![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Se spune că erau trei prieteni care își doreau să urce un munte pentru ca în vârful lui trăia un bătrân plin de înțelepciune, pe care își doreau să-l cunoască. La un moment dat au ajuns la o răscruce, și fiecare a continuat să-și aleagă drumul după cum îl îndemnă sufletul.
Primul a ales o cărare abruptă, ce urca drept către vârf. Nu-i păsa de pericole, dorea să ajungă la bătrânul din vârful muntelui cât mai repede. A doua cale nu era chiar atât de abruptă, dar străbătea un canion îngust și accidentat, străbătut de vânturi puternice. Al treilea a ales o cărare mai lungă, care ocolea muntele șerpuind în pante line. După 7 zile, cel care urcase pe calea cea abruptă a ajuns în vârf extenuat, plin de răni sângerânde. Plin de nerăbdare, s-a așezat să-și aștepte prietenii. După 7 săptămâni, amețit de vânturile puternice care i se împotriviseră, ajunse și al doilea. Se așeză în tăcere lângă cel dintâi, așteptând. După 7 luni sosi și cel de al treilea, cu fața strălucindu-i de fericire, semn al unei profunde stări de liniște și mulțumire interioară. Cei doi erau furioși pentru că drumul lor a fost greu și au avut mult de așteptat, în timp ce drumul lui a fost o adevărată plăcere. Așa că l-au întrebat pe bătrânul înțelept care a ales cel mai bine. – Ce ai învățat tu? Îl întreba bătrânul înțelept pe primul. – Că viața este grea și plină de pericole și greutăți, că este plină de suferință și adeseori ceea ce întâlnesc în cale îmi poate provoca răni, că pentru fiecare pas înainte trebuie să duc o luptă încrâncenata, care mă sleiește de puteri. Așadar… am ales eu calea cea mai bună către tine? – Da, ai ales bine… Și tu, ce ai învățat? Îl întrebă pe al doilea. – Că în viață multe lucruri mă pot abate din cale, că uneori pot să pierd drumul, ajungând cu totul altundeva decât doresc… dar dacă nu îmi pierd încrederea, reușesc până la urmă. Așadar… am ales eu calea cea mai bună către tine? – Da, ai ales bine… Și tu, ce ai învățat? Îl întrebă pe ultimul. – Că mă pot bucura de fiecare pas pe care îl fac dacă aleg să am Răbdare, că dacă privesc cu Înțelegere viața nu este o povară grea, ci un miracol la care sunt primit cu bucurie să iau parte, că Iubirea care mă înconjoară din toate părțile îmi poate lumina sufletul dacă îi dau voie să pătrundă acolo. Așadar… am ales eu calea cea mai bună către tine? – Da, ai ales bine… Uimiți de răspunsurile bătrânului, cei trei prieteni au căzut pe gânduri. Și au înțeles, în sfârșit, că la orice răscruce POT ALEGE… iar viața fiecăruia este rezultatul alegerilor făcute de-a lungul ei. Măcar pe undeva prin vreun colț de suflet… să mai găsim puțină Răbdare, un strop de Înțelegere… și poate Iubire! Sursa: ascultainima.blogspot.ro
|
||||
|
||||
|
Se spune că, atunci când s-a apropiat sorocul venirii pe lume a Mântuitorului, mare bucurie și nerăbdare era sus, în cer, fiecare înger neștiind cum să se pregătească mai bine pentru clipa cea mare.
– Ții, zise un arhanghel, eu mă voi duce cu îngerii mei și voi cânta cele mai frumoase cântări, cum nu s-au auzit vreodată pe pământ sau în cer, pentru a le încânta sufletul Pruncului și Maicii Sale. – Bine te-ai gândit, i-a răspuns alt arhanghel, eu mă voi duce cu îngerii mei, vom aprinde toate stelele și vom alunga toți norii. Astfel, noaptea Sfintei Nașteri, va fi cea mai frumoasă noapte din câte s-au pomenit. – Noi, săriră bucuroși alți îngeri, îi vom anunța pe păstori, să vină și ei să se închine Domnului și vom avea grijă ca nimeni să nu tulbure liniștea Pruncului. Vă dați seama, dragii mei, ce zarvă era în cer. Toți își pregăteau darurile. Doar undeva, într-un colț de rai, stătea trist un înger care nu știa ce să îi ducă micului Iisus, când Se va naște. Îngerul acesta era ocrotitorul animalelor și toate vietățile îl ascultau. – Eu cred, zise îngerul în sinea sa, că tare frumos ar fi ca și necuvântătoarele să se închine Domnului, la Nașterea Sa, căci toată creația se va bucura de venirea Sa pe lume. Dar ce animale ar fi mai potrivit să trimit? Și numaidecât cobora pe pământ, într-o frumoasă poieniță de la marginea unei păduri. Anunță să i se înfățișeze toate vietățile care ar vrea să I se închine Domnului și să-I ducă daruri. Vestea s-a răspândit cu repeziciune și fiarele au și început să apară. Primul, bineînțeles că a venit leul, regele animalelor. Oricum, cine ar fi îndrăznit să apară înaintea lui? – Eu îl voi păzi pe Prunc, nu voi lăsa pe nimeni să se apropie. Colții și răgetele mele cumplite ar alunga, fără îndoială, orice nepoftit, zise plin de el leul. – Ei, dragul meu, îi răspunse îngerul, tu ești prea fioros. Cred că mai degrabă L-ai speria pe micul Prunc. Așa că, fără supărare, eu zic să I se înfățișeze altcineva. Nici nu a terminat bine vorba, că vulpea, care atâta aștepta, a și sărit în fața îngerului și, prefăcându-și glasul cât mai mieros cu putință, zise: – Vai, dar bine v-ați mai gândit, fără îndoială că e nevoie de cineva care să aibă grijă multă de Cel nou-născut. Eu aș fi cea mai potrivită; darul meu tare bine ar mai prinde: în fiecare dimineață îi voi aduce câte o găină și alte bunătăți de-ale gurii, pentru a nu flămânzi nici o clipă. – Stai ușurel, cumătra vulpe, îi întoarse vorba îngerul, tu ești prea vicleană și nu cred că Bunul Dumnezeu nu s-ar bucura de darurile tale obținute prin furtișaguri. Așa că ia să vedem cine mai dorește. – Noi, noi, suntem aici sus, pe creangă, ciripeau de zor păsările: ciocârlii, vrăbiuțe și multe alte înaripate. Noi vom cânta cele mai frumoase triluri. – Nici asta n-ar fi bine, le-a întrerupt îngerul. Voi sunteți prea gălăgioase. Dacă veți ciripi toate odată va fi mare hărmălaie și, oricum, vor fi acolo cei mai pricepuți îngeri să cânte, așa că nici voi nu puteți merge. – Dar mergem noi! Ziseră câteva furnici ieșite dintr-un mușuroi, i-am duce Pruncului fărâmituri de pâine proaspătă și fărâmițe mici de zahăr. – Ei, hărnicuțelor, ar fi frumos și vă mulțumesc că v-ați gândit, dar voi sunteți prea mici și vor fi acolo păstorii și magii. Și tare mi-e frică, din neatenție, să nu vă strivească vreunul sub picior. Așa că mai bine rămâneți la ale voastre. – Dar eu, zise păunul, desfăcându-și coada-i nemaipomenită: Eu cred că aș fi cel mai potrivit să mă înfățișez înaintea Domnului. Frumusețea mea va încânta pe toată lumea, pe Prunc și pe sfânta Sa Maică. – E adevărat, ești foarte frumos, păunule, dar tu prea ești cochet și fudul. Așa că prefer să mai caut! Îi răspunse și lui îngerul cu răbdare. Și tot așa, unul câte unul, aproape toate animalele s-au perindat prin fața îngerului. Acesta nu se putea hotăra care vietate ar fi cea mai potrivită să fie alături de Pruncul Iisus, când Acesta Se va naște. Spre seară, văzând că nu se mai înfățișează nimeni, îngerul s-a ridicat și a dat să plece, dar a auzit zgomot pe câmpul de la marginea pădurii. Era un țăran care-și ara ogorul, având înhămat la jug un bou. Puțin mai încolo, păștea cuminte măgarul pe care omul își încărcase desaga cu cele de trebuință, îngerul, nevăzut de om, ci doar de animale, s-a apropiat de bou și de măgar și, mergând ușor pe lângă brazdă, i-a întrebat: – Spuneți-mi, n-ați vrea să vă închinați Domnului, la Nașterea Sa și să îi duceți ceva în dar? – Bunule înger, răspunseră cu tristețe boul și măgarul, dar ar fi o onoare prea mare pentru noi. Și n-am avea nimic de preț să-i putem oferi Pruncului și Maicii Sale. Noi nu știm decât să muncim din zori până seara. Cu ce L-am putea ajuta noi pe Dumnezeu și ce-ar putea El să vadă la noi? Deodată, chipul îngerului se însenină și o sfântă lumină inundă tot câmpul. Acum era fericit, găsise, în sfârșit, darul cel mai potrivit. – Ei bine, aflați că voi sunteți cei aleși. Veți fi alături de Maica Domnului și de Iisus, în noaptea de Crăciun. Căci voi ne arătați, prin munca, smerenia, ascultarea și răbdarea. Iar acestea sunt lucruri sfinte. Apoi, cu răsuflarea voastră caldă, îl veți încălzi pe Prunc, care va fi culcat chiar în ieslea cu fânul vostru. Așa a ales Dumnezeu să vină în lume și așa este cel mai bine: într-un grajd sărăcăcios și umil, nu în palate și lux. Așa că pe voi v-am ales și eu să îi fiți alături, la Nașterea Sa. Boul și măgarul se uitau mirați și nu le venea să creadă. Nici n-ar fi îndrăznit să spere la așa cinste mare și la atâta bucurie: Domnul Iisus să vină în mijlocul lor, iar ei să fie martori la cea mai mare minune din toate timpurile. Ce fericire, nu le venea să creadă! – Cei din urmă vor fi cei dintâi, le mai spuse îngerul și dispăru. Și așa este: toți cei umili și smeriți se vor bucura mai târziu și vor ajunge lângă Dumnezeu, Care-i va răsplăti pentru credința și dragostea lor. Și iată că a venit și noaptea sfântă a Nașterii Domnului, cea mai frumoasă noapte din câte au existat. Pruncul a primit de la toți felurite daruri: păstorii au venit cu lapte, magii i-au adus aur, smirnă și tămâie, iar Fecioara Maria I-a oferit cel mai frumos dar: dragostea de mamă. Și uite-așa, de atunci a rămas obiceiul că la naștere, orice copil să primească câte ceva de la cei apropiați. Dar știți cine este, de fapt, cel mai aproape de copii? Bunul Dumnezeu! Iar darurile Lui sunt cele mai frumoși și mai folositoare. Căci atunci Când se naște, fiecare copil primește de la Dumnezeu un talent, o iscusință, la care să fie cel mai bun atunci când va crește. Unul va ajunge mare învățat, altul un gospodar harnic, celălalt un muzician desăvârșit ori poate un smerit călugăr. Fiecare cu darul și harul său, de la Dumnezeu. NastereaȘi voi, dragii mei, ați primit de la Domnul cele mai frumoase daruri, atunci când v-ați născut. Care sunt acelea? Nu știu, voi trebuie să le descoperiți, pentru a fi fericiți în viață. Iar când veți afla talentul cu care v-a hărăzit Cel de sus, cu răbdare și muncă, veți ajunge cei mai buni în ceea ce veți face; multă mulțumire veți avea și voi și cei din jurul vostru. Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu! Leon Magdan Jurnal Spiritual
|
||||
|
||||
|
La un calugar seara, cand voia sa se culce, intra un inger la el in chilie, atat de stralucitor incat ii lua ochii. Si cand intra el, venea si cu mireasma buna, ca sa zica ca este de la Duhul Sfant. Nu-l indemna la rau, ci atat ii spunea : ” Scoala-te, robul lui Dumnezeu, la rugaciunea si pravila ta !” Iar el spunea : ” Eu mi-am facut rugaciunea „. Dar ingerul spunea : ” Nu. Mai roaga-te „. ” Eu mi-am facut pravila „. Iar el spunea : ” Nu stii ce spune Apostolul Pavel : Neincetat va rugati ? ” Si cand voia sa se culce, iar il scula.
Omul, daca nu doarme, se tulbura. Nu-l lasa ingerul sa se odihneasca. Si l-a sculat asa timp de vreo trei luni. Iar calugarul zicea : ” Cum sa nu ma rog, daca vine ingerul Domnului, ca asa zice Sfantul Apostol Pavel !” Tulburandu-se el asa, a slabit si s-a imbolnavit. Si se intalneste cu un sihastru batrn, ca in pustia Egiptului erau mii de pustnici, ucenici ai Sfantului Antonie cel Mare. Batranul il vede asa slab si tulburat si-i zice : – Ce ai frate ? Cum o mai duci ? – Parinte, bine o duc. Era un cuvant de mandrie. Insa omul trebuie sa zica cu smerenie ca nu face nimic bun. – Cum bine ? zice parintele. – Parinte, cu ajutorul lui Dumnezeu, de trei luni ma scoala ingerul la rugaciune ! – Si cum te scoala ? – Cand ma culc, el vine langa mine, ma scoala la rugaciune si se roaga si el cu mine ! – Ia aminte, frate, ca acela nu este ingerul Domnului. Acela este satana, care te pandeste pe tine ! – Dar cum, parinte ? Eu vad ca de cand ma scol sunt bolnav si tulburat si niciodata n-am umilinta ca ma impietresc la inima … – Uite asa sa faci. Cand va veni sa te scoale la rugaciune, sa zici : ” Eu nu vreau sa ma scol acum, ci cand va veni vremea, la miezul noptii. Atunci o sa ma scol. Nu ma scula tu pe mine „. Daca iti va spune ca este ingerul Domnului, sa-i spui : ” Eu sunt un om pacatos si nu-s vrednic sa ma scoale pe mine ingerii !” Diavolul, cand aude de smerenie, fuge. El nu vrea sa spui ca esti om pacatos niciodata, ca el a cazut din mandrie. deci, asa sa-i spui : ” Eu sunt un om pacatos, nevrednic sa ma scoale ingerii. Cand voi vrea ma voi scula,; cand nu, voi dormi. Tu sa nu mai vii la mine !” Si s-a dus calugarul seara acasa si cum a ajuns, s-a culcat. Si a venit ingerul acela si i-a zis : – Scoala-te, robul lui Dumnezeu, la rugaciunea si pravila ta ! – Nu ma scol ! – Pai de ce ? – Cand voi vrea eu o sa ma scol, nu cand vei vrea tu ! – Blestematule calugar, te-ai dus la batranul acela, care este un calugar mincinos si fatarnic. El te-a invatat sa nu mai asculti de mine ! Dar calugarul acela este iubitor de argint. Ca a venit la el un om sarac si i-a cerut un ban, iar el a zis ca n-are. Si totusi are trei arginti pe un geam. Are trei bani si-i tine intr-o carte pe geam. Si a zis catre sarac ca n-are bani. Apoi s-a facut nevazut. Dar calugarul a zis : – Blestematule diavole, eu vad acum ca esti tatal minciunii ! Apoi batranul s-a intalnit cu calugarul. El era inaintevazator. Si i-a zis calugarului : ” Nu-i asa ca ti-a zis ca am trei bani pe geam ? Am, dar a venit un betivan, care face numai rau; l-am vazut beat si stiam ca o sa vina o femeie saraca a doua zi si am tinut banii sa-i dau la acea necajita, nu la betivan. Dar tu ia aminte, frate, ca eu stiu ce ti-a spus despre mine, ca sunt iubitor de argint, fatarnic si mincinos. Deci sa nu-l mai asculti ca te duce la pieire, macar ca te scoala la rugaciune „. Din ziua aceea n-a mai venit ingerul iadului, ca a vazut ca s-a suparat calugarul pe dansul.
|
||||
|
||||
|
Un fost slujitor de casă boierească de odinioară, retras acum la casa lui din motive de nerecunoștința față de serviciile lui, zăcea de multă vreme la pat. Cei pe care îi slujise muriseră înaintea lui. Mai rămăsese din familie o fată, dar era mândră și distantă, mai ales de când devenise singura moștenitoare a proprietăților părintești. El o crescuse de mică și părinții o juraseră să aibă grijă de dânsul până la moarte. Ea însă nici n-a mai voit să știe de el. L-a trimis la casa lui sărăcăcioasă unde îl îngrijea o fiică infirmă. Nu-l vizita, nu-i trimitea nici un ajutor.
După ceva vreme, domnița de la conac se trezi la ușă cu fata fostului slujitor: „Tata vă roagă să treceți pe la dânsul. Ar veni el, dar nu poate. E bolnav la pat și eu îl îngrijesc. Spune că are cu dumneavoastră o vorbă importantă”. „Să mă lase în pace, răbufni domnița îngâmfată, l-am dat ce i se cuvenea. Nu se mai satură să ceară!”. „Nu cred că vrea să ceară ceva. Spune că e mai important, îndrăzni fata s-o convingă, cu mare sfiiciune în glas”. „N-are ce să fie important. Asta e. Știu eu. Mereu crede că n-a fost plătit îndestul!”. Fata s-a întors și i-a spus bătrânului ei tată, mai pe ocolite, că domnița e foarte ocupată și că, deocamdată, nu poate veni. Peste câteva zile a trimis-o din nou pe fată și așa de mai multe ori. Într-o zi, simțindu-se rău, s-a temut că va muri și atunci i-a scris domniței o scrisoare, pe care fata i-o duse în fugă. O ruga să vină degrabă să-l vadă, pentru că are să-i transmită un secret de familie. „Fiind servitorul de încredere al părinților dumneavoastră și știind cât v-am iubit, ca un părinte, aceștia mi-au încredințat o taină pe care mi-au poruncit să v-o dezvălui numai personal, când veți fi împlinit 20 de ani, ca să știți să vă folosiți cu maturitate de această taină, l-ați împlinit de curând. De aceea v-am tot chemat mereu. Mi-au spus că au ascuns o casetă plină cu diamante și cu obiecte din aur, într-un loc greu de descoperit, pe care numai mie mi l-au arătat. Aș vrea să vă dezvălui taina acestui loc, pentru ca să intrați în posesia comorii”. Citind scrisoarea și aflând despre ce era vorba, de data aceasta domnița se grăbi să alerge la el. Luă caii cei mai buni și dădu poruncă vizitiilor s-o ducă fulger la casa slujitorului. I se făcu pe voie. Dar când ajunse, constată că era prea târziu. Omul murise. Așadar, pentru interesul ei o chema mereu, iar ea se purtase cu dânsul fără omenie. Nu-i trebuiau banii ei. Dacă asta ar fi urmărit și-ar fi putut lua singur bogățiile din casetă și n-ar fi știut nimeni, căci numai el cunoștea taina. O cuprinseră amare păreri de rău. Dar acum toate părerile de rău erau inutile. Se întoarse la conac, dărâmă pereții caselor, zgândări grădinile, căutând comoara, dar n-o mai găsi niciodată. Îngâmfarea și nerecunoștința se întoarseră împotriva ei. Nerecunoscătorul nu are simțul valorilor, nici al echității, nici al bunătății. El doar primește, dar nu întoarce niciodată. În adânc, el nu prețuiește binele pe care l-a primit. Profită de el ca-un hoț, ca de ceva găsit pe drum, nu ca de darul unei inimi bune, a altuia. El nu știe nici de bine, nici de răsplata binelui. Nu știe de mulțumesc. E un egoist lipsit de cea mai elementară sensibilitate și omenie. Din invataturile Mitropolitului Antonie Plamadeala !
|
||||
|
||||
|
Se zice că era un om care, în preajma iernii, se trezi fără lemne de foc. Avea nevoie și de ceva lemne de construcție. Alergă în pădure, dar acolo constată că toți copacii aveau crengile sus de tot și nu putu apuca nici măcar una s-o rupă.
Era pe când copacii înțelegeau de vorba omenească. Omul nostru știa acest lucru și se rugă de mai mulți copaci să-și lase crengile în jos, să-și facă și el o sarcină de crengi, să-și împlinească nevoile. Dar, ca și cum s-ar fi vorbit între dânșii, copacii nu-i arătau nici o bunăvoință, ținându-și toți crengile ridicate, parcă dimpotrivă, apărându-le. Unuia singur i s-a făcut milă și aplecându-și câteva ramuri, l-a chemat: „Vino. Mi-e milă de tine!”. Omul a prins ramurile, a început să le despoaie de crengi, iar la urmă, rupând una mai grosuță, a auzit zicând: „Pe mine cioplește-mă frumos, fă-ți la fierar un topor ascuțit și fă-mă coadă de topor. Și vino cu toporul în pădure și taie câți copaci vrei”. Nu te vei mai ruga de nimeni. Omul făcu așa. Și se întoarse în pădure. „Încearcă-mă în copacul acesta”, îi zise coada. Și omul o încercă. Toporul, mânuit bine din coadă, tăia de minune. În curând copacul fu gata să cadă. Înainte de a cădea, omul și coada de topor îl auziră din nou: „Să fii blestemat, îi zise omului, că ai încălcat legea recunoștinței. Mie mi-a fost milă de tine, iar tu, drept răsplată, m-ai tăiat și încă pe mine cel dintâi. Asta ți-e recunoștința? De m-ai fi lăsat, ți-aș fi dat în toate toamnele din crengile mele!”. „Iar tu, îi zise cozii de topor, să fii blestemată în vecii vecilor și numele să-ți fie de ocară în toată lumea, că te-ai întors împotriva mea și a pădurii din care te tragi, făcăndu-te unealta acestui nerecunoscător. Și numele tău de ocară să-l poarte și omul care va face ca tine”. De atunci și până azi, cu acest nume de ocară au rămas printre oameni, toți trădătorii de neam, nerecunoscătorii, cei care și-au pierdut omenia fata de tara si neamul lor. Mitropolit Antonie Plamadeala
|
||||
|
||||
|
Era o bătrână într-un sat, căreia nepoții îi spuneau ”Bunica-închide-ușa”.
Porecla aceasta și-o căpătase astfel: Ori de câte ori nepoții ei plecau în oraș, la școli sau la cine știe ce treabă, ea le spunea: – Dumnezeu să-ți ajute, nepoate, să poți închide ușile bine. Iar dacă vreunul o întreba: Ce uși, bunico?, ea îi spunea: – Pe unde vei merge, bagă bine de seamă să-ți închizi întâi ușile urechilor tale la toate șoaptele ispititoare ale satanei. Pe urmă să-ți închizi ușile ochilor tăi: să nu citești cărți rele, pline de otravă și să nu te duci nicăieri unde inima ta se poate otrăvi cu priveliștea ochilor. Tot așa cu ușa gurii. Adu-ți aminte de vorba veche: “Pune, Doamne, strajă gurii mele și ușă de îngrădire buzelor mele”. Și mai adu-ți aminte de ce-a spus Mântuitorul că pentru orice cuvânt nefolositor sau rău, omul va da socoteală în ziua judecății. Dar mai presus de toate, nepoate dragă, să-ți închizi bine ușa inimii tale împotriva ispitelor rele. Să lași deschise ușile tale numai pentru Dumnezeu… De vei face așa, noroc mare te va întâmpina în viață. ”Viața creștină în pilde”, Al. Lascarov – Moldovanu
|
||||
|
||||
|
O povestire, care ne-a rămas de la Lev Tolstoi, prezentându-ni-l pe dracul cel rău în acțiune, ne relatează: “Într-o zi, a pornit un biet țăran la arat fără a fi prânzit. Luă o coajă de pâine cu sine. După ce a ajuns pe ogor, s-a dezbrăcat de suman, l-a pus sub o tufă și-a vârât și pâinea sub el. După o bucată de vreme a ostenit și el și boii și l-a apucat foamea. Și-a dejugat boii, i-a dat la păscut mai la o parte, el s-a dus la suman ca să-și mănânce felia de pâine. Dar când ridică haina, vede că bucata de pâine nu e acolo. Caută el, caută, învârtește sumanul pe față și pe dos, îl scutură, pâinea nicăieri. Stă omul și se minunează. Măi! Ciudat lucru. N-am văzut pe nimeni, cu toate acestea trebuie s-o fi luat cineva! Într-adevăr, pe furiș, venise Aghiuță și luase pâinea, pe când săteanul muncea cu boii. Și acum sta ascuns după tufă și aștepta să înjure țăranul și să-i spună numele.
