Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.06.2010, 18:56:32
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Eduardd
Nu te inteleg, sau vorbim de lucruri diferite.
Nu stiu ce importanta are persoana mea sau X, Y in discutie.
Pentru mine totul arata ca telefonul fara fir.
Dumnezeu a spus ceva si la fiecare persoana ajunge altceva.
Fiindca pe parcurs mesajul se modifica de alte persoane.
Voi spuneti sa faca fiecare dupa ce ii spune duhovnicul. Asta este clar.
Dar atunci inseamna ca facem fiecare in alt fel, dupa cum spune duhovnicul fiecaruia.
Si nu se stie pana la urma care face bine, adica ceea ce a vrut Dumnezeu.
Intelegi problema?
Eu ii raspundeam mai sus Ancai. Ea imi spunea ca parerea monahilor, a preotilor, a duhovnicilor, este cea a Sf.Parinti sau a lui Dumnezeu. Pai cum sa fie asa?
In primul rand, dupa cum vad din citatele voastre, fiecare sfant (Sf. Parinte) are parerea lui, nu sunt la unison. Pe urma vin monahii si preotii si etc, si mai schimba si ei, avand parerile lor.
Si la noi nu mai ajunge ceea a lasat Dumnezeu. Eu asa pricep si simt. Si imi da o nesiguranta mare.
Concluzie: ori este o singura lege (de la Dumnezeu, sau din Scripturi, dar una singura) si o urmam toti si pe aia o numim legea unica a lui Dumnezeu, ori exista legea fiecarui sfant, monah, duhovnic, preot etc. si aia este a lui si nu a lui Dumnezeu.

Oriunde te duci sunt niste legi care le aplica toata lumea, nu se fac pentru fiecare om, pentru ca este el unic. Ar fi ideal asa, minunat.
Eu asta spun. Si tu spui nu stiu ce, altceva.

Concret: daca mie imi spune duhovnicul sa vin la biserica si sa fac si aia si aia, chiar si la ciclul, iar tie spune sa nu vii deloc, iar alteia sa vina, dar sa stea numai la usa, fiecare face asa cum i s-a spus. Dar care este adevarul, care este dupa Voia lui Dumnezeu? Nu stim si atunci sa nu mai spuna Anca: facem cum au spus Sf. parinti. Ca nici aceia nu au avut aceeasi parere, dupa ceea ce citati voi aici.

Last edited by sophia; 10.06.2010 at 19:00:45.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 20:20:22
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Fac o completare la postarea mea de mai sus. Este multa pasiune si indignare asisderea privind femeia si obligatiile sale . Dar sa stiti ca si barbatii sunt in aceiasi situatie numai ca necunostinta si mai ales ignoranta rafinata, semidocta face ca cei mai multi dintre acestia sa zaca intro dulce indiferenta . Si nu ma refer la interdictiile si rigorile legate de intinanarea de noapte [atentie la limbajul duhovnicesc de care vorbeam mai sus ; biserica nu foloseste nici macar termenul stintific de ,,polutii nocturne" din atentie si mai ales din multa prudenta pt. cuvintul rostit specificat clar de Hristos in evanghelia lui Matei acolo unde arata sa nu ne juram nici pe cer nici pe pamint, etc si ajungind la ,,...cuvintul vostru sa fie da pt. ce este da si nu pt. ce este nu " adica grija mare la ceea ce vorbim ! chiar este si aici pe forum o sora sau un frate care are ca motou cuvintele parintelui Serafim Rose exact referitor la avea grija ce si cum vorbim !] Faptul ca barbatul este cap femeii si ca deci are cea mai mare responsabilitate in toata vietuirea de cuplu, cel putin,este una din cea mai semnificativa situatie. Rspunderea priveste sotia si copii cit si asistenta parintilor batrini . Dar moda emanciparii feminine , interventia ocultei mondiale si vinzarea ierarhilor romani a dus pina acolo in care si cartile de slujba (liturghier si molitfelnic) bisericeasca au fost schimbate, textul lor,din nesimtitul si falsul motiv de a cinsti cum se cuvine femeia, asa in cit la taina cununiei nu se mai spune in mod traditional , conform editiilor mai vechi ,,,femeia sa fie supusa barbatului" ci cum ca ,,femeia sa cinsteasca pe barbatul sau" . Pai mai are acelasi sens ? Vai de cei care au facut asta si se cred nevinovati. Asta arata clar ca si in conducerea bisericii nationale se manifesta ,,operatorul" logic de gindire : ,,las-o ba ca merge asa, ne-am obisnuit cu ea !". Vai, vai ... ca sa nu mai zic nimc !

