Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #61  
Vechi 18.12.2015, 19:12:02
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 6.591
Implicit

Frate Cristian, îmi cer smerit iertare. Din fericire și țiganii e uameni, unii chiar creștini. Ba și ortodocși.

Și postarea mi-a fost ștearsă pentru că tu le cam încurci cu socotelile.

Din nou, iertare.

P.S. Pe 23.12 se împlinesc 26 de ani triști de când cumnatul meu Florin s-a dus la Domnul, ucis fiind de o rafală de akm, în fața primăriei din Brăila. Așa că mai ușor cu mandolina pe trepte. Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească cu drepții pe toți cei secerați atunci.
__________________
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat!
"Trebuie sa mori înainte de a muri
Pentru a nu muri atunci când mori"
  #62  
Vechi 18.12.2015, 19:15:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

De ce nu există un muzeu al comunismului?

Petru Guran : „Singurul muzeu al comunismulu - și anume Memorialul de la Sighet - este o întreprindere privată, a doi oameni curajoși și foarte energici, Ana Blandiana și Romulus Rusan, și a unei echipe în jurul lor de oameni devotați acestei nevoi de memorie. În schimb, statul roman nu numai că nu s-a ocupat să aibă o istorie a comunismului, dar a impiedicat timp de 25 de ani receptarea corecta a acestei perioade.
De ce e important ca Bucureștiul să aibă acest muzeu? Pentru că, pe de o parte, e orașul cel mai mare, tinerii cei mai numeroși sunt aici, oamenii activi. Pe de altă parte, Bucureștiul a fost sediul puterii comuniste. Deci o serie de instituții-cheie ale regimului comunist se află la București. Și monumentele cele mai terifiante ale teroriii comuniste se află la București. Între altele, celebrul Fort 13 Jilava. Or, cred că inima comunismului zace în teroare și e primul lucru care ar trebui arătat, denunțat, astfel încât niciodată să nu se poată repeta această formă de violență extremă, cea mai sistematică formă de violență”.
Dumitru Mazilu : „Să facem dezbaterea asta în viziunea pe care o avea unul dintre cei mai mari istorici ai românilor, Nicolae Iorga. Care spunea așa: vrem să ne cunoaștem prezentul și să descifrăm viitorul, trebuie să cunoaștem trecutul. Cine nu vrea să prezinte trecutul în realitățile sale dureroase înseamnă că nu vreas să cunoască bine prezentul și să descifreze căile spre viitor. Sigur, de muzee avem nevoie. Eu cred că în primul rând, princopalul element de reținut din istorie se referă la statutul cetățeanului de azi. Dacă am învăța din istorie ce trebuie, dacă am eliminat tot ce e rău din istorie și nu am reținut acest rău în viața de zi cu zi de azi înseamnă că am învățat ce trebuie. Dacă nu, putem să facem muzee.
Ați văzut că noul președinte s-a și pronunțat în sensul organizării unui muzeu. E bine ca tinerii să cunoască exact ce s-a întâmplat înainte de 1989, anul care a schimbat în mare măsură Europa.
Petre Guran : Cred că nu am încheiat războiul civil pe care l-a presupus regimul comunist. A fost un război civil de 50 de ani, care se află oarecum într-o fază de acalmie acum, dar nu e stins. Nu a existat o viziune unitară între dreapta și stânga, între grupul social masiv și violent al statului postcomunist și cei care denunțau falsitatea regimului imediat după 89 ca o continuare a regimului dinainte de 89.

Despre abdicarea regelui
Și pentru că discuția a avut loc într-o zi istorică, 30 decembrie, invitații au evocat abdicarea forțată a regelui:
Dumitru Mazilu : Problema românilor azi e să prezentăm în mod corect evenimentele de atunci (30 decembrie 1947, abdicarea regelui – n.r.). Pentru că pretutindeni în lume, când ocupantul e stăpân în acea țară, își dictează comandamentele. Iar unul era să se proclame un nou sistem politic, adică o republică populară. (...) Să rețunem că s-a produs sub stăpânire străină, rămâne un act al stăpânului din acea țară, stăpânul fiind Uniunea Sovietică.
Armand Goșu : Au fost presiuni inclusiv cu amenințare fizică asupra regelui. Momentul decembrie 1947 a fost un șantaj la rege: ai grijă că sunt sute de studențp încă, cei arestați în 1945, care pot oricând să dispară în închisori, deci e în interesul tău și al cauzei tale să semnezi acest act de abdicare pentru ca ei să scape cu viață. S-a înregistrat o presiune psihică asupra monarhului. Între timp au apărut și documente, putem reface destul de amănunțit momentul respectiv.
Absurdități ale austerității comuniste

Cei trei invitați ai Elenei Vijulie au vorbit și despre tehnicile perfide de inducere a terorii practicate de regimul comunist și și-au împărtășit câteva amintiri despre anii din urmă ai regimului Ceaușescu, cei mai crunți din punct de vedere al privațiunilor, în care se întâmplau lucruri atât de absurde, încât pentru epoca de azi par imposibile.
Armand Goșu : „Frigul...Înghețam și cei din generația mea își amintesc cum tremurau, stăteau în paturi, învățau pentru examene de multe ori la lumânare, pentru că se stingea lumina. Am prins foame, foame. Am rămas cu obsesia faptului că nu găsești nimic de cumpărat în magazine.
Totul se vindea pe cartelă, de la pâine până la zahăr, ulei, făină. Și nu era război atunci. Îmi ieșeau ochii de foame la un moment dat și încercam să iau ceva de pui. Și era un magazin celebru pe vremea aia în București, aproape îmi curgeau lacrimile și după două ore de stat la coadă mi-au spus că nu, că nu am buletin de București. Ai fi ros și colțul ierbii, asta însemna foamea aceea cumplită.
Călătoream cu nașul din provincie și căram de acasă mâncare. Dar mâncarea aceea cărată în borcane, o mazăre, lucruri așa....ținea două zile, trei zile. După care de miercuri până sâmbătă la ora 14 când încheiai cursurile și puteai să pleci în provincie, de unde erai....dar aveam colegi care erau cu borcane mari de untură, colegi din Ardeal fericiți că aveau untură. La un moment dat în untura respectivă fuseseră și niște cârnați. Și luau așa, cu degetul, niște untură. Deci s-a trăit greu, astea nu sunt glume”
Dumitru Mazilu : „Fiul meu scria cu mănuși în mână. Păi, când vedeai ce se întâmplă, puteai să suporți?”
Armand Goșu : „La orice bibliotecă din țară s-a redus programul până la ora 17, ca să nu aprindă becurile. Nu mai funcționa mina de pix din cauza frigului”.
Petre Guran : „Mergeam să stăm la coadă cu rândul, pentru că dura câteva ore. Când ajungeai în sfârșit, luai două pachete de unt, cum eram noi, patru, și asta era pe o lună. O altă amintire erau cozile interminabile la benzină. Vă dați seama ce irosire de energie, de inteligență....”
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
  #63  
Vechi 18.12.2015, 19:30:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Cea mai mare cursă din istoria omenirii. Este definiția dată comunismului de filosoful Gabriel Liiceanu, într-o discuție, în premieră, la Digi24, cu Andrei Pleșu și Horia-Roman Patapievici. La 26 de ani de la Revoluție, încă mai există zvâcniri ale comunismului, spun cei trei scriitori, și asta pentru că românii nu au reușit să înțeleagă ce a însemnat, de fapt, regimul totalitar sub care au trăit patru decenii.

