Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2015, 13:25:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Bunicii. nostrii nu consumau carne in exces, muncau multe mancaruri bazate pe legume,
Nu disparitia legumelor, ci disparitia cerealelor e principala deosebire intre ce mancau bunicii mei si ce mananc eu.

Imi aduc bine aminte cum bunicii mei faceau o mamaliga la pranz. Din care uneori aveau si seara. In fiecare zi.
Eu fac o mamaliga pe luna.

Imi aduc aminte limpede cum ei mancau "cir" frecvent, cam o seara din doua. Adica, un fel de terci cu lapte in loc de apa.
Nu am facut niciodata.

Grisul era nelipsit. In tot felul de combinatii, inclusiv in compozitia placintelor. Astazi, copiii mei socotesc bunatatea de gris cu lapte ca un fel de pedeapsa.

Toate mancarurile traditionale se bazau pe cereale. Alivanca. Nu mai exista. Julfa. Lipsa. Coliva. A persistat numai in ritualul funerar.

O soarta asemanatoare cu cerealele au avut-o leguminoasele, cu care se aseamana ca valoare nutritiva. Mai folosim numai mazarea si, mai rar, fasolea verde. Ambele au disparut din meniurile oricarui restaurant, nu mai sunt de bon ton nici macar ca garnitura la friptura. Insa, in vremea cand eram copil, mancam frecvent mazare ca garnitura. La restaurante de prestigiu.
Inainte se foloseau si leguminoase iesite cu totul din uz. Bobul. Lintea. Bamele. "Un blid de linte" era socotit ceva asa de bun, incat merita sa cedezi dreptul de primogenitura pentru el. Cine mai mananca, azi, linte ca fel principal ? Extrem de rar, se mai mananca supa de linte, ca o curiozitate exotica. Supele in general se mananca tot mai rar. Si nu doar in Romania. Acelasi lucru e si in Franta, unde am dificultati de a mai gasi chiar si farfurii adanci. Ceea ce e impresionant este viteza cu care saracirea meniurilor are loc. Cu doar o generatie in urma, supa era nelipsita de la orice restaurant francez. Obiceiul de a servi o supa usoara, seara tarziu, cand vii de la spectacol a generat cuvantul "supeu", iesit din vocabular. Patrunsese in toate limbile pamantului, fiindca toti oamenii iubeau supa. Azi, in engleza, cand spui "the supper" lumea se gandeste la Cina cea de Taina, numai la supeu nu se gandeste, fiindca nu mai exista.
Prin "crema", pe vremuri, adica acum 20 de ani, se intelegea o supa concentrata, eventual pasata. Prin "consomé" se intelegea o supa subtire, cu galbenus de ou crud. Eu am apucat consomé-uri chiar si in Romania, la Romische Kaiser din Sibiu. Nu mai exista, iar lumea nici nu mai stie de ele, nici macar nu-si mai aminteste, ca si cand nu au existat niciodata.

Dramatica e si ingustarea sortimentului de ciorbe, o mancare specific balcanica, o mancare in care bucataria traditionala romaneasca avea un cuvint de spus. Astazi, la restaurante mai sunt (daca sunt) trei feluri de ciorbe: de "vacuta", de perisoare si de burta. Erau zeci, sute de feluri de ciorbe. Minunate ciorbe, inclusiv de post. Semnul primaverii era ciorba de stevie, prima "ciorba noua", din postul Pastelui. Nu dupa mult timp, era vremea ciorbei de loboda. In posturile mici, de vara, bunica mea, coana preoteasa, facea o ciorba de hribi de iti mancai degetele. In alternanta cu "ciorba de buruieni", sau de fasole, ca sa nu ne plictisim. In postul Craciunului, domnea ciorba de sfecla. TOATE au disparut. Un restaurant cu pretentii, daca ar avea nebunia sa propuna ciorba de fasole, ar fi imediat calificat ca "zahana". Daca nu cumva "cantina". Si totusi, acum doar 10 ani, inca mai gaseam ciorbe de fasole la restaurante la nivel de Capsa.

Bucataria devine tot mai monocorda. Putinele ciorbe pe care le mai gasesti in meniuri sunt numai cu otet, ca agent de acrire. Nu mai umple nimeni borsul, nici nu mai stie cum se face. Sucul de lamaie (in realitate sarea de lamaie, produs al industriei chimice) l-a inlocuit. Corcodusele verzi sau agrisele nu se mai folosesc ca agenti de acrire nici macar de catre gospodinele foarte avansate.

Multumesc mult pentru cele doua jumatati de andive imbalsamate cu un maglavais alb si servite pe post de felul I. Mie dati-mi ciorba mea inapoi !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 19.03.2015 at 13:42:18.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 13:47:11
Barsaumas
Guest

Implicit

Mihnea, eu si a mea tinem postul da capo al fine, si preparam cu schimbul, de 3-4 ori pe saptamana, dupa cum urmeaza: ciorba de linte, naut, soia, ridiche neagra, cartofi innabusiti, compoturi de mere/pere fara zahar, suc de morcovi, suc de pomelo, grapefruit, lamaie aproape zilnic. Tot mananc ca porcu', cum ma stii, dar cel putin sanatos.
Si da, cand nu fac trasee lungi prin stravechiul cartier al copilariei mele in scop de, vorba lu' a mea, "slabesti 500 g si pui 3 kile", stau si noptile cu fundul pe scaun facand instalari, compilari, alea-alea. (Io lucrez home).
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 13:50:06
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

La noi s-a gatit mancare de bame recent si a fost apreciata, s-a terminat repede.Linte am cumparat aseara, din comert,gata preparata si nu mi-a placut foarte mult cum era pregatita.In schimb am cumparat ingrediente pt salata verde cu porumb.Andivele imi plac doar cum le prepara mama :)
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 13:56:14
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
La noi s-a gatit mancare de bame recent si a fost apreciata, s-a terminat repede.Linte am cumparat aseara, din comert,gata preparata si nu mi-a placut foarte mult cum era pregatita.In schimb am cumparat ingrediente pt salata verde cu porumb.Andivele imi plac doar cum le prepara mama :)
Andive si bame nu mancai vreodata. In schimb primavara mananc leurda, untisor, stevie, loboda, spanac, urzici la greu. Toate cu mamaliga, bineinteles.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 14:11:27
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Avatar-ului tau nu-i dau decat paine, apa si bataie :)) Cu tine as imparti mancare despre care vorbesti :)
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 15:32:01
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Andive si bame nu mancai vreodata. In schimb primavara mananc leurda, untisor, stevie, loboda, spanac, urzici la greu. Toate cu mamaliga, bineinteles.
foarte gustos..si FOARTE SANATOS!
Vechi 19.03.2015, 17:03:25
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Ah, ce-mi faceti!

Bame n-am mai vazut (decat in poze) si mancat din copilarie.
Nici nu mai stiu cum le facea mama, dar stiu ca erau bune, imi placeau.
Stiu ca le facea ceva ca sa nu mai lase "bale".

Ciorbica de loboda imi lipseste!
Urzici - se gaseau in tara la piata. Altfel...n-am curajul sa culeg (sa stiu sigur ca sunt urzici bune de mancat). Imi placeau mai mult decat spanacul.

Stevie - da, sarmalute in foi. Altfel nu stiu...
Aici se stie numai de stevie din aia de indulcit. Sau nu stiu eu echivalentul.

Eu abia astept sa apara ceapa verde, ridichile si salata.

Asta cu bunicii si alimentatia cu legume si cereale. Imi place sa citesc ce scriu unii. Dar poate ca depinde de zona. Depinde de ce aveau la curte.
Exista si bunici care au legume si fructe, altii care au albine (cu produsele lor) si bunici care au animale de toate felurile.

Da, imi amintesc si eu ca in copilaria mea alimentatia bebelusilor si a copiilor mici se baza pe gris si orez cu lapte, sau chiar malai fiert in lapte. Azi au disparut si nu stiu de ce.
Orez cu lapte mananc si acum cu placere.

