Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.04.2010, 23:53:55
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gata cu joaca Vezi mesajul
asa... si? este un subiect care, intr-adevar, ma framanta. si? ce-i rau in asta ca incerc sa vorbesc despre asta? ce-i asa rau in faptul ca i-am invitat pe altii sa dea exemple din vietile sfintilor???
Faptul ca preiei un text pe fragmente, spune multe despre tine. O sa ma folosesc de stilul tau ca sa vezi doar cum e.
Tonul tau cu "asa, si?", are un aer superior si arogant. Nu se cade! Crezi ca-i pasa cuiva de superioritatea ta? Nu invitatia catre dialog ti se imputa, ci faptul ca nu-ti poti stapani nervozitatea. Crezi oare ca tu la randul tau nu ai nevoie de credit din partea celorlalti? Cum te simti cand, pentru o simpla vorba, poate mai putin bine-gandita, cineva convoaca toata suita de sfinti, alaturi de parintii si neamul de care apartii? Ti se pare acela un om intelept?

Citat:
nu stiam ca luarea initiativei este conditionata de vechime... in fine. sunt un user mai vechi decat iti inchipui si stiu foarte bine care-i 'pulsul' pe aici pe forum. insa din cauza unei pauze, mi-am uitat parola si mi-am creat alt cont.
Oops! Multumim pentru... sinceritate. Intr-o zi o sa-ti amintesti desigur parola si-o sa-ti dai propriile raspunsuri prin celalalt ID, in cazul in care o sa ai in jurul tau prea multi ca mine si ca windorin Acu', fie vorba-ntre noi, eu sincer cred ca windorin nu merita tratat astfel si sunt mai mult decat convins ca nu cunosti deloc pulsul adevarat al acestui forum. Chiar daca mai sunt teribilisti pe ici pe colo, eu consider ca nu aceia dau valoare forumului, ci tocmai cei ca el! Intereseaza-te discret si-ai sa te convingi!

Citat:
imi cer iertare daca am avut un ton nepotrivit... totusi, raman la parerea mea: nu mi se pare corect ca altii sa comenteze ca am deschis acest topic... sub pretextul ca am eu frustrari si ca din mandrie fac asta. ok, e problema mea. sunt mandra de Sfintii ortodoxiei si vreau sa ma laud cu ei. cui nu-i convine, sa nu intre! ar trebui sa fie o regula de aur pt fiecare. la fel fac si eu, caci nici mie nu-mi convin muuuulte subiecte... dar ce sa fac? sa-mi permit sa comentez ca nu-mi convine topicul? in ce calitate sa fac astfel de comentarii? cine sunt eu?
Pai... nu cred ca e chiar rau sa ne laudam cu sfintii de care vorbesti, dar asta nu inseamna absolut nimic. Intreaba-te daca acei sfinti sunt multumiti de reactiile tale fata de semeni? Tu stii foarte bine cat au suferit si cat de smeriti au fost, dar nu vrei catusi de putin sa-i pretuiesti prin intelepciunea pe care ne-au lasat-o.
Si inca o nedumerire... Acu' fa-ne sa intelegem daca esti fata sau baiat ca ne-ai bagat de tot in ceata. Personal cred ca esti fata, dar nu prea inteleg de ce lasi impresia ca esti baiat? Nu ca as avea ceva cu fetele si cu atat mai putin cu blondele, dar mi se pare firesc sa ne luminam si noi in acest sens!...

Citat:
ok. multumesc.
dar sa stii totusi ca nu eu am inceput cu etichetarile si tocmai eu nu am fost ascultat.
"De am cobora in noi si am vedea cata murdarie e in inima noastra, n-am mai avea vreme sa ne uitam "peste granitele" credintei." [windorin]
sigur, nu mi-a spus-o la modul personal, ba mai mult, a vorbit la persoana I plural... ca doar are experienta pe forum...
dar cu alte cuvinte, noi/eu pacatosii pana in maduva oaselor nu avem voie sa vorbim despre sfinti si vietile lor. deci.. cine pe cine nu asculta? cine comenteaza ca nu-i convine framantarea mea? poate nu asta a vrut sa spuna, dar eu asta am inteles!
windorin n-a vorbit de tine, Doamne fereste, acolo, ci de el, de mine, si de alti cativa de pe-aici. Nu ai de ce sa te simti jignita, fiindca jignit e cel ce nu intelege. Ori eu nu ma indoiesc ca tu ai inteles si stii bine cum esti in fata Lui Dumnezeu!