Nu-i vorbă, s-a mâhnit creștinul, dar la urmă s-a mângâiat. – Ei, zice el, de foame n-o să mor! Cine a lut pâinea se vede c-a fost mai flămând decât mine. S-o mănânce sănătos și să-i fie de bine! Așa a zis omul, s-a dus la izvor, a băut apă proaspătă de s-a săturat, căci și apa e de la Dumnezeu, s-a odihnit el ce s-a odihnit, apoi s-a sculat, și-a înjugat boii și-a prins iar să are. A rămas dracul încremenit când a văzut așa ceva, că nu l-a putut împinge pe creștin la păcat. Și-a dat drumul în iad, s-a înfățișat înaintea lui Scaraoschi, mai marele dracilor, și i-a povestit toată afacerea. Cum a furat țăranului pâinea și cum în loc să înjure, a zis să-i fie de bine. S-a încruntat Scaraoschi, plin de mânie, și s-a răstit la drac răcnind: – Măi ticălosule, dacă omul a fost mai tare decât tine, vina e numai a ta, ai lucrat prost! Ar fi frumos acum ca toți gospodarii cu nevestele lor cu tot să uite de înjurături, ce-am mai face noi atunci? Nu se poate să rămână lucrurile așa! Îți poruncesc să te duci numaidecât să muncești pentru felia aceea de pâine și dacă în trei ani nu-l răpui pe țăran, să știi că te scald în agheasmă! De agheasmă îi era frică lui Aghiuță. A luat-o la fugă, a ieșit în lumina soarelui și și-a făcut socoteala cum să-și facă slujba pentru pâinea furată. S-a gândit, s-a hotărât, s-a preschimbat în chipul unui flăcău de treabă și s-a tocmit slugă la țăranul cel sărac. După aceea, l-a învățat pe om în vara aceea să semene în mlaștină. L-a vecini arșița a ars holdele, iar la omul cel sărac păpușoiul a crescut mult și bogat. A avut țăranul până la primăvară, ba încă i-a și rămas. În vara următoare, sluga l-a învățat pe creștin să semene pe dealuri. Și vara s-a nimerit să fie ploioasă. La ceilalți a căzut holda la pământ și s-a putrezit, iar la gospodarul nostru a făcut roadă minunată și multă de nu mai știa ce să facă cu dânsa. Și a învățat sluga pe gospodar cum să facă rachiu din porumb. Și a făcut creștinul țuică. A băut el, îi cinstea și pe alții. Atunci s-a înfățișat Aghiuță înaintea lui Scaraoschi și i-a spus cum și-a plătit datoria pentru felia de pâine. Și a vrut să se încredințeze tartorul cel bătrân chiar cu ochii lui de această minune și a venit la casa țăranului și iată ce-a văzut: Toți fruntașii din sat se strânseseră acolo la crâșmă și gazda îi cinstea cu rachiu, iar nevasta, pe când împărțea băutura la oaspeți, s-a lovit de masă și a vărsat un pahar. S-a mâniat omul și a început să răcnească: „Nebuna dracului! Cum de verși tu așa bunătate pe jos? Crezi că-s lături? Cotoroagă ce ești!” Atunci dracul ghionti cu cotul pe Scaraoschi: – Aha, bagă de seamă, acum nu mai zice să-i fie de bine! Iar țăranul, suduind, a început a împărți el băutura. Un sătean sărman venea de la lucru flămând și ostenit. Se așeză la o parte și privea pe ceilalți. Îi era poftă și lui. Se uita, se uita, înghițea în sec, iar gospodarul, în loc să-i întindă sărmanului un păhărel, îl privi chiorâș și mormăi: – Nu cumva ai vrea și tu? Du-te dracului! Și vorba asta i-a plăcut tartorului. Iar Aghiuță nu mai putea de bucurie și se lăuda: – Stai, stai, că ai să vezi ceva și mai frumos! Și au băut oaspeții. A băut și crâșmarul. Apoi