Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.07.2017, 12:26:44
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Eu nu cred că sunt un sperjur bisericesc, tu ai idee ce jurăminte se depun la tunderea în monahism ?
Problema cu sperjurii bisericești nu e a mea ci a Bisericii, de la alde pastori neoprotestanți foști preoți care au depus jurământ la hirotonie și la absolvirea teologiei care caută să tragă la pierzare obștea ortodoxă prin predicile lor, până la simplii monahi căsătoriți cu copii trecuți la neoprotestanți sau nu toți sunt în aceeași oală și deteriorează încrederea în monahism sau preoție.
Că unii au îndoit sperjurul cu o apostazie, alții cu un desfrâu este altceva care e eventual mai agravant.

Acuma partea bună e că el se poate pocăi până la sfârșitul vieții și întoarce la mânăstire chiar și la 70 de ani , eu doar l-am perceput ca pe un om de bază în călugărie acum niște ani când citeam despre el că e apropiat de stareț și văd cât de mare poate fi greșeala de evaluare chiar și atunci când evaluezi în sens pozitiv pe cineva.

Problema e cum de a luat el contact cu femeie când era în muntele Athos, el fiind din Motru, Gorj și soția de prin Moldova, cea mai plauzibilă explicație ar fi că în timpul cât era la Neamț a luat contact cu ea și ori a avut întâlniri, ori a avut un aparat de comunicare cu care a stat în legătură și pe Athos, ideea e că prin acțiunile lui proprii și-a premeditat căderea și-a ațâțat neputința care-l ispitea, nu l-a adus nimeni cu forța de pe Athos.

Dovadă cât de rău poate face un telefon cu internet unui călugăr, care s-a lepădat de posesiuni materiale chiar și din cel mai izolat loc îl poate întoarce, doar n-o fi corespondat cu ea prin scrisori pe căsuța poștală a mânăstirii.

E un caz școală, care nu e singurul pe anul ăsta, o altă bombă de acest tip a apărut la Mânăstirea Râșca Transilvană jud. Cluj, unde un călugăr a și lăsat însărcinată o femeie de 30 de ani și s-a mutat la ea.

Unii deschid ochii la cazurile astea, alții repetă diferite greșeli pentru că n-au știut de la început la ce se angajează și ce vor de la viață.

Că dacă și-ar fi luat de la început soție n-ar fi fost nicio treabă de discutat.
Legea duhovniceasca spune ca atunci cand judeci pe altul,vei cadea in acelasi pacat .Vei cadea in altele si mai mari,daca nu te caiesti...Stii tu toate amanuntele din viata aceluia ,ca sa faci judecata? A ramas Biserica fara nici un om cu constiinta in afara de tine?
Reply With Quote
Vechi 12.07.2017, 19:09:30
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Legea duhovniceasca spune ca atunci cand judeci pe altul,vei cadea in acelasi pacat .
Ar fi bine să judece în primul rând aspiranții la monahism și să înțeleagă că monahismul nu e o chestie de 3 ani, de 3 luni, un refugiu la vreo decepție, sau o viețuire în care faci voia ta și în care te fâțâi de colo-colo.

Dacă vine un călugăr bătrân și zice „călugării să nu aibă internet la chilie”, „să nu umble pe drumuri aiurea”, „să nu facă alte escale cu mașina în afară de ascultările în care sunt trimiși ca șoferi”, „să nu stea la discuții cu femei străine”, se găsesc alții să zică că e nebun sau exagerat, uite că nu era exagerat ci vedea că dracul pe unde i se face loc intră.

Chiar și inocenții sunt ispitiți, cu atât mai mult cei care suflă cu sârg în ațâțarea neputințelor proprii chiar prin Pateric era cazul unui călugăr bătrân căruia i s-a descoperit în rugăciune că ucenicul își ațâța singur gândurile de desfrânare de care se plângea la bătrân.

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Vei cadea in altele si mai mari,daca nu te caiesti...Stii tu toate amanuntele din viata aceluia ,ca sa faci judecata? A ramas Biserica fara nici un om cu constiinta in afara de tine?
Posibil, dar canonul restabilește ordinea morală nu e vinovat pentru starea celor care îl enunță.
Orice ortodox poate enunța orice canon, e chiar bine când oamenii se autodisciplinează după canoane care de asta sunt puse să ajute omul.

Când vorbim de monahism și preoție obligațiile devin foarte mari pentru că nu orice mirean poate fi preot sau călugăr de aia aspiranții la viețuirile astea trebuie să fie atenți dacă se califică mai întâi.
Vechi 12.07.2017, 19:28:43
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Implicit

Citat:
Dacă vine un călugăr bătrân și zice
Tu esti calugarul ala batran?Iar daca nu,de ce te lauzi cu intelepciune straina?

Citat:
Posibil, dar canonul restabilește ordinea morală nu e vinovat pentru starea celor care îl enunță.
Nu stiu daca intentionat sau nu, dar mesajul lui Alin continea o momeala.
Vechi 21.07.2017, 13:13:20
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Tu esti calugarul ala batran?Iar daca nu,de ce te lauzi cu intelepciune straina?
Eu mă uit la ce zic alții mai încercați în viețuirea asta, tu dacă citezi din vreun Sfânt te lauzi cu înțelepciune străină ?
Așa n-ar mai trebui să cităm nicio învățătură, cam tot ce enunțăm noi s-a scris și gândit deja într-o formă de către alții și în teologie și în alte domenii.
Când vine vorba de niște principii într-un domeniu eu mă uit la practicanții experimentați.
E și logic că toate omiliile și învățăturile lor teologice sunt făcute să fie transmise.
Vechi 28.07.2017, 03:29:21
Ni_kos Ni_kos is offline
Junior Member

Data înregistrării: 28.07.2017
Implicit

Fostul fotbalist a renunțat la haina monahală deoarece vârsta fragedă nu este compatibila cu viata monahala, azi. O intrare în monahism la o vârstă fragedă si fără un duhovnic în adevărat sens al cuvântului (adică îndumnezeit) reprezintă o eroare mare. Mănăstirile, ușor, ușor, s-au îndepărtat de scopul pentru care s-au constituit. Scopul, modul de existență treimic. Poate că omul în speță a realizat că mănăstirea, modul de viață de acolo, nu exprimă modul de existență descris de vestea cea buna (evanghelia), și anume existența în dragoste (comuniune) spre cunoaștere. Poate că mănăstirea, azi, reprezintă doar o instituție juridică, urmând modului omenesc (juridic) de existență, cu reguli stricte, naturale, instinctuale, reguli care omoară duhul (fără roade duhovnicești). În mănăstiri azi se pune accent pe viața morală (nu duhovnicească), iar călugării au impresia că o viață morală strictă (nu bei, nu furi, nu desfrânezi, etc) reprezintă o garanție a unei vieți veșnice mult așteptate. Așa nu înțelegem de ce nu au rămas în lume, lume în care poti să ai o viață morală aproape impecabilă. Poate că astăzi nu este bine să îndemnăm pe nimeni să intre în monahism la o vârstă fragedă, ci să amâne până realizează faptul că manăstirea azi este departe de scopul pentru care s-a constituit, familia creștină.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare