Citat:
În prealabil postat de Florinvs
Asta e parerea dumneavoastra! Nu inseamna ca e neaparat si buna!
Ma rog- va respect parerea, desi sincer nu-mi pot da seama de ce ar fi gresit (rau sau vulgar) sa accepti ca un om pe care l-ai ajutat sau servit cu ceva (indiferent ce meseria ar aveea) sa-ti faca o cinste!
Sa fim bine intelesi- nu vorbim de bani sau alte valori materiale (tata nicioadata nu a acceptat sa ia bani sau alte bunuri, si nicioadata nu a pretins asa ceva, spre deosebire de unii gestionari ai cooperatiei care din pacate nu se sfiau sa ia ciubucul de la oameni), ci doar de un sprit sau o masa.
Asa era obiceiul locului si al zonei- se considera un gest frumos, de politete.
|
Da, stiu ca asa e obiceiul in mult elocuri de-ale noastre, romanesti.
Dar eu nu vreau, de felul meu, ca printr-un astfel de gest sa inchid cercul unei mai mici sau mai mari nereguli.
Nu vad ce motive as avea sa dau prin ascuns ceea ce am de dat tututor pe fata, sau sa am preferinte (si inca la oamenii puterii!). De aici la slugarnicie si linguseala, la duplicitate si o anumita grandomanie - cat sa mai fie?
In orice caz, nu cred ca astfel de lucruri ca acelea pe care le prezentai cu oarece lauda, merita sa fie considerate ca normale ori de dorit. Sunt, dupa mine, forme ale degradarii morale in care ne-a adus pe mai toti regimul trecut. Avem si azi de luptat din greu cu ele!
Suntem un popor de hoti si de bisnitari, dupa opinia mea. Cel putin noi cei de aici, dintre granite.