Si totusi nu inteleg de ce dati exemplu pe bunici, cand stim ca generatiile trecute nu ajungeau decat rar (probabil genetic) la varste de 70-80 ani.
Nu stiu de ce, daca voi ziceti ca mancau asa sanatos.
Eu stiu de varianta cu animalele la tara si cu produsele de la ele, cu paine multa etc.

P.S. Gris se pune la multe.

Mie nu-mi plac produsele de post (adica inlocuitori). Desi...am gustat aici la cineva chiftelute vegane (daca nu ma insel) facute din cereale cu ceva. Si erau bunute.
Ah, ca exista unele produse fara produse animale in compozitie, este altceva. (de ex. biscuiti).

Dar continui sa ma intreb un lucru:
Cand vedem ce se intampla in lume peste tot (mai nou in Tunis), la ce ne foloseste postul?
De ce nu ne preocupa mai degraba ce facem totusi cu credinta noastra? Cum ne aparam? Cum sa fim mai buni, mai uniti?
Credinta inseamna totusi altceva...
Traim totusi vremuri grele.
Vechi 19.03.2015, 17:04:30
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu disparitia legumelor, ci disparitia cerealelor e principala deosebire intre ce mancau bunicii mei si ce mananc eu.

Imi aduc bine aminte cum bunicii mei faceau o mamaliga la pranz. Din care uneori aveau si seara. In fiecare zi.
Eu fac o mamaliga pe luna.

Imi aduc aminte limpede cum ei mancau "cir" frecvent, cam o seara din doua. Adica, un fel de terci cu lapte in loc de apa.
Nu am facut niciodata.

Grisul era nelipsit. In tot felul de combinatii, inclusiv in compozitia placintelor. Astazi, copiii mei socotesc bunatatea de gris cu lapte ca un fel de pedeapsa.

Toate mancarurile traditionale se bazau pe cereale. Alivanca. Nu mai exista. Julfa. Lipsa. Coliva. A persistat numai in ritualul funerar.

O soarta asemanatoare cu cerealele au avut-o leguminoasele, cu care se aseamana ca valoare nutritiva. Mai folosim numai mazarea si, mai rar, fasolea verde. Ambele au disparut din meniurile oricarui restaurant, nu mai sunt de bon ton nici macar ca garnitura la friptura. Insa, in vremea cand eram copil, mancam frecvent mazare ca garnitura. La restaurante de prestigiu.
Inainte se foloseau si leguminoase iesite cu totul din uz. Bobul. Lintea. Bamele. "Un blid de linte" era socotit ceva asa de bun, incat merita sa cedezi dreptul de primogenitura pentru el. Cine mai mananca, azi, linte ca fel principal ? Extrem de rar, se mai mananca supa de linte, ca o curiozitate exotica. Supele in general se mananca tot mai rar. Si nu doar in Romania. Acelasi lucru e si in Franta, unde am dificultati de a mai gasi chiar si farfurii adanci. Ceea ce e impresionant este viteza cu care saracirea meniurilor are loc. Cu doar o generatie in urma, supa era nelipsita de la orice restaurant francez. Obiceiul de a servi o supa usoara, seara tarziu, cand vii de la spectacol a generat cuvantul "supeu", iesit din vocabular. Patrunsese in toate limbile pamantului, fiindca toti oamenii iubeau supa. Azi, in engleza, cand spui "the supper" lumea se gandeste la Cina cea de Taina, numai la supeu nu se gandeste, fiindca nu mai exista.
Prin "crema", pe vremuri, adica acum 20 de ani, se intelegea o supa concentrata, eventual pasata. Prin "consomé" se intelegea o supa subtire, cu galbenus de ou crud. Eu am apucat consomé-uri chiar si in Romania, la Romische Kaiser din Sibiu. Nu mai exista, iar lumea nici nu mai stie de ele, nici macar nu-si mai aminteste, ca si cand nu au existat niciodata.