Iata ca si barbatul este la fel dator de ascultare si de supunere ca si femeia , dar asa cum am mai spus, f. rare sunt situatiile cind insasi ei doresc sa vorbeasca , desi se cred duhovnicesti . De aceea am spus de mai multe ori ca subiectul pe care il tot disputam este deja mult prea discutat, depasit ca importanta si ca rezolutie , clar canonic si ca peste toate aceste omul este chemat de Dumnezeu sa asculte , sa se smereasca , sa fie supus , sa iubeasca pe ziditorul sau din toata inima , cu toata puterea , cu tot cugetul sau , cu toata taria sa .........si nici de cum el sa se indeletniceasca cu rasvratirea , cu emanciparea doarece D.zeu insusi nu l-a emancipat destul, cu lejeritatea si modernismul, cu viata usurica si fara rigori sau jetfa , cu schibarea limbajului pt. a-si ascunde pacatele si cite si mai cite ii vin in minte si actiune , toate , toate aceste nefiind de la Ziditor, el asa cum am mai spus a invatat cu totul altfel . Pt. dumirirea celor nedumeriti inca respun iarasi si iarasi ca dupa ce facem absolut orice ne spune duhovnicul , desi vedem mai multa rivna , corectitudine , zel si buna rinduiala la altii, sa facem si ce spune gheronul Cleopa : ,, cine vrea sa se mintuiasca cu intrebarea sa calatoreasca. Mintuirea sta intru mult sfat" , care la rindul sau preluase aceasta de la sfintii parinti. Chiar daca nu am citit cu ochii nostrii nimic legat de obligatiile femeii si ale barbatului inaintea lui D.zeu atunci multe din postarile de pe forum , in diverse fire dar cam cu acelasi subiect, poate determina si fixa comportamentul corect al oricarui doritor real . Altminteri tot vorbim si vorbim precum babele de la puscarie ... pina se scirbeste si administratorul si decide sa inchida threadul !

Orticum, tuturor indoitilor le doresc indreptare grabnica . Nu de alta ci pt. a iesi din inselare cit mai repede si a slavi dupa dreapta credinta si buna cuviinta pe D.zeu , pe imparatul cerurilor si al pamintului !

Last edited by zaharia_2009; 10.06.2010 at 20:29:03.
Reply With Quote
Vechi 11.06.2010, 01:30:45
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Spus asa este corect: tine de inmultirea speciei, adica de paftul ca specia umana este un tot, deci este solidara; ce il atinge pe unul ii atinge pe toti urmasii indiferent de cum sunt conceputi.
Dar cum spuneai tu mai sus si alte dati se intelegea ca tine de relatia sexuala in sine care ar fi oricum pacatoasa intr-un fel sau altul, chiar individual vorbind. Or nu asta a spus sf. Maxim.
Nu am afirmat niciodata asa ceva, ci doar ceea ce a spus Sf. Maxim Marturisitorul, pe care il citeaza Pr. Staniloae; si amandoi vorbesc despre nasterea prin initiativa omeneasca si prin pofta, de unde si pacatul stramosesc.
Reply With Quote
Vechi 12.06.2010, 07:56:20
mirelat
Guest

Lightbulb memo ptr admin

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Nu m-am suparat in sensul de ,,botit" sau de ,,sarit nervii de numa-numa" dar m-am simtit violentat de un limbaj si un subiect dus in penibil . Se putea evita sau discuta cu multa eleganta .
Zaharia, ai mare dreptate. Propun sa fii numit moderator pe acest topic (ajuns la 40+ de pagini!?) si pentru inceput sa faci un pic de curatenie stergand toate penibilitatile si repetitiile.

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 16.06.2010, 22:59:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Eduardd
Dar atunci inseamna ca facem fiecare in alt fel, dupa cum spune duhovnicul fiecaruia.
Intelegi problema?
Eu ii raspundeam mai sus Ancai. Ea imi spunea ca parerea monahilor, a preotilor, a duhovnicilor, este cea a Sf.Parinti sau a lui Dumnezeu. Pai cum sa fie asa?
In primul rand, dupa cum vad din citatele voastre, fiecare sfant (Sf. Parinte) are parerea lui, nu sunt la unison. Pe urma vin monahii si preotii si etc, si mai schimba si ei, avand parerile lor.
Si la noi nu mai ajunge ceea a lasat Dumnezeu. Eu asa pricep si simt. Si imi da o nesiguranta mare.
Concluzie: ori este o singura lege (de la Dumnezeu, sau din Scripturi, dar una singura) si o urmam toti si pe aia o numim legea unica a lui Dumnezeu, ori exista legea fiecarui sfant, monah, duhovnic, preot etc. si aia este a lui si nu a lui Dumnezeu.

