![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deochiul (deochiatul): Am auzit de multe ori cum, atunci când cineva te vede că te doare capul, îți spune: “poate te-a deochiat cineva”. Deochiul ca și toate celelalte “vrăjitorii” vin de la diavol și lucrează mereu numai ce este rău și obscur. Sfinții Părinți ne zic mereu să nu ne încurcăm cu forțele celui rău și să nu ne dăm mintea și gândurile în mâinile celui necurat căci la început se arată ca un prieten dar mai apoi ne va arunca la pământ cu forță căci ne vrea răul. Dacă mă doare capul și mă simt rău pot să-i cer ajutor lui Dumnezeu și să-L rog să mă facă să mă simt mai bine. Dacă sunt bolnav și mi-e greu să-mi duc boala mă duc la preoții lui Dumnezeu la Biserică la Sfântul Maslu. [COLOR=darkred]Si, isi dadea cu putin ulei pe palme [COLOR=red]si spunea un descantec[/COLOR] si [COLOR=red]Tatal nostru[/COLOR] in timp ce masa cu putere antebratele pana dispareau "cocoloasele" (umflaturile) de sub piele. Apoi, repeta tratamentul frecandu-mi fruntea.[/COLOR] [COLOR=#8b0000][/COLOR] ANATOMIA DESCANTECULUI: Descântecele, „armă” veche în arsenalul vindecătorilor populari, au fost întotdeauna considerate elemente magice. [COLOR=black]Descântecul de ursită e deci mai mult de îmblânzire, de ameliorare a efectelor bolii, a unei nenorociri care intră în repertoriul fixat pentru cel în cauză, numai ca o componentă a sorții. În categoria acestor descântece de ursită menționăm: descântecele de ceas rău, de deochi, de bubă neagră, de apucat, de săgetături, de potcă. Toate aceste descântece antrenează nenumărate rituri de apărare, rituri de vindecare, rituri de luptă împotriva Nenorocului și de provocare a Norocului.[/COLOR] [COLOR=#8b0000][COLOR=black]Și încă ceva, foarte important: descântecul funcționează, ca orice mit, în chip de Cuvânt Sacral, în care trebuie să se creadă, SĂ SE AFUNDE ÎN CREDINȚĂ!! – toți cei trei poli angajați: 1-atât spunătorul/propunătorul operațiunii de magie-negociere(Descântătorul), cât și 2-beneficiarul “negocierii”-operațiunii magice (cel asupra căruia se aplică terapia Cuvântului - Descântatul) – cât și, bun-înțeles, 3-cel cu care se negociază (”Împuternicit” sau “Acolit” Divin - Agentul și Destinatarul Divin al Mesajului Magic, cu ajutorul, sau în pofida căruia se propune drumul de recuperare spiritual-umană).[/COLOR] [/COLOR] [COLOR=#8b0000][/COLOR] [COLOR=#8b0000][COLOR=black]De fapt, la polul 3 există doi receptori: 1- tipul I: Cel Rău([COLOR=darkred]in cazul tau[/COLOR] [COLOR=darkred]cel care ti-a cauzat tie bubele[/COLOR]), asupra căruia se exercită persuadarea prin Cuvântul Magic, spre a-l determina să deblocheze Drumul de recuperare întru sacral a ființei umano-divine - dar și : 2-tipul II: Cel Bun/Cele Bune(ca adjuvant/adjuvanți, în procesul de alchimie verbală! - de obicei, în descântecele cu conținut influențat de creștinism – MAICA DOMNULUI([COLOR=darkred]in cazul tau rugaciunea Tatal Nostru[/COLOR]), care este/sunt chemat(e), în virtutea fraternității/complicității originare la cosmogonie (Fărtat-Nefărtat) – să-și redescopere legăturile cu Omul Cosmic - și să concureze la convingerea (Con)Fratelui Rău, să deblocheze Drumul Sacral de Reîntoarcere a omului - la Originea/Identitatea Sa Divină.[/COLOR] [COLOR=black]Dacă cei trei poli nu fuzionează/rezonează cât mai perfect, în actul de negociere-terapie, ca drum de recuperare spirituală a “pacientului”-om – efectul descântecului este drastic diminuat, căci se împotrivește, la procesul alchimiei verbale - Demonul Rațiunii-Conștienței (de fapt, Demonul Rupturii, al schizofreniei umane, în raport cu lumea spirituală!). Descântecul, dincolo de negociere, presupune un anumit grad de violență metafizică benefică - în sensul de parteneriat, de acceptare/achiesare semiconștientă, a beneficiarului - dar și persuadare a Agentului-Destinatarului Divin, de ambele tipuri (violență metafizică marcată prin verbe de tipil: “a plesni”, legat de “a curăța/purifica/exorciza” – “A plesnit/Și a rămas N./ Curat,/Luminat,/ Ca argintul strecurat”; “a crăpa” – “Iar cel cu veninul a crăpat”; ” a zdrobi” – “Să se zdrobească gâlcile lui N/ Acu-i lună și cu stele, Acu-s gâlcile…”; “a pieri” - “Așa să piară pocitura din pocit,/ Până-ntr-o clipă să fie lecuit/ Și să rămână ca pomul înflorit” – de fapt, să se re-identifice cu Pomul-Paradis; “a separa/alege”, ca formă atenuată a curățeniei/ purificării/ exorcozării, pentru refacerea Marelui, din mic - Androginului Originar – Adam Protogonos, Superlativul Sănătății Spirituale: “Și v-alegeți doi din voi,/ Măcar soții amândoi,/ Și plecați la rourat,/Ca vara,/Ca primăvara;/Câți cu rouă-ajunge-s-or,/ Cei mai mici mari face-s-or!” etc. etc.). . Într-un registru mai acut, lucrurile ar putea deveni imperative, trecând peste credința-implicare spirituală a “pacientului”-om - dar, atunci, s-ar forța niște limite terapeutice și s-ar intra într-un fel de “arestare” a personalității celui persuadat spre DRUM - și această magie violentă devine, pe un palier superior de violență metafizică - blestemul.[/COLOR] [COLOR=#000000][/COLOR] [COLOR=black]Părinte Cleopa, ce este vrajitoria si de câte feluri este? Prin cuvântul vrăjitorie întelegem invocarea puterii demonice în ajutorul oamenilor, în locul lui Dumnezeu, cu scopul împlinirii anumitor dorinti omenesti. Vrajitoria s-a practicat, atât la poporul evreu in timpul Legii Vechiului Testament, cât si la crestinii din Legea Darului, până in vremea noastra. în Legea Veche a cerut ajutorul diavolului, apelând la vrajitoare, regele Saul, pentru care a fost aspru pedepsit de Dumnezeu. Vrăjitori au fost atât Valaam, cât si cei trei magi care practicau astrologia. [/COLOR] [COLOR=#000000][/COLOR] [COLOR=#000000]Draga Laur,ti-am explicat clar si ti-am si aratat ce inseamna de fapt deochiatul si descantecul.Nu sunt ceea ce par a fi si nu sunt deloc inofensive precum par a fi.Cu atat mai grav cand unui descantec i se asociaza si o rugaciune crestina,este pacat si mai mare pentru ca duce la hula impotriva Duhului Sfant.Cu alte cuvinte descantecul si deochiatul este un blestem sau un farmec subtil,folosit de cei care in mod sigur nu se duc la Biserica si nu se incred in puterea vindecatoare a Mantuitorului.Aceste obiceiuri pagane vin de pe vremea dacilor,care pe atunci se inchinau zeului Zamolxe.S-au pastrat si acum aceste practici pagane si este bine sa ne ferim de ele.Ar fi bine sa te duci la duhovnic sa sa spui ca ai fost deochiat si descantat.Sa nu te superi,eu am vrut sa te ajut,atat,numai scriu nimic pe tema asta,Doamne ajuta![/COLOR] [COLOR=#000000][/COLOR] [COLOR=#000000][/COLOR] [COLOR=#000000]Anca si Patinina,frumoase completari ati adus,va multumesc :)[/COLOR] [/COLOR][COLOR=#8b0000][/COLOR] [COLOR=#8b0000][/COLOR] [COLOR=#8b0000][/COLOR] [COLOR=#8b0000][/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Draga frate, Sigur ca nu ma supar. Dar, ma mir. Ma mir ca ai luat (copy-paste) un text de pe un site care se ocupa de dacologie si care se refera la o perioada precrestina http://studii-dacologice.com/studii-...u-divinitatea/ si pe acest text pui cuvintele mele. Dai si versuri de la un descantec pagan - de boala grea - ca exemplu. Apoi, ca si cum aceasta deplasare a discutiei nu ar fi fost de ajuns, concluzionezi cu un text al parintelui Cleopa despre vrajitorie!!!!!!. In final, imi recomanzi sa merg la duhovnic si sa marturisesc ca bunica a m-a facut bine spunand Tatal nostru si o ruga de indepartare a celor rele careia eu i-am spus descantec (in finalul celor povestite am spus care era, in general, continutul ei dar, pentru fratia ta nu a contat). Te legi de aceasta ruga si-i denaturezi sensul. Spui la inceput: "Dacă mă doare capul și mă simt rău pot