au prins a se linguși și a lăuda unii pe alții. Privirile erau galeșe și vorbele unsuroase ca untul, iar Scaraoschi trăgea cu urechea și-i șoptea lui Aghiuță: – Dacă băutura îi face așa ca vulpile, apoi să știi că toți încap pe mâinile noastre! – Mai așteaptă, mai stai, zise dracul, lasă-i să mai bea câte un păhărel. Acu ca niște vulpi se gudură și se mângâie cu cozile, dar acuși, acuși să vezi cum se prefac în lupi răi! Iar sătenii au mai băut un pahar, au prins a vorbi mai tare și mai aspru, au început să înjure în toate felurile, apoi s-au apucat la bătaie și și-au zdrobit nasurile. Se amestecă și crâșmarul, îl apucară și pe el și-i dădură o mamă de bătaie soră cu moartea. Se scărpină Scaraoschi în barbă, tare mulțumit: Bine, tare bine – șopti el. Mai stai, îi zise Aghiuță, acuși când or mai bea ai să vezi ceva și mai frumos. Turbați cum sunt ca lupii, dar acuși or să ajungă ca porcii! Și beau iar oamenii. Se fac molatici, chiuie, gem în toate felurile. Nici unul nu-i mai aude pe ceilalți. După aceea plecară câte unul, câte doi, și încep a cădea pe uliță. Iese și crâșmarul afară și cade și el cu nasul întro băltoacă. Se mânjește de sus lână jos și zăcea acum ca un porc sălbatic și grohăia. Asta și mai mult i-a plăcut lui Scaraoschi. – Ei, zise el, bună băutură ai iscodit tu măi băiete! Ia să-mi spui cum ai făcut-o? Eu socot că tu ai luat sânge de vulpe întâi, de aceea s-au făcut oamenii întâi ca vulpile. Pe urmă ai adăugat sânge de lup, și răutate de lup s-a deșteptat în ei. În sfârșit, ai amestecat sânge de porc, de-au ajuns la urmă ca porcii. – Ba nu, începu să se lămurească Aghiuță, nu-i așa! Am dat numai porumb din belșug. Sânge păcătos are tot omul în el, numai trebuie să îl faci să uite de biserică, de Dumnezeu și de învățăturile cele bune. Belșugul ațâță pe om, sângele începe a clocoti în el și l-am învățat cum să prefacă în țuică belșugul lui Dumnezeu. Și așa din țuică se naște în el sângele vulpii, al lupului și al porcului. Iar de va bea mereu țuică, niciodată nu se va deștepta, și tot mai tare va cădea în ticăloșie. Atunci l-a băut Scaraoschi pe umăr pe drac, l-a lăudat și l-a încărcat de cinste în împărăția întunericului și-a mișeliei. De atunci și până astăzi, mulți se lasă târâți de răutatea diavolului, dar sunt și destui din aceia care se roagă mereu: „Și ne izbăvește de cel rău. Și ne mântuiește de cel rău”. Aceasta-i povestea. Ea este purtătoare de mesaj. Cel rău, diavolul, îl ispitește pe om. Belșugul îi dă omului posibilitatea să-și nutrească patimile. Dacă în povestire este vorba de băutură, astăzi putem adăuga lucruri pe care le vedem la tot pasul: desfranare, fumat, droguri și alte plăceri pacatoase. De toate acestea îl rugăm pe Dumnezeu să ne izbăvească: „Să nu ne ducă pe noi în ispită și să ne mântuiască de cel rău!”. Morala Împărăției, Andrei Andreicuț
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Povesti cu talc | silverstar | Generalitati | 500 | 22.03.2015 20:01:38 |
| Despre rugaciunea continua ( o povestioara cu tâlc ) | cristiboss56 | Rugaciuni | 10 | 26.10.2010 00:21:27 |
| Violonistul - o poveste cu talc | costel | Generalitati | 2 | 25.09.2009 16:35:42 |
|
|