asta atat eu dar si ceilalti frati crestini. Iar faptul ca argumnetele aduse, nu te satisfac, este problema matale, reprezinta modul tau de a te raporta la adevar. Pentru noi, "astia" care tinem duminica ca zi de odihna, argumentele sunt mai mult decat suficiente si dupa cum spunem mai sus sunt "de bun simt".

Last edited by ciprian85; 03.11.2009 at 21:39:22.
Vechi 04.11.2009, 06:45:06
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
daca e asa de clar de ce nu poti sa arati?
Frate, dacă tu crezi cu toată convingerea că 6+1=8, decepționat îmi exprim totala neputință în a te convinge. Asta este... sunt doar un biet om...
Vechi 04.11.2009, 06:49:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Tocmai ca porunca IV n-are legatura cu ceea ce sustineti.
Porunca vorbeste de o zi pe langa cele 6 lucratoare, dar
voi adaugati cu subinteles dat tot de voi, ca aceea zi e
sambata. Voi transformati o porunca generala in una
particulara, numai pentru ca va convine sa ne combateti.
De ți-ai propus să contrazici milioane de evrei pe parcursul a 4.000 de ani, eu îți doresc succes în demersul tău. După ce ai finalizat munca asta de Sisif, comunică rezultatul lui Dumnezeu și vezi ce va zice.
Vechi 04.11.2009, 07:23:00
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Care intrebare?
Vezi, ai uitat până și întrebarea...

Citat:
Nici nu am sustinut ca respectivele persoane ar fi tarit in preajma Exodului. E doar interpretarea ta. Doar ca nu sunt de acord cu tine cand sustii ca inca de la inceput ziua de celebrarea pentru oameni a fost sambata. Si asta conform unei Stinte Traditii de care nu a auzit nimeni pana acum(cu exceptia adeventistilor). Daca ar fi existat asa ceva ar fi fost amintita in Biblie in Exod sau in cartile urmatoare. In plus Biblia, intre Adam si Moise nu se specifica nimic cu privire la modul de serbarea a zilei de odihna. Nu se spune nicaieri ca si anterior Exodului ziua de odihna era sambata. Se spune in schimba ca ziua de odihna e una dintre cele 7 zile. Putea fi foarte fain lunea, martea.... Asta reiese foarte clar si din spusele Manatuitorului(pentru cine vrea si poate sa inteleaga): sabatul este pentru om si nu omul pentru sabbat. Porunca de a tine o zi de odihna pe saptamana avea ca scop realizarea unui echilibru pentru om, ii dadea posibilitatea de a se odihnii dupa 6 zile de munca. Nu era nici de cum o corvoada. Ziua sambetei a devenit zi de celebrare pentru evrei abia dupa Exod. Aveau si un motiv pentru asta, nu? La fel, duminca a devenit zi de odihna pentru crestini odata cu invierea Mantuitorului. Si motivatia ti-a fost explicata atat de ceilalti frati crestini, dar se de mine, dupa puterile mele.
Știi ce mă intrigă pe mine? Faptul că nimeni până acum n-a observat marea eroare: Dumnezeu Se odihnește la Creație sâmbăta, iar între Creație și Exod toți se odihnesc fain lunea, marțea (doar sâmbăta exclus, bineînțeles) și nimeni nu se sesizează domnule! Nici măcar Dumnezeu.

Citat:
Sa intelegem ca ati ajuns sa negati chiar si Invierea. Nu sunt forte surprins. Trebuaia sa vina si asta dupa ce ati pus semnul egal intre Arhanghelul Mihail si Mantuitorul Iisus Hristos, ati negat existenta Sfintei Treimi, ati negat viata sufletului dupa moarte, desi chiar aceasta este scopul(mantuirea sufletului) venirii/Jertfei Mantuitorului si Biblia fiind plina de argumente in acest sens atat in NT cat si in VT(Peetor, foarte ravnitor chiar "ti-a turnat" cateva zeci de citate in acest sens). Sunt chiar curios ce o sa va mai debiteze gandirea total lipsita de ajutorul Harului Duhului Sfant in urmatorii ani.
Dumnezeu sa ne pazeasca pe noi, oile turmei Sale si sa va lumineze!
Reia toate postările mele și când vei găsi una singură în care am negat Învierea sau existența Sfintei Treimi să mă anunți. Până atunci urmărește cu atenție dacă afirmațiile respective sunt făcute de mine sau de cei care mă interpretează.
Revenind la subiectul aliniatului, Învierea Domnului a avut loc în public, sau nu (tu ai afirmat că face parte din activitatea Sa publică)?

Citat:
Draga, noi nu serbam Patimile Mantuitorului. A serba inseamna a celebra, a te bucura. Intre a serba si a comemora este mare diferenta. Pe mine Patimile Mantuitorului ma intristeaza la fel cu s-a' "intristat"(vezi evenimentele minunate petrecute atunci) intreaga natura la moartea Sa pe Sf. Cruce. Ma intristeaza sincer faptul ca suferintele Mantuitorului inainte de crucificare si de pe Sf.Cruce reprezinta pentru voi adventistii un prilej de bucurie, de celebrare. Doar dracul se bucura in acele momente avand-ul in mainile sale prin oamenii stapaniti de el pe insusi Fiul lui Dumnezeu. Il chinuia cu placere si satisfactie dar nu stia saracu' ce urma, faptul ca Mantuitorul va cobora la iad, scotand neamul omenesc din robia diavoleasca. Spre deosebire ma bucura Invierea, pe care o celebrez in fiecare duminica si in mod special cu ocazia Sf. Pasti.

Draga, pentru noi crestini, cinstirea duminicii si nu a sambetei este ceva de "bun simt".... Am incercat sa-ti explic asta atat eu dar si ceilalti frati crestini. Iar faptul ca argumnetele aduse, nu te satisfac, este problema matale, reprezinta modul tau de a te raporta la adevar. Pentru noi, "astia" care tinem duminica ca zi de odihna, argumentele sunt mai mult decat suficiente si dupa cum spunem mai sus sunt "de bun simt".
Recunosc, am folosit o terminologie inadecvată și-mi cer iertare. Reiau ideea (poate de data asta nu o să mai eviți răspunsul):

Patimile și moartea Sa, a lăsat să le comemorăm (ba chiar și revenirea Sa) cu ocazia Cinei Domnului. De serbarea Învierii n-a pomenit nimic s-o ținem. Cum a omis-o pe cea mai importantă (în concepția voastră)?
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12