Dramatica e si ingustarea sortimentului de ciorbe, o mancare specific balcanica, o mancare in care bucataria traditionala romaneasca avea un cuvint de spus. Astazi, la restaurante mai sunt (daca sunt) trei feluri de ciorbe: de "vacuta", de perisoare si de burta. Erau zeci, sute de feluri de ciorbe. Minunate ciorbe, inclusiv de post. Semnul primaverii era ciorba de stevie, prima "ciorba noua", din postul Pastelui. Nu dupa mult timp, era vremea ciorbei de loboda. In posturile mici, de vara, bunica mea, coana preoteasa, facea o ciorba de hribi de iti mancai degetele. In alternanta cu "ciorba de buruieni", sau de fasole, ca sa nu ne plictisim. In postul Craciunului, domnea ciorba de sfecla. TOATE au disparut. Un restaurant cu pretentii, daca ar avea nebunia sa propuna ciorba de fasole, ar fi imediat calificat ca "zahana". Daca nu cumva "cantina". Si totusi, acum doar 10 ani, inca mai gaseam ciorbe de fasole la restaurante la nivel de Capsa.

Bucataria devine tot mai monocorda. Putinele ciorbe pe care le mai gasesti in meniuri sunt numai cu otet, ca agent de acrire. Nu mai umple nimeni borsul, nici nu mai stie cum se face. Sucul de lamaie (in realitate sarea de lamaie, produs al industriei chimice) l-a inlocuit. Corcodusele verzi sau agrisele nu se mai folosesc ca agenti de acrire nici macar de catre gospodinele foarte avansate.

Multumesc mult pentru cele doua jumatati de andive imbalsamate cu un maglavais alb si servite pe post de felul I. Mie dati-mi ciorba mea inapoi !
Exact,aveti mare dreptate!
Este chiar scandalos sa mananc pt prima data unele alimente de baza la 30 de ani,dupa plecarea din tara.
Linte,bob,naut si multe altele pe care nu le mai enumar.De ce nu se gaseau de cumparat?Daca ar fi fost pe piata am fi cumparat macar din curiozitate.Insa pe timp de iarna la piata nu gaseai decat cartofi,morcovi,telina,mere si varza.

Bame mancam numai la bunici care cultivau in fiecare an si le foloseau la "ghiveciul de legume".
Mama si bunica fac bors in mod uzual,mai rau este de mine ca nu gasesc cele necesare in US cunm nu gasesc nici sare de muraturi(decat la engrossuri unde trebuie sa cumpar cam 10 kg)-asta pt varza murata sau castraveti.

Dupa ce am"facut cunostiinta"cu lintea nu-mi mai lipseste din camara.Fac o ciorba de linte cu rosii,telina,morcov si uneori cartofi pe care o acresc cu otet de mere,sau nu...depinde. Alteori ii pun turmeric, curry si ghimbir.

Aseara am facut o supa crema din conopida,fasole alba si cartofi;condimenteiper ,rozmarin si salvie.
Cresc ierburi in gradina,am rozmarin,salvie,busuioc,curry,menta si cimbru.
Mama mi-a trimis seminte de leustean,pe care o sa le plantez in curand.

Ciorbe si supe fac des,posibilitatile sunt nelimitate.
De curand,fiind intr-o calatorie am mancat la un restaurant supa greceasca de...vinete!!! Sau supa Africana de naut.
Devenind vegetariana in 2011 am ajuns cam la nivel de chef in bucatarie;dar acum in post ma mai temperez cu exotismele.
Din pacate mamaliga nu am facut in ultimii 10 ani insa am facut paine din malai la tava,putin dulceaga(se pune putin zahar).

Bunicii si strabunicii mei mancau carne doar in weekend(poate si lunea ca ramaneau resturi),in schimb in timpul saptamanii se gatea fara carne si se tinea post strict neaparat vinerea-adica ceai cu paine la mic dejun,paine cu masline intre mese si salata orientala sau mancare de cartofi/fasole pt cina.
Toti au murit de batranete fara boli metabolice sau cancer;bunica inca mai traieste pe plantatie si nu cred ca a mai vazut vreun doctor de la ultima nastere...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 17:06:59
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Adica cu ceapa,ulei si lamaie ? :)
Mama asa le facea :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 17:12:50
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Adica cu ceapa,ulei si lamaie ? :)
Mama asa le facea :)
La salata de andive, adaugati cativa mieji de nuci. Sau de mere taiate pestisori. Sau si nuci, si mere. Se schimba total.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare