Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2011, 18:51:07
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Da, din păcate, nici eu nu prea am timp zilele acestea... dar topic-ul este atât de atractiv, încât nu mă pot îndura să închid calculatorul. :)
si eu mi-am intrerupt activitatea doar sa vad ce intrebari mai sunt si acum nu ma mai pot desprinde ...scz de offtopic: mi-am pus o poza la profil, voi o vedeti?

Last edited by ovidiu b.; 17.10.2011 at 18:53:39.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 18:53:40
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Reiau intrebarea: Mentionati trei jertfelnice ridicate in urma unor teofanii si motivatia lor.

Nu asteptati confirmarea, caci din pacate trebuie sa ies si eu, continuati mai departe , dupa ce dati raspunsul,ok? Have fun!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 18:56:14
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

1. Și Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, și du-te în pământul Moria și adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ți-l voi arăta Eu!" (Ieșire 22:2)
Semnificația teologică: prefigurarea jertfei Mântuitorului.
Restul să le caute altcineva, că-s în criză de timp!
Vechi 17.10.2011, 18:59:00
ovidiu b.
Guest

Implicit

1. Geneza cap.18 ne vorbeste despre intalnirea lui Avraam cu Domnul, insotit de doi ingeri, la stejarii lui Mamre, putin inainte de distrugerea Sodomei si Gomorei. Versetul 2 ne spune ca “Avraam a ridicat ochii si s-a uitat si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el…” Din contextul relatarii intelegem ca unul din cei trei barbati era Domnul in persoana, ceilalti doi fiind ingeri.
2. Iosua 5, 13-15 ne prezinta un alt caz de teofanie. Domnul i se descopera lui Iosua in chip de luptator, avand titlul de “Capetenia ostirii Domnului”. Faptul ca Iosua s-a inchinat in fata Lui dovedeste ca Iosua era constient ca statea in prezenta unei Persoane divine.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 19:07:45
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
1. Și Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, și du-te în pământul Moria și adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ți-l voi arăta Eu!" (Ieșire 22:2)
Semnificația teologică: prefigurarea jertfei Mântuitorului.
Restul să le caute altcineva, că-s în criză de timp!
Facerea12, 7: ". Acolo S-a arătat Domnul lui Avram și i-a zis: "țara aceasta o voi da urmașilor tăi". Și a zidit Avram acolo un jertfelnic Domnului, Celui ce Se arătase."
Semnificația teologică este clară: Avraam zidește un jertfelnic în semn de mulțumire față de Dumnezeu, Care i Se revelase și-i făgăduise că țara în care trăia ca străin va fi dăruită urmașilor săi.
Acum va trebui să puneți o întrebare dvs, una dl Ovidiu B și una eu. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 19:10:32
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Mentionati trei jertfelnice ridicate in urma unor teofanii; motivatia lor.
noe-construieste un altar dupa potop;
iacov la intoarcerea din mesopotamia inalta un jerfelnic El-Elohei-Israel
isaac-inalta un jertfelnic in Beer seba,dupa reconfirmarea fagaduintei facute lui Avraam
Vechi 17.10.2011, 19:10:54
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
aveti cuvantul...eu tb sa ies
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 19:11:50
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
1. Geneza cap.18 ne vorbeste despre intalnirea lui Avraam cu Domnul, insotit de doi ingeri, la stejarii lui Mamre, putin inainte de distrugerea Sodomei si Gomorei. Versetul 2 ne spune ca “Avraam a ridicat ochii si s-a uitat si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el…” Din contextul relatarii intelegem ca unul din cei trei barbati era Domnul in persoana, ceilalti doi fiind ingeri.
2. Iosua 5, 13-15 ne prezinta un alt caz de teofanie. Domnul i se descopera lui Iosua in chip de luptator, avand titlul de “Capetenia ostirii Domnului”. Faptul ca Iosua s-a inchinat in fata Lui dovedeste ca Iosua era constient ca statea in prezenta unei Persoane divine.
Da, teofania de la stejarul Mamvri (Facerea, cap. 18-19) este deosebit de interesantă, mai ales datorită interpretării patristice potrivit căreia cei trei "îngeri", cărora Avraam li se adresează când la singular, când la plural, sunt, de fapt, Persoanele Sfintei Treimi. Din acest episod vechi-testamentar s-a inspirat cuv. Andrei Rubliov, autorul celei mai cunoscute reprezentări iconografice a Sfintei Treimi.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)

Last edited by laurastifter; 17.10.2011 at 19:15:45.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 19:14:24
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
aveti cuvantul...eu tb sa ies
În urma citirii cărei pericope din Ep. către Romani, Fer. Augustin a decis să se convertească la creștinism?
Reply With Quote
Vechi 17.10.2011, 19:15:35
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Facerea12, 7: ". Acolo S-a arătat Domnul lui Avram și i-a zis: "țara aceasta o voi da urmașilor tăi". Și a zidit Avram acolo un jertfelnic Domnului, Celui ce Se arătase."
Semnificația teologică este clară: Avraam zidește un jertfelnic în semn de mulțumire față de Dumnezeu, Care i Se revelase și-i făgăduise că țara în care trăia ca străin va fi dăruită urmașilor săi.
Încă unul: Iar Moise a scris toate cuvintele Domnului. Și el, sculându-se dis-de-dimineață, a zidit jertfelnic sub munte și a pus doisprezece stâlpi, după cele douăsprezece seminții ale lui Israel. (Ieșire 24:4)

Semnificația cifrei 12: 12 triburi ale lui Israel, 12 apostoli (celula de bază) etc.
Mulțumită tovarășa Ioanna, sau mai săpăm? Dacă da, atunci Laura să se gândească la următoarea întrebare!

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebari despre Biblie Odinsson Despre Sfanta Scriptura 5 31.01.2012 16:03:28
Biblie si... mihaiparaschiv Teologie si Stiinta 14 13.06.2011 20:26:56
Intrebari pe care nu le gasim in Biblie.. tigerAvalo9 Generalitati 11 02.09.2009 22:33:22