Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2009, 04:20:06
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Un articol frumos despre iubire (si alte lucruri):
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...-este-plansul/
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 04:33:07
hatryan's Avatar
hatryan hatryan is offline
Member

Data înregistrării: 11.07.2009
Locație: Spania,Romania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru hatryan
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Chiar nu inteleg obsesia aceasta pt erotism care apare pe toate topicurile!
cum adica obsesie? din experienta vorbind... dragostea este si va fi,dar trebuie mentinuta vie,si prin erotism se face mai usor... plus ca de multe ori erotismul aduce dragostea...
plus ca prin asta poate ne gasim perechea...prin atractia fizica... sa intamplat de multe ori!

e o parere!

Last edited by hatryan; 13.07.2009 at 04:35:28.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 04:43:30
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

In Paradis nu exista unirea sexuala (actul sexual) intre barbat si femeie.
Dar dragoste erotica intre dansii exista - asa zice parintele Staniloae ca dragostea erotica intre Adam si Eva exista si era o simpla imbratisare.
Fara act sexual.
Acum probabil sunt destui soti care se iubesc foarte mult si nu au relatii sexuale.Si se iubesc asa la varste inaintate.
Asta nu e dragoste erotica?Ca e mai puternica ca cea de mama,tata,sora,frate.
Nu vedeti cat de mult il iubea Eva pe Adam ca ii da si lui sa manance din mar?
Vedeti asa a salvat Dumnezeu omul de la cadere prin lucrarea acestei dragoste ca Eva nu doreste ceea ce ii ofera Satana numai pentru ea si ii ofera si lui Adam.Aci se pare esueaza planul Satanei prin lucrarea lui Dumnezeu.

Conceptia conform careia existau acte sexuale intre Adam si Eva in Rai e luata de la bogomili.

Last edited by mihailt; 13.07.2009 at 04:49:27.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 11:21:31
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
trei ani, mai precis!
conform studiilor psihologice.
Anna21, sa stii ca incep sa ma intristeze observatiile tale oarecum cinice despre dragoste, zau asa. Gandeste-te ca sunt pe aici oameni care nu sunt inca casatoriti, ce exemplu le dai?

Aia cu trei ani e valabila poate pentru iubirea-pasiune, iubirea-indragostire, nu pe cea bazata pe respect, tolenarnat, intelegere, jertfa reciproca, rugaciune, in Hristos, mai ales. Dragostea adevarata trebuie construita, trebuie lucrat la ea in continuu, si atunci devine ca vinul, mai bun la batranete.
Eu cunosc cupluri care au stat impreuna 50 de ani si isi spun vorbe tandre, se poarta unul cu altul cu iubire, spun ca Dumnezeu i-a binecuvantat cu sotul sau sotia lor. Am multe exemple din astea in jur, cateva in familie.
Sa nu ne facem exemplele negative model, ci pe cele pozitive. Aste este dupa parerea meza o atitudine crestina.
Auzi, Anna? (cealalta) Vezi ce scrie si cristina2012 ;-)
Vechi 13.07.2009, 11:22:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Voi vorbiti de pasiunea erotica, eu nu...
Pacat ca doar asta vedeti in relatia dintre soti...
Exact, anna, eu nu voresc de erotism ci poate de eros (dedi nu eu am introdus termenukl asta prima), mai exact de dragostea conjugala. Nu stiu de ce Anca ci Anna21 tot vorbesc de erotism.
Vechi 13.07.2009, 11:27:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Dar Fecioara Maria? Iata ca se poate si altfel... Inmultirea astfel trebuia sa se faca; dar din cauza pacatului adamic procedam acum altfel.
Aici, anca, hai sa iti dau SI dreptate, de altfel am mai spus: probabil fara cadere unirea dintre soti ar fi fost altfel, nu ca acum, i-ar fi lipsit adpectul de preponderenta a animalicului. Atentie, am zis preponderenta, primul loc acordat, pentru ca nu animalicul este periculos in sex, ci faptul ca nu conduce duhul, ci trupul. In rai, conducea intotdeauna duhul peste trup (animalic), deci si sexualitatea ar fi fost altfel. Cum nu stim, exista diverse speculatii dar nu au fost dogmatizate (nu s-a hotarat la nici un sinod) deci avem voie daca vrem sa speculam in continuare.
Cum zice Anna, ecioara Maria a zamislit oricum fara barbat, este un exemplu unic.
Vechi 13.07.2009, 11:29:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cei trupesti si cei iubitori de placeri blameaza fecioria si aduc drept marturie urmatorul text: “Blestemat este cel care nu ridica samanta in Israel” (Deuteronomul XXV, 9.). Dar noi avand incredere in Dumnezeu Cuvantul, care s-a intrupat din Fecioara, spunem ca fecioria este de la inceput si ca dintru inceput a fost sadita in firea oamenilor. Omul a fost plasmuit din pamant virgin. Din Adam numai a fost facuta Eva. In paradis domnea fecioria. Dumnezeiasca Scriptura spune ca atat Adam cat si Eva erau goi si nu se rusinau (Facerea II, 25.). Cand insa au calcat porunca, au cunoscut ca erau goi si, rusinandu-se, si-au cusut lor invelitori. Si dupa calcarea poruncii, cand au auzit: “Pamant esti si in pamant te vei intoarce”( Facerea III, 19.), cand prin calcarea poruncii a intrat moartea in lume, atunci “a cunoscut Adam pe Eva, femeia Lui, si a zamislit si a nascut”( Facerea IV, 1.). Pentru aceea a fost infiintata casatoria, ca sa nu se distruga si sa se desfiinteze, din pricina mortii, neamul omenesc, pentru ca, prin nasterea de copii, avea sa se mantuiasca neamul omenesc.

