![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
1.@Mirela - multumesc
Mi se pare corect si normal cum spui tu. Totusi eu una am unele probleme in a merge la impartasit fara post, macar de 3 zile. Mi se pare ca nu respectam suficient. 2. Exact ce spune fallen se intampla daca nu se reglementeaza cumva. Prin reglementare stiu si preotii ce au de facut. Preotii nu te impartasesc fara spovedanie si te intreaba si de post. 3. @Catalin - sunt interesante povestile tale, dar noua ne trebuie solutii si nicaieri nu sunt scrise. Cum ne pregatim pentru impartasirea deasa? Vedeti voi, dupa ce tot timpul suntem luati cu severitatea si regulile si ca fiecare gest are o importanta in credinta, acum brusc trebuie sa dam drumul si sa luam impartasania ca pe bombonica. Cat este de derutant pentru noi! Exista si printre teologi si preoti doua tabere si nu se cade la consens si cereti de la noi amaratii? Pai scrieti dragilor, care sunteti in BOR regulile, dati-ne drumul si noi venim sa ne impartasim. Preotii nu stiu si cer, noi nu stim si ne rusinam. Apropos de ce scrie Catalin despre pomelnice si parastase duminica - si la noi se face asa. Nu avem slujba sambata. Eu sunt obisnuita din tara altfel si nu reusesc sa ma acomodez asa.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 07.05.2015 at 11:51:52. |
|
|
|||
|
|||
|
Sophia, cred ca cel mai simplu e sa faca fiecare cum ii spune/cere preotul lui...daca ii cere sa sespovedeasca saptamanal, daca vrea sfanta impartasanie, asa sa faca. Daca ii cere sa posteasca, asisderea ( daca nu e post, poate ajunge miercurea si vinerea, sau poate unii cer si sambata, daca vrei sa te impartasesti duminica ???); femeile insarcinate, de asemenea, sau bolnavii, sa faca tot asa cum le spune duhovnicul lor, eventual sa specifice daca au vreun tratament special ( medicatie) sau regim de urmat cu strictete ( mancat la ore fixe etc), si sa gaseasca o solutie de comun acord.
In fine, nu stiu daca o solutie ( buna) ar fi ca in cazul in care nu ne convin reglementarile impuse de duhovnicul nostru, sa cautam altul sau sa mergem la unul care am auzir noi ca ar fi mai permisiv... daca a fost cu cineva nu inseamna musai ca e cu toata lumea; sa nu fie similar cu ce auzim prin vecini ca lui cutare i-a dat doctorul un anume medicament si a fost " mai bun" ca ce ne-a dat noua medicul nostru...( ca si cum toti am suferi de aceiiasi boala :) Last edited by fallen; 07.05.2015 at 12:33:34. |
|
|
|||
|
|||
|
Adevarul asta e, daca vrei sa te impartasesti rar, te duci la unul care iti da dezlegare doar de 2 ori pe an.
Daca vrei sa te impartasesti des, cauti pe unul care sa-ti dea saptamanal daca chiar vrei si cu spovedanie mai rara si etc. Pana la urma cu adevarat, reperul nu este duhovnicul ci constiinta credinciosului. Si constiinta asta, pe unii ii duce la mantuire, pe altii la pierzare daca omul nu isi cunoaste masura. Chiar ca si credinciosi practicanti.
|
||||
|
||||
|
Acuma nici să-ți cauți duhovnicul după cum îți dă sau nu dezlegare la Potir.
|
|||
|
|||
|
De ce nu?
Argumentele ar fi: 1. 2. 3. etc
|
|||
|
|||
|
Pentru cine n-a citit, Parintele Calciu scrie despre deasa impartasanie si impartasania fara spovedire, raspunzand unui preot din SUA. Vedem cat de aiuristice sunt argumentele folosite de cei ce propovaduiesc asta. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...ie-spovedanie/
Pentru a se realiza impartasirea saptamanala au spus la inceput ca nu e nevoie de post, ca nu se poate tine post tot timpul. Apoi ca nu mai e nevoie nici de spovedanie, ca la protestanti si catolici (doar ca la ei nu e Trup si Sange, asa ca nu-i arde nimic). Si am vazut pe forumul Par. Pruteanu ceva si mai ciudat si ilar, totodata. Pentru ca se invoca faptul ca Sf. Maria Egipteanca nu s-a impartasit decat inainte de trecerea la Domnul, unii afirmau ca de fapt nu a existat sf. Maria Egipteanca, e o povestire gresita. Ca sa nu mai spun ca Par. Pruteanu a ajuns sa spuna ca majoritatea vietilor sfintilor sunt doar povestiri neadevarate. Este des invocat sfantul Nicodim Aghiorotul, dar am dat citatul in care sfantul spune si de deasa spovedanie, chiar la fiecare mic gand aparut. Iar sf. Nicodim Aghioritul spunea ca a luat de la catolici aceasta practica (la fel ca parintii colivari, in primul mesaj intelesesem invers), eu pun mai mult pret pe traditia Bisericii. Chiar la inceputul topicului e dat un citat din sf. Simeon, care a trait in sec. XIV, si acolo aminteste de cele 40 de zile. Asa a considerat Biserica fiind bine. |
|
|
|||
|
|||
|
Parintele Cleopa: "- Se poate impartasi cineva fara sa se spovedeasca ?
-Nu. Niciodata. Si in caz de moarte si de altceva, nu. Intai spovedania si apoi sa se impartaseasca." Parintele Dionisie d ela Muntele Athos: "Și să nu îndrăznească cineva vreodată să se ducă să se împărtășească fără să se spovedească." |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
| Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|
|