Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.05.2017, 22:24:12
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Daca se va produce vreo "unitate in diversitate", atunci ma mut la sectiunea secte si culte.
Unitate, nu unire. Pur și simplu să accepți diversitatea, că alții nu pot pricepe ca tine mântuirea și nu pot crede în termenii tăi; că vin din alte culturi și au alt trecut. Și să nu crezi că tot ce nu e cuprins în sfera ta mai mică sau mai mare este neapărat rău.

Unitatea creștinilor ar trebui să se producă, cum zicea Răzvan Codrescu, vizavi de un secularism agresiv cu tot ceea ce intră sub denumirea de creștinism; sau de alte pericole, ca islamismul.
Vechi 05.05.2017, 22:28:15
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Revenind la citatul părintelui Stăniloae, cu ''nu prea sunt pentru ecumenism''. Asta eu cred că nu arată o pocăință tardivă, ci că toată opera sa nu o considera tributară ecumenismului. Că deschiderea culturală pe care a avut-o, și pe terenul căreia ar fi putut cuceri lumea ca ortodox, e altceva decât o mișcare artificială, mai mult politică, dorită eventual de masoni.

Iar dacă părintele Stăniloae nu a fost ecumenist, atunci nu mă mai băgați nici pe mine în cazanul cu pricina :)
Vechi 05.05.2017, 23:14:47
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Unitate, nu unire. Pur și simplu să accepți diversitatea, că alții nu pot pricepe ca tine mântuirea și nu pot crede în termenii tăi; că vin din alte culturi și au alt trecut. Și să nu crezi că tot ce nu e cuprins în sfera ta mai mică sau mai mare este neapărat rău.

Unitatea creștinilor ar trebui să se producă, cum zicea Răzvan Codrescu, vizavi de un secularism agresiv cu tot ceea ce intră sub denumirea de creștinism; sau de alte pericole, ca islamismul.
Am citit si eu ieri acel link, conceptii tipic ecumeniste, de genul unitate in diversitate, unirea netinand cont de erezii. Am vazut si ca m-am inselat la primul link, nu se referea doar la siteurile zelotiste, ci la toti cei ce sunt impotriva ecumenismului. Dar nu stiu daca tu stii, Razvan Codescu are si un motiv care sta la baza adoptarii acestor conceptii. Este un admirator la legionarismului, despre Zelea Codreanu afirma ca o astfel de personalitate nu se naste la o suta de ani. Legionarismul nu respingea catolicismul, dimpotriva.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2017, 23:25:37
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.
Vechi 05.05.2017, 23:35:42
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.
De ce, ce ai cu noi? Nu vrei sa traiasca legiunea si capitanul?
Reply With Quote
Vechi 06.05.2017, 00:06:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.
Asa cum am citit, Razvan Codrescu respinge doar contopirea cultelor intr-o dogma comuna, care modifica si dogma ortodoxa. In schimb sustine unirea (cel putin cu catolicii) in diversitate, adica fieacre sa-si pastreze dogma, dar sa nu o schimbe nici pe a celuilalt. Adica sa ne unim cu catolicii, noi cu dogma noastra si ei raman cu dogma lor, inclusiv ereziile. Ceea ce e complet gresit, niciun preot sau ierarh ortodox nu sustine asa ceva. Din cauza aceasta era criticat de unele site-uri si a scris acel articol din primul link.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2017, 00:24:17
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Adica sa ne unim cu catolicii, noi cu dogma noastra si ei raman cu dogma lor, inclusiv ereziile.
Asta nu e posibil, pentru că dacă nu mărturisești același Crez nu poți avea unitate de credință. Iese o babilonie. Dar nu cred că susține asta.
Vechi 06.05.2017, 00:34:07
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2...-istoriei.html

"...vom afirma de la bun început că pe plan teologic și filosofic “filioque” va deschide dogmei Sfintei Treimi un curs involutiv de despersonalizare și abstractizare, făcînd treptat din Dumnezeul personal al creștinismului o noțiune filosofică, vagă și derutantă, care în final va sombra chiar în ateism; iar pe plan ecclesiologic-confesional, va figura în filigran, ca un resort secret, pe fundalul tuturor secesiunilor care s-au petrecut în Apus: ruperea din catolicism a protestantismului și, din acesta, a tuturor sectelor (atît de proliferante pînă astăzi)"
Reply With Quote
Vechi 06.05.2017, 00:37:10
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2...-istoriei.html

"...vom afirma de la bun început că pe plan teologic și filosofic “filioque” va deschide dogmei Sfintei Treimi un curs involutiv de despersonalizare și abstractizare, făcînd treptat din Dumnezeul personal al creștinismului o noțiune filosofică, vagă și derutantă, care în final va sombra chiar în ateism; iar pe plan ecclesiologic-confesional, va figura în filigran, ca un resort secret, pe fundalul tuturor secesiunilor care s-au petrecut în Apus: ruperea din catolicism a protestantismului și, din acesta, a tuturor sectelor (atît de proliferante pînă astăzi)"
L-am citit chiar azi si pe acesta.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2017, 00:40:25
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
Asta nu e posibil, pentru că dacă nu mărturisești același Crez nu poți avea unitate de credință. Iese o babilonie. Dar nu cred că susține asta.
Normal ar fi ca să ne rugăm pentru "unitatea credinței" și nu pentru "unirea credinței", varinata a doua fiind tocmai o idee ecumenistă pe care antiecumeniștii, care în realitate sunt de fapt ecumeniști, o susțin. :)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare