Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.12.2025, 18:46:35
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Doar 27% dintre maghiari se declară catolici, poate sunt 30% cu tot cu greco catolicii, 40% sunt neafiliați religios și vreo 10% reformați, ungurii și religia e chiar amuzant.
Stiu, dar nu despre participare activa in catolicism este vorba ci de apartenenta la blocul respectiv, clanuri prezente in vest, titluri imperiale inca active, la fel cum si cehii nici nu vor sa auda de religie, in schimb sunt tinuti in brate de nemti ca fiind de-ai lor.
Iar polacii cu Papa al lor, intradevar celebru si care a lasat in urma sa ceva de valoare nu mai vorbim. Investitiile, dupa 89 au curs garla spre ei. Fiecare cu bulanul lui cum ar veni. Nici o legatura cu ce este in stare cu adevarat tarisoara in discutie cu poporul ei.

Citat:
Eu nu-i văd săraci, ungurii au industrie auto puternică.
Ca si peste tot in lume totul vine din credite bancare iluzorii nu din ce produc sau valoare adaugata consistenta. Imaginea de bunastare tot la comanda se creaza foarte meticulos.
...si asta nu e parerea mea ci a analistilor economici de varf.

Citat:
Sunt convins că la Budapesta sunt salarii mai mari ca la București comparând doar capitalele.
Da dar stii doar ca stapanul hotaraste salariul mediu pe economie in toate aceste tarisoare. EI au in mana robinetul.

Citat:
Păi și atunci românul să nu mai fie atât de servil, atâta tot să-și identifice atuurile și să se capaciteze pe anumite obiective realiste.
Teoretic asa este, insa bazat pe ce SPATE? De unde, cum, cine se baga sa-l asigure?
Reply With Quote
Vechi 04.12.2025, 21:29:43
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Stiu, dar nu despre participare activa in catolicism este vorba ci de apartenenta la blocul respectiv, clanuri prezente in vest, titluri imperiale inca active, la fel cum si cehii nici nu vor sa auda de religie, in schimb sunt tinuti in brate de nemti ca fiind de-ai lor.
N-are nicio treabă așa și Malta are un nivel de trai peste Ro și Lituania, Estonia, Letonia, oricum o dăm nu se poate face abstracție despre lipsa de discernământ a poporului în evenimentele importante precum prezidențiale, referendumul pt familie, și altele.

Aceeași minciună din anii 90, aceeași oameni căcați pe ei de frică care votează cu Nicușor similar cu votul pt Iliescu în 2000 și în 90 versus Rațiu, n-a mai comentat nimeni că euro a continuat să crească după alegerea lui Nicușor.
Important era să zugrăvească apocalipsa în creierii fricoșilor sau oportuniștilor.

Deci trebuie recunoscut că poporul își merită din plin disoluția și sistemul securistoid care îl dizolvă și l-a adus în pragul de lichidare sistematică, programatică, cu jaloane și puncte de parcurs primite la plic de logofății unși peste țară de la Înalta Poartă.

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Ca si peste tot in lume totul vine din credite bancare iluzorii nu din ce produc sau valoare adaugata consistenta. Imaginea de bunastare tot la comanda se creaza foarte meticulos.
...si asta nu e parerea mea ci a analistilor economici de varf.
După cum vezi de la dobitocul de Florin Cîțu a săltat datoria publică peste 50% și tot crește, nu s-au făcut autostrăzi, aeroporturi, școli, spitale, săli de sport, amfiteatre de cultură decât ca să ne dea cu praf în ochi, că fac și ei o fâșie de asfalt.

România are nevoie de vreo 3.000 de km de autostradă și n-are nici 1500.

S-au pulverizat niște miliarde de euro pe combinații pe care tot noi o să-i dăm din impozitele pe proprietate și TVA.
Vechi 05.12.2025, 17:38:20
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
N-are nicio treabă așa și Malta are un nivel de trai peste Ro
Malta in caz ca nu stiai este un fel de Elvetia sudului...plin de resedinte ale miliardarilor lumii

Citat:
S-au pulverizat niște miliarde de euro pe combinații pe care tot noi o să-i dăm din impozitele pe proprietate și TVA.
Nici o sansa in viitorul apropiat sa aibe bani de asa ceva. Vor avea nevoie si de ultimul banut pentru plata somajului la jumatate din populatie( estimare cuminte, generoasa), ca doar stii si tu ce se apropie la anul, nu numai la noi ci peste tot.

Urmareste documentarul asta despre mult laudata Polonie:
https://www.youtube.com/watch?v=BG5c3sGMurA

Aceleasi mizerie ca si la noi mascata de mincinile ordinare (permise si incurajate la varf) ca ei ar fi mari si tari

Citeste unul din multele comentarii:
"Din păcate, sărăcia se agravează. Aici sunt prezentați oameni aflați în situații dificile, dar mulți oameni care muncesc trăiesc chiar și cu un buget restrâns, uneori nereușind să ajungă la sfârșitul lunii. Acești indicatori economici sunt dezechilibrați; nu este prima dată când PIB-ul pe cap de locuitor crește, în timp ce oamenii devin mai săraci. Am observat că persoanele născute în 1948, 1949 și 1950 au pensii relativ bune, cu condiția să fi lucrat în birouri în era comunistă. Muncitorii cu gulere albastre o duc și mai rău. Pensiile sunt mici, în jur de 1.300 până la 1.500 de zloți. Munca regulată este posibilă doar prin intermediul unor relații, iar dacă nu ai nicio relație, trebuie să stai în frig timp de 12 ore sau să vinzi cosmetice contrafăcute într-o parcare pentru protecție. Este o priveliște îngrozitoare să vezi o pensionară vânzând farfurii pentru un zloț, stând pe trotuar lângă drum, inhalând gaze de eșapament în loc să facă găluște pentru nepoții ei. Venitul ei este probabil prea mic pentru a supraviețui, dar prea mare pentru a se califica pentru ajutor de locuință. Este un cerc vicios. Dar nici măcar cei cu venituri mari nu se află într-o situație atât de confortabilă. Câștigurile mari dictează un consum ridicat, un apartament frumos în rate, o mașină frumoasă în rate. Dacă îți pierzi locul de muncă sau te îmbolnăvești, cazi brusc de la înălțime, poți chiar să ajungi fără adăpost și nu există nicio modalitate de a te recupera pe cont propriu. Așadar, oamenii încearcă să supraviețuiască, fac comerț, o femeie face mărgele, iar statul ar trebui să permită acest lucru în loc să le pună obstacole în cale. Ar trebui să ofere o oarecare libertate fiscală, să crească semnificativ alocația scutită de impozite și să le permită cetățenilor să obțină bani în moduri pe care le știu. Unii oameni au un teren și cultivă ceva, cineva face prăjituri delicioase, altul este un sudor priceput de balustrade și totuși nimic nu este permis aici, imediat există fiscul, poliția municipală, inspectoratul sanitar, biroul concurenței. Între timp, câștigarea chiar și a câtorva sute de zloți pe lună ar ajuta mulți. Și politicienii au fost întotdeauna nerealisti, câștigând tone de bani și nerealizând că oamenii trăiesc în sărăcie extremă."

De aceea iti tot recomand sa nu te ghidezi dupa asa zisele "statistici" oficiale unde foarte convenabil mint de sting!

Last edited by cozia; 05.12.2025 at 20:11:17.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2026, 00:12:10
Seraphim7 Seraphim7 is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

În acest vid de putere al țării noastre,la nivelul interior desigur,pare că lucrurile totuși se mișcă, însă deocamdată mergem pe niște valuri ce vin dinafară.

Și mergem cam in două direcții simultan, însă venite deasemenea din două direcții diferite.

Practic ne conformăm unui destin perpetuu al nostru de a urma prea multi stăpâni.

Însă vorba ăia,cine servește la doi stăpâni…

Totuși nu-i de mirare comportamentul nostru, fiindcă așa cum spus la început,este un VID de Putere

ENORM

Adică,din toate punctele de vedere, și în primul rând politic,in special politică externă, cu precădere PREȘEDENȚIA!

Paradoxul este că deși ne zbatem în această faditate de identitate,a fi low profile când alții își arată colții, nu-i neapărat un lucru rău.

Este mai degrabă un instinct de supraviețuire național,un servilism necesar,o prostituare identitară, și o oferire pe tavă sau mai degrabă un all-inclusive riscant însă SPLIT.

Totuși ceva mi-a atras atenția astăzi,un vechi “dușman” al meu,și logic nu doar meu.

Însă mi-a scos peri albi la apariție și mi-a activat multe aspecte combatante din mine.

Astăzi am dat de un interviu postat parcă ieri,dat de Georgescu la Realitatea Plus,”sediul său”.

Ascultând câteva minute, logic mi-a mai scos câțiva peri albi, însă se menționează acolo de un interviu dat de Georgescu la Ion Cristoiu,acum vreo două luni,de care știam,dar nu-l văzusem.

Am lăsat interviul actual și am mers pe ăla de la Cristoiu,poate l-ați văzut.

Însă,acolo în sfârșit am văzut un Călin Georgescu, așa cum n-am văzut niciodată până acum.

Adică vorbea acum 2 luni, într-un mod chirurgical despre aspectele care se desfășoară în prezent, desigur mai “voalat” in stilul caracteristic.

Însă acum pur și simplu mi-a unit “toate punctele”...

Băi omul ăsta chiar știe ceva,chiar înțelege ceva, chiar are o viziune coerentă, precisă,și amplă asupra evenimentelor actuale și …

MARE ATENȚIE!

Are o viziune asupra unui VIITOR!

Însă nu doar IDEALIZAT,ci extrem de ancorat în tot ce înseamnă desfășurarea evenimentelor actuale.

Practic, Nicușor este omul lui Macron!

Însă cu cât Bruxelles va deveni mai slab, ancora SUA, asupra noastră va crește.

Fiindcă chiar fiind copilul lui Macron, Romania nu a putut refuza SUA.

Și Georgescu este in primul rând omul Statelor Unite.

Statele Unite vor colabora mai degrabă cu Rusia,in detrimentul Europei,iar în aceste condiții dacă Europa scade in influență, Ucraina pierde războiul.

Deasemenea atacul SUA asupra Iranului lovește în primul rând în Europa.

Revenind la Georgescu,el apreciază o singura țară din Europa,și anume Ungaria.

Ungaria este sub “dictatura”Orban.

Orban deasemenea un fan Putin,un fan Trump.

Deci lucrurile se leagă, dacă deschidem puțin ochii.

Poate ajunge Calin Georgescu la Putere in Romania n condițiile în care Trump și Putin cresc in influență?

Va deveni lumea din nou condusă prin lideri autoritari?

O nouă zonă de influență a Europei,în partea de Est,care se conectează cu Rusia ,China și India prin Porțile de intrate in frunte cu România?

Cum ar arăta această tranziție cu lideri ca Orban si Georgescu care “negociază” din nou problema maghiaro-romaneasca veșnică,cu declinul Uniunii Europene,cu pierderea războiului de către Ucraina,cu înfrângerea Iranului de către SUA și Israel.

Deasemenea destrămarea NATO va rupe mai tare legăturile României cu Europa și dependenta noastră de SUA.

Practic România va rămâne printre singurii “ambasadori” ai SUA în Europa.

Probabil asta ne va aduce Republica Moldova înapoi.

Hărțile vor fi majorate “redesenate”!

Vor apărea din ce in ce mai multe conflicte regionale!

Însă cel mai mult ne interesează ce se va întâmpla cu noi!

Eu totuși presimt că Georgescu încă mai are un rol de jucat, și n-am crezut să spun asta,dar probabil este singurul în măsură să gestioneze aceste situații de conflict, tranziție și negociere prin care trece Lumea și implicit România.

Nu știu exact ce rol va juca, însă cu siguranță unul relevant!

Premierul actual cade,Guvernul se “dizolvă”, influența UE scade, Puterea SUA și inclusiv înființa sa la noi că crește.

Adică hai sa fim serioși SUA poate schimba și intenționează să o facă orice lider vrea de pe Planetă!

Nu au fost interesați să o facă la noi fiindcă am ascultat, și fiindcă Europa a fost lăsată să-și facă jocurile “acasă” la ea.

Însă SUA va dori un om al ei!

PS

Problema este că dl Georgescu trebuie "tradus", fiindcă vorbește EXTREM de codificat.

Este ca un fel de "profet" care pentru mase, pare că vorbește despre o Lume veche care trebuie restaurată, însă de fapt el este un Profet al Lumii Noi care se instalează acum.

Dacă cei 90% care îl cred și urmează orbește au doar acel 1% în care spune câteva cuvinte cheie ce rezonează cu ei, adică Dumnezeu, Pace, Țară...

Restul de 99% pe care nu-l spune,este de fapt "cod" ce urmează a fi instalat!

Last edited by Seraphim7; 18.03.2026 at 00:51:26.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2026, 01:20:21
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
În acest vid de putere al țării noastre,la nivelul interior desigur,pare că lucrurile totuși se mișcă, însă deocamdată mergem pe niște valuri ce vin dinafară.

Și mergem cam in două direcții simultan, însă venite deasemenea din două direcții diferite.

Practic ne conformăm unui destin perpetuu al nostru de a urma prea multi stăpâni.

Însă vorba ăia,cine servește la doi stăpâni…

Totuși nu-i de mirare comportamentul nostru, fiindcă așa cum spus la început,este un VID de Putere

ENORM

Adică,din toate punctele de vedere, și în primul rând politic,in special politică externă, cu precădere PREȘEDENȚIA!

Paradoxul este că deși ne zbatem în această faditate de identitate,a fi low profile când alții își arată colții, nu-i neapărat un lucru rău.

Este mai degrabă un instinct de supraviețuire național,un servilism necesar,o prostituare identitară, și o oferire pe tavă sau mai degrabă un all-inclusive riscant însă SPLIT.

Totuși ceva mi-a atras atenția astăzi,un vechi “dușman” al meu,și logic nu doar meu.

Însă mi-a scos peri albi la apariție și mi-a activat multe aspecte combatante din mine.

Astăzi am dat de un interviu postat parcă ieri,dat de Georgescu la Realitatea Plus,”sediul său”.

Ascultând câteva minute, logic mi-a mai scos câțiva peri albi, însă se menționează acolo de un interviu dat de Georgescu la Ion Cristoiu,acum vreo două luni,de care știam,dar nu-l văzusem.

Însă,acolo în sfârșit am văzut un Călin Georgescu, așa cum n-am văzut niciodată până acum.

Adică vorbea acum 2 luni, într-un mod chirurgical despre aspectele care se desfășoară în prezent, desigur mai “voalat” in stilul caracteristic.

Băi omul ăsta chiar știe ceva,chiar înțelege ceva, chiar are o viziune coerentă, precisă,și amplă asupra evenimentelor actuale și …

MARE ATENȚIE!

Însă nu doar IDEALIZAT,ci extrem de ancorat în tot ce înseamnă desfășurarea evenimentelor actuale.

Practic, Nicușor este omul lui Macron!

Însă cu cât Bruxelles va deveni mai slab, ancora SUA, asupra noastră va crește.

Fiindcă chiar fiind copilul lui Macron, Romania nu a putut refuza SUA.

Și Georgescu este in primul rând omul Statelor Unite.

Statele Unite vor colabora mai degrabă cu Rusia,in detrimentul Europei,iar în aceste condiții dacă Europa scade in influență, Ucraina pierde războiul.

Deasemenea atacul SUA asupra Iranului lovește în primul rând în Europa.

Revenind la Georgescu,el apreciază o singura țară din Europa,și anume Ungaria.

Ungaria este sub “dictatura”Orban.

Orban deasemenea un fan Putin,un fan Trump.

Deci lucrurile se leagă, dacă deschidem puțin ochii.

Poate ajunge Calin Georgescu la Putere in Romania n condițiile în care Trump și Putin cresc in influență?

Va deveni lumea din nou condusă prin lideri autoritari?

O nouă zonă de influență a Europei,în partea de Est,care se conectează cu Rusia ,China și India prin Porțile de intrate in frunte cu România?

Cum ar arăta această tranziție cu lideri ca Orban si Georgescu care “negociază” din nou problema maghiaro-romaneasca veșnică,cu declinul Uniunii Europene,cu pierderea războiului de către Ucraina,cu înfrângerea Iranului de către SUA și Israel.

Deasemenea destrămarea NATO va rupe mai tare legăturile României cu Europa și dependenta noastră de SUA.

Practic România va rămâne printre singurii “ambasadori” ai SUA în Europa.

Probabil asta ne va aduce Republica Moldova înapoi.

Hărțile vor fi majorate “redesenate”!

Vor apărea din ce in ce mai multe conflicte regionale!

Însă cel mai mult ne interesează ce se va întâmpla cu noi!

Eu totuși presimt că Georgescu încă mai are un rol de jucat, și n-am crezut să spun asta,dar probabil este singurul în măsură să gestioneze aceste situații de conflict, tranziție și negociere prin care trece Lumea și implicit România.

Nu știu exact ce rol va juca, însă cu siguranță unul relevant!

Premierul actual cade,Guvernul se “dizolvă”, influența UE scade, Puterea SUA și inclusiv înființa sa la noi că crește.

Adică hai sa fim serioși SUA poate schimba și intenționează să o facă orice lider vrea de pe Planetă!

Nu au fost interesați să o facă la noi fiindcă am ascultat, și fiindcă Europa a fost lăsată să-și facă jocurile “acasă” la ea.

Însă SUA va dori un om al ei!
Prietene nu știi dacă Trump va mai avea influență în Parlament, conform sondajelor, pierde ambele camere și s-a cam dus cu el.
Cineva va trebui să fie găsit țap ispășitor în SUA pt poverile fiscale generate din pierderile și consumul de război.

SUA nu are interes să-l schimbe pe Nicușor cât timp el e un lacheu perfect pt orice putere și poate revin și democrații la putere acolo.

Nu se știe dacă Ucraina pierde războiul sau dacă nu pierde toate 3 țările din războiul cu Iran.

Nu ai nicio garanție că se destramă UE, că Orban mai câștigă un mandat - e pe făraș, că sistemul ticăloșit care ne-a adus toți nenorociții de președinți va ceda puterea de bunăvoie.

Adică ei care au siluit legea și n-au niciun scrupule și nu se dau în lături de la nimic să-și păstreze privilegiile, vor pleca de la butoane așa fără luptă.

Last edited by Iorest; 18.03.2026 at 01:31:53.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2026, 09:14:43
David_1859 David_1859 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2019
Implicit

Citat:

Din ce îmi aduc aminte, interviul dat lui Cristoiu a fost în ianuarie 2025, deci aprox. nu cu două luni, ci cu un an și două luni în urmă, când Georgescu era într-o campanie de promovare politică ceva mai bizară (post-alegeri) și când credea că i se va mai permite să „paraziteze” alegerile prezidențiale cel puțin cele din 2025.

Citat:

MARE ATENȚIE!

(...)

Problema este că dl Georgescu trebuie "tradus", fiindcă vorbește EXTREM de codificat.

Este ca un fel de "profet" care pentru mase, pare că vorbește despre o Lume veche care trebuie restaurată, însă de fapt el este un Profet al Lumii Noi care se instalează acum.

Dacă cei 90% care îl cred și urmează orbește au doar acel 1% în care spune câteva cuvinte cheie ce rezonează cu ei, adică Dumnezeu, Pace, Țară...

Restul de 99% pe care nu-l spune,este de fapt "cod" ce urmează a fi instalat!
Pe lângă faptul că el a fost „decodificat” parțial și în presă, și inclusiv aici pe forum, unde am arătat parțial cine este el cu adevărat, ce șarlatan, similar cumva cu escrocul și impostorul Simion, este clar că „vorbitul în dodii”, cu mesaje false, cu prosteli pentru așa-zisul lui „public” (eu n-am auzit până acum pe cineva din acel public și mai ales nu să vorbească ceva coerent, ceva rațional din punct de vedere politic, prin prisma intereselor și drepturilor naționale românești), deci este clar că această strategie este folosită pentru a ascunde planurile reale care stau în spatele lui, care probabil că marea majoritate nici nu sînt ale lui, el fiind doar un instrument al planurilor ascunse ale unora care sînt ascunși sau se cred a fi bine ascunși, or astfel de strategii este clar că nu au nicio legătură cu democrația, motiv pentru care „domnul” Georgescu nu are ce căuta la niciun fel de „candidatură democratică”. De altfel, s-a văzut că mai tot ce-a făcut el prin „subteranele politico-electorale” nu au fost decât făcături antidemocratice și nedemocratice, multe dintre ele dovedite și expuse măcar parțial prin presă de exemplu, prin acea presă care a ales să aibă un minim simț critic față de personaj și abordările sale de o perversitate ieșită din comun (perversitate similară de altfel cu a celuilalt mare escroc și impostor, G. Simion).
Vechi 18.03.2026, 09:47:56
David_1859 David_1859 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2019
Implicit

Citat:
Îndemnul unui preot și al parohiei sale din Franța pentru vot: Avem nevoie de conducători care să respecte valorile creștine. Ne-am rugat pentru țara noastră, să o și ajutăm prin votul nostru patriotic! Să votăm cu ochii deschiși! Mergeți la vot! - VIDEO

La slujba de Te Deum săvârșită cu prilejul zilei naționale a României, Hristos ne amintește îndemnul: „Dați Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”. Este o declarație politică pentru a pune în valoare și a lămuri un îndemn duhovnicesc. Trebuie să înțelegem să nu dăm celor aflați la putere ceea ce se cuvine doar lui Dumnezeu. De aceea avem nevoie de conducători care să respecte valorile creștine. Ne-am rugat pentru țara noastră, să o și ajutăm prin votul nostru patriotic!

În această duminică a vindecării orbului de către Hristos, să votăm cu ochii deschiși! În acestă zi națională a României votul este un act patriotic pentru înnoirea țării. Sfântul Sinod al Bisericii noastre ne îndeamnă să votăm candidații care susțin valorile creștine, temelia identității românești. Aceste alegeri sunt ultima șansă de a opri atacul împotriva valorilor noastre. Mergeți la vot pentru a susține valorile creștine!

Părintele Bogdan Florin Vlaicu a slujit în biserica ortodoxă română din Charleroi. 1.12.2024.
Așa-zisul „susținător al valorilor creștine” era cât pe ce să ni se „facă președinte” prin intermediul „dezbaterii” de la platforma antiromânească „Gândul”, emisiune retransmisă atunci de vreo câteva televiziuni în direct, în data de 3 decembrie 2024, mai exact de către autodeclaratul iudeo-mason și susținător al sionismului Hartmann H.D. și de „complicele” său „inocent” Tucă „caracaleanul”, sionistul iudeo-mason avînd la vedere la un buzunar al sacoului o batistă roșie, simbol al „mandatului imperial”, al „regalității” despre care tot el spunea ulterior la o emisiune a „vrăjitorului” antiromân Diaconescu Dan, că nu aparține națiunii române. (Venea el să îl „ungă” pe Georgescu...) (Decii despre ce „valori creștine” era vorba? Vai de capul nostru de rumâni „ortodocși”...!)
Vechi 29.03.2026, 09:59:17
Senior Member

Implicit

Hai să mergem puțin în istorie,aviz și celor care dau BACALAUREATUL din această materie.

Mie oricum nu mi-a prea plăcut în școală, deși l-am dat și din istorie bacul,am luat cea mai mică notă la această materie,cred că 8 și ceva, preferam romană și geografia.

Însă cu timpul am prins gust pentru istorie, chiar dacă inițial pentru acele istorii neconvenționale,care mai degrabă sunt speculație.

Însă dacă ai “ochi” buni și puțină perspicacitate și spirit de analiză și sinteză, poți vedea “fabulosul”,”senzaționalul” chiar din istoria “reală” așa fabricată cum ne place să o numim uneori.

Așa că să lăsăm deoparte tik tok, scroll,like, Dan Diaconescu, serialele turcești și articolele despre Nicușor, Trump și câte bombe au mai lansat cei ce scriu istoria acum.

O istorie neagră din perioada modernă,pe care o putem uita încă de pe acum, fiindcă nu avem niciun control asupra ei momentan.

Și să ne facem treaba aici unde suntem, cât putem și fiecare unde îi place,se pricepe și îl atrage.

Ăia e dacă distrug tot , ne-am dus și noi, dacă nu mergem mai departe,și revenim la o normalitate pe cât posibil, și o perioadă de tranziție spre o pace cât mai durabilă pe care vom dori cu toții, în special cei afectați direct.

În prezent nu are cine să-i tragă la răspundere pe acești criminali, genocizi, agresori, distrugători și maniaci…

Însă istoria o va face, viitorul își va aminti de ei, și îi va pune alături de cei mai distructivi oameni din istoria umanității.

Dacă unele imperii au dus războaie de civilizare,au construit pe unde au distrus,au ridicat pe cei înapoiați.

Ăștia rad totul fără niciun sens sau scop.

Puteau crea aceste crize financiare fără atâta distrugere…

În fine,revenim la oile autohtone…

Sunt ale noastre până la urmă și cel puțin avem Pace, deocamdată…

…..

Bun, introducere avem, fără nicio legătură cu ce va urma, dar se va lega per ansamblu.

Vreau să pornim în acest demers de la începutul unui Sistem “românesc” pe teritoriul României actuale.

Ca de obicei, fără pretendenți, fără chestii prea stufoase, așa la liber și direct, simplu pe înțelesul oricui.

Adică când a început Romania actuală sa prindă contur, când au început oamenii să vorbească limba română, să se organizeze,cine i-a condus, când a apărut Biserica Ortodoxă etc.

Fiindcă practic de atunci și până acum totul se leagă.

Majoritatea localităților,a istoriei scrise în limba română,a documentelor încep undeva după 1300.

Ei bine de acolo vin pleca și noi, țin să precizez că anii îi voi preciza cu aproximație,voi evita date fixe, să nu pară prea “tehnic” și plictisitor.

Adică cine vrea istorie profesională,poate desigur accesa cărți de istorie, și chiar încurajez asta.

Aici eu doar provoc la studiu, și fac așa o “povestioară” sumară.

Deci am stabilit că începem cam de prin anii 1300…

Personajul principal în această poveste este “românul”sau viitorul român, că nu exista România atunci.

Hai sa vedem puțin cum stau lucrurile, încă nu avem un stat centralizat in nicio regiune.

În Moldova galopau hoardele tătarilor,în Transilvania stăpâneau maghiarii,iar în viitoarea Țară Românească era un mix dintre cele doua,ba vasalitate Ungariei ba frica de tătari.

Existau totuși mici cnezatele sau “țări” care erau vasale maghiarilor sau tătarilor.

Eroul nostru,”românul”, era numit “rumân”,vlah,serb, însă vom discuta despre asta imediat.

El era cel mai mic level în teritoriu,se ocupă cu joburi entry level, precum agricultura , creșterea animalelor, trăia în case ascunse , low profile să nu vină invadatorii.

Într-un cuvânt era vai de capul lui.

Mai creștem un level și avem un alt popor prezent în teritoriu și anume cumanii.

Nah,cine mai sunt și ăștia?
Ne interesează?

Da, foarte mult, fiindcă au fost extrem de relevanți in aceasta perioada in povestea noastră și în istoria țării noastre.

Cumanii ăștia, probabil mulți avem descendența din ei, parțial au venit tocmai din Asia Centrală ,popor migrator, invadator,ca dealtfel toți cei din părțile acelea.

Și au trecut ei și prin România…

Le-a plăcut la băieți,și au rămas.Erau blonzi, roșcați,cu ochi albaștri,deci s-au integrat perfect printre daci și slavi.

N-au venit pe jos,au venit pe cai,cu corturi ,și nu le prea placea lor munca așa că s-au apucat să facă pe boșii, vreo 150 de ani prin Muntenia și Moldova, colectând taxe.

N-au invadat propriu-zis, însă jefuiau la drumul mare, până efectiv au perceput taxe,ca să lase oameni să-și vadă de treabă.

Practic ca într-un western cu bandiți care devin clan mafiot.

Le-a mers la băieți cat le-a mers până au venit tătarii și s-a schimbat bossul,atunci mare parte au fugit în Ungaria și restul s-au amestecat cu rumâni.

Vom reveni la cumani, fiindcă va fi esențial să îi amintim într-un context de mare importanță.

Bun,acum dacă ne-am plimba pe teritoriul actual al României prin anul 1300, să vedem cine mai este pe acolo înafara rumâni,cumani, tătari și unguri vom mai găsi pe moștenitorii “lucrului bine făcut”.

Găsim pe strămoșii îndepărtați ai lui Iohannis,din acea “peroadă”.

Practic SAȘII au construit aproximativ 90% din tot ce se putea numi civilizație la anul 1300 de pe teritoriul actual al României.

Mare parte din acele construcții este adevărat erau în Transilvania,parte a Regatului Ungar, însă astăzi patrimoniul României și bijuterii ale noastre.

Să zicem că ai chef să faci un city break extins prin 1300,pe teritoriul României actuale, atunci când se va oferi maselor călătoria în timp și vezi broșurile.

Ei bine pe prima pagină nu vei vedea București, Timișoara sau Iași, nici măcar Cluj,care era slăbuț pe la 1300.

Însă vei vedea Hermannstadt (Sibiu) care era cel mai activ oraș în acea perioadă, administrat de sași însă sub control regelui maghiar.

Tot pe broșură vei vedea un record,și anume existența primului spital de pe teritoriul României, numit Spitalul Sfântul Spirit, existent acolo, construit înainte cu 8 ani.

Deci Sibiul era la acea ora un oraș care va doborî mai multe recorduri pe măsură ce avansam in timp și la 1300 se impunea ca cel mai important din teritoriu.

Beneficiau românii de acesta?

Vom vedea pe parcurs….

Va urma
Vechi 29.03.2026, 11:39:16
Senior Member

Implicit

Bun, înainte de a continua cu această broșură mergem puțin 30 înainte pentru a trasa primul punct în ceea ce a devenit astăzi România.

Vorbisem înainte despre situația generală a teritoriului țării, despre cine era pe aici,ce făcea etc.

Ei bine am spus despre tătari, că au trecut pe la noi și i-au dat jos pe cumani.

