Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2013, 22:32:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Imi cer scuze daca am suparat pe cineva sau am inteles gresit! Dezbaterea de idei, atata timp cat se poarta in spirit constructiv, nu poate fi decat benefica!
Dvs personal,nu cred ati suparat pe nimeni.Chiar daca nu va impartasesc ideile,va asigur ca nu m-ati suparat cu nimic.
Poate ideile dvs sa provoace ceva sentimente de dezaprobare,insa asa cum se tot vehiculeaza trebuie sa atacam ideile si nu persoanele!

Fiti binevenit pe Forum,folositi-va de el insa incercati sa fiti cu luare aminte asupra lucrurilor pe care le scrieti.
Mai sunt si tineri fragezi pe aici,pe care nu ar trebui sa-i contaminam cu sustinerea tuturor ereziilor babesti si lumesti(ca aceea ca ajuns la varsta pubertatii,cand hormonii inregistreaza o cota maxima trebuie sa te apuci de viata sexuala).
Ca altfel ce? Or sa dea ortul popii?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2013, 22:37:38
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Acest fragment biblic sustine ceea ce morala catolica numeste "datoria conjugala". Eu am intrebat, insa, altceva si nu am primit, pana acum, un raspuns satisfacator. Repet intrebarea:

Pe ce anume se bazeaza parerea vehiculata de unii utilizatori, potrivit careia Adam si Eva, daca ar fi ramas in stare beatifica, ar fi conceput urmasi altminteri decat prin copulatiune genitala ?
Prin "pe ce se bazeaza" ma refer la adevaratele surse ale credintei crestinului: Sfanta Scriptura, Sfanta Traditie, liturgica si magisteriul viu al Bisericii. Cu alte cuvinte: unde in Biblie scrie asta ? Care Sfant Parinte afirma asta? Unde in liturgica se regaseste vreun rasunet al unei asemenea pareri? Exista papi sau concilii generale ale episcopatului care sa fi invatat o asemenea invatatura ?
amice, la intrebarea ta NU POT si NU STIU sa-ti raspund.Eu nu ma numar printre cei care sustin ca Adam si Eva s-ar fi inmultit in Eden prin cuvant (sau in alt mod). Intrebarea asta ar trebui sa o pui amicului Ovidiu
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 01:47:29
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Cum sa nu ne inselam sora?
Cand majoritatea vorbesc despre"dreptul" si "necesitatea" hormonala de a avea o viata sexuala asa oricum.Ba mai cheama si parerile doctorilor ca sa para cat mai serioasa treaba. Ceva de genul:mai fratilor,de nu aveti relatii sexuale cand poftiti ,e de rau...puteti sa va imbolnaviti grav sau sa muriti! Intrebati doctorii!
asta n-am inteles-o niciodata. ce ar trebui sa patesti daca stai asa virgin?
se confunda excesul hormonal pubertar, si frustarile posibile provocate de frustarea sexuala si singuratate. in fine, poate subestimez eu problema. poate pt cei cu libidoul mai ridicat, poate chiar e o problema.
Vechi 06.01.2013, 06:37:07
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
ok doamna: 1 Corinteni 7:3-5
Oare in aceste versete ideea de baza nu este "sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea"?
De la aceasta plecand se fac concesii.

Cu alte cuvinte, (1)daca nu va puteti stapani(fiecarare pe sine) , atunci(2) vorbiti unul cu altul si va rugati ori "rezolvati"(cum doriti voi), iar daca nici asa, atunci (3) fiecare sa faca concesii celuilalt, ca altfel va pierde satana(?).
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 07:08:19
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
...Pe ce anume se bazeaza parerea vehiculata de unii utilizatori, potrivit careia Adam si Eva, daca ar fi ramas in stare beatifica, ar fi conceput urmasi altminteri decat prin copulatiune genitala ?
Prin "pe ce se bazeaza" ma refer la adevaratele surse ale credintei crestinului: Sfanta Scriptura, Sfanta Traditie, liturgica si magisteriul viu al Bisericii...
Mi se pare ca ati uitat sa amintiti intre surse revelatia(nu-i asa?).

M-am intrebat si eu inca de mai demult si de cateva zile "mi-a venit" un raspuns, si anume, ca in plan subtil(ideal) se sustine conceperea prin cuvant, prin idee, prin sentiment.
In plan material insa, conceperea(cuvantului, ideii, sentimentului) nu poate fi realizata altfel decat prin copulatie vaginala, iar Adam si Eva vor ramane vii, chiar daca trupurile lor materiale se vor intoarce in tarana; daca insa "cuvantul" este fals, iar copulatia vaginala este urmarea atractiei trupesti si nu a iubirii din care au fost creati, atunci ei deja sunt morti in plan subtil chiar daca inca au puls in "tarana" lor, in planul trupesc de care au fost atrasi.

Last edited by Demetrius; 06.01.2013 at 07:11:36.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 11:38:48
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
asta n-am inteles-o niciodata. ce ar trebui sa patesti daca stai asa virgin?
se confunda excesul hormonal pubertar, si frustarile posibile provocate de frustarea sexuala si singuratate. in fine, poate subestimez eu problema. poate pt cei cu libidoul mai ridicat, poate chiar e o problema.
se confunda cu boala vroiam sa zic.
Vechi 06.01.2013, 14:23:01
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Oare in aceste versete ideea de baza nu este "sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea"?
De la aceasta plecand se fac concesii.

Cu alte cuvinte, (1)daca nu va puteti stapani(fiecarare pe sine) , atunci(2) vorbiti unul cu altul si va rugati ori "rezolvati"(cum doriti voi), iar daca nici asa, atunci (3) fiecare sa faca concesii celuilalt, ca altfel va pierde satana(?).
ce mod "original" ai de a interpreta aceste versete biblice! Cum vine asta: sa "rezolvati" cum doriti voi? Asa ne sfatuieste ap. Pavel?
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 18:54:47
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
In privinta acestui subiect din ce observ de multe ori se cade fie intr-o extrema (libertinaj si promiscuitate) fie in alta (abstinenta sexuala pana la casatorie)!
Pe acest forum nu sustine nimeni libertinajul si promiscuitatea.
Abstinenta sexuala pana la casatorie a fost normalitatea pentru majoritatea oamenilor din toate culturile si religiile care au trait pe pamanat de la inceput si pana aproape de secolul XXI. De curand a devenit extremism... pentru unii.

Citat:
Cum insa calea de mijloc e cea mai buna, ar trebui mers pe cateva principii de baza:
Cam incalcita prezentarea principiilor de baza. Eu am reusit sa extrag de fapt doar unul singur din tot ce ai scris tu: sexualitate libera dar responsabila.

Citat:
-din punct de vedere fiziologic , orice persoana normal dezvoltata fizic si psihic, o data cu aparitia pubertatii si prin actiunea hormonilor (aici un cadru medical ar putea explica mai bine!), simte nevoia sa-si inceapa viata sexuala;
Ups, varsta la care simti nevoia sa incepi viata sexuala (pubertatea, debutul adolescentei) nu e deloc varsta responsabilitatii. Sexul nu e doar o nevoie, ca daca era doar o nevoie (similar cu nevoia de a te hrani sau de a excreta deseurile), Dumnezeu care ne-a creat cu tot cu nevoile noastre crea si o cale simpla de a o rezolva (asa cum este hranirea, mictiunea...).
Pentru animale sexul este legat de instinctul de reproducere, apare in momentul maturizarii si dureaza toata viata. Cum animalele sunt ghidate de nevoi (instincte), Dumnezeu le-a ajutat cu reguli naturale, adica au aceasta nevoie doar in anumite perioade... si nu cred ca intaplator perioadele sunt acelea propice cresterii puilor.
Hmmm, te-ai intrebat vreodata de ce Dumnezeu le-a ajutat pe animale si ne-a impovarat pe noi oamenii atat de rau?
Poate altii au alte raspunsuri, eu cred ca Dumnezeu a vrut ca pentru oameni sexul sa fie mai mult decat o nevoie... sa aibe sens. Pentru ca nu ne vrea niste robotei biologici care nu pot face nimic altceva decat acelea pentru care sunt programati, pe langa instinctul animalic Domnul ne-a dat si ratiune si un "ghid de utilizare" a omului, anume Scriptura. Scrie sa nu desfranezi... asta inseamna ca nu ai fost proiectat pentru desfranare... punct. O faci, s-ar putea sa te defectezi, mai devreme sau mai tarziu.

Citat:
-din pacate, astazi, in special in Romania, datorita situatiei economice si sociale dezastroase, nu exista o educatia sexuala si sanitara, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, a sarcinilor la varste mult prea fragede si a avorturilor;
Din pacate Romania nu a avut o situatie economica prea stralucita niciodata in cursul istoriei. Indicatorii macroeconomici or fi fost mai buni, dar oamenii erau la voia sortii (razboi, foamete, molimi). Oricat de saraci ne-am considera, confortul nostru este mult superior celor avut de cei din trecut.
Nivelul de educatie era si el foarte scazut si unde mai pui ca mamele nu indrazneau macar sa le invete pe fiicele lor despre momentul venirii primei menstre. Bunicile au povesti interesante (triste) despre cum au aflat sau mai bine cum s-au speriat cand s-au trezit pline de sange... Iar educatia sexuala se facea rudimentar dar extrem de eficient: "sa nu indraznesti sa pacatuiesti cu vreun baiat, sa te faci de rusinea satului ca sa nu mai putem da ochii cu nimeni ca te omor cu mana mea" sau "nu mai intri in casa mea"! De retinut elementele de baza: pacat, rusine in fata comunitatii, respingere... atat, dar uite ca intra bine in cap esentialul.

Citat:
De exemplul, mult mai stabila era viata sociala de dinainte de 1990!
In timpul comunistilor toti aveau un minim necesar... o stabilitate zici tu, dar esti prea tanar ca sa cunosti cum era ca sotia sa aibe repartitie in Moldova si sotul in Valea Jiului. Parintii veneau acasa la sfarsitul saptamanii si copiii erau crescuti de bunici. Cand reuseau sa-si gaseasca o relatie ceva, sa stranga o suma pentru o spaga buna reuseau sa isi aranjeze sa lucreze in aceeasi zona... distanele fiind moderate se putea face naveta zilnic... Cu si mai mult noroc/pile/spagi ajungeai chiar in acelasi oras.

Citat:
O fata si o femeie poate fi cocheta, atragatoare si vesela fara a fi vulgara sau de prost gust! Nu-i nimeni absurd sa pretinda unei fete sa nu se bucure de viata, sa nu danseze, sa nu mearga la o petrecere sau distractie sau sa nu faca dragoste cu un barbat pe care-l iubeste!
Un parinte responsabil, care vrea binele copilului sau o sa-l invete, o sa-i pretinda si chiar o sa-i impuna sa nu faca pacate care sa-i impovareze mantuirea si nici "actiuni" care sa-i afecteze viata. Mai trecuti prin viata fiind, parintii stiu ca sexul nu e o jucarie nevinovata, stiu ca nu exista contraceptie 100% sigura, iar cu cat metoda aleasa e mai sigura cu atat e mai nociva pentru organism. Parintii inteleg mult mai bine ce inseamna o sarcina sau un avort. Parintii stiu mult mai multe despre bolile cu transmitere sexuala (care sunt mai multe si mai tacute decat HIV si sifilis) si de asemenea stiu ca prezervativele nu ofera protectie 100% impotriva acestor boli pentru ca unele virusuri sunt mai mici decat structura latexului si trec foarte usor (vezi HPV care produce cancerul de col uterin care ucide 2000 de femei anual in Romania... si care nu poate fi detectat la barbati... doar le ucide nevestele).

Citat:
Din pacate astazi multe femei si fete prefera sa traiasca din diverse ïnvarteli"si äfaceri"", nu au o ocupatie stabila si bine definita si prefera tot felul de "relatii"" pasagere, cu barbati care le äjuta"" la un moment dat!
Din pacate intotdeauna a existat o astfel de categorie de femei care se folosesc de barbati oferindu-le ce-si doresc ei mai mult, adica sex. Multe nu au fost nici inainte si nici acum nu cred ca s-au inmultit prea tare. Si barbati care sa se foloseasca de femei au fost si sunt. Uneori le vrajesc tot cu sex, dar de obicei le ofera ce-si doresc ele mai mult, o iluzie a unei relatii stabile.

Pe scurt: moderatie = nu te rani si nu rani "cu pacatul". Exagerare = casatoria e murdara (sexul in casatorie nu e curat), casatoria alba, nu ai voie sa te casatoresti pana la 30 de ani (deci nu ai voie sex), obligatoriu te faci calugar...
Imi pare rau, dar sa-ti vezi de studii si de formarea ta intelectuala si profesionala pana la 20-25 de ani, tinandu-ti ochii in manuale nu la decolteurile starletelor TV ca sa-ti fie mai usor sa te infranezi intra la capitolul moderatie, normalitate, sanatate. Good luck!
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 20:16:12
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit Abstinenta sexuala cine si cum o face ?

Repet, tot respectul pentru fetele care au o abstinenta sexuala pana la casatorie! Intradevar, poate asa ar fi ideal, insa omeneste le inteleg si pe cele care nu reusesc!

Despre celelalte aspecte ale vietii sociale cred ca merita o discutie separata, care depaseste cadrul acestui topic!
Reply With Quote
Vechi 06.01.2013, 20:31:58
maria-15
Guest

Implicit

Citat:
-din pacate, astazi, in special in Romania, datorita situatiei economice si sociale dezastroase, nu exista o educatia sexuala si sanitara, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, a sarcinilor la varste mult prea fragede si a avorturilor;
depinde ce intelegeti prin educatie sexuala.

de ex. inca din clas.a 7-a elevii invata despre metodele contraceptive (prezervativ,pilule,sterilet etc.).

imi aduc aminte anul trecut (eram cls. a 10-a)si au venit cativa tineri care faceau parte dintr-un voluntariat.toata clasa a primit prezervative,chiar au facut o "demonstratie" pt. a intelege mai bine cum se foloseste acesta(va dati seama ca eram sub banci de atata ras),au ales un baiat din clasa si acesta a pus prezervativul pe un "suport" ...mda.ne-au explicat tot ce e de facut pt. a preveni ce trebuie prevenit,insa "abstinenta sexuala" era trecuta ultima pe lista,practic nici nu s-a pomenit de ea.am jucat tot felul de jocuri,am discutat tot felul de situatii(de genul:ce ma fac daca ma imbat la o petrecere si ma culc cu un baiat,iar a 2-a zi cand inca nu mi-a trecut mahmureala imi dau seama ca nu m-am protejat?),cativa colegi chiar au recunoscut ca si-au inceput viata sexuala.

aceasta este "educatia sexuala" pe care copii o invata la scoala incepand cu cls.a 7-a (familia si/sau societatea ii invata mult mai devreme),ori aceasta nu e educatie sexuala.o educatie sexuala trebuie impletita cu educatia crestina.din pacate asa ceva nu e posibil intr-o scoala,astfel ca parintilor le revine responsabilitatea de a le preda copiilor adevarata educatie sexuala.dar oare cati si-o asuma?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02