În volumul "O idee care ne sucește mințile" , scriitorii Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Horia Roman Patapievici încearcă să explice, la 26 de ani de la căderea comunismului, răul care a stat la baza unui sistem politic aparent ideal.
Gabriel Liiceanu: „Cum să explici că oroarea e oroare? Cei care l-au trăit nu vor să își mai aducă aminte. Cei care nu l-au trăit, occidentalii, li s-ar rapi odată cu comunismul ideea că ar putea realiza perfecțiunea aici, pe pământ”.
Andrei Pleșu: „Comunismul are defectul că scoate ce e mai rău în oameni și pune în lucru acest rău latent în oricare dintre noi”
Horia-Roman Patapievici: „Nu are nicio legătură cu egalitate, libertate, fraternitate. Cine invocă aceste idealuri pentru a justifica construcția statală comunistă comite un fals flagrant”.
Meteahna societății românești este că nu conștientizează gravitatea regimului comunist, care a distrus reperele și destinul românilor, explică Horia-Roman Patapievici.
Horia-Roman Patapievici: „Oameni transformați în cadavru în fiecare minut și nu o singură dată un singur minut, ci minut de minut, oră de oră, zi de zi, timp de 60 de ani, fără întrerupere. Asta a facut comunismul.
Andrei Pleșu: „Eu zic că locul unde supraviețuiește comunismul e nostalgia comunismului”.
Gabriel Liiceanu: „Apropo de această asimetrie a memoriei, ideea că exista o votcă cu numele Stalin, pe care oamenii o beau cu conștiința împăcată, e din punct de vedere a clarității morale o monstruozitate”.
Provocat să explice unui tânăr care nu a trăit experiența comunismului ce au însemnat acele vremuri, Andrei Pleșu evocă o închisoare: „O pușcărie e foarte bine așezată, adică sunt ore fixe de trezire, ore fixe de masă, meniu clar, adăpost garantat, securitate garantată. Prin urmare, sigur că atunci când ieși de acolo te simți puțin depășit. Trebuie să îți faci rost singur de mâncare, de adăpost, trebuie să te ocupi. Acolo se ocupă alții. Tu ești doar cu suferința”
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
  #64  
Vechi 18.12.2015, 19:33:43
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
P.S. Pe 23.12 se împlinesc 26 de ani triști de când cumnatul meu Florin s-a dus la Domnul,
De ce triști, dacă s-a dus la Domnul? :)

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
ucis fiind de o rafală de akm, în fața primăriei din Brăila. Așa că mai ușor cu mandolina pe trepte.
Și eu am pierdut un unchi, Vasile, milițian la circulație, avea 28 de ani și a avut doi copii. :)

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească cu drepții pe toți cei secerați atunci.
Amin. Domnul să-i ierte!
  #65  
Vechi 18.12.2015, 19:36:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Au murit ca fostii comunisti, noii capitalisti, sa-i incalece pe cei ramasi.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
  #66  
Vechi 18.12.2015, 20:27:29
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 6.591
Implicit

Triști Ovidiu, pentru că a murit ca un câine, singur, la morga spitalului.
Dar veseli pentru cei harnici, puturosul de mine.
__________________
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat!
"Trebuie sa mori înainte de a muri
Pentru a nu muri atunci când mori"
  #67  
Vechi 18.12.2015, 20:44:33
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, eroii Patriei, parintii si fratii nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savirsit, si iarta-le lor toate greselile pe care cu cuvintul sau cu lucrul, sau cu gindul le-au savirsit si-i aseaza pe ei, Doamne, la locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si supararea si unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac.
Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfirsite si fericite.
Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai , Hristoase, Dumnezeul nostru si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfintitului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin.
Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfirsit.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
  #68  
Vechi 18.12.2015, 21:56:05
Pelerin spre Rasarit
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Triști Ovidiu, pentru că a murit ca un câine, singur, la morga spitalului.
Dar veseli pentru cei harnici, puturosul de mine.
Nu a murit prietene ca un caine, el a fost numarat de Dumnezeu, printre cei care si-au dat viata desi ,,lumea nu era vrednica de ei", dupa cum spunea Apostolul Pavel. In Imparatia Lui va stralucii cu dreptii iar cand Dumnezeu isi va pogori Imparatia Lui, in care nu mai exista lacrimi, durere sau moarte, cei ca el vor mosteni pamantul inoit. Bucura-te caci nici un drept nu se va pierde. Dumnezeu sa-l aiba mereu in dragostea Lui.
  #69  
Vechi 18.12.2015, 21:59:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

S-ar putea sa exagerezi nitel.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
  #70  
Vechi 18.12.2015, 22:09:35
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 6.591
Implicit

Ba, ca om, a murit ca un câine. A fost luat pe sus și aruncat, plin de sânge, viu, direct la morgă.
Și câți alții or fi fost ca el...
__________________
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat!
"Trebuie sa mori înainte de a muri
Pentru a nu muri atunci când mori"
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare