![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Ioane, în trecut te-ai îmbolnăvit din cauza compasiunii tale pentru pacienți? În acea perioadă erai sau nu în Biserică? Necazul (boala) te-a adus în Biserică?
|
|
|
|||
|
|||
|
M-am îmbolnăvit pentru că părinții mei nu mă pregătiseră pentru moartea lor.
Nici pentru pierderea fiului meu nu mă pregătiseră. Au venit toate odată, la pachet cu unele măgării ale unor invidioși pilangii din breasla mea, precum și cu divorțul de prima soție, care era centrată pe profesie (un medic excepțional, într-adevăr) și nu pe prunci și familie. Dar miezul bolii a fost, de fapt, necredința mea și proasta legătură cu Biserica. Dacă aș fi avut duhovnic, atunci, aș fi mers mai departe. Dar eram singur, cumplit de singur... În fine, a trecut în mare parte. Iar clienții mei au fost, prin imensa lor diversitate și patologie severă, oglinda nesfârșită a sufletului meu chinuit... Poate tocmai de aceea eu îi înțelegeam și le făceam față, cu multă compasiune, în vreme ce alții dădeau bir cu fugiții. Domnul voia să mă înțeleg, cumva, iar eu nu pricepeam atunci intenția Lui... Eram atât de tânăr, de naiv...:) Copilăream, încă. (Nu că acum aș fi, vai, vreun mare bărbat!) |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Daca veneau la tine oameni cu probleme asemanatoare, ce le spuneai?
|
|||
|
|||
|
Citat:
În ce mă privește, mi-am dus necazul cum m-am priceput. Greșeala mea a fost tocmai că nu am cerut ajutor din timp, închipuindu-mi că mă voi descurca singur ca de obicei. Pe atunci nu știam încă, la modul profesionist, cum se face travaliul de doliu. Aveam să aflu după câțiva ani, cu prilejul unei formări tocmai pe problema asta. Din păcate nici rânduiala bisericească nu o cunoșteam și nu participam la slujbe. Mi-ar fi făcut cu siguranță mult bine dacă solicitam ajutor atât de la terapeut cât și de la Dumnezeu, prin Biserică. P.S. Declanșată atunci sub presiunea concomitentă a mai multor stresori (legat de asta, făcînd odată testul de stres m-am speriat foarte tare: scorul meu era cu mult peste indicele care semnala, deja, nebunia deplină și/sau moartea; am avut o rezistență ieșită din comun, se pare, la catastrofe... E drept că m-au ajutat și cunoștințele de psihologie precum și robustețea optimismului moștenit de la părinți), tulburarea mea nu s-a manifestat brusc. A fost un proces insidios, insesizabil în câmpul conștiinței clare, care a durat câțiva ani, epuizîndu-mi treptat mecanismele de coping/antistres. În acel context am început să apelez la o "soluție" cât se poate de proastă: însingurat, îmi tot munceam gândul... Ruminam... Și făuream planuri nerealiste, stînd cuminte în banca mea printr-un bar din cartier unde găseam un pic de liniște. Astfel, pas cu pas, hărțuit din toate părțile de nenumărate necazuri (absolut pe toate planurile) am devenit dependent de alcool și mi-am pierdut o seamă din abilități, din însușirile de personalitate... Nu știam pe atunci că "soluția" alcoolului e bună pe termen scurt dar aduce complicații cu mult mai mari pe termen lung. Când era deja foarte rău, Bunul Dumnezeu mi-a scos în cale ultima soluție: terapeutul și, în scurt timp, comunitatea AA și Biserica - în sensul de participarea concretă la slujbe și la Sfintele Taine. Maslul și Spovedania au fost cele mai bune leacuri, după ce am intrat în abstinență și am început tratamentul psihoterapeutic și medicamentos. La mine recuperarea din depresie și alcoolism s-a realizat prin combinarea dintre: medicație, psihoterapie în grup de suport, slujbe și Sfintele Taine. Desigur, în condiții de abstinență totală. În anii când începusem să pierd controlul vieții mele, am renunțat să mai lucrez. Reușeam doar să îmi țin orele ca profesor și să mai ajut studenți, masteranzi, doctoranzi. Dar consiliere și psihoterapie nu mai practicam, deoarece nu mai eram în cea mai bună formă a mea. Eram deja copleșit de ale mele... |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
....:)
Plîngînd, mai întâi...:) Jelind din toată inima, fără reținere. Adică tocmai ce e interzis, prin cultura noastră, bărbatului macho... Care e, de fapt, un băiețel ferit de confruntarea cu durerea. Ea dispare din planul conștiinței și se mută în spatele cortinei mecanismelor de apărare, mîncîndu-ne oasele de acolo... P.S. E mult de spus, Florin. Sunt nenumărate detalii, capcane, mecanisme etc. Nu e aici locul pentru a face, măcar, un rezumat - e treabă pentru specialiști, crede-mă. Și se face în primul rând în relație, nu singur. Tocmai aici se vede cât de bună e rânduiala noastră bisericească unde cel îndoliat se află mereu în comunitatea euharistică. În lipsa unui terapeut priceput, cel mai sigur leac este ținerea rânduielilor bisericești, prin participare cu tot sufletul, cu toată puterea credinței. Pe de altă parte, ceea ce facem în Biserică nu e doar pentru cel aflat în doliu, ci și pentru cel plecat deja dintre noi. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pentru o astfel de pierdere, atat timp cat exista atasamentul durerea va fi mereu reprimata, iar sa distrugi atasamantul este si asta o pierdere. Singura solutie adevarata si ne-pagubitoare, ba dimpotriva, la aceasta dilema este "nadejdea invierii si a vietii vesnice". Citat:
|
|||
|
|||
|
Voi încerca să revin, de mai multe ori, la această întrebare.
Am unele rețineri legate de posibile interferențe cu practica și cultura noastră creștină, așa cum sunt înțelese lucrurile de către unii dintre noi, însă cred că tocmai cunoașterea psihologică a travaliului doliului poate aduce o confirmare în plus (pentru cei care se mai îndoiesc sau neagă) a excepționalei valori a practicilor noastre bisericești. Munca sau travaliul de doliu realizat cu asistență psihologică nu aduce atingere credinței și practicilor creștine. Dimpotrivă, ajută (la unii oameni în mod cu totul semnificativ) la mai buna lucrare duhovnicească, prin îndepărtarea unor bariere și capcane care sunt deosebit de periculoase uneori. (De pildă, doliul neparcurs sau prost efectuat de mintea omului suferind îl ispitește pe acesta să nu mai aibă credință în Dumnezeu, să cadă în deznădejde sau răzvrătire, să neglijeze ori să bagatelizeze practicile/actele de cult, să se închidă în sine și să se izoleze în mod accentuat sau de-a dreptul să se sinucidă...) Mă voi strădui să arăt cum poate fi aceasta, în câteva din postările viitoare. |
|
|
|||
|
|||
|
Am cateodata o stare ciudata pe care mi-e foarte greu sa o explic. La un moment dat a fost asa de grav, ma simteam atat de anormal incat m-am gandit ca am ceva boala mintala grava, schizofrenie sau ceva si am mers la medic, dar au spus ca sunt doar usor deprimata. Nu au gresit pt ca eram chiar deprimata, dar starea aceasta cred ca e ceva adiacent, nu se confunda cu depresia.
Problema e ca e foarte greu in cuvinte sa explic starea. E ceva de genul ca sunt singura in mine insami si chiar daca pot comunica in cuvinte/gesturi etc de fapt nu intru in comunicare cu celalalt. Dar nu numai atat, dar nici macar ca eu as putea intelege pe celalalt, sau ceva de genul ca noi oamenii intre noi nu comunicam deloc, ci fiecare intretine o iluzie, dar nici macar iluzia nu e comuna, a mea nu e la fel cu a ta, si asa mai departe. Asa in cuvinte suna doar ca o teorie, dar in realitate e o stare. E tare greu sa explic. Macar de as avea un diagnostic :)
"Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului, si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul" (Dostoievski) "Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski) |
|
|
|||
|
|||
|
Poate gresesc, dar din ce stiu psihologul ofera doar uneltele si instrunctiunile, pacientul este cel care efectueaza operatia si ar fi ne-etic ca interventia sa devina mai personala de atat.
Daca gresesc, m-as bucura ca o eventuala contrazicere sa fie si argumentata.