Însă tătarii au tot mers mai departe și au mai slăbit și regatul maghiar ,care avea anumite probleme interne,sau mai slăbit și tătarii și dacă ne ducem la sud de Transilvania găsim un oraș numit Câmpulung Muscel.

Vedem acolo că,prin 1310, ajunge la “putere” Basarab,care succede tatălui său Tihomir , asociat cu Negru Vodă,un nume mai degrabă descriptiv decât nativ.

Însă aceste aspecte sunt oarecum în “ceață” inclusiv în istoria modernă.

Să mergem deci pe firul evenimentelo…

Așa,deci reședința este Câmpulung Muscel,iar noul voivod Basarab,zis și Întâi.

Ce face acesta?

Mare lucru nu poate face la început decât să fie vasalul Ungariei,ca și tatăl său.

Așa cum acum este o practică să ne alegem “domnitori” străini,la fel era și prin acea perioadă.

Rumânii nu erau mari războinici nici atunci cum nu sunt nici acum, așa că și-au ales conducători cumani, despre care am pomenit ulterior.

Îi vedeau că sunt mai dinamici,mai trecuți prin lupte,mai dezghețați,mai tupeiști etc.

Așa că rumâni își vedeau în continuare de oile lor,de meiul lor sau ce cultivau ei atunci și iată că Basarab,era pui de cuman.

Și unul cu ambiții, șiret și descurcăreț…

Un alt aspect relevant despre cumani,este că toți erau Catolici, mă refer la cei de pe teritoriul țării noastre.

Aceștia au cerut regelui Ungariei să le facă o episcopie a lor catolică,și chiar au avut-o.

Se numește Episcopia de Milcov sau Episcopia Cumaniei,era undeva lângă Odobești.

Însă le-a fost distrusă de invazia mongolă.

Deși fiind distrusă prin 1240, funcția a rămas până prin 1500.

Sunt relevante toate acestea fiindcă Basarab I și urmașul său, despre care vom vorbi in continuare au fost catolici.

Însă Basarab s-a convertit ulterior la ortodoxie.

După cum vom vedea…

Și merge Basarab la acțiune nevoit oarecum printre noiembrie 1330,la Posada, probabil majoritatea ați auzit de Bătălia de la Posada,dar de obicei memoram aceste chestii din școală și restul nu ne interesează.

Treaba stă în felul următor,Calor Robert de Anjou, mare șmecher de boss Rege Ungur,vine peste Basarabica al nostru că deja se vedea Mare Domnitor și de ăstea.

Ba mai mult Basarab nici nu mai scoate banul,și Roberto ăsta se ridică de tron,și vine la Romania cu vreo 30000, Basarab avea și el vreo 9000 că așa cum v-am spus el se credea acum mare și tare peste toată zona de sud a țării.

Și-a mai chemat niște cumani de-ai lui, niște tătari ce a mai găsit acolo.

Când se vede cu armata lui Anjou prin, Oltenia ,deja pustiită de Basarab să nu aibă ăia ce mânca,care venea spre Curtea de Arges.

Basarab deja îl ia cu atac de panică,și scoate imediat 7000 de mărci de argint,le lasă și Cetatea Severin,deja cucerit de maghiari și le da “ostatic” și în fiu pentru “curte”(aveau tot felul de obiceiuri de astea).

Toate acestea le trimite ca o Solie de Pace!

Inițial regele refuză și înaintează spre Curtea de Arges,pe care deasemenea o găsește pustiită, însă îi dă foc.

Totuși unele istorii spun despre un armistițiu încheiat,cu condiția ca Basarab să ofere ghizi armatei maghiare care să-i ducă pe cel mai scurt drum spre Ungaria.

Și aici intervine “stilul românesc “, trademark-ul acestui popor laș, trădător,fals, viclean și toate aceste calități.

Basarab oferă “ghizii” însă aceștia conduc armata maghiară într-o Vale îngustă, prăpăstioasă, pregătită dinainte,cu oamenii pregătiți care au așteptat și practic au luat armata maghiară prin surprindere, efectiv anihilând-o.

Deci?

Iată strategie de înalt nivel,chiar dacă într-un mod rușinos, însă și să pierzi este deasemenea rușinos…

Pare că “astrele” s-au aliniat, Victoria a venit,Regele de-abia a scăpat cu viață și Armata,cea care a mai scăpat au plecat înfrânți.

Iar Basarab I avea acum dreptul să pretindă întreaga Țară Românească,și ceilalți conducători, participând la bătălie au acceptat bucuroși acesta unire și independența.

Așa s-a născut Țara Rumânească,Valahia,plus alte denumiri pe care le va purta.

Așa s-a născut o Dinastie,cea a Basarabilor!
Vechi 29.03.2026, 13:02:12
Senior Member

Implicit

Bun,nu putem vorbi despre România actuală, fără Moldova.

Despre Țara Rumânească am vorbit,acum sa vedem cum era atmosfera prin anii 1300 in Moldova.

Ei bine acolo tătarii făceau legea atunci, așa că marele nostru prieten recent de Anjou, vrem nu vrem ăsta a fost “motorul”, trebuie să-i facem o statuie și lui, așa de influență directă și indirectă in formarea inițială a statului român.

Însă nu-i vorba de Robert ci de Ludovic I acum,fiul și succesorul său.