Poate ca cei care au facut obiectia de mai sus vor intreba: ce vor sa spuna cuvintele: “Barbat si femeie” (Facerea I, 27.) si cuvintele: “Cresteti si va inmultiti” (Facerea I, 28.). La acestea vom spune: cuvintele “Cresteti si va inmultiti” nu indica numaidecat inmultirea oamenilor prin impreunarea conjugala. Dumnezeu putea sa faca sa se inmulteasca neamul omenesc si in alt chip daca ar fi pazit pana la sfarsit necalcata porunca. Dar Dumnezeu, prin prestiinta Sa, cel care stie pe toate inainte de nasterea lor, stiind ca au sa calce porunca si au sa fie condamnati la moarte, anticipand aceasta, a facut barbatul si femeia si a poruncit sa creasca si sa se inmulteasca.
Da, este una dintre teoriile de care ziceam.
Exista si altele, o sa le dau cand o sa apuc, acu trebuie sa plec.
Vechi 13.07.2009, 15:03:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit citat

Despre casatorie vs monahism

Sfântul Ioan Gură de Aur:
“soții desăvârșiți nu sunt cu nimic mai prejos decât călugării, ei pot să dea dovadă de virtuți mai mari decât cele monastice”(PG LXII, 147; LI, 209).
Vechi 13.07.2009, 15:04:53
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Despre casatorie vs monahism

Sfântul Ioan Gură de Aur:
“soții desăvârșiți nu sunt cu nimic mai prejos decât călugării, ei pot să dea dovadă de virtuți mai mari decât cele monastice”(PG LXII, 147; LI, 209).
Deviezi discutia!
(eu nu am afirmat contrariul! discutia este despre dragostea erotica - pregustare a raiului!)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 15:11:54
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Deviezi discutia!
(eu nu am afirmat contrariul! discutia este despre dragostea erotica - pregustare a raiului!)
Nu deviez, revin la ceva ce a spus mai sus altcineva, sau oare era pe alt topic?
Dar si Anca a zis lucruri asemanatoare aici.
Discutia cu pregustarea raiului era parca mai mult pe 'distractia', sau le incurc eu acuma?
Oricum, sunt pe cale de a cauta texte, nu ar trebui acum sa ma mai lungesc.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48