![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Eu nu prea cunosc cum merg lucrurile asa ca intreb: salariul preotilor este platit din bugetul statului sau depinde de donatiile enoriasilor?(credeam ca prima, dupa ce am citit threadul acesta nu mai sunt sigur)
Iar celelalte facilitati?Vreau sa stiu cum functioneaza sistemul.
|
|||
|
|||
![]()
uite aici marturisirea unui baiat de preot :
"hai ca va spun eu treaba cu preotii din surse sigure (tatal meu e preot). toata lumea are impresia ca banii de pe botezuri, nunti, inmormantari intra in buzunar. gresit. acei bani intra in fondul bisericii, pentru acei bani se taie chitanta. ca unii preoti fac evaziune - e adevarat, dar eu vorbesc de un caz concret si corect. jumatate din salariul unui preot vine de la bugetul de stat, iar jumatate din acel fond al bisericii, care in multe parohii este insuficient pentru ca oamenii sa-si poata lua salariul integral (de multe ori se practica un algoritm gen: iau eu luna asta salariu, iei tu luna viitoare, urmand ca diferenta de bani sa fie primita doar cand se va reface fondul parohiei). si ca sa va faceti o idee, salariul unui preot paroh cu 25 de ani vechime este de 1050 de lei net. celalalt preot, neparoh, cu 15 ani vechime, are 920 de lei net. singurele „bonusuri“ (aka „ciubucuri“) sunt ceremoniile (cununii, inmormantari) la care participa la dorinta expresa a beneficiarilor (din alte parohii). acestea sunt destul de rare, iar cuantumul „bonusului“ este evident la latitudinea celui care invita preotul. deci asta se intampla intr-o localitate mare din sudul tarii." preluat din ziarul "Gandul" PS: in strainatate, bisericile romanesti nu primesc deloc bani de la buget, cu alte cuvinte se autointretin. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca n-ar fi atata zgarcenie s-ar putea face si in bisericile ortodoxe actiuni sociale. Catolicii de unde credeti ca au atatea fonduri?
|
|
|||
|
|||
![]()
Don_juan o fi la discoteca acum...acolo cat mai costa intrarea ?
|
|
||||
|
||||
![]()
Daca o fi avand pile...intrare libera.
|
|||
|
|||
![]()
De fapt acest topic ar trebui sa se numeasca "Nevoia de dialog"
Ajunge ca cineva sa puna o intrebare,care nu se poate zice ca e cea mai importanta a vietii sale,si apoi sa isi sustina cu putere si constanta punctul de veddere.Toata lumea va incerca sa ii arate care e de fapt adevarul,intaratata tocmai de putintataea acestui obstacol in calea credintei nelinistitului tanar.Si uite asa se aduna 100 de raspunsuri,prin care i s-ar fi putut repeta cateva capitole bune din cateheza. Sincer ,si eu resimt aceasta nevoie de dialog.Orice,numai sa vorbim despre ceva... |
|
|||
|
|||
![]()
adevarul este, ca cei care cam confunda forumul cu chat-ul, ar trebui sa se mai abtina, macar din cand in cand!
|
|
||||
|
||||
![]()
Ca de obicei, unii ce se cred mari credinciosi prefera sa o faca pe desteptii si sa ironizeze, sa satirizeze si alte chestii de astea, in loc sa raspunda cum se cuvine urmand modelele oamenilor din cartile care le citesc (daca le citesc).
N-am vrut sa fac nici un fel de chat, dar daca n-ai prea multi neuroni ajungi sa tragi concluzii de astea. Felicitari celor care au raspuns la acest thread si au reusit sa dea dovada de calm, bun-simt, si consistenta. Restul, no comment. Threadul e bun de inchis, nu voi mai lua in considerare alte raspunsuri.
"Iată Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor; fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii." Last edited by Don_Juan; 22.02.2010 at 10:34:16. |
|
||||
|
||||
![]()
daca tot ai inchis topicul, imi dau si eu cu parerea. as avea o intrebare, pe care oricum o pun, si nu e nevoie sa raspunzi. ale caror forumisti ti-au placut raspunsurile? (banuiesc ca a celor care nu sunt ortodoxi). e usor sa te vaiti, si eu am facut asta, dar si treceam pe la biserica din an in paste si ma revoltam. vai, ia uite ala, ia uite alalalt, ntz,ntz si ntz,ntz. si mai sminteam si pe altii cu ereziile mele, plus ca generalizam, ca asa ne place noua. nu ne-am duce sa cautam, nu ne-am ruga sa gasim un preot adevarat, nuuuuu... doar sa vedem ce-i in ograda celuilalt. uite ca la mine in parohie exista un preot care nu cere bani, face nunti si botezuri gratuit pentru cei saraci, ia din cutia milelor si da la saraci. o sa spui ca-i un caz izolat.. dar nu este, daca intradevar te duci la biserica sa asculti cuvantul Domnului, daca iti doresti cu sinceritate sa-ti spui pacatele, sa te spovedesti, daca iti plange inima de bucurie facand milostenie, daca reusesti sa-ti iubesti dusmanul atunci crede-ma vei reusi sa-ti gasesti un preot care sa te asculte si sa te calauzeasca.
am ascultat cateva interviuri cu parintii Cleopa si Arsenie Papacioc. m-a pus pe ganduri cand parintele Arsenie a spus: cred ca in Iad sunt cei care vorbesc de rau. ei sunt ucigasi de suflete..... uite niste cuvinte care te fac sa meditezi. ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca raspunsurile celor care nu l-au lovit cu ciomagul verbal in cap.Am citit threadul si cel putin jumatate este gen "Don Juan, esti sectant, egoist, zgarcit, rau, certaret, scandalagiu, absurd".
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Avort - pro sau contra? | Bast-et | Generalitati | 224 | 25.02.2018 20:42:21 |
Radiestezie pro sau contra? | mirabela | Generalitati | 52 | 26.07.2012 14:32:28 |
Ajutor la domiciliu(vis-a-vis de Circ) contra cost | Alina-Ana_Truta | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 24.04.2008 13:56:47 |
Contra prostitutiei | Laurentiu | Generalitati | 1 | 25.10.2006 12:48:23 |
|