![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Noi (si ma refer la ortodocsi) nu luam idei si le interpretam, tocmai asta ti-am spus in mesajul precedent. Protestantii iau idei si le interpreteaza si ecumenistii ii copiaza. Noi spunem doar ce spun sfintii si Biserica, nimic mai mult. De obicei am observat ca cei ce au idei ecumeniste au tendinta sa ii judece pe cei ce nu le au. Ei luand invatatura de la protestanti cred ca sunt sfinti si se vad pe ei mari traitori si pe ceilalti fara dragoste, traire. Si fariseul tot asa gandea. Tot de la protestanti au luat si mandria. Tu de fapt marturisesti inavatura protestanta, inclusiv trairea pietismul protestant. Panteismul se refera la conceptia conform careia divinitatea este inclusa in lumea creata, toate lucrurile au in ele si dvinitatea. Ti-am scris, legea lui Iisus este sa iubesti pe Domnul mai mult decat pe tine si pe aproapele la fel ca pe tine. Ce lege implinesc cei mentionati de tine? Legea veche are zece porunci, ce fapte bune face cineva care se inchina la zei? Toate poruncile trebuie respectate, nu doar unele. De exemplu tu spui ca daca nu e respectata o porunca acea persoana face fapte bune. Sa spunem ca porunca e sa nu ucizi, deci daca cineva ucide e un om bun, face fapte bune si va ajunge in Rai. Porunca sa nu ai alti ze sa te inchini al ei e prima, cea mai mare, la fel cum a spus si Isus. Ai inteles acum? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Rationamentul facut de tine nu e valabil, am scris in mesajul catre Iustin de ce. In cartile regilor scrie de cate un rege ca a facut ce este rau inaintea Domnului, ca s-a inchinat la cate un zeu. Nu scrie de alte porunci ca nu le-a tinut. Tot Vechiul Testament se axeaza in principal pe condamnarea inchinarii la idoli. |
|
|||
|
|||
![]()
Si eu am spus acelasi lucru, ca sunt discursuri filozofice. Filozofia este ceva nascut din rationamentul unui om. Crestinismul se bazeaza pe revelatia de la Dumnezeu. E normal ca impartasiti aceeasi viziune, avand aceleasi conceptii ecumeniste de sorginte protestanta.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De unde sunteti asa convinsi ca aceasta e atitudinea cea mai potrivita si mai rodnica pentru un ortodox ? E adevarat ,ca sa arat ca inteleg ceea ce zici ,ca asa spun multi sfinti: pe cei rataciti,pe eretici sa ii ignori si sa nu ai de aface cu ei. Dar nicaieri nu spune sa ii jignesti,sa ii desconsideri . Chiar nu va dati seama de nuante ? Nu va dati seama ca a-ti avea si alte alternative ? Ca a-ti putea vorbi cu mai mult har,fara a ceda deloc la convingerile voastre ,si a-ti castiga admiratia fratilor ortodocsi si chiar a celor rataciti ? De ce faceti asta ? Datorita mandriei ,caci in loc sa ii ascultati pe sfinti,si mai bine sa nu aveti de aface cu ereticii ,voi va credeti pregatiti pentru lupta cu satana ,si acesta ride de voi,caci va castiga asa ieftin sufletul. Se foloseste de ortodoxie ,ca sa va faca intoleranti , surzi,lipsiti de mila, amagindu-va cu mandria ca a-ti fi ceva in lumea ortodoxa ,si astfel va batjocoreste sufletele. Lupta cu satana,se cuvine sfintilor,palmele si atitudinile radicale sunt rezervate pentru ei. Caci si-au pus toata viata si tot sufletul in slujba lui Hristos,si satana ii poate prinde greu . Daca ma palmuieste un sfant,ma umplu de bucurie,si ii intorc cu drag obrazul celalalt,caci se vede harul in el. Dar in voi se vede doar ingustimea omeneasca,imposoiboiltatea de a iubi,si palmele voastre infecteaza obrazul care il ating,si nu il vindeca. Pastrati-va respectul pentru cuvintele sfintilor in inima ,dar ingaduiti-va sa fiti oameni . Caci Dumnezeu va iubeste pentru credinta voastra si invartosarea cu care o aparati. Dar se intristeaza cand nu reusiti sa faceti distinctia intre credinta,poate gresita a unui om, si iubirea care a-ti fi putut sa io aratati ,si nu a-ti facut-o. Nimic nu garanteaza ca atitudinea voastra e potrivita.Simpla copiere a spuselor unor parinti,nu e doar o copiere,ci introduceti si idei ale voastre ,si,prin necunoastere ,puteti deveni mai rai decat e cazul. Nu . Nu copiati pe sfinti . Ci doar ii imitati. Last edited by iustin10; 24.08.2012 at 19:46:14. |
|
|||
|
|||
![]()
Care pălmuire a aproapelui, domnule Iustin? Despre ce vorbești, domnule, la dumneata o critică făcută pe baze teologice este pălmuire a aproapelui? Nu îmi aduc aminte ca să fi promovat vreun ecumenism al pălmuirii aproapelui, dar în același timp nici nu cred că Biserica Ortodoxă tolerează vreun ecumenism al ereziei, împreună cu toți ereticii care se auto-ei-intitulează pe ei înșiși drept "biserici". Să ne fie cu iertare domnule Iustin, eu v-am mai spus-o: faptul că Dumnezeu este peste tot asta nu înseamnă că oricine are acces la El.
Last edited by Decebal; 24.08.2012 at 20:03:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci tu spui asa: daca aceia nu respecta prorunca neinchinarii la idoli ,degeaba indeplinesc celelalte porunic.Si dai exemplu cu ucidrea : degeaba cineva implineste 9 porunci,dar ucide un alt om. Deci daca paganii nu indeplinesc legea iubirii lui Dumnezeu,pentru ca nu il cunosc,ei nu pot fi ai Lui. Simplu.Prea simplu. Si iata cum L ai dat jos de pe tronul Sau pe Fiul omului,si ai judecat lumea Eu spun asa : Dumnezeu va judeca lumea sa,si toti oamenii merita sa se mantuiasca,toti ,si cei mai mari necredinciosi si farisei ,cu exceptia unuia singur : eu insumi. N-am sigurante si n-am certitudini.Iubesc pe toti ,aprob pe toti ,sunt slab cu toti, laud faptura Lui in toate,si ma las doar la mila Dumnezeului meu si Hristos,El sa ma faca tare cand considera El. Care este atitudinea ortodoxa? A judeca non stop cuvinte,si a imparti lumea? Sau a te indrepta spre tine insuti si a cauta mantuirea ta ? In cercul meu mic mi-au fost dati cativa oameni dragi,care il cauta pe Hristos, deci ,da,sa o includem pe Adriana aici si pe cei ca ea, si alti cativa oameni dragi ,care de asemenea il cauta pe Hristos ,si sa ii includem pe Cristiboss pe Cezar,pe Catalin si pe toti ceilalti. Fiecare o face in felul sau ,fiecare merita o sansa,fiecare e infinit mai bun decat mine Cereti mi orice,cereti mi sa fiu ortodox,sa fac orice,dar nu ma puneti vreodata sa vorbesc urat sau dispretuitor fata de celalalt,oricine ar fi el,pentru ca ar insemna sa nu imi vad atunci micimea mea . Eu ii inconjor cu dragoste pe toti ,si las cuivntele si judecatile in seama Domnului meu ,caci El singur este neprihanit . |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnul insusi a spus ca cei ce au gresit din nestiinta vor fi pedepsiti mai putin decat cei care au gresit cu buna-stiinta. Concluzia este clara: greseala se plateste. Ca atare se plateste idolatria, se plateste absolut orice, cu masuri diferite in functie daca a fost din stiinta sau nestiinta. Cei care asculta vocea lui Dumnezeu din inima lor stiu ca nu au voie sa ucida pentru ca uciderea poarta in ea suferinta, stiu ca nu trebuie sa insele pentru ca poarta suferinta si asa mai departe. Si eu stiam in inima mea toate astea cand inca eram atee, si imi parea rau de greseli in conditiile in care in mintea mea nu exista nici un Dumnezeu care sa ma pedepseasca in vreun fel. Vocea Lui insa o auzeam in mine fara sa stiu ca asta era. Tu judeci atunci cand spui ca aceasta voce a lui Dumnezeu nu ar exista in om. Ea exista, de aceea greseala se pedepseste. Este insa mai puternica la cel ce cunoaste fata de cel ce nu cunoaste, de aceea cel din urma este pedepsit mai putin conform cuvantului Domnului. Si cu cat omul asculta mai mult vocea din inima lui, cu atat ii este mai bine pentru ca Dumnezeu ii va judeca cu aceeasi masura, chiar daca nu a stiut a cui voce o asculta. Bisericile traditionale, BO si BC, s-au focalizat sute si sute de ani doar pe acea parte a mantuirii imediate pentru un motiv foarte simplu: pe ei nu ii interesa ce face papuasul din insula pierduta, nimeni nu gandea asa departe ca acum, nu existau nici ziarele si nici televizorul ca sa isi puna problema, si nici globalizarea si intensa circulatie de persoane nu exista, ca atare ei vorbeau doar pentru cei din comunitate care il cunosc pe Hristos. Ori din acest punct de vedere aveau dreptate, oamenii intrau in primele 3 categorii pe care le-am mentionat, cei care au auzit evanghelia, ca atare ori credeau si faceau faptele pentru a se mantui, ori nu credeau si/sau nu faceau faptele si astfel se pierdeau. Abia recent, cu globalizarea, s-a pus si problema papuasului si s-a aplicat dogma in mod nediscriminatoriu unor persoane care nu intrau deloc sub incidenta ei. Catolicii au inceput sa inteleaga, ortodocsii inca nu, dar va veni. Fiecare in ritmul sau. Vezi ca tu esti cel care ii judeci mult pe non-ortodocsi, asa ca o sa iti arate Dumnezeu ce fapte au putut avea daca tu in mod incredibil nu le vezi. Eu le vad si la atei, si la musulmani, si la multi altii. Acele fapte bune ale firii nu exista caci omul nu-i animal ci in absolut tot ceea ce face este perfect responsabil de alegerea facuta: omoara sau nu, injura sau nu, minte sau nu, iar constiinta ii cam spune ce si cum, si tot el alege daca isi asculta constiinta sau nu. La animale asa ceva nu exista, deci fiecare om are vocea lui Dumnezeu in el prin modul in care a fost creat, dupa chipul si asemanarea Sa. Faptele pur ale firii nu sunt in sine nici bune nici rele ci sunt firesti: a manca, a bea etc. Ce trece de cele ale firii, adica faptele bune sau rele, vin din alegerea omului. In crestinism ar trebui sa se atinga desavarsirea si iata ca nu se poate demonstra ca un crestin este implicit mai desavarsit decat ceilalti ci exista mii si mii de contra-exemple. Iar acestia vor fi pedepsiti mai aspru decat ceilalti pentru ca nu au facut desi au stiut. Nu stiu daca acum este mai clar, dar un lucru este sigur: daca ai iubire fata de ceilalti, le vezi si faptele bune si nu mai ajungi sa spui: "ce fapte bune ar putea face un necredincios?". Ai sti singur raspunsul adevarat: poate face multe fapte bune, chiar mai multe decat multi credinciosi doar cu numele. Multa pace! Last edited by Tartaruga; 24.08.2012 at 21:09:42. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Lipsa de intelegere a aproapelui,acestea sunt palmele ,cuvintele pretioase dar neinspirate ,care nu se potrivesc starii aproapelui. Acestia intra aici cu speranta ,si afla respingere ,daca inca nu judeca ca noi.Pai nu de aia au intrat ? sa ne inteleaga? Cum va asteptati sa judece ca un ortodox? Cuvintele sunt corecte,si orotdoxia e corecta ,problema e ca treceti usor la judecati,aproape personale, si atunci nu se mai vede Dumenzeu in voi.Si stricati tot ce cladiserati prin eruditie . Care este cea mai mare masura a iubirii ? Sa iti iubesti dusmanul. Faceti la fel,si nu mai va lasati asa usor cuprinsi de sentimente personale |
|
|||
|
|||
![]()
Nu vă mai erijați în marele judecător domnule Iustin, că sunteți departe de o asemenea funcție. Dumneavoastră încercați să vă mai puneți la punct cu ortodoxia și după aceea mai discutăm, după aceea poate vă voi da oportunitatea să fiți dumneavoastră marele judecător, marele inițiat. Te-am prins și atunci când te-ai contrazis spunând ba o dată că sunt mai multe căi adevărate, ba că doar ortodoxia e cea adevărată. Încearcă să devii mai coerent, mai ortodox și după aceea mai stăm de vorbă. Cam toată sporovăiala pe care au expus-o unii pe aici nu are nici cea mai mică treabă cu ecumenismul. După cum am mai spus, ecumenismul se ocupă cu altceva, au și discuțiile teologice sensul lor dar ținta este în altă parte, ori această țintă nu se va atinge decât într-o singură Biserică. Nu există mai multe biserici; faptul că unii fac nu știu ce "evanghelizare" pe stradă cu chitara în mână pe mine nu mă impresionează până acolo încât să spun că suntem din aceeași Biserică. Apartenența la Biserică nu se face doar pe niște criterii minimale pe care ni le impun niște pseudo-creștini care nu înțeleg aproape nimic din Biblie, care interpretează Biblia doar după nivelul lor gregar. Ortodoxia nu se amestecă cu heterodoxia, sfințenia nu se amestecă cu lumescul și cu spurcăciunea, lumina nu se amestecă cu întunericul, Christos nu se amestecă cu Diavolul.
canonizarea Sfântului Ioan Maximovici http://www.youtube.com/watch?v=LkZ9w5R7hyk Moastele Sfantului Ioan Hozevitul. http://video.crestinortodox.ro/bcg4c...Hozevitul.html |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ecumenism? | BogdanF2 | Generalitati | 150 | 21.12.2014 21:06:04 |
Ecumenism | ancah | Biserica Ortodoxa Romana | 206 | 31.05.2010 03:51:19 |
ecumenism | alexandra | Generalitati | 15 | 20.04.2008 16:10:49 |
Ecumenism | Iacov | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 178 | 08.10.2007 20:02:36 |
Ecumenism | Noesis | Generalitati | 13 | 17.07.2007 09:35:57 |
|