Deci pretenașu asta de Anjou îl trimite pe un maramureșean, colaborator desigur de-al lui, adică vasal, spre Moldova.

Și îl trimite pe Dragoș zis și Vodă.Acesta se urcă pe cal,și merge el pe cal până în Moldova , printre altele vede un zimbru,îl urmărește , însă ajungând la o apă cățelușa sa Molda,se îneacă,și de acolo numele Moldova și simbolul Moldovei capul de zimbru.

Printre altele se stabilește la Baia, fiindcă nu a mers doar singur și a “descălecat” de pe cal și gata a luat Moldova.

A împins armatele tatare până dincolo de Nistru,și Baia a rămas tot sub tutela maghiară ca punct de frontieră al Regatului Maghiar.

Însă nu a făcut-o singur ci cu armatele din Transilvania maghiare.

Altfel a rămas acolo ca vasal și păzitor de frontieră la Baia pentru Regatul Maghiar.

Revenim la prietenul nostru Robert de Anjou,care le-a dat și le-a luat de nici el nu mai știe Voievozilor rumâni.

Și aici intră în scenă Bogdan I.

Acesta a primt un cnezat zice se de vreo 18 sate, prin Maramureș.

Însă Roberto se duce și vine Ludovic,fiul său și pare că Bogdan nu prea mai este “prietenos” cu Coroana, așa că este retras din funcții.

Ei în urma mai multor conflicte rezultate de aici Bogdan se urcă pe cal și pleacă spre Moldova.

Așa sa măi băgăm și niște ani sa știm unde ne aflăm,deci Dragoș Vodă se dă jos de pe cal prin 1347 în Moldova (primul descălecat).

Și Bogdan I aka Intemeietorul Moldovei, coboară și el de pe cal prin anul 1359.

Și de aici începe treaba…

Acolo găsește o populație rumână nemulțumită de urmașii lui Dragoș, tocmai fiindcă erau “slugile” Ungariei.

Fiind și el căzut în dizgrația coroanei,se revoltă împotriva urmașilor lui Dragoș, îi alungă și preia conducerea împreună cu “moldovenii” rezistă ani la rând tentativelor Regatului Maghiar de a redobândi conducerea teritoriului.

In 1365 Coroana Maghiară recunoaște independența Moldovei.

Însă acum avem doar un stat rebel,nou, ieșit de sub tutela maghiară, însă recunoscut independent.

Bogdan I lasa un stat nou născut, independent,care încă nu era recunoscut de marile puteri,și prinde doar 4 ani de domnie.

Deoarece fiul său Ștefan era mort “tronul” avea să se împartă între fii lui Ștefan și Petru care se vor și “bate” pentru Scaun.

Stefan fugind direct la Regele Poloniei împotriva lui Petru I , fratele său, însă Petru avea să câștige.

Și se va împacă cu fratele său dându-i Basarabia să o conducă.

Și avem al doilea domnitor…Care moare după un an…

Urmează Lațcu….

Succedem așa domnitorii Moldovei care pare că nu rezista prea mult,cel puțin primii, până vom ajunge la niște elemente relevante ale domniei și Moldovei ca stat independent rumânesc.

Ei bine cu Lațcu avem ce face, că ne oferă conținut bun

El face o mișcare foarte îndrăzneață, trimite niște călugări franciscani direct la Papă, Urban V.

Așa cum spuneam înainte regatul maghiar a instalat în Moldova înainte de “descălecări” și proclamarea independenței, așezăminte catolice, inclusiv acea Episcopie Cumană.

Lațcu mutase Scaunul la Siret,și trăsnite papei că el și poporul moldovenesc sunt dispuși să treacă toți la catolicism și dorește înființarea la Siret a unei episcopii catolice ,ba chiar a numit și ce episcop dorește,era un fost duhovnic a regelui Ludovic, numit Andrei de Cracovia.

Logic Lațcu,și poporul erau ortodocși…

Zis și făcut , Papa a acceptat,la 9 martie 1371,Andrei de Cracovia,cel solicitat de Lațcu,este hirotonit Episcop de Siret.

Totuși soția lui Lațcu refuză convertirea și Lațcu ia în considerare chiar un divorț,dar papa refuză.

Acuma,ca nație fundamental ortodoxă,ne referim la Moldova și implicit România, acesta mișcare poate părea o “pată” adusă Ortodoxiei.

Însă a fost o mutare de ȘAH,de geniu chiar.

Regatul Ungariei tot mai caută motive de atac asupra Moldovei, chiar dacă acum i-a recunoscut independența, însă acum justifica motivul încreștinarii,și restabilirii Catolicismului în Moldova.

Însă Lațcu,nu a dorit să evite doar asta,cu a vrut să legitimeze statul în toată Lumea Creștină, respectiv Catolică.

Și a reușit, Sfântul Scaun l-a recunoscut ca Duce al Moldovei, locuită de Vlahi.

Totuși Lațcu a făcut această mișcare doar “politic” nu a forțat poporul să treacă la catolicism, și nu a intervenit în Biserica Ortodoxă.

Însă a murit 1375, fără moștenitori, având doar o fiică Anastasia.

Ce urmează?

Thread Tools
Moduri de afișare