![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si sa nu-mi spui ca predarea orei de religie este tot o forma de pastoratie ca nu tine... Nu stiu despre ce emisiune vorbesti. Nu prea am timp sa ma uit la TV, cu atat mai putin la emisiuni cu Banica. Cat despre "duel", eu nu vad lucrurile asa. Am postat o idee, ai atacat-o, o sustin cu argumente... |
|
|||
|
|||
![]()
si totusi de ce este nevoie pt.o buna ed.religioasa ce ingredient va lipseste voua in rel cu proprii copii???Mie imi lipseste rugaciunea nu am program nu au nici ei tot timpul sunt ocupata cu altele celui rau ii place sa ma distraga de la lucruri importante.copiii mei spun mecanic rugaciuni eu spun mecanic de cele mai multe ori(desi as putea sa-mi infrang oboseala)rugaciunea da aripi.Ma rog fireste pt.copiii mei dar nu cu ei alaturi asa cum trebuie(sa creem atmosfera de rugaciune).apoi fiecare mananca cand apuca nu ne strangem niciodata la pranz decat duminica.copilul trebuie sa aiba traire,sa i se "inmoaie"sufletul care desi curat cum zici tu Jenica poate fi usor pervertit de rautatile acestei lumi..va rog nu va departati de la subiect vreau sa aflu parerile voastre.
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru a intlege religia si credinta Ortodoxa:( cite ceva din ce am inteles eu)
-Informativ este bine sa se ocupe SI scoala( cum spunea si Mirean) -Sa petreaca verile la tara. Este foarte important sa auda Toaca fiind inca adormit si clopotele batind. -Sa nu creasca smiorcait(tot de la tara) , sa nu faca figuri la mincare sa se invete sa manince mincare gatita, simpla, sa suporte diverse mirosuri fara sa se vaite( si mai ales vedeti ca ei stau cu ochii pe noi, daca facem greseala sa ne vaitam si sa ne dam aere nu va mirati ca ei vor face la fel in multe altele), hainele sa nu devina idol, sa-i tinem pe copii ignoranti( cu ciorapul pe cap cum se zice) cit mai mult in privinta infatisarii, a firmelor celebre de imbracaminte. Vreti sa creasca induhovnicit faceti asta desi tendinta este de a-l cocolosi si a-i cumpara totul la modul competitiv cu ceilalti, AICI aveti mare grija, ca asa ii pierdeti. -Sa oferim multe posibilitati de deschidere si mai ales CRESTERE a sufletului, nu numai prin Biserica. Sufletul trebuie antrenat prin Iubire si prin sentimente si emotii inalte pentru a avea MEMORIA ACESTUI SIMT, prin Arta, Cultura, sentimente patriotice, de APARTENENTA la o cultura si la o COMUNITATE,concerte simfonice, mai ales cei care au fost si foarte religiosi, Bach, explicati-le pe muzica ce inseamna fuga, scara, doborirea obstacolelor si dorinta de a ajunge la Dumnezeu prin muzica, prin cantate, etc - Aduceti copiii cu voi sa cunoasca vecinii din cartier, pe care sa nu-i ocoliti si pe care sa nu-i judecati , mai ales IN FATA LOR, ca e vai si amar...mai tirziu, cunoscind vecinii si faptul ca-i vorbiti numai de bine si le gasiti justificari daca este nevoie, ale "neajunsurilor" lor le va fi rusine sa faca prostii prin cartier, vor fi responsabili, nu vor arunca sticlele de cola de terenul verde, ACOLO E ORA DE RELIGIE, in acel moment, nu trebuie sa mergi mai departe ca sa o cauti... - Duceti-i la munte sus la cota si asteptati pina va intreaba EI de ce este asa de liniste aici, si ce mult le place acolo in linistea aia, lasati-i sa se rostogoleasca prin iarba, sa se imbibe ca un burete de acea liniste. Lasati-i sa-i prinda o ploaie torentiala, sa umble uzi, murdari, sa se joace cu animale, insecte... - Vrei sa inteleaga religia - Puneti-i la munca, nu-i cocolositi, nu le faceti treaba lor si asta de mici - Nu-i lasati sa doarma mult - Invatati-i sa dea milostenie si sa vorbeasca cu saracii, cu handicapatii cu batrinii, cu tiganii, cu musulmanii:D, dar nu fortindu-i sau dascalidu-i ci face-ti voi asa in fata lor de citeva ori. - De expunerea lor la Biserica nu mai vorbesc ca s-a scris muuult |
|
|||
|
|||
![]()
scuze, faceti
|
|
|||
|
|||
![]()
ai perfecta dreptate Cozia ,eu ma stradui sa fac toate acestea,nu-mi iese cu rugaciunea desi stiu ca modelul e de vina(eu).pentru a avea un copil sensibil,milos,echilibrat trebuie sa facem ce ai enumerat tu aici si multe altele,foarte important :facem toate acestea impreuna cu el sau lasam pe bunica (ca are mai multa rabdare)sa-l supravegheze ea?La tara copilul intra intr-un alt univers compatibil cu nevoile lui,dar la oras iarna de cele mai multe ori acasa copilul manifesta o dependenta de parinte de multe ori devine agasant.Imaginatia lui e ingradita de asa zisele jucarii de plastic peste tot imprastiate.daca la tara se juca cu unelte,in caruta,cu tot ce gasea prin curte carucioare de butelii etc,inhama cai imaginari etc.aici parca are un blocaj de memorie si e f.derutat.Cred ca de vina suntem noi care cumparam tot felul de prostii din plastic care se numesc jucarii crezand ca le facem o mare bucurie,incercand sa acoperim astfel lipsa noastra din viata lor.F.multi parinti cu salrii mari care evident lucra mult fac aceasta greseala.rezultatul copii derutati alintati peste masura cu care se lucreaza greu.Ar fi ideal copilului sa-i fie oferite carti de mic,sa citim in prezenta lui ca si el sa indrageasca cartea sa-si doreasca sa citeasca..decat roboti,spidermani si alte prostii.
