![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Cât despre prezența troparul Ceasului al III-lea în epicleză, Părintele Pruteanu explică destul de clar: http://www.teologie.net/data/carte/P...nterpolare.pdf
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dacă ai face un mic exercițiu de gramatică ai observa că troparul în acel loc nu are sens și rupe continuitatea cererii: Încă aducem Ție această slujbă cuvântătoare și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte[...] Apoi preotul ridicându-și mâinile zice troparul Ceasului al III-lea: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi... [...] și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău, iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău, prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt. Am îngroșat cuvintele care arată o continuitate fireacă a cererii, iar prezența troparului în mijlocul epiclezei nu este potrivit. Te adresezi Tatălui:"Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte", apoi Fiului: "Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi..." și apoi iarăși Tatălui: "și fă, adică, pâinea aceasta...". Nici un manuscris vechi al Liturghiei Sfântului Vasile sau a Sfântului Ioan, până în secolul al XV-lea și chiar al XVI-lea, nu prevedea citirea acestui tropar. |
|
|||
|
|||
![]()
Antonia, am uitat să precizez, predica Sf. Nicolae Velimirovici am postat-o special pentru tine. Sper să fi înțeles că spălatul sau nespălatul trupului nu au nimic în comun cu mântuirea, atâta timp cât o faci pentru igiena trupului - necesară! Așa cum nu te poți duce la biserică nespălat, neîngrijit, așa și în societate.
Last edited by simpllu; 26.02.2017 at 22:49:30. |
|
|||
|
|||
![]()
...mult prea important pentru a fi expediat intr-un topic care nu ii este destinat.
Voi deschide un nou topic, unde, daca s-ar putea, ar fi fain nu doar sa citam din sfintiile lor, ci si sa invitam preoti (da, stiu, din pacate nu prea vin pe forumul asta).
|
|||
|
|||
![]()
Lasă bre că e bine să puți, cu cât mai jegos cu atât mai sfânt. Te speli pe dinți? Dă-i naibii, bei supă.
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Parintele Pruteanu a preluat tot ce scrie acolo de la parintii colivari. Chiar daca ar fi fost introdus acest lucru in sec. XIV, cum scrie, tu ce crezi ca s-a intamplat in acesti 600 de ani? iti spun eu, s-au mantuit la fel de bine oamenii si nu a avut nicio importanta. Dar eu cred ca nu a fost deloc o greseala, parintii colivari exagerau de obicei. Importanta e dogma, care nu poate fi modificata cu nimic, or tocmai asta se intampla in ecumenism. In acest caz nu e vorba deloc de vreo dogma. Asta cu Biserica a gresit si sa ne reintoarcem in trecut, sau sa o reformam, de unde crezi ca e? E o gandire protestanta, si cei cu conceptii ecumeniste vor sa tot reformeze, sa schimbe, neintelegand ca, spre deosebire de protestantism, Biserica Ortodoxa este infailibila, perfecta. Doar oamenii gresesc.
|
|