![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poti sa-mi spui? De ce oare este EL asa de camera-shy? De ce minunea nu se ma produce daca odata cu Patriarhul Ierusalimului nu intra in vagauna respectiva si o camera de luat vederi sau senzori de la NASA in locul de unde vine focul din cer NUMAI la Pastele Ortodocsilor. De ce este nevoie ca acea pestera sa fie pazita cu strasnicie de niste namile de calugari cu muschi? Oare are Dumnezeu nevoie de muschiulosi pentru a face o minune? De ce ambiguitatea intoarcerii riului Iordan la Boboteaza?, cind se stie ca el oricum ca multe alte riuri care se varsa LA ACELASI NIVEL CU MAREA in care se varsa se intoarce de cite ori exista o maree mai mare, la anumite date. De ce nu se intimpla CEVA CLAR TATA! fara lucruri secrete si pe furis asa cum se intimplau pe vremea Mintuitorului in fata a mii de persoane! FARA RUSINARI si SFIOSENII! |
|
|||
|
|||
![]()
Scrie clar ca e vorba de legiuire bisericeasca:
" Este o legiuire bisericească, vorbește despre spovedanie și împărtășanie, despre căsătorii și alte chestiuni de acest fel". Cand l-am numit pe Pr. Cleopa " "voce oficiala a ortodoxiei", m-am gandit ca este demn de crezare pentru credinciosii ortodocsi; ceea ce si este! Dar vad ca se cauta nod in papura, ceea ce nu duce la ceva constructiv. Se poate face lobby si sadind indoiala... Cat timp nu s-au anulat hotararile Sf. Sinoade ecumenice, acestea sunt si raman valabile. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Presupun ca ai trecut printr-o scoala si poti deosebi o OBSERVATIE de termenul JUDECATA. Tot ce afirm este bazat pe observatie. Dumnezeu doar ne-a spus sa credem si sa cercetam asa cum pe Toma l-a lasat sa-i cerceteze ranile. Nu-i nimic rau in asta! Fii sigura ca si restul Apostolilor voiau acelasi lucru, ca doar erau oameni, insa se rusinau sa intrebe. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
In cazul minunilor care se intimpla anual, vreau ca credinta mea oarba sa fie completata si de credinta bazata pe verificari si certitudini, nu? daca tot se intimpla...de ce nu?
|
|
|||
|
|||
![]()
"De ce oare Dumnezeu este asa de rusinos si sfios?.
Poti sa-mi spui?" Dumnezeu nu se prezinta pentru nimic in lume si in univers "in general". Nici tatal tau cand te-a conceput nu a trait conceptia "in general". De ce se spune ca minunea care ne face (mai) credinciosi este echivalenta nasterii? Poate Dumnezeu asa cum il vezi tu este rusinos si sfios nu pentru ca asa e El "in general" ci pentru ca asa esti tu. Bine, excelent. Cauta-l pe Dumnezeu in sfiosenie si in delicatete. Oare un embrion de 7 zile poate fi "agresiv"? Oare putem dezgropa samanta in fiecare zi ca sa "masuram" si sa "ne convingem" ca a crescut sau nu? Nu cauta pe Dumnezeu in interactiuni tari, in lucruri care sunt atat de contrastante ca ziua cu noaptea. Daca lucrurile sunt cum spui tu, acest soi de cautare nu ti se potriveste si risti sa te raneasca, pentru ca evenimente asa cum descrii tu, tari si cu rasunet, exista, dar ele atrag si oameni rai, si certuri, si ura, tocmai pentru ca sunt puternice, sunt sursa de putere si fascineaza pe cel mai bun prieten al nostru si cel mai mare dusman: mintea, la un asemenea grad incat pierdem frecvent controlul. Cauta pe Dumnezeu in lucrurile aparent fara semnificatie, dar care ies in evidenta discret tocmai pentru ca ceva din tine iti spune ca e imposibil sa fie din intamplare. Aceste lucruri un mare poet roman (Nichita Stanescu) le numea "necoincidente". Ele sunt atat de delicate, atat de volatile incat, cand le surprindem, e aproape cu neputinta sa le descriem. Dar ele sunt cele care cu adevarat ne schimba perceptia. Ca sa-ti spun un cuvant cheie, exista Dumnezeu cel care straluceste ca mii de sori, dar exista si Dumnezeu-catalizatorul. Noi oamenii ca sa combinam azot cu hidrogen in chimia minerala avem nevoie de reactoare cat un bloc mai mic, de mii de grade Celsius si presiuni ca pe fundul oceanului. In cer, azotul e convertit la nitrati prin puterea fulgerelor, care nu mai e nevoie sa fie descrisa. Pe camp, biata fasole si rudele ei fac din azotul aerului azot organic (proces fara care campurile ar fi epuizate in scurt timp de fertilitate) pur si simplu la lumina soarelui, cu ajutorul unor bacterii. Dumnezeu cel timid si rusinos si sfios lucreaza pe cai asemanatoare. Noi asteptam sa tune si sa trasneasca si el e gradinarul care creste o planta mai speciala in curtea de alaturi. Si risc sa-ti spun ca e si mult mai accesibil, ca nu e cu zgomot mare, nici cu razboi. E suficient sa crezi ca pentru tine poate fi in felul asta si sa cauti cu incredere. Poate dura o viata, dar gandeste-te ca de aceea ni s-a dat viata. Stim noi de azi ce catalizam noi insine cu ea maine? Darwin este citat frecvent pentru "evolutionism" dar mie imi place sa-l citez pentru un rationament splendid si delicat. Stia cineva inainte de el de legatura intre fetele batrane, trifoi, miere si lana? Iata: fetele batrane ale Angliei acelor vremuri cresteau pisici sa le tina de urat. Acest obicei starpise o buna parte din soarecii de camp si sobolani, principalii dusmani ai stupilor de albine. Albinele polenizeaza trifoiul, cu care se hranesc oile, care produc lana. Acesta este un lant simplu al vietii, dar nici pe acesta nu-l vedem usor, desi este sub ochii nostri. Exista in Biblie o intreaga intelepciune simbolica raspandita in mici amanunte care ne ascut mintea tocmai ca sa sesizam asemenea legaturi subtile. Cauta acolo si vei gasi nu o minune, ci lanturi de minuni... Last edited by inorog; 28.01.2010 at 17:57:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Duminica trecuta ploua marunt. Nu mai vazusem soarele de cel putin doua saptamani.
La iesirea preotului cu Cinstitele Daruri a intrat lumina soarelui pe geamuri.. Lucru ciudat: doar preotul a fost luminat (nu si credinciosii din biserica) Cel putin, asa am vazut eu.. A durat poate nici un minut, apoi iar s-a intunecat. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exact in acel sens am contrazis ideea expusa de tine (cu mentiunea ca nu putem vorbi de magie, dar putem folosi cuvinte ca tainic, ascuns, in chip nestiut...). Ca de fapt nu stim in ce fel lucreaza Sf. Taine. Da, omul trebuie sa conlucreze.. dar pe de alta parte stiu cat de putina credinta am eu..si daca Tainele ar lucra strict pe masura puterilor mele.. ar fi vai de mine! Eu cred ca mai degraba ar trebui sa nu le stam impotriva prin pacatele pe care le facem. Nu stiu daca am dreptate, dar in momentul acesta cam asa vad lucrurile : Sf. Taine lucreaza cat timp nu le impiedicam noi, de aceea lucreaza din plin in copiii mici (care sunt mai putin hulitori, cartitori, patimasi.. decat adultii) Citat:
Stiu ca tu esti pentru botezul copiilor, desigur.. M-a luat valul si de la inceputul pana la finalul mesajului.. am uitat ca este un reply la mesajul tau.. ma gandeam la cuvintele lui Andrei. Deci ultima parte se referea la pozitia lui Andrei fata de botez. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Al saptelea Sinod Ecumenic | Ekaterina | Istoria bisericii | 0 | 13.10.2012 01:07:32 |
Al optulea sinod ecumenic de la Florenta | Calin21 | Istoria bisericii | 3 | 08.10.2011 12:12:34 |
Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR | mihailt | Generalitati | 1 | 28.10.2010 23:47:48 |
Sfantul Sinod al saptelea ecumenic | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 17.06.2009 15:56:40 |
Se pregateste un nou sinod ecumenic? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 10.11.2008 23:28:33 |
|