Pana la urma nu poti sa faci unui copil agitat dependent de desene animate educatie religioasa..e prea mult pentru el..el e obisnuit cu altfel de stimuli.Am mai observat ca intre 6 si 7 ani se petrec f.multe schimbari in viata afectiva a copilului..atentie la aceasta varsta urmeaza sa se spovedeasca el trebuie sa fie invatat despre aceste lucruri valorile de bine,frumos adevar nu trebuie sa-i fie straine. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Consider ca "insusirea unor principii abstracte sau definitii" ar trebui sa se faca in scoala, ioar cele invatate acolo se aprofundeaza in Biserica, sub indrumarea duhovnicului. Incercam sa spun (cu un termen putin fortat) ca este bine sa se elimine "suprapunerea de competente". :) |
|
|||
|
|||
![]()
Alte sugestii pt iarna:
Daca esti in Bucuresti, gaseste un bazin de inot si duceti-i cit mai des si e bine sa va vada si pe voi.."inot de familie"...prin casa sa aveti un puzzle "on the go" ca o statie de joaca, un sah,...si sa nu uitam peste tot pe unde mergem....sa spunem cu ei "Hai, cu Dumnezeu inainte, Doamne Ajuta!, Slava domnului ca nu ai luat nota 4...:D ca sa vada copiii ca Dumnezeu nu este numai in Biserica ci il pomenim in orice activitate distractiva sau serioasa, la bine sau la rau:) |
|
|||
|
|||
![]()
continui..in lipsa parintilor care muncesc pana seara tarziu copiii raman singuri daca sunt mai maricei sau cu bunicile care sunt lipsite de autoritate..copilului ii lipseste comunicarea indeosebi cu mama(se stie ca limbajul joaca un rol imp.in structurarea creierului)..copilul raman la desene la tv este lipsit de contactul emotional direct..e lipsit de stimularea prin dialog,lipsit de experienta vorbirii(nu ma intrebati cum povestesc elevii mei in cls aII..ce probleme au in exprimare in organizarea ideilor,cata saracie verbala..despre euro,spiderman si eroii din desene stiu multe lucruri nu stiu sa se bucure de iarba care incolteste,de culorile fascinante ale frunzelor toamna...de atatea alte lucruri pe care ei nu le pot "simti".Au privirea goala cand faci un exercitiu de imaginatie cu ei.La ora de desen desi nu au o anumita tema ei cer idei..asta spune mult!este efectul hipnotic al televizorului au blocaje emotionale.Multi dintre ei nu au nici macar o carte de povesti acasa,de povestit nu le povesteste nimeni,nimeni nu le canta asculta muzica din cutie(casetofon sau calc):manele cel mai adesea.Au casele pline de kitchuri care mai de care mai scumpe dar nu au un raftulet de carti...de Biblie nici vb.sa exploreze prin simturi nu au voie ca strica,murdaresc,zgarie mobila.covorul.Eu am fost socata sa aflu ca nici un elev de-al meu nu picteaza acasa..fiindca murdaresc peretii!!!!E mai convenabil sa stea la tv.
