Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.07.2009, 17:39:48
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

deci iubirea inseamna sacrifiicu, jerfa.cred ca atunci te simti implinit cu adevarat cand poti sa-i fi de folos celui de lg tine(sot, copii), sa fi lg el in boala, sa veghezi la capul lui pana ii scade febra, sa ii pregatesti mancare, sa ii saruti dimineata cand se trezesc, sa le pregatesti haine la toti, toate astea in schimbul uni zambet, in schimbul unui "multumesc"sau mai simplu "metesc".

Aici ar trebui sa scrie numai oamenii casatoriti, avand ceva ani buni de casnicie, caci ceilalti ar scrie din carti ori din povesti. Personal, nu pot scrie multe. Spun doar atat: parintii mei au peste 25 de ani de casnicie si inca se tin mereu de mana. Pentru mine e un lucru mare.

foare frumos exemplu, windorin
Reply With Quote
Vechi 02.07.2009, 18:25:09
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Smile

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
deci iubirea inseamna sacrifiicu, jerfa.cred ca atunci te simti implinit cu adevarat cand poti sa-i fi de folos celui de lg tine(sot, copii), sa fi lg el in boala, sa veghezi la capul lui pana ii scade febra, sa ii pregatesti mancare, sa ii saruti dimineata cand se trezesc, sa le pregatesti haine la toti, toate astea in schimbul uni zambet, in schimbul unui "multumesc"sau mai simplu "metesc".
...sau in schimbul a nimic
Reply With Quote
Vechi 02.07.2009, 22:53:23
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Ce inseamna "metesc"?

Eu cred ca intr-o casnicie exista si dragoste si obinuinta cu timpul.
Acum depinde si de dragostea care exista la inceput.
Daca este una puternica, un foc ardent, atunci acesta cu timpul se mai potoleste (de aici obisnuinta), dar nu inseamna ca dispare.
Exista si relatii in care n-a fost dragoste la prima vedere ci aceasta s-a format si a crescut in timp.
Acum eu cred si imi place f.mult acea epistola catre Corinteni care se refera la dragoste. Acolo se spune: "dragostea nu moare".
Casnicia nu este usoara si nu este numai lapte si miere, ci sunt multe greutati de surmontat. In multe cazuri tocmai aceste greutati unesc mai puternic perechea, in altele ele distrug relatia (si atunci inseamna ca n-a fost dragoste adevarata).
Eu una nu stiu cum s-ar putea intretine dragostea, reaprinde focul si de ce? pentru ca nu stiu de sa fie nevoie. Daca dragoste exista, ea nu moare.
Ma gandesc mai degraba la aspectul sexual, acolo s-ar putea sa apara probleme in timp si nu toata lumea le vede in acelasi fel.
Si eu ma gandesc mult la ceea ce face unele cupluri sa traiasca atat timp in casnicie, in deplina armonie.
Daca o sa reusim si noi?
Un raspuns ar fi ca o casnicie nu este formata si mentinuta numai din dragoste ci mai exista si respect, intelegere, toleranta si mult compromis (renuntari).
(La noi astea sunt).
Si esentialul este: alegerea partenerului potrivit. De obicei aici este problema fundamentala. "Ah m-am indragostit, cu el/ea vreau, e superb(a), sexy, etc.)". Dar putini gandesc cu adevarat si pun in balanta: da de ce vreau sa raman cu el, dar ce-mi doresc eu cu adevarat si primesc, ma multumeste celalalt, ce ofer eu, etc. Si mai ales nu se discuta probleme importante inainte de casatorie si se ajunge pe urma la surprize si discutii.
Nu conteaza (asa cum spunea cineva in alt fir) nici nationalitate, nici religie, nici studii sau avere, ci omul in sine si acceptarea lui asa cum este sau daca nu, atunci renuntare. Conteaza ce vrei cu adevarat: vrei avere, frumusete, titluri, sau respect, iubire. Toate nu se pot avea.
Ex. de probleme care nu se cunosc dinainte si care pot umbri o casnicie: relatii anterioare (discutat si clasat subiectul), daca exista copii din alte relatii anterioare (ii acept si iubesc, sau nu), probleme de avere, de rude si f.important dorinta de copii (inclusiv fertilitatea), chiar probleme de sanatate.