Ei, si iata cum se alege praful si de topicul asta care promitea atat de multe, dar ce sa-i faci daca n-ai cu cine? Eu zic totusi ca daca nu-ti pastrezi calmul, poate ar fi mai bine pentru un timp sa te intorci la joaca pana intelegi rostul credintei ortodoxe!
Reply With Quote
Vechi 17.04.2010, 10:03:53
gata cu joaca gata cu joaca is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.04.2010
Implicit

inseamna ca te simti inferior daca asta numesti tu ton de superioritate... in fine
va place sa aruncati cu noroi si sa rastalmaciti...
va rog, daca mai aveti comentarii de genul acesta, pe langa subiect, va invit sa folositi privatul.

Last edited by gata cu joaca; 17.04.2010 at 10:13:56.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2010, 10:43:57
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Vă spun sincer că sunt uimit și plăcut surprins.
Un ortodocs deschide un topic în care caută să-și provoace frații să ia în balon toate celelalte credințe dar apoi mulți alti ortodocși în loc să dezvolte și să amplifice subiectul încearcă să îl readucă pe tip cu picioarele pe pământ.

Semnalul transmis este bun: gata cu joaca. Trecem la cele cu adevărat duhovnicești.

Este o atitudine matură și având oameni cu o asemena abordare în sânul ei, pentru mine este clar că BO are mult de câștigat.

Last edited by penticostalulmantuit; 17.04.2010 at 10:52:56.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2010, 14:40:54
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Vă spun sincer că sunt uimit și plăcut surprins.
Un ortodocs deschide un topic în care caută să-și provoace frații să ia în balon toate celelalte credințe dar apoi mulți alti ortodocși în loc să dezvolte și să amplifice subiectul încearcă să îl readucă pe tip cu picioarele pe pământ.

Semnalul transmis este bun: gata cu joaca. Trecem la cele cu adevărat duhovnicești.

Este o atitudine matură și având oameni cu o asemena abordare în sânul ei, pentru mine este clar că BO are mult de câștigat.

Nu sa luam in balon celelalte religii,ci doar sa ne toleram si sa nu ne mai acuzam si sa ne certam unii cu altii asa cum ne-a invatat Hristos vazandu-ne fiecare de credinta lui si asteptand judecata pe care o va face Hristos in care decide care-i drept si care nu e.Nu a zis nimeni sa ne amestecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply With Quote
Vechi 17.04.2010, 15:26:09
Miha-anca
Guest

Implicit Sf. Nicolae: impotriva lui Arie

Răspunde adevărului istoric apărarea curajoasă a credinței ortodoxe de către sfânt în ambientul ostil și păgân al vremii. Episodul apărării credinței ortodoxe de către Nicolae în fața tuturor ierarhilor adunați la Sinodul I Ecumenic este bine cunoscut. Mărturia lui Eustratie de Constantinopol în favoarea acestei afirmații este importantă. Criticul german Gustav Anrich acceptă aceste informații, găsind-o în Vita per Michelem. O informație interesantă aflăm la istoricul bizantin Teodor Lectorul, care a citat lista celor 318 părinți participanți la Sinodul I ecumenic de la Niceea pe Nicolae de Mira. Cu toate că unii cercetători cred că orașul Mira era în secolul al IV-lea prea mic pentru a fi sediu episcopal, totuși această mărturie este de o importanță deosebită.