să-i cer ajutor lui Dumnezeu și să-L rog să mă facă să mă simt mai bine." Frate draga, asta a facut si bunica in locul meu!!! Apoi: "Dacă sunt bolnav și mi-e greu să-mi duc boala mă duc la preoții lui Dumnezeu la Biserică la Sfântul Maslu." Foarte bine faci, dar poate ca ar fi bine sa treci si pe la doctor (fara a exclude Sfantul Maslu). In plus era vorba de un copil si nu de un adult. Pentru ca daca aplici aceasta reteta la un copil, si in loc sa chemi salvarea astepti Slujba de Sfantu Maslu, cu tot respectul, dar risti sa-ti asumi un mare risc. Frate draga, pare a nu fi corect cum ai procedat. Eu vorbesc una, fratia ta vrei sa dovedesti ca am spus alta. Oricum vina este a mea ca nu am reusit sa scriu suficient de explicit. Te rog sa ma ierti. Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Bine si multele am intampinat de atunci, si chiar mama vroia sa o descante pe sora mea cand i-a fost RAU si am oprit-o zicand ca o sa neneoroceasca fata mai tare decat este! Am luat-o eu si am facut Paraclisul MD si am uns-o cu mir si I-A TRECUT!!! Nu a mai fost nevoie de "descantec"! Asa am incredintat-o pe mama de puterea lui DUmnezeu nu a descantecului! Sa fim CREDINCIOSI nu creduli! Sa ne facem lucruri de mantuire, NU de mantuiala! Frate draga, DEPRINDE DE CREDINTA NOASTRA A FIECARUIA! DACA TE LASI IN VOIA LUI DZEU SI II CERI AJUTORUL, NU TE LASA, dar daca apelezi la aceste forme, fie ele vechi, TOT DIN PAGANISME ISI AU RADACINILE! precum a aratat fratele orthodox4life din Sf.Scriptura! Sa nu ne batem joc de rugaciunea curata si sa o transformam in ritualuri necrestine! VOM DA SEAMA! ca sa amageasca lumea dracu/"lupul" a luat piele de oaie si se prezinta in forma rugaciunii curate si amageste lumea! Asta este decantecul, fie vechi, fie tradiitional, fie din antichitate, fie actual! tot inselare draceasca este! Daca un copil patea asa cum zici fratia ta, trebuia ca mama sau tatal sa plece genunchii la pamant acolo in camp cu copilul in brate si sa ii dea apa sfintita si sa II FACA SEMNUL SF.CRUCI nu frectia mainii! Oamenii crestini aveau intotdeauna la ei si apa sfintita pt a stropi pamantul aveau si ulei de la sf.Maslu! Asa ca nu este indreptatire sa spui ca ce putea sa faca? Niciun crestin nu pleca la camp fara AGHIASMA!!! ii dadea sa bea si ii facea Sf.Cruce nu paganisme ca sa spurce copilul! Si dracu se face in chipul lui Hs, si inger de lumina si suntem atat de slabi sa credem toate dracoveniile! Iarta-ma frate. trebuie sa fim hotarati si darzi in CREDINTA si nu sa ne clatinam ca trestia in vant! ci ca stanca in furtuna! AMIN!!! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cap 5: 12.Iar înainte de toate, frații mei, să nu vă jurați nici pe cer, nici pe pământ, nici cu orice alt jurământ, ci să vă fie vouă ce este da, da, și ce este nu, nu, ca să nu cădeți sub judecată. 13.Este vreunul dintre voi în suferință? [COLOR=red]Să se roage[/COLOR]. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. 14.[COLOR=red]Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. [/COLOR] [COLOR=red]15.Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate se vor ierta lui.[/COLOR] Deci, nu este exclus sa chemi saalvarea, dar la sate nu ai cum... (la unele, care daca chemi salvarea ajunge dupa 3h), dar "cautati [COLOR=red]mai intai[/COLOR] imparatia cerurilor, si TOATE celelalte SE VOR ADAUGA voua" , deci inainte de toate sta Hristos, Doctorul a toate! repet: depinde numai de CREDINTA NOASTRA!!! |
|
|||
|
|||
![]()
Daca sa zicem in ziua de 13 ,superstitie,stiti voi patesti ceva rau nu inseamna ca trebuie sa crezi in superstitie,superstitia vine de la diavol ,si eu intr-o zi de marti ,13,mi-am fracturat urat piciorul in trecut ,desigur a fost mana diavolului.Nu par deloc crestinesti aceste superstitii.Daca te intorci din drum nu o sa-ti mearga bine,bate in lemn sau mai stiu eu ce.
Chinezii sunt cei mai pagani dintre oameni ,stiti foarte bine cum cred si in ce fel cred. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La fel de bine ar fi putut sa-ti alunge durerea cu un Tata-l Nostru,sau doar cu semnul Sfintei Cruci, daca ar fi putut-o face cu aceeasi credinta cu care rostea si acele cuvinte "descantatoare". Doar Iisus ne-a spus: "de poti crede, toate sunt cu putinta celui ce crede". Insa foarte important este ca ceea ce faci cu credinta, sa fie facut din dragoste pt aproapele, deci numai spre bine. Caci altfel, daca faci spre rau, tot rau gasesti (mai devreme ori mai tarziu)! In general crestinul trebuie sa se feresca de textele descantatoare. Caci nu toate au texte alcatuite in duh ortodox. Si e f posibil ca o mama sau o bunica sa foloseasca un astfel de text gresit modificat in decursul anilor, insa rostind cuvintele fara sa priceapa textul, ci doar fiind constienta ca alunga raul cu ele, atunci credinta buna, dragoste pt nepot/fiu, o ia inaintea textului gresit (pe care oricum il rosteste fara sa-l priceapa). Exact ca in pilda cu monahul nestiutor de carte care rostea pe dos Rugaciunea lui Iisus: "Doamne, NU ma mantui pe mine pacatosul". Si staretul lui il vedea adesea zburand. Pana cand odata nu l-a mai vazut zburand si intrebandu-l staretul care-i pricina ...monahul a zis ca un frate l-a invatat sa spuna; 'Doamne, mantuieste-ma pe mine pacatosul!" Minunandu-se staretul pricepu pe data care-i baiul si-l indemna pe monah sa spuna rugaciunea cum o stia el la inceput. Sucit, dar cu credinta dreapta! Si iar l-a vazut staretul pe monah zburand... Oricum, pilda asta era valabila doar pt acel monah, un caz particular... Fiindca, noi in general cand ne auzim mamele sau bunicile folosind descantece cu texte ciudate, bine ar fi sa le invatatam sa renunte la textele acelea si sa spuna rugaciunile cele de trebuinta din carticica cu rugaciuni atasand la ele aceasi credinta buna ca si la descantece. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Doamne-ajuta!
Multumesc Ctin. Ai scris exact ce am gandit si eu cand am povestit. Insa imi dau seama ca am contextualizat atat de defectuos incat se intelege ca as fi un aparator al descantecelor. Acum cateva minute am vrut sa intreb daca din cele scrise nu reiese si altceva, dar mi-am zis ca mai bine renunt. Prea multe explicatii la explicatii. Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Nu aruncati margaritarele la proci" ne spune Domnul Hs! Si exact asta se intampla in descantece! Se ia Numele Domnului IN DESERT caci asa se calca porunca a 3a! si "pt orice cuvant desert vom da seama"!!! sa nu ne jucam cu cele sfinte si sa nu ne batem joc de sufletele noastre si sa nu ne MINTIM in stil barbar!!! Iadul ne asteapta! |
![]() |
Tags |
generalitati |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum impacam viata duhovniceasca si viata lumeasca? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 40 | 28.12.2012 19:53:52 |
Idolii din viata noastra | Ciprian Hangan | Intrebari utilizatori | 0 | 19.03.2012 17:03:19 |
copiii din viata noastra | Mirela0110 | Intrebari utilizatori | 9 | 19.05.2011 11:40:21 |
Minunile din viata noastra ! | elenavioletacocos | Intamplari adevarate | 30 | 21.08.2010 20:18:29 |
Pana unde poate patrunde biserica in viata noastra privata? | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 54 | 12.11.2009 13:54:22 |
|