Unul vrea copii, altul nu si mai ales unul poate avea si altul nu. De aici apare multa suferinta.
Este unul din punctele care ma imping sa accept sexul inainte de casnicie, pentru a verifica fertilitatea.
Referitor la felul in care tin unele casnicii f.mult (mai ales in trecut) imi amintesc ca spunea cineva, si pe buna dreptate: casnicia poate dura si pentru ca nu se doreste despartirea din diverse motive (copii, nesiguranta materiala, rusine, etc.).
O casnicie lunga nu presupunea intotdeauna fericire, pace si iubire!
Nu putem noi stii ce este cu adevarat in acea familie.
Referitor la experienta mea personala in final: maturitate, modestie (am stiut de la in ceput ca nu suntem Robert Redford si Marilyn Monroe), am discutat totul in liniste, respect, toleranta (multa) si compromis.
Am avut si avem greutati si suferinte, dar pe noi ele ne intaresc.
Cel mai greu a fost cu ne-fertilitatea: n-am stiut dinainte nimic. M-am intrebat: daca am fi stiut ne-am mai fi casatorit? Nu stiu. Poate ca nu. Am fi abandonat pe parcurs pentru altcineva? Au fost momente de suferinta puternica cumpana si intrebari.
Acum ne-am inchis durerea in noi si mergem mai departe.
Atentie si la interventiile din afara: rude (mai ales mame soacre), prieteni. "Sa nu dezlege nimeni ceea ce a unit Dumnezeu"
Reply With Quote
Vechi 02.07.2009, 23:30:35
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Smile

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ce inseamna "metesc"?
Cred ca asa spune un copil mic "multumesc" :)
Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 11:34:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Eu cred ca dragostea in casnicie nu trebuie 'mentinuta', ci trebuie sa evolueze. Trebuie sa construim impreuna pe bazele dragostei, care creste si se schimba.
La cele care s-au spus, as mai adauga ca pentru asta e foarte important sa stim amandoi sa spunem 'iarta-ma' cand am gresit. Intotdeuana cand apare un conflict, cand te certi, vina este intr-o oarecare masura a amandorura. Daca amandoi, cand se calmeaza furtuna, stiu sa vada asta si sa-i spuna celuilalt ca a gresit, atunci fiecare cearta devine construciva, in loc sa distruga relatia.
Este foarte impotanta comunicarea. Sa nu ascundem ce nu ne place, ce ne deranjeaza. Altfel tinem in noi si frustrarea se transforma in acreala si distruge dragostea.
Este important sa ii spunem celuilalt ca il iubim. Nu formal, ca o fraza spusa papagaliceste, ci din inima. Sa nu credem ca el stie deja, sa nu consideram ca apropierea da dreptul la neglijenta.
Cred ca dragostea adevarata este si jertfa, da asata a mai spus cineva. Uneori, cand auzim asta inainte sa fim casatoriti, ni se pare trist si descurajant, dar nu cred ca este asa, pentru ca jertfa este si la baza creatiei, si te ajuta sa transfigurezi micimile vietii zilnice in Altceva.
Eu sunt casatorita abia de doi ani jumatate dar am trait lucuri impreuna care ne fac sa mutam virgula mai la dreapta si sa sarbatorim deja nunta de argint la 2,5 ani :-)
Vechi 05.07.2009, 18:55:22
oceanflowers
Guest