Pe scurt:oameni buni cum sa-l educe parintele sau proful de religie pe unul(prichindel)care: -se foieste pe scaun dand intr-una din maini sidin picioare(hiperactiv) -este distras de orice stimul -nu stie sa comunice(sa-si astepte randul -nu se poate concentra -nu stie sa se joace linistit(baietii sunt incruntati si incrancenati mereu) -vb excesiv -este agresiv,iritabil,ori introvertit,anxios -are dificultati in a tine minte ceva -este plictisit,apatic -acuza oboseala Am in clasa copii cu tulburari de atentie,de conduita,de limbaj,lenesi,hiperchinetici.E o nebunie.copiii acestia sunt viitorul nostru.Din 14 copii doar cu 4 lucrez activ ceilalti sunt "opera"lipsei de atentie din partea parintilor.Cu cine sa faci educatie?????Viata de familie nu mai este organizata..climatul familial este cheia succesului.cu iubire si atentie obtinem rezultate.Sf.Ioan Gura de Aur zicea undeva "..observati darul copilului de la natura spre a-l dezvolta,dar si cusurul de la natura ,spre a-l indrepta".Educatie facem cand suntem langa copil nu in Italia,nu in Spania trimitandu-i 100 de papusi/zi.Mai bine una jerpelita si caldura noastra sufleteasca.parintii care nu se ocupa de copii cred ca se osandesc mult.Au asist neputincioasa la moartea spirituala acestor copii,ucisi de nepasarea parintilor lor.Cred ca mamele in special trebuie sa fie aproape de puii lor,ele sunt"candela"cum numea Sf.Ioan...Tot Sf.Ioan vb.despre educarea celor cinci simturi a vorbirii(gura+cauza tuturor relelor),auzul,mirosul,vazul,pipaitul..despre asta a povestit Cozia.Trebuie cultivat sufletul copilului:rugaciune,ducerea la Biserica(asa cum povestea jenica),post(asa cum povesteste soacra mea care a avut 9 copii..evident postea ea posteau si ei ca nu aveau incotro:),citirea Sf.Scripturi,eu mai recoman niste carticele din care citesc elevilor si copiilor mei Limonariul mirenilor(intamplari de folos)si binenteles istorioare duhovnicesti pentru copii..apoi povestile clasice ale copilariei(combinate clasice plus duhovnicesti)ca sa se adape sufletul lor mai bine.si f.important sa aiba tot timpul o ocupatie(dar nu sa ingrijeasca caini si pisici sunt total impotriva acestei responsabilitati):sa munceasca,ajute in gospodarie(sa fie laudat),sa ajute un copil mai slab pregatit(fapte bune)..sa stie de frica..e nevoie si de un pic de asprime..sa se teama fara sa fie nevoie sa facem un obicei din asta.:)Stiti zical:indoaie pomul cat e verde..copilul e un copacel iar parintii gradinarii datori sa curete gradina de buruieni..daca ierburile sakbatice o vor umple vor fi greu de indepartat.Toata lumea dupa forum ma uraste pentru acest sfat.Am mai deschis o data subiectul acesta.Copilul sa stie de rusine,sa aiba teama.eu tot timpul ii intreb pe elevii mei:cine-i seful aici?cine sunteti voi?(raspuns:subalternii:D)V-am plictisit destul cu filozofiile mele..dar e un subiect delicat pe care il iau f.in serios.toate cate am enumerat aici eu ma stradui sa le implinesc,iar lipsurile pe care le constat in educatie(desi nu sunt expertul cu o pregatire exceptionala in domeniu..nu am nici macar ex de definitivat in invatamant)vreau sa ne faca sa ne simtim si mai raspunzatori decat suntem. |
|
|||
|
|||
![]()
inotul este recomandat sau omactivitate care sa presupuna miscare:role(dezv.musculatura piciorului0,gimnastica,atletism...mers pe jos macar 1 km pe zi.Apoi ex.utilitar aplicative(pe care vrei nu vrei prin parc le fac)catarat,tarat...
|
|
|||
|
|||
![]()
si jocuri educative:lego pentru cei mici,cuburi din lemn(eu merg mai mult pe jucarii de lemn pe mat,naturale)modelam cu coca,folosim tot felul de "materiale"din bucatarie(faina,malai,orez,melcisori..poentru colaje0..m,ateriale naturale:castane,frunze dopuri de pluta facem girafe le pictam,furnici,omizi cu scobitori...decupam din mat.textil flututir,frunze..eu lucrez si cu hartie origami9exista carti cu instructiuni..si cate si mai cate...pot face prichindeii..partea proasta este ca murdaresc dar s-a inventat masina de spalat,vopseaua lavabila!!!!
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Zeitgeist - Erori de Istoria si Filozofia Religiilor | alexmatei | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 01.05.2012 19:36:50 |
Educatia religioasa ortodoxa a adultilor | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 78 | 01.10.2010 18:25:31 |
Educatia parintilor | cozia | Generalitati | 6 | 11.08.2009 19:15:15 |
Erori dogmatice in Biserica Ortodoxa Romana "Sf.Treime"din Los Angeles | petrut-angel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 28 | 29.11.2008 03:19:30 |
Educatia azi | IC | Generalitati | 25 | 12.03.2007 14:15:37 |
|