Cea mai mare erezie a vremii era arianismul, dezvoltat de Arius (Arie), un preot din Alexandria, care cu argumente raționaliste, nega dumnezeirea Fiului și deci mântuirea omului prin Hristos. El apela la firea credulă a oamenilor simpli, întrebând femeile gravide: „Fiul vostru exista înainte de a fi zămislit?" ca presupusă dovadă a naturii create, și deci nemântuitoare a Fiului, care era văzut ca o Creatură de prim rang a Tatălui.

Sf. Metodiu, Patriarhul Constantinopolului (+847) afirmă că „grație învățăturii neobosite a Sfântului Nicolae, singură Mitropolia de Mira a rămas neatinsă de mirosul greu al ereziei ariene, pe care sfântul a respins-o ca pe o otravă (venin) aducătoare de moarte".

Părinții Bisericii, văzând că erezia ariană nu se stinge, ba mai mult se împrăștie în toată lumea creștină, contaminând întreaga comunitate și despărțind pe credincioși, au hotărât convocarea unui Sinod ecumenic (universal) în care să se tranșeze disputa doctrinară dintre adepții lui Arius și cei ai Sfântului Alexandru al Alexandriei împreună cu diaconul Atanasie. Nu putem afirma că exista o legătura de prietenie între Nicolae și Atanasie, atâta timp cât în scrisorile pe care Atanasie le-a trimis prefectului imperial Avlavius nu se pomenește nimic despre aceasta . Dimpotrivă aflăm de la istoricii păgâni Zosimos și Eunapius despre părerea rea pe care Nicolae o avea față de acest prefect, vestit prin imoralitatea sa.

Neconfundând părerea personală cu susținerea adevăratei credințe, Sfântul Nicolae a apărat doctrina ortodoxă care susține dumnezeirea Fiului, consubstanțialitatea Fiului cu Tatăl („de o ființă cu Tatăl") și nașterea Fiului din Tatăl „mai înainte de veci".

Sfântul Împărat Constantin a convocat Sinodul ecumenic de la Niceea, în 325. Sfântul Ierarh Nicolae a participat și el, ca arhipăstor al cetății Mira. Văzând că Arius nu încetează de a susține aberațiile sale raționaliste, deși era convins din toate părțile de episcopii ortodocși, Nicolae – după unii aghiografi – s-a mâniat și ridicându-se asupra lui Arius, i-a dat acestuia o palmă. Acest gest de mânie în prezența Împăratului nu putea rămâne fără rezultat. Constantin cel Mare a poruncit imediat ca Nicolae să fie aruncat în temniță, după ce l-a dezbrăcat de însemnele episcopale. Însă, noaptea, Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Sau au apărut în vedenie și i-au dat înapoi episcopului întemnițat Evanghelia și omoforul episcopal.

Caracterul incandescent și râvnitor al Sfântului Nicolae s-a vădit în disputa sa cu Arie. Impulsivitatea sa era răspunsul sfințeniei sale și al iubirii sale infinite față de cei săraci și îndurerați, al revoltei față de răutatea și indiferența autorităților politice, dar și apărarea până la martiriu a credinței în Hristos.

Ierarhul era aprig cu cei păcătoși, iar incandescența iubirii sale pentru toți oamenii se manifesta prin lipsa lui compromis față de nedreptățile vremii. Sfântul ura păcatul și iubea pe păcătos, așa încât nimic nu i se părea prea mult sau prea puțin pentru îndreptarea unui suflet pierdut. Și aceasta pentru că știa prin harul lui Dumnezeu despre valoare infinită a persoanei umane unice, pe care nimic în cer și pe pământ nu o mai poate repeta.

Mânia sfântă a ierarhului Nicolae nu era decât expresia iubirii sale mistuitoare pentru Hristos, sădit în inima sa prin milostenie și rugăciune: „Râvna casei Tale mă mistuie" (Psalmul 68,11; Ioan 2,17). Sf. Andrei Criteanul insistă asupra naturii sale de făcător de pace, de iertător și povățuitor al tuturor creștinilor, fără deosebire de rangul social, cărora cu sinceritate le spunea adevărul despre ei înșiși și mai ales despre ceea ce ei ar trebui să fie. Pe Teognide, căzut în erezia marcionită, l-a sfătuit față către față și prin multe scrisori care nu ni s-au păstrat, până ce acesta a revenit la albia mântuitoare a ortodoxiei.