Oriunde te duci sunt niste legi care le aplica toata lumea, nu se fac pentru fiecare om, pentru ca este el unic. Ar fi ideal asa, minunat.

Concret: daca mie imi spune duhovnicul sa vin la biserica si sa fac si aia si aia, chiar si la ciclul, iar tie spune sa nu vii deloc, iar alteia sa vina, dar sa stea numai la usa, fiecare face asa cum i s-a spus. Dar care este adevarul, care este dupa Voia lui Dumnezeu? Nu stim si atunci sa nu mai spuna Anca: facem cum au spus Sf. parinti. Ca nici aceia nu au avut aceeasi parere, dupa ceea ce citati voi aici.
S-au dat nenumarate raspunsuri, dar toate nemultumitoare, ridicand noi si noi probleme, ca doar oameni suntem...
Am cautat si am gasit: Evrika! ...sper raspunsul cel mai bun de pana acum, care sa multumeasca pe cei, care sunt in cautare de altceva decat Sfintii Parinti. Acestora le dau urmatorul link, pe care doar ce l-am gasit, si care mi s-a parut raspunsul cautat:
http://www.scribd.com/doc/16524568/S...r-din-viata-ta
Reply With Quote
Vechi 17.06.2010, 01:09:46
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Ba tocmai asta este problema. Daca ar fi fost asa cum spui tu, n-ar mai fi fost preotul/monahul si parerea, ci ar fi fost o singura regula/parere, aceea a lui Dumnezeu, a Sfintilor si a cui mai vrei tu de acum 2000 ani.
Ca tot voi spuneti mereu: "sa-ti spuna duhovnicul" si pe urma fiecare vine aici si aflam ca i-a spus duhovnicul altceva, chiar opusul.
De asta spun: fiecare monah si preot isi spune parerea lui. De asta este atata deruta.
Daca era o singura regula, o stiam toti si gata, era clar.
sa mai incerc si eu o data (ca datori suntem sa incercam pana murim)...

Sophia.... fiecaruia Hristos ii spune altceva prin gura parintilor duhovnici pentru ca fiecare suntem unici in felul nostru. Insa asta nu inseamna ca Dumnezeu-Hristos nu a lasat pentru toti aceleasi reguli. Ca altfel nu le-ar mai fi lasat. Insa ele se aplica diferit, tocmai pentru a sublinia caracterul unic al fiecarui individ luat in parte.

Eu pana la urma nu inteleg de ce te superi tu pe diverse "reguli" expuse aici pe forum de unii si altii? Daca tie duhovnicul tau (a se citi Hristos prin gura duhovnicului tau) iti spune sa faci intr-un fel, inseamna ca asa trebuie sa faci si n-ai nici o treaba cu ce le spune altora.

Daca insa contesti faptul ca insusi Domnul Hristos vorbeste cu tine prin gura parintelui duhovnic (pentru ca nu esti de acord cu ce iti spune duhovnicul tie personal, nu ce spune altora caci nu ai treaba cu asta) atunci ai o problema.. grava! si nu ne ramane decat sa ne rugam noi pentru tine ca Bunul Dumnezeu sa te lumineze caci in cazul asta orice explicatie oricat de amanuntita din partea noastra, ar fi de prisos.

Tu cauti insa (am impresia, poate gresesc) reguli clare, standard, ca in tabla inmultirii, ceea ce nu exista pentru ca nu e normal si bine sa existe caci nici noi nu suntem sabloane.

Cat despre "intruziunea" cum o numesti tu a Bisericii in viata intima a credinciosilor, iarasi e aceeasi problema. Nu Biserica se amesteca ci Domnul Hristos ne calauzeste. Am senzatia ca tu alegi sa ignori in mod voit ceea ce iti repeta la nesfarsit fratii binevoitori de pe forum, si anume faptul ca NU AI VOIE SA DESPARTI BISERICA DE DOMNUL HRISTOS. Tie ti se pare ca Biserica e ceva lumesc facut de oameni, si nu este asa!

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.06.2010, 01:24:37
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Sophia,
omul nu e tras la Indigo...este UNIC. De aceea si raspunsurile sunt date in functie de situatia din acel moment.
De ce spui ca te derutezi?? Nu inteleg de ce e atat de important ce imi spune mie duhovnicul iar ceea ce iti spune tie este nerelevant...

La urma urmei ce conteaza ca eu ( sau altul) intru (sau nu) in perioada ciclului in Biserica? Doamne iarta-ma!!
Ce conteaza ca eu ( sau altul) ma culc (sau nu) cu sotul inainte de Sfanta Liturghie? Doamne iarta-ma!!

Pacatul este al meu nu al tau! EU voi da seama pentru asta, nu tu!

De aceea cauta si fa ceea ce iti este tie de folos, nu altuia. Vrei raspunsuri BUNE? Fa ascultare de duhovnic indiferent de ceea ce fac eu sau altul...si te vei mantui!

In rest, Bucurie!
am postat inainte sa citesc tot topicul.
Iertare ca am repetat

Reply With Quote
Vechi 17.06.2010, 01:29:43
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
@Eduardd
Intelegi problema?

nici nu vei afla raspunsurile judecand asa cum judeci.
Incerc inca un raspuns la nedumeririle tale. Dupa capul meu si nu citat din Sf Parinti.

Ne nastem singuri si singuri murim si avem o relatie unica cu Dumnezeu. Nu mai judeca dupa mintea ta cea omeneasca nu este corect.
Vorbesti de legi care sunt peste tot la fel. LEGILE OMENESTI CREATE DE OAMENI sunt peste tot la fel, nu Legea Lui Dumnezeu. Aceea ti se descopera doar daca ajungi sa ai o relatie unica si personala TU cu Dumnezeu.

Tu incerci sa intelegi "logica" Lui Dumnezeu cu mintea ta omeneasca? Pai cum sa faci asa ceva? niciodata nu vei putea pentru ca nu este dat noua sa intelegem

Reply With Quote
Vechi 17.06.2010, 12:58:44
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Anca-Miha - ai grija ca-ti bati joc de oameni pe un forum ortodox.
Dar si linkul tau este bun pentru multa lume. Sunt multe fete care au nevoie de asemenea sfaturi.

@Maria 32 - uite care este problema, pe care tu si altii nu reusiti s-o intelegeti:
1. Tot timpul si aici si la biserica si in carti se spune ca un crestin trebuie sa respecte anumite reguli. Da?
Unele din ele sunt date de Iisus sub forma de cele 10 porunci, sau de lista cu pacate de diferite feluri (nu alea pe care le inventeaza fiecare).
Exista si canoanele (o gramada), date de Sf. Parinti, facute pentru toata omenirea din cate inteleg. Nicaieri in ele nu scrie : pentru X se face asa, sau pentru Y nu este valabil. Mai rau, nici nu se dau moduri de a le aplica si folosi.
Tu singura spui ca Dumnnezeu a lasat pentru toti acele reguli. Ei alea sunt importante pentru mine, si exact alea nu sunt scrise clar nicaieri.

2. Exista o gramada de oameni care nu au duhovnici, Maria, Anca, Anna si restul. Nu au de unde afla reguli, sfaturi. Sunt diferite situatii: unul nu are duhovnic pentru ca nu a gasit omul potrivit, sau preotul la care merge nu are timp de fiecare om in parte sa-l sfatuiasca, altul nu are nici macar biserica romaneasca acolo unde este, etc.
Oamenii aceia de unde sa stie ce trebuie sa faca?

Nu este firesc sa existe mai intai niste reguli generale, pentru toata lumea, si in rest fiecare duhovnic, daca voi asa vreti, sa hotarasca pe contul lui?
Eu contest nimic legat de Dumnezeu si cei ai Lui din cer.
Nu e vorba ca nu sunt de acord cu ce-mi spune duhovnicul, ci ca nu-mi spune nimic. Eu nu am un duhovnic asa cum spuneti voi ca aveti, sau ca ar trebui sa fie.
Chiar asa, nu puteti pricepe lucrul asta?
Si ca mine or mai fi milioane, ca duhovnici sunt f.putini si depinde si cat de stiutori.
Si eu ma stradui singura sa aflu niste lucruri si vin pe un forum ortodox si nu gasesc decat un haos de pareri.
Uite nu mai departe dea cest fir de discutie, nu reuseste nimeni sa afle adevarul (acela a lui Iisus).
Nici macar sfintii (Sf. Parinti) de-a lungul timpului, nu au pareri unitare. Unul zice pro, altul contra femeii. Iar preotii, duhovnicii si monahii, am impresia ca se iau dupa acela care se potriveste cu parerea lui personala.

3. Dar culmea ciudateniei si a absurdului, cerintele sunt aceleasi pentru toata lumea. Altfel esti numit caldicel in credinta (si vai, este f.rau), sau ne-crestin.
La fel, daca spui ca tie ti-a spus duhovnicul altceva.
Daca tie ti-a spus preotul (care poate sa nu fie duhovnic in adevaratul sens) unde mergi sa te duci la biserica in acele zile, iar altuia i-a interzis, tu esti ala pacatos.
Voi asta faceti aici. Judecati dupa ce va spune voua duhovnicul si ii faceti pacatosi pe cei care sunt invatati altfel.
Uite-te putin la mesaje: sunt cam doua tabere. Nu mai numesc oamenii din ele, ca se stiu.
Unii vin si tipa aici: "nu e voie, femeia este ne-curata!" si mai aduc si ceva citate pe placul lor, altii dimpotriva.
Ce sa intelegem de aici? Cine are dreptate si cine este pacatosul?
Si asa este pe toate firele de discutie.

4. Cum poti sa spui ca legea lui Dumnezeu nu este aceeasi pentru toti? iti dai seama ce prostie ai spus? Dumnezeu a adus o lege mare si unica: Noul Testament si o biserica unica.
Oamenii fac sapte mii de legi si de biserici din ea.
Asta este problema.
Eu despart pe Dumnezeu de biserica omeneasca, din respect pentru El.
Biserica institutie este facuta de om, cu cladiri, ierarhii, legi proprii de functionare, preoti oameni.
Uite-te si tu ce a facut omul: cate biserici (ca dogma) si cate secte au ajuns sa fie, dintr-o singura biserica lasata de om. Si fiecare cu legea ei.
De aceea este atat deruta si haos si in mintea si sufletul nostru si numai stim pe cine sa credem si sa ne bazam.

5. Da, incerc sa inteleg pe Dumnezeu direct, credinta Lui, ca de la oameni nu prea pricep.
Si da, fiecare are o relatie directa si personala cu Dumnezeu. Asa trebuie sa fie. Dar asta este altceva. O poti avea acasa la tine, sau in fata icoanei la biserica, dar in rest nu poti s-o ai, pentru ca intervine comunitatea, apar oamenii si trebuie sa faci ca ei.

Maria si voi ceilalti - credeti-ma ca nu este chiar asa usor cum spuneti si credeti voi.
Ce se intampla acum, cel putin pe acest forum, este pacat cumplit: vin oameni orbocaind si sunt rupti in doua sau mai multe si nu afla incotro s-o apuce, dar sunt judecati si etichetati ca : ne-crestini, caldicei, atei, etc.
Sunt o mana de duhovnici la milioane de oameni si acesti duhovnici mai au si alte sarcini, in afara de duhovnicie.
De aia spun: ori se scriu undeva niste reguli clare pentru toata lumea, macar sa le aibe ca orientare, ori sa nu se ceara nimic de la nimeni si fiecare dupa cum poate si stie. Si sa nu mai fie nimeni judecat in credinta sa.

Si mai este ceva cu problema asta cu duhovnicul si parerea: azi te duci la unul, la o biserica. Maine poate te muti cu casa in alta parte si dai de alt preot care cere altceva, poate exact opusul. Si ce faci? Dupa care te iei?
Vechi 17.06.2010, 13:19:21
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

@Sophia

Si cine ar trebui sa scrie regulile? Ai avea incredere in ele,sau le-ai intoarce pe toate fetele ,asa cum faci acum?
Eu personal nu sunt dezorientat in Biserica ortodoxa.Stiu regulile,canoanele,citesc carti ortodoxe,nu vad contradictii intre ele,ci o superba unitate.Nu am ceva nelamurit.
Singura problema sunt eu de fapt,eu nu-mi asum o viata total daruita lui Hristos.Deci cum sa-ti spun? Stiu ce trebuie sa fac,dar nu fac!
Ai si tu dreptate...In primii ani am fost si eu nedumerit de unele aspecte si vroiam sa schimb multe in Biserica,credeam ca am ceva de spus...Cu timpul m-am lamurit ca tot ceea ce este in Biserica este perfect,nu pot adauga sau imbunatati nimic,eu fiind acela care trebuie imbunatatit.
Cu rabdare,cu multe carti citite,toti cei care au dileme le vor rezolva,incetul cu incetul,pentru ca sunt multe de priceput si invatat si trebuie rabdare.
Nu poti,daca esti in clasa I sa vrei sa cunosti materia din clasele de liceu!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
femeia si cariera romandragut Generalitati 65 25.11.2013 08:03:15
Femeia PetruD Morala Crestina 72 19.11.2013 13:22:16
Femeia Cananeanca CristianVladut Generalitati 1 12.03.2011 23:01:39
Preotul și femeia dorinastoica14 Preotia (Hirotonia) 64 13.02.2010 17:22:39
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului 11111111 Generalitati 98 10.01.2010 08:41:15