Implicit

Poate o sa vi se para o absurditate, dar citeam ca un profesor de matematica de la o Universitate din State, a ajuns la concluzia ca un cuplu nu dureaza "vesnic", daca nu discuta minim 15 minute /zi despre 2 subiecte.
1. bani.
2. sex.
Ciudat, nu? Dar, daca stai sa te gandesti, primul este subiectul preferat al maj. femeilor, iar cel de al 2-lea, al maj. barbatilor.
E adevarat ca acele cupluri care, au aceasi viziune asupra Divinitatii au sanse mai mari de a rezista. Dar nu 100 %. Ispitele materiale si cele trupesti sunt puternice.
Daca nu au inteles amandoi sensul cuvintelor " Sa va iubiti unul pe altul, asa cum v-am iubit Eu!", nu au cum sa treca peste testul anilor.
Cred totusi ca un cuplu, rezista daca cei doi au caractere(tipologii) care se potrivesc.
Problema este ca isi pot da seama doar dupa mult ani. Sau poate dupa cateva discutii doar.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2009, 22:09:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oceanflowers Vezi mesajul
Poate o sa vi se para o absurditate, dar citeam ca un profesor de matematica de la o Universitate din State, a ajuns la concluzia ca un cuplu nu dureaza "vesnic", daca nu discuta minim 15 minute /zi despre 2 subiecte.
1. bani.
2. sex.
Ciudat, nu? Dar, daca stai sa te gandesti, primul este subiectul preferat al maj. femeilor, iar cel de al 2-lea, al maj. barbatilor.
Cred ca nu ste asa cinic cum suna: trebuie sa vorbim de bani, pentru ca impreuna chivernisim casa si nu trebuie ca numai unul sa hotarasca, trebuie sa se gandeasca impreuna cum isi folosesc venitul. Trebuie sa vorbim si de sex, pentru ca in domeniul asta daca apar neintelegeri, lucruri doar gandite si nu spuse, poate duce la probleme grave.
Nu stiu daca chiar 15 minute pe zi, toate astea.. ;-)
Vechi 05.07.2009, 23:12:30
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit dragostea,eterna sau efemera

In limba romana se folosesc,destul de confuz,mai multi termeni:dragoste,iubire,afectiune sufleteasca,etc.Corpul omenesc are si organe diferite in care se reflecta diferit aceste sentimente(creier,inima)determinind realitati la fel de deosebite.Putem spune cu siguranta ca exista termeni lumesti si termeni duhovnicesti care traduc raporturile interumane.Despre termenii si trairile lumesti(simple,conventionale)s-au ocupat destul de subtil si elevat poetii,filosofii,psihologii,etc.Despre trairile duhovnicesti dintre barbat si femeie(cu siguranta cel mai inalt nivel de traire)s-au ocupat desavirsit sfintii.Cei care si astazi privesc lumeste o asemenea relatie recomanda ,in retetele pt. perenitatea ei,atitudini de genul:dragostea trebuie intretinuta,alfel se raceste;creativitatea si jocul sunt esentiale pt.longevitate;avem nevoie neaparat de sinceritate,intelegere,armonie.Totul depinde de fiecare ,la ce nivel de ,,elevare"doreste sa-si duca relatia cu persoana aleasa.Termenul consacrat pt.relatia desavirsita este ,,dragoste".Aceasta isi are salasul in inima partenerilor.Ea a fost descrisa impecabil de sf. ap. Pavel in epist.I catre Corint,cap XIII.Facind asa cum ne indeamna el nu numai ca vom ajunge la dragostea adevarata dar ca o vom duce in timp pina la sublimare.Deci,este posibil traind insa virtuos(si nu in pacate care mai de care)si implinind cuvintul sf. apostol.Restul este lumesc si rapid perisabil.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2009, 23:20:00
oceanflowers
Guest

Implicit

discuta minim
Reply With Quote
Vechi 05.07.2009, 23:21:42
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Si eu fac parte dintre cei care cred ca iubirea poate exista si poate fi la fel de vie si dupa multi ani de casnicie. Parintii mei au 35 de ani de casnicie si inca se iubesc, nu pot sta despartiti, isi fac cadouri si surprize unul altuia. La fel si bunicii mei, au avut impreuna 52 de ani de casatorie pana a murit bunicul, si au fost un adevarat model de intelegere si iubire la ei in sat. Toata lumea ii dadea de exemplu. Iar pe vremea cand s-au cununat ei, in sat casatoriile se faceau pe baza unei "vorbiri", a unei intelegeri, in principal fiecare barbat cauta sa isi gaseasca o fata cat mai "vrednica", sa stie sa munceasca si sa fie harnica, nu se indragosteau, se tineau de mana si erau romantici, cum stim noi de la oras.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48