Absența numelui Sf. Nicolae din listele Sinodului nu trebuie să ne mire, de vreme ce chiar Sfântul Pafnutie, unul dintre protagoniștii dezbaterilor despre posibilul celibat al preoților (despre care vorbește Socrates în Istoria Bisericească 1,11) nu este nici el menționat în ele. Prezența lui Nicolae la Sinod este însă afirmată de Teodor Lectorul, un scriitor bizantin care a compus o Istorie tripartită (515, AD), bazată pe documentele istorice ale lui Socrates, Sozomen și Teodoret, dar și pe arhivele din Constantinopol. În această listă, Sfântul Nicolae Arhiepiscopul de Mira, apare la numărul 151.
Din cartea „Sfântul Ierarh Nicolae – mirul iubirii lui Hristos"
Diac. Dr. Ioan Valentin Istrati
Reply With Quote
Vechi 18.04.2010, 01:05:23
Miha-anca
Guest

Implicit

Un altul, care s-a "batut" pentru Ortodoxie, si tot la Sfantul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), a fost Sf. Spiridon, Episcop al Trimitundei/Cipru, care, fără prea multă carte fiind, a reușit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la ortodoxie, uimind pe toți cei prezenți la Sf.Sinod. El a explicat unitatea și diversitatea Sfintei Treimi ținînd în mână o cărămidă și spunînd simplu că este formată din trei elemente esențiale, și anume foc, pământ și apă. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii și a început să curgă apa din partea de jos, iar pamantul a ramas in mana. Aceasta a fost doar una din multele minuni, pe care le-a facut si inca mai face Sf. Spiridon.
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 03:45:53
Miha-anca
Guest

Implicit

Ar mai fi fost si Sf. Maxim Marturisitorul, care, pentru ca a fost impotriva arianismului, a prefereat sa i se taie mana dreapta si limba din radacina, decat sa il accepte pe acesta, ca invatatura a Bisericii.
Dar... pe cine mai intereseaza?!?
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 04:10:07
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Eu sunt pe-aici.
(Dar nu m-am prins de unde atata nemultumire.. "Gata" este pe stil vechi? Acesta e motivul?)
In fine, eu citesc.
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 06:52:32
Miha-anca
Guest

Implicit

Daca esti aici, anna, atunci sa continuam topicul. Credeam ca am ramas singura, singurica.
Reply With Quote
Vechi 20.04.2010, 17:57:22
forfota forfota is offline
Banned

Data înregistrării: 24.03.2010
Locație: Ardeal
Implicit

Citat:
Daca esti aici, anna, atunci sa continuam topicul. Credeam ca am ramas singura, singurica.
Citat:
Stimata doamna, dupa cum singura ati anuntat, "gata cu joaca"!

Este de folos si prinde bine un astfel de topic, dar ceea ce-i tine pe multi la distanta este felul in care ati deschis discutia pe topic si replicile ce au urmat, de pe ambele ID-uri - parca vreti sa le dati tuturor in cap cu scrierile Sfintilor Parinti. Toti ii apreciaza, insa nu e nevoie de nimeni sa ne scoata ochii ca sa-i citim. Fiecare ii citeste in liniste si bucurie ca sa se foloseasca!

Nu va suparati pentru modul meu de exprimare, fara ocolisuri si tactica. Iertare!

Last edited by forfota; 20.04.2010 at 18:25:22.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce argumente sa-i aduc unei persoane care nu crede in sfinti? pacatoasa Generalitati 19 28.04.2023 21:31:00
Psihologia ereziilor Traditie1 Alte Religii 23 19.03.2011 08:42:02
Cu cine s-a luptat Iacov si de ce? Agkelos Din Vechiul Testament 12 21.09.